Affetmek ve Serbest Bırakmak

🕒 Konu sahibi 6 saat önce aktifti
Affetmemek sağlıklı bir eylem değildir. Hayal kırıklığına sebep olan herhangi bir olay karşısında affetmeyerek bir başkasını cezalandırdığımızı düşünürüz , oysa bir yandan da kendimizi tutsak ederiz.
Affetmemek ve kin tutmak , strese yol açar ve ilişkilerimizde probleme neden olur.
Affetmek ise çok güçlü bir meditasyon şeklidir ve insanı özgürleştiren eylemlerden biridir.

Geçenlerde, bir belgeselde, Asya'da maymun yakalamak için kullanılan bir çeşit tuzak kurulduğunu izledim.
Bir ağaç , bir maymun elinin açık şekilde girebileceği büyüklükte oyulur, el yumruk yapıldığında dışarı çıkamaz. O yarıktan ağacın içine tatlı bir yiyecek koyulur.
Maymun tatlının kokusunu alır ve yiyeceği ağacın içinden almak için elini yarığa sokar, ama yiyecek maymunun elindeyken elini dışarı çıkarması mümkün değildir.
Yiyeceği tutan ve sıkıca yumruk yapılan el bu yarıktan dışarı çıkamaz.
Avcı geldiğinde ise maymun çılgınca kurtulmaya çalışır ama kaçamaz.
Aslında orada maymunu tutsak eden hiçbir şey yoktur. Onu tutsak eden yegane şey bağımlı olduğu o tatlı yiyecektir.
Kurtulmak için yapması gereken tek şey yiyeceği bırakmaktır ama tutkusu buna engel olur ve maymunu orada tutsak eder..

İşte affetmemeyi de bu tuzağa benzetirim ben.
Tutsak olduğumuz kinimizden, gerginliğimizden, stresimizden kurtulmak için yapmamız gereken tek şey affetmeyi öğrenmektir ve sıkıca yumruk yaptığımız elimizi serbest bırakıp tutsaklıktan kurtulmaktır.

Bu yazıyı yazma nedenim aslında bir etkiliği duyurmaktı.

1 Ekim Pazartesi günü ,saat 19:30'da Maltepe Kültür Merkezi'nde , ''Affetmek ve Serbest Bırakmak'' konulu bir etkinlik gerçekleştirilecek. Konuşmacı ,kişisel gelişim ve meditasyon öğretmeni olan, Aruna LAdva'dır.

Ben , son dakika bir işim çıkmazsa etkinliğe katılacağım.
Affedememek konusunda takılıp kalan herhangi bir üye varsa , katılmasını tavsiye ederim.
Ruhunuza iyi gelecektir.

Not : Katılımcı olmak dışında etkinlikle herhangi bir ilgim bulunmamaktadır.

Ben affedebilen bir insan degilim. Oyle minik seyleri kafaya takmam ama buyuk bir hayal kirikligim varsa, affetmem. Nefret veya kin beslemek tarzinda da degil artik ama hayatimda o kisiye yer vermiyorum.

Affetmenin tutsakliktan kurtulma olduguna da pek inanan biri degilim. Eger kin boyutuna gitmiyorsa, kisiyi tutsak yapacak bir durum da ortada kalmiyor. Bazi durumlar affetmemeyi hakediyor. Bunu illa ki ikili iliskiler olarak da gormemek gerek. Is hayati, stratejik durumlar, tarih vs vs her seyi dusunebilirsiniz. Negatif bir duygu gibi gozukse de insani kamcilayan ve pozitif yonde gelistirebilecek de guclu bir duygu bu affetmemek.

Malesef ki her zaman mumkun olmuyor, bazen affedilmeyecek seyler de olabiliyor.
Basit kirikliklarin cok otesinde derin ve kolay kapanmayacak yaralar izler kaliyor.
Bu yuzden affetmek belki affedemediklerimizin verdigi yukten kurtulmak, ozgur kalmaktir, tamam!
Ama "affetmemek" de bazen bir haktir.
Benim "babami affetmemeye" hakkim oldugu gibi

Affetmek. Ne cok ani canlandi. Affetmek. Affetmemek. Cok seyler olmustu.

kucuk seyler affedilebilir elbette ama gecmeyen yaralar var, unutulmayan izler var. zamanin silemedigi seyler var. bir omur yetmiyor, ne kadar gucluyuz desek de, ne kadar kendimizi her seyi degistirebilecegimize inansak da bizim de bir sinirimiz var.

olmuyorsa zorlamamali, affetmek zorunda olmadiklarimiz var. bir de affedemiyorum diye sucluluk mu duyacagim?

Ayni Dunya'da yasasak da,ayni dunyaya bakmadigimiz kesin bircogunuzla.

Ayrica bkz. Shinigami kisisine hayranligimin gun gectikce artmasi:p
Az ya da cok belli konularda benzer hislere sahip insanlari gormek gulumsetiyor

Siz konuyu yanlış anlamışsınız.
Affetmeyerek içinizde bir nefret beslersiniz ve bu nefret sizi birçok konuda olumsuz yönde etkiler.
Affet ve serbest bırak derken içindeki nefreti serbest bırak, affet ve git sarıl , koklaş anlamında değil bu söz.
Elbette aranıza mesafe koyacağınız insanlar olacaktır ama birine kin duymak, nefret beslemek sağlıklı bir eylem değildir.

Etkinliğe gittiniz mi

Çok istediğim için o gün küçük bir kaza yaptım ve gidemedim maalesef.

Geçmiş ola , öyledir
Çok istemeyecek çok sevmeyecek çok gülmeyeceksin bu hayatta

Teşekkür ederim.
Kısaca ölçülü olmak = mutlu olmak.

Hepimizin bir acısı var. Af edebilmek bazen çok zor.

kindar biri değilim hiç olmadım da olamamda ama yapılanı unutmam mesafemi koyarım o kişinin iyi gününde yanında olmam ama kötü günlerinde beni mutlaka bulur yanında

Ahbab's, ne affedilin ne affedin, sallayın gitsin, nefes alın pls.

Yukarıdaki üyeye katılıyorum; doğru nefes almayı öğrenmek, affetmek de dahil birçok konuda yardımcı. Nefes alalım.

Serbest bırak kısmına katılıyorum. En çok da kendini. İçinde sana yük olabilecek duyguları da insanları da barındırma. Kendini sev çünkü sevgine değecek daha kıymetli hiç kimse yok bu hayatta. :)

Bu konu hakkında seminer veren insanda dahil hepimiz bu konu hakkında fazla cürretkar ve bilgeyiz ne yazık.Ancak işin matematiği öyle olmuyor. Birini affedememenin boyutu o insanın size verdiği zararla dogru orantılı.Affetmeyi öğrenmek ve affedememenin size verdiği zararın farkına varmak bazen bir kaç yüz insanı affedememekle bazen bir asır bazende 11 yıl sürüyor. Şahsen bu tarz konuların sadece insanların tecrübe ederek öğrenmesinin mümkün oldugunu dusunuyorum.Çünkü bazen ne denli anlatırsanız anlatın insanlar bu tarz konunların zararını tahayyül edemiyor.

Serbest bırakırsan kaçar
Sıkarsanda boğulur.
O yüzden sen bir kelebeksin biliyor musun?

Geri