Ağustos/2024 - TCMB Politika Faizi Kararı

🟢 Konu yazarı şu anda aktif
20 Ağustos Salı günü saat 14.00'de açıklanacak.

Piyasanın beklentisi faizin yüzde 50'de sabit bırakılması yönünde.

Enflasyonun gerçek manada sokağa yansıma beklentisi ne zaman gerçekleşir sence? @No Pasaran

Enflasyonun gerçek manada sokağa yansıma beklentisi ne zaman gerçekleşir sence? @No Pasaran
Merkez bankasının açıkladığı faiz oranı kadar önemli olan şeylerden biri de karar sonrası yayınladığı metin. Benim de dikkatimi çeken kısımları işaretledim. Bu metne göre faizlerin düşmesinin zamanı gelmiş değil. Aksine hizmet sektöründe hala katı bir fiyatlama olduğunu söylüyor. Bu metinden hizmet sektörü için yakın zamanda adımlar atılabileceğini de anlayabiliriz. Diğer bir faktör de bölgesel gerilimler. Hükümetin de bunu dikkate alıp iç siyaseti dizayn etmek amacıyla gerilim yaratmaması temennimizdir. Görüyorsunuz işte, bölgesel gerilimin olması tcmb raporlarında dahi yer alıyor. Enflansyon ne zaman düşer sorusuna net bir zaman aralığı verecek kadar ekonomi birikimim yok. Ama FED 3 defa faiz indirmeden(bu yıl sonuna kadar beklenen bu) bizimkilerin de gevşemeye gideceğini zannetmiyorum. Bu yılı gözden çıkardım. Şahsi öngörüm fiyatlamalar da bu yönde. 2025 ilk çeyreğine kadar bir beklentim yok.
IMG_7614.jpeg

Enflasyonun yükseliş hızı düşer. Enflasyon düşmez. Gerçekten düşerse zaten kötü sonuçları olur. İflaslar başlar. Ama aşırı fiyatlandırmaktan kaçınılabilir harcama hızı düşerse. Onun da olacağını sanmıyorum. Faize para yatıranlar, gelirleri ellerine geçtiğinde hemen harcamak isteyecekler. Önümüzdeki Yaz'a kalmaz, Mehmet Şimşek şapkasını alır gider.

Geri