Âdem Aleyhisselâmın İstiğfar Duası

Konu sahibi son olarak 2620 gün önce görüldü

1263926548.gif

mabet+A%25C4%259Fac%25C4%25B1+3.jpg

[FONT=&quot]İbnü Mes’ûd (r.a.) Hazretlerinden rivayet olundu: Allahü Teâlâ Hazretlerine en sevimli kelime, babamız Âdem Aleyhisselâm’ın hatâ (zelleye) düştüğü zaman, söylediği şu kelimelerdir:​

[FONT=&quot]Allahım! Hamdinle seni tesbih ediyorum. Senin adın müba*rektir. Şerefin yücedir. Senden başka ilâh yoktur. Ben nefsime zulmettim. Beni bağışla. Senden başka günahları bağışlayan yoktur.[/FONT][FONT=&quot]“[/FONT]

[FONT=&quot]Ya Rabbi, beni Muhammed (s.a.v.) Hakkı için bağışla![/FONT]

[FONT=&quot]Yine Efendimiz (s.a.v.) Hazretlerinden rivayet olundu: Âdem Aleyhisselâm dua ederken:[/FONT]

[FONT=&quot]Ya Rabbi! Beni Muhammed[/FONT][FONT=&quot] (Mustafa) s.a.v. hazretlerinin hakkı için bağışla” dedi. Allah:[/FONT]

[FONT=&quot]Muhammed Mustafa’yı nereden biliyorsun,[/FONT][FONT=&quot]” dedi. O:[/FONT]

[FONT=&quot]Sen beni yaratıp içime ruh üflediğinde gözlerimi açtım. Arşın direklerinin üzerinde [/FONT][FONT=&quot]Lailaheillallah Muhammedenrasulullah[/FONT][FONT=&quot] Allah’dan başka ilah yoktur. Muhammed Allah’ın rasûlüdür” yazılıydı. Oradan muhlûkatinin en şereflisi ve en üstünü olduğunu anladım. Çünkü sen onun adını kendi adına yakınlaştırdın[/FONT][FONT=&quot],” dedi. Allah:[/FONT]

[FONT=&quot]Evet![/FONT][FONT=&quot]” dedi. Ve böylece Âdem Aleyhisselâm, Efendimiz (s.a.v.) Hazretlerinin şefaatiyle bağışlandı.[/FONT]

[FONT=&quot]Âdem Aleyhisselâm, cennetten indirilme anında söylediği ilk sözler şunlar:[/FONT]

[FONT=&quot]Ya Rabbi! Sen vasıtasız olarak beni kudret elinle yaratmadın mı[/FONT][FONT=&quot]?” Allah:[/FONT]

[FONT=&quot]Evet”[/FONT][FONT=&quot], dedi. Âdem Aleyhisselâm:[/FONT]

[FONT=&quot]Beni cennetine yerleştirmedin mi?[/FONT][FONT=&quot]” Allah:[/FONT]

[FONT=&quot]Evet,[/FONT][FONT=&quot]” dedi. Âdem Aleyhisselâm:[/FONT]

[FONT=&quot]Ya Rabbiî Senin gadabın rahmetini geçmedi mi[/FONT][FONT=&quot]?” Allah:[/FONT]

[FONT=&quot]Evet![/FONT][FONT=&quot]” dedi. Adem Aleyhisselâm:[/FONT]

[FONT=&quot]Ya Rabbi! Eğer ben kendimi düzeltir, sana döner ve tevbe edersem, sen beni yine cennetine koyar mısın?[/FONT][FONT=&quot]” Allah:[/FONT]

[FONT=&quot]-”Evet” dedi.[/FONT]

[FONT=&quot]İşte bu kelimeler, insanî ahidlerdir. Ademî mîsâk ve sözleşmelerdir. Halifeden, Hak Teâlâ Hazretlerine yapılan Rabbânî münâcâtlardır. [/FONT]

[FONT=&quot]Böylece Âdem Aleyhisselâm, masiyyetinden dönmekle, zellesini (günahını) itiraf etmekle, hatâ ve unutkan*lığından dolayı özür dilemekle Allaha tevbe etti. (0 da) tevbesini kabul etti.” Yani Rabbi ona rahmet ve tevbesini kabul etmekle döndü.[/FONT]

İsmail Hakkı Bursevi, Rûhu’l-Beyan Tefsiri Tercümesi cilt 1
[/FONT]​

Geri