Adnan Menderes Kimdir?

Konu sahibi son olarak 1260 gün önce görüldü
Bilindiği üzere ismet inönü ye olan muhalefetinden sonra celal bayar ile birlikte ülke iktidarını secimle yönetmeye hak kazanmış bir parti lideridir Adnan Menderes...

O yılları göz önünde bulundurursak Atatürk ün ölümünden sonra bir kaos ortamı oluşturulmadan, ölmeden önce yapmak istediği vizyondan hiç ayrılmamaya calışarak coklu parti sistemine gecilmek istenmiş. Bunların sonucu olarak Demokrat parti ile Başbakan, Adnan Menderes ve Cumhurbaşkanı, Celal Bayar olmuştur.

Adnan Menderes 1950 - 1960 yılları arasında 10 yıl boyunca ülkeyi başbakan olarak yönetmiş bir çok faliyetlerde bulunmuş ve son olarak askeri darbe ile görevinden alınmış, yargılandığı mahkeme sonucunda idamına karar verilmiş bu karar da infaz edilmiştir.

• Ülke siyasetine girmesi ile idamına kadar gecen sürec icerisinde, sizce Adnan Menderes nasıl bir parti lideri ve başbakandır. ?

Ülke yönetiminde ve şahsi yaşantısı icerisinde yanlış kararlar vermiş olabilir ama yine de bunun sonuçları askeri darbe ve idam olmamalıydı. Hayatını okuduğumda idam sürecini büyük bir duygusallıkla karşılamıştım. O tür bir durum türkiye cumhuriyeti başbakanına reva görülmemeliydi.

Adnan menderes bu ulkenın kanayan yarasıdır.yapılanlar bu ülkenın yuz karasıdır bir başbakana adam gıbı adama....

İki ucu güzel olan değnek gibi birisi. Benim gözümde kötü ucunu temsil eder.
Demokrasimizi geriletmekten öte çok sayıda olumsuz vasfı olan biridir.
Iraktaki Türkmen liderlerinden biri de geçenlerde Tıvittırda düşündüğüm anlamda anmıştı onu.
Üretici olmaya çalışan bir ülkeyi tüketici pozisyonuna getirmesi,
Planlı ekonomi nedir bilmeyip paraları kendisi gibi toprak ağaları ve türevleriyle çarçur etmesi,
Döneminde yapılan dış anlaşmaların ülke aleyhine ciddi tehlikesi ki kendisiyle beraber dış işleri bakanı da idam edildi.
Yargıya ve üniversiteye baskısı,
Radyoda parti propagandaları işletmesi ki kendi yandaşları olan kişiler isim isim açıklanır diye içerikler okudum kitaplarda.
Muhterem zatın ilk işi meclis kararı olmaksızın Kore'ye asker göndermekti. Demokratik bir zattır(!)
Ülkeye ekonomik olarak pek bir şey katmamıştır, yurt dışında borç için Celal Bayar dahil gezmişlerdir. Birkaç yıllık ekonomik gelişmeyi asla 10 yıla aktaramamıştır.
Ne doluymuşum be bu konuda! Kısaca, sevmem!

Geri