Ağaçlandırma Toprak kaymalarını engeller mi ?

• Kullanıcı Anu
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Forumsal - Taze Bilgi
🕒 Konu sahibi 17 saat önce aktifti
Bugün son konumu açıp TopX'i fazla meşgul etmeyeceğim.
2 Konu belirlemiştim onları paylaşıp aradan çıkarmak istemiştim.

Bugünkü son konu Ağaçlandırma Toprak kaymalarını engeller mi ?

Hepimiz ilkokul sıralarında ağaçlandırmaların toprak kaymalarını engellediğini öğrendik. Bize öğretilen bu bilgiye güvenerek yamaç aşağı arazilerimizin sınırlarına ağaçlar diktik. Ama öğretilen bu bilgi ne kadar doğruydu?
- Size ağaçlandırmanın aslında toprak kaymalarına sebep olduğunu söylesem tepkiniz ne olurdu ?
Durumu karıştırmadan açıklamak istiyorum.

vpostxc3da.jpg

Ağaçlandırma yapılması Toprak kaymalarını engellediği gibi , en büyük nedeni de olabilir. Ziraatçi arkadaşlar ağaç kök türlerini benden daha güzel sıralayabilir ama ben yukarıdaki gibi 3 ana grubu ele alacağım.

Yamaç aşağı araziye dikeceğiniz C sınıfı yani böyle dikine inmeyen yani kazık kök olmayan ağaç türleri , en ufak rüzgarda bile Toprağa titreşimcikler yollayacaktır. Onlarca ağacın bu titreşimciği yaydığını düşündüğünüzde bu arazinizde yer hareketlerine rastlanması son derece olağandır.

Hatta arkadaşlar Mikrotremör ölçümü verdiğimiz ölçümlerde bölgede ağaç varsa özellikle not alınır. Çünkü o ağaç yassı köklere sahipse ölçülere gürültü frekansı girmesine neden oluyor.

Yağış sırasında ve rüzgarda artacak olan titreşimler Toprak kaymalarına neden olacaktır.

O yüzden Yamaç aşağı bir araziye sahipseniz Kesinlikle ağaçlandırma yapacaksanız Kazık kökler böyle dikine inen B grubu köklerini kullanmanız daha doğru olacaktır.

Bunun dışında Çakıl taşlarıyla su yolları yapmanız da faydanıza olacaktır :)

Erozyon tehlikesi bir bölgedeyseniz, özellikle ev seçimlerinize ve su kaynaklarına dikkat etmeniz son derece önemlidir.

Yakın civarda eğrilen Elektrik direkleri
Çatlak oluşan binalar
Düzensiz çitler
Oluşan çatlaklar
gibi faktörler erozyon bölgelerinin en önemli belirtileridir.

Ve unutmayın ağaç türü önemli !

Son düzenleme:
Bizi bilimle yargılayın.

• Beğen
Tepkiler: Anu
Geri