Açıköğretim Sisteminin İşleyişi Nasıldır ?

• Kullanıcı Dem
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Açıköğretim Fakültesi
Konu sahibi son olarak 27 gün önce görüldü
Türk yükseköğretim sisteminde 1982 seneninde kurulan Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Sistemi, tahminen 1 milyon 400 bin öğrencisi ve 2 milyon 820 bin mezununa açıköğretim sistemiyle yükseköğrenim sağlamanın yanında kalifiye projeler sayesinde Türkiye’nin eğitim meselelerinin aşılmasında vazgeçilmez tek rol üstlenmektedir.

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Sistemi, ülkemizde modern manada açıköğretim sistemi ile yeni ihtiyaçların karşılanması ile ilgili süratle harekete geçebilen defa elastik tek yapıya, kuvvetli tek organizasyona sahiptir.

Uluslararası seviyede işbirlikleri için cazibe merkezi durumuna gelen Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Sistemi, mevcut yöntem alt yapı, nitelik seviyesi yüksek ve bereketli çalışabilen üretken insan kaynağı ile kendisini daimi yenileyerek uyguladığı açıköğretim sistemi ile Türk Yükseköğretim Sisteminde ülkemizde yükseköğretim bölümünde çoğu ilkleri ve yenilikleri programa koymaktadır.

Bu istikameti ile dünyanın mega üniversiteleri arasında bulunmaktadır.

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Sistemi ülkemizde yükseköğrenim talebini karşılamada sağladığı kapasite yanısıra ulusal eğitim, sıhhat, ilahiyat, tarım, polis, jandarma, kara, deniz, hava komutanlıkları ve adalet personeline yönelik önlisans, lisans tamamlama ve lisans eğitimlerini açıköğretim sistemi ile sürdürmektedir.
Ayrıca Anadolu Üniversitesi Türkiye ekonomisi ve iş hayatına sağladığı geniş ölçekli katkılarla saygınlık kazanmış ve beynelmilel rekabette başarılara imza atmış sektör temsilcisi kuruluşlara yönelik insan kaynağı geliştirme projeleri vasıtasıyla toplumumuzun eğitim seviyesinin yükselmesine devasa katkıda tespit edilen modern tek eğitim kurumudur.

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Sistemi eğitim yaptığı toplam 19 lisans, 39 önlisans uygulamasıyla, milli hudutları aşarak, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Azerbaycan, Kosova, Makedonya, Bulgaristan, Bosna Hersek, Kuzey Amerika, Suudi Arabistan ve muhtelif Batı Avrupa ülkelerinde yaşam sürdüren Türk vatandaşlarına eğitim hizmetini modern Açıköğretim Sistemi ile götürüyor.

Bugün Türkiye’de üniversitelerde eğitim gören talebelerin tahminen yarısı Anadolu Üniversitesi öğrencisi ve Açıköğretimli...
Bunların tek kısmı; koşulları gereği örgün eğitime devam etme imkanı bulunmayan öğrenciler.

Açıköğretim sistemi bu istikametiyle, fiziksel, işitme ve görme engeline sahip vatandaşlar yanısıra cezaevlerinde hükmünü tamamlamaya gayret gösteren vatandaşlarını da göz ardı etmeden eğitimde fırsat eşitliğini her koşulda sağlıyor olmanın imtiyazlı ve haklı gururunu yaşıyor.
6 Kasım 1981 tarihinde yürürlüğe giren ve Türk Yükseköğretimini yine tertip eden 2547 sayılı kanunun 5. ve 12. maddeleri, Türk Üniversitelerine Daimi ve Açıköğretim inşa etmek hakkını tanımıştır.

Daha ardından bu misyon ilmi birikim, akademik tecrübe, nitelikli insan kaynağı ve beynelmilel standartlarda teknik/teknolojik altyapıya bulunduran Anadolu Üniversitesi’ne 20 Temmuz 1982’de çıkartılan 41 sayılı Yasa Kararında Kararname ile verilmiştir.

Mevcut Etkileşim Bilimleri Fakültesi bünyesinden doğan Açıköğretim Sistemi böylelikle ülke düzeyinde uzaktan öğretim hizmeti ile çalışmaktadır.
1981 seneninde Türkiye’de yükseköğrenime olan talep 420 bin iken, üniversitelere girebilen talebe adedi 54 bin dolayındaydı.
Yani o dönemde var olan üniversiteler talebin tahminen % 13’ünü karşılayabiliyordu.
Öte yandan eğitim teknolojisindeki ilerlemeler, eğitimin duvarların dışına taşınması düşüncesini, açıköğretim sistemi modelini mecburî kılıyordu.
Bu düşünceler programa dönüştü ve Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 1982-1983 öğretim seneninde, yüksek eğitimde yüksek standartlarda fırsat denkliği ilkesiyle ve Açıköğretim Sistemi ile eğitim veren ilk fakülte olarak hizmete başladı.
İlk sene İktisat ve İş Yönetimi lisans programlarına 29.500 talebenin kaydolması, yükseköğrenim gereksiniminin ve talebinin boyutlarını açıkça meydana koyuyordu.

1982-1993 seneleri arasında Türkiye’de, Anadolu Üniversitesi’nin sunmuş olduğu Açıköğretim’e olan talep süratle arttı.
Bu seneler arasında yanlızca İşletme ve İktisat Lisans Uygulamaları ile yetinilmedi.
Milli Eğitim Bakanlığı ile imzalanan protokol gereğince tahminen 200 bin öğretmene önlisans ve lisans tamamlama imkanı sunuldu.
Ayrıca, KKTC’den de açıköğretim programlarına talebe kaydına başlandı.
Sağlık Bakanlığı ile uygulanan protokol gereğince iki senelik Ebelik, Hemşirelik ve Sıhhat Teknikerliği Ön Lisans Programları; Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı ile uygulanan protokol gereğince iki senelik Tarım ve Baytarlık Önlisans Uygulamaları açıldı.

1987 seneninde Batı Avrupa Projesi ismi altında Avrupa’nın muhtelif ülkelerinde yaşam sürdüren Türk vatandaşlarına yönelik lisans ve önlisans uygulamaları uygulanmaya başlandı.

1993 seneninde Açıköğretim Sistemi, 496 sayılı Yasa Kararında Kararname ile günün eğitim ihtiyaçlarına göre yine yapılandı.
İktisat ve İşletme uygulamaları dört senelik İşletme ve İktisat Fakültelerine dönüştürüldü.
Bu Yasa Kararında Kararnameye göre Açıköğretim Fakültesi ise, Açıköğretim Sistemi konusunda kitap, radyo-tv uygulamaları, bilgisayar, akademik danışmanlık, organizasyon, imtihan ve birçok talebe işleri gibi hizmetleri vermekle mükellef kılınmış ve önlisans, lisans tamamlama, lisans ve birçok sertifika programlarını yürütmekle çalışmaktadır.

1993-1997 seneleri arasında Açıköğretim Fakültesi içeriğinde kurulan Sosyal Bilimler, Ev Yönetimi, Ofis Idaresi, Halkla İlişkiler gibi 17 önlisans programı geliştirildi.
Daha eskiden ÖSYM doğrulusunda yapılmakta olan Açıköğretim sınavları 1996 seneninden ardından Anadolu Üniversitesi doğrulusunda yapılmaya başlandı.

1998 seneninden ardından ise değişikliğe uğrayan teknolojik koşullar ve bilhassa eğitim gereksinimlerinin farklılaşmasıyla, ilk olarak Web olmak suretiyle modern etkileşim teknolojilerinin defa henüz kesif olarak kullanıldığı ve uzaktan eğitimi classic işlevlerinin ötesine taşıyan yapılanmalarla beraber yeni tek devre başladı.
Türk Yükseköğretim Sistemi ve Üniversitemiz yönünden oldukça ehemmiyetli olan Açıköğretim Sistemi 1998 seneninden ardından classic amaçların ötesine geçirildi ve bu değişimin gerektirdiği tesir tek yönetsel yapıya kavuşturuldu.

Bu istikamette Anadolu Üniversitesinin bütün akademik, yöntem ve idari birimleri Açıköğretim Sistemi’ne tesir tek şeklinde katkı sağlayabilir duruma getirildi.
Diğer yandan bu düzenek içerisinde eğitim yapmış fakülteler arasında etkileşim ve işbirliği henüz tesir ve bereketli seviyeye kavuşturuldu.
Oluşturulan proje kümeleri ile Türkiye’de Açıköğretim Sistemi ile açılacak yeni eğitim alanları tanımlanarak, hayat boyu eğitime fırsat sağlandı.
Böylelikle modern malumat ve etkileşim teknolojilerinden henüz kesif ve süregelen biçimde yararlanıldı ve eğitim uygulamaları tasarımlanarak uygulanmasına başlandı.

1998 seneninden ardından Açıköğretim sistemiyle görev yayınlayan İşletme, İktisat ve Açıköğretim Fakülteleri’nin akademik uygulamaları yine yapılandırıldı.
Önlisans ve lisans dersleri arasındaki tekrarlar giderildi; içerikler gözden geçirildi.
Tüm kitaplar açıköğretim sistemindeki modern ilerlemelere paralel olarak yine tasarımlandı, yazıldı ve basıldı; kitapların muhtevası ile paralel olacak şeklinde TV eğitim uygulamaları yenilendi; CD-Romlar üretildi.

Açıköğretim Sistemi’ne talebe alımında kontenjan kısıtları kaldırıldı.

1998 öğretim seneninden ardından TRT 4’ten, öğrencileri bilgilendirmek ve motivasyonlarını çoğaltmak emeliyle “Üniversitemizden Haberler” adlı haber programı eğitim-öğretim devresi müddetince akademik takvime makul olarak yayınlanmaya başladı.
1998 seneninde Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinin akademik sorumluluğunda İlahiyat Önlisans Programı açıldı.
Fakültemizin http://www.aof.anadolu.edu.tr adresinde tespit edilen Web sitesi, talebelerin hizmetine sunuldu.

1999 tarihinde ise talebelerin sınavlara henüz tesir hazırlanmalarını sağlamak emeli ile “İnternet Tabanlı Tecrübe Sınavları” programı başlatıldı.
Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Sistemi üniversitelerle kurduğu işbirliği kapsamında karasal hatlar üstünden ve uydu irtibatlı olarak Videokonferans ortamını meydana getirdi.
1999 seneninden başlamış ara imtihan, sene sonu imtihanı ve bütünleme imtihanı evvel TRT 4’ten tek hafta banttan, tek hafta da işlek olarak “Sınava Hazırlık” uygulamaları yayınlanmaya başlandı.
1999 seneninde Etkileşim Merkezi, talebelerin birçok sual, mesele ve tekliflerini aktarabileceği tek merkez olarak heyetti.

2000 seneninde Ulusal Eğitim Bakanlığı ile işbirliği yapılarak Açıköğretim Fakültesinde Okul Evveli ve İngilizce Öğretmenliği Lisans Uygulamaları açıldı.

2001-2002 öğretim seneninde ülkemizde ilk defa Web dayalı Malumat Idaresi Önlisans Programı eğitim-öğretime başladı.
Yine aynısı öğretim seneninde ilerleyen koşullara ahenk sağlamak, kendisini değişik alanlarda ilerletmek isteyen örgün kısımda okuyan ve halen tek yükseköğretim programına kayıtlı olan veyahut mezunlara yönelik olarak ikinci öğretim imkanı veren “İkinci Üniversite” programı başlatıldı.
Açıköğretim’in, örgün yükseköğretime entegrasyonunu sağlamak emeliyle YÖK eşliğinde yapılan “Dikey Geçiş” programı başladı.

Yine 2002-2003 öğretim seneninde öğrencilerimizin daha iyi olabilmeleri için Web üstünden ve CD ile alıştırma yazılımlarının üretimine başlandı.

2003-2004 öğretim seneninde Jandarma ve Polis Önlisans Meslek Eğitimi Programlarıyla, Jandarma Genel Komutanlığındaki astsubaylarımızın ve Güven Genel Müdürlüğünde misyon yapmış polislerimizin eğitim düzeylerini arttırmak emeliyle önlisans eğitimi uygulamaları başlatıldı.

2004-2005 öğretim seneninde ise Kara, Hava ve Deniz Komutanlıkları Personeline Önlisans eğitimi verilmektedir.
Bu bölümlerde okuyan öğrenciler için lisans tamamlamalarına yönelik çalışmalar uygulanmaktadır.
Açıköğretim Fakültesi’nde internete dayalı e-Öğrenme hizmetleri 1999 seneninde Tecrübe sınavları ile başlamıştır.

2002 seneninde e-Alıştırma, 2003 seneninde e-Kitap ve 2004 seneninde e-Televizyon hizmetleri tasarlanarak yayına girmiştir.
Her birisi ayrı siteye sahip bu hizmetler Haziran 2005’de birleştirilerek Açıköğretim e-Öğrenme Portalı ismi altında yayınlanmaya başlamıştır.
Böylece öğrenciler pek oturumda tek derse ilişkin tüm e-Öğrenme hizmetlerine erişebilir vaziyete gelmişlerdir.

2005-2006 öğretim Seneninde “Birleşmiş Markalar Derneği” azası kuruluşların mezunlarını işe almada öncelik verecekleri “Perakende Satış ve Mağaza Idaresi Önlisans Programı” eğitime başlamıştır.

2006-2007 öğretim seneninde Adalet Bakanlığında gayret gösteren lise ve dengi okul mezununa Adalet Meslek Eğitimi Önlisans Programı başlatılmıştır.

2007-2008 öğretim seneninde öğretime başlamak emeliyle Sınıf Öğretmenliği lisans tamamlama programına ait çalışmalar da başlatılmıştır.

2009-2010 öğretim seneninde defa değişik alanlarda açtığı 5 lisans ve 17 önlisans programı olmak suretiyle toplam 22 yeni uygulama açıköğretim sistemiyle öğretim yapmış fakültelerde öğretime başlamışlardır.
Bunlar içinde eğitim-öğretimi dönemlik ve kredili sisteme göre yapılmakta olan programlarda mevcuttur.

Açıköğretim Fakültesinde “Adalet”, “Coğrafi Malumat Sistemleri”, “Eczane Hizmetleri”, “Elektrik Enerjisi Imalat Mesajım ve Dağıtımı”, “Fotoğrafçılık ve Kameramanlık”, “Gıda Nitelik Muayenesi ve Analizi”, “İşletme Yönetimi”, “Kimya Teknolojisi”, “Kültürel Kalıt ve Turizm”, “Lojistik”, “Medya ve İletişim”, “Menkul Değerler ve Anapara Piyasası”, “Radyo ve Televizyon Programcılığı”, “Spor Yönetimi”, “Tıbbi Laboratuar Teknikleri”, “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler”, “Turizm ve Yolcu Hizmetleri” önlisans uygulamaları ile “Felsefe”, “Sosyoloji” ve “Türk Dili Ve Edebiyatı” lisans uygulamaları açılmıştır.
“Eczane Hizmetleri”, “Gıda Nitelik Muayenesi ve Analizi”, “Kimya Teknolojisi”, “Tıbbi Laboratuvar Teknikleri”, “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler” önlisans uygulamaları dönemlik-kredili, “Coğrafi Malumat Sistemleri” ise senelik kredili olarak açılmıştır.
İktisat Fakültesinde “Uluslararası İlişkiler” ile İşletme Fakültesinde “Konaklama İşletmeciliği” lisans kısımları açılmıştır.

2009-2010 öğretim seneninde Azerbaycan uygulamaları açılmıştır.

2010-2011 öğretim seneninde senelik sistemde eğitim yapmış İlahiyat Ön Lisans Programı kaptan program olarak dönemlik-kredili sisteme geçirilmiştir.
2010-2011 öğretim seneninde TRT ile Anadolu Üniversitesi arasında uygulanan stratejik işbirliği ile kurulan TRT Okul kanalı 31 Ocak 2011 tarihinde yayın yaşamına başlamıştır.

Programların TRT ve Anadolu Üniversitesi doğrulusunda hazırlandığı TRT Okul kanalında, her yaştan insana hitap eden eğitim programlarının yanında gençlere yönelik değişik uygulama çeşitleri de yer almaya başladı.

Anadolu Üniversitesi, yanlızca Açıköğretim sistemindeki öğrenciler için değil, örgün eğitim alan talebelerin de yararlanabileceği ders programlarının çekimine ağırlık vermekte, İktisattan Esas Malumat Teknolojilerine, tüm üniversite ders programlarına takviye gerçekleştirmeyi hedeflemektedir.
Ayrıca, Üniversite doğrulusunda, talebelere kılavuzluk edecek değişik danışmanlık uygulamaları, eğitim-kültür programlarının çekimleri uygulanmaktadır.

2011-2012 öğretim seneninde Açıköğretim Fakültesinde “Çağrı Merkezi Hizmetleri” önlisans programı ile “Tarih” lisans programı açılmıştır.
2011-2012 öğretim seneninde henüz evvel dönemlik-kredili sistemde öğretim uygulanan 7 uygulamanın yanında Açıköğretim Fakültesi’nin 11 programı dönemlik-kredili sisteme geçirilmiştir.

Yeni açılan iki uygulamayla beraber 2011-2012 öğretim seneninde toplam 19 programda dönemlik-kredili sistemde eğitim öğretim yapılmıştır.
2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 44. maddesi 6111 sayılı Kanunun 171. maddesi ile değiştirilmiştir.
44. maddede uygulanan farklılık ile Yükseköğretim Kurumlarında, öğretim faaliyetlerinin dönemlik olarak düzenlenmesi, ders saatleri ve öğrenciler için öngörülen başka faaliyetler için ihtiyaç duyulan çalışma saatleri göz önünde bulundurularak Yükseköğretim Heyeti Senatoları doğrulusunda tespit edilen ilkeler kapsamında ders kredilerinin hesaplanması karar altına alınmıştır.

Geri