Agnostisizm

🟢 Konu yazarı şu anda aktif
Tanrının varlığı ve yokluğu konusunda kararsız olan kişilerin düşüncelerine verilen addır. Bu kişiler tanrının varlığı ve yokluğu konusunda bunun bilinemez olduğunu ve/veya en azından ellerindeki verilerin yetersiz olduğunu ileri sürer. Bu akım kendi içerisinde pozitif agnostisizm ve negatif agnostisizm olarak ikiye ayrılır.

Kuşkucu bir yaklaşım. Sinameki gibi ne akar ne kokar. Agnostikler bir yerde ezik Ateistlerdir.​

tanrının varlığı yokluğunun bılınemeyecegını o güce kudrete sahıp olmadığımızı :P

Bak ben de bazı insanların beyinlerinin olup olmaması konusunda ikileme düşüyorum. benim düşüncem de çok agnostizm

Agnostisizm Yunanca bir kelimedir. -gnostisizm, bilinirlik anlamına gelirken, başına -a harfi almasından ötürü olumsuzluk bildirir. Bilinemezcilik genel ismidir.

Esasen bu akım idealizm-materyalizm tartışmalarına tepki olarak doğmuştur. Ve her iki akımı bir noktada buluşturmaya yöneliktir. Kimi zaman felsefede ''üçüncü felsefe'' olarak da anılır.

Kuramcıları D.Hume ve I.Kant'dır. Kökeni 1710'lu yıllara dayanır.

''Nesnelerin dış görünüşünü tanımak bizim için olanaklıdır, ancak gerçeği bilemeyiz. Görünüş hakkında sahip olduklarımız bizim yüzeysel bilgimizdir, gerçeği değildir'' derler.

Örneğin; önümüzde bir masa var. Ondan uzaklaştıkça biz o masayı küçük görürüz. Ama bizden bağımsız olarak, gerçekte masa değişmez, hep aynıdır. Görünüşü öyle olsa da gerçeğini aklımız bilemez, biz sadece onun masa olduğunu beynimizde resmedebiliriz.

Agnostisizm, bilimi kabul eder. Ancak derler ki; bilim bize sadece görünüşü verir. Bu açıdan materyalisttir. Diğer yandan tanrının varlığı ve yokluğu konusunda ise insanın aklı yetmez derler. Bu açıdan ise dinle çatışmaktan kaçar. Dolayısıyla agnostisizm, Politzer'in deyimiyle ''utangaç bir materyalist''tir. Yukarıda yorum yazan Mastor arkadaşın deyimiyle de ezik ateist.

Bir dönem bu görüşteydim.
Kuşkular sarmıştı ama korkularda vardı.
Artık rahatım :).

Ne reddeder ne de kabul eder. Aslında en rahat kesimdir bu tür tartışmalarda..

Kendini de bilmeyen insanlardır bunlar.

felsefi bir akım üzerinden karakter tahlili "yapabilenleri" kutluyorum.
işin enteresan tarafı "bunlarda kararsız insanlar işte" diyip konu hakkında şu an gördüğünden başka hiç bir bilgisi olmayan, bir tek makale okumamış medyum arkadaşlar birde böyle analizlere girmiyor mu, beni benden alıyorlar.
işin temeline ne zaman "bilmediğim şey hakkında susmalıyım" mantığını yerleştirirsiniz emin değilim; ancak-artık-rica ediyorum bilmediğiniz bi b.k olsun yaa valla.
bunu da bilmiyorum ama öğrenicem diyin.

Tanrı'nın varlığını savunanlar, Tanrı'nın var olmadığını savunanlar ve üçüncü görüş olarak ortaya çıkan Tanrı'nın var olduğunun ya da yok olduğunun bilinemeyeceğini savunanlar. Agnostisizm'in ilk örneğini sofist Protagoras vermiştir. Diğer savunanlar arasında W. James ve A. Comte vardır. Bunlar bir yandan Tanrı'nın var olma olasılığını kabul etseler de eldeki verileri yetersiz bulurlar.
Hem Tanrı'nın varlığını kabul eden teistlere hem de Tanrı'nın varlığını reddeden ateistlere göre agnostisizm tutarlı bir görüş değildir

Ben her şeye bilmiyorum diyorum agnostik sayılır mıyım -.-

Geri