Aç gezip tok salliyorlar, uyarıyorum

Konu sahibi son olarak 796 gün önce görüldü
Bugün grup toplantısında MHP lideri sayın Devlet Bahçeli yine Türkçe’nin tozlu raflarına terk edilmiş hikmet dolu deyişlerimizi kullandı. Toplantının siyasi mesajından hissesi olan alacağını almıştır elbette. Benim dikkat çekmek istediğim bir diğer husus şu: Kullanılan deyişlerdeki kültürel zenginlik. Zira atasözleri ve deyimler bizlere binlerce yıllık bir tecrübeyle hakikati terennüm eder. Bugünkü toplantıda beni en cezbeden ifade ise “Yüksek uçan alçak düşer, eğreti ata binen de çok çabuk iner.” atasözü oldu.

Evet, kişi kim olduğunu bilmeli, adımlarını ona göre atmalı... Başkasından devşirdiği (veya aşırdığı) emanet imkanlarla kişi nihayetinde başladığı yere döner. Emanet atın üstünde ne kadar efe gibi görünse de emanet elden çıkınca kişi nihayetinde yine yalın ayak yürümeye mahkum olur.

Eğreti; geçici, emanet anlamına gelen bir kelime... Arabiden âriyeti kelimesinden gelen “eğreti” kelimesi Türkçemizde altı asırdan fazla bir süredir var. Tespit edilen en eski kullanımı ise 1341 tarihli Tezkiretü’l Evliya tercümesinde mevcut. Türkçemizi muhafaza açısından bu tür kullanımlar çok mühim... MHP lideri sayın Devlet Bahçeli beyefendinin ömrü uzun olsun. Habip Arvas 1665566490252.jpg

Geri