YouMyCure
Üye
-
-
-
-
-
-
- Web sitesi
- www.gedik.net
1 Ocak 1933 tarihinde Trabzon Akçabat’ta doğdu.
Resim ve çizgi romana 4 Ocak 1954 tarihinde Yeni Sabah gazetesinin açtığı ressam imtihanını kazanarak atıldı.
Ratip Tahir Burak’tan bu sanatın inceliklerini öğrendi.
1956 seneninde Şen Çocuk mecmuasında çizdi.
1957’de Safa Kılıçlıoğlu’nun Piyasa dergisinin çizer kadrosuna iştirak etti.
1960 seneninde yayınlanan polisiye konulu Cani Peşinde bu dergideki nihai çalışması oldu.
1969 seneninde öncelikle 1001 Roman mecmuası içerisinde yayınlanan Tolga’nın tüm maceralarının senaryosunu kendi kaleme aldı.
1972 seneninde çizmeye başladığı Kara Murat senaryolarında Rahmi Turan, Burak Bey hikayeleri içerisinde Selahattin Duman ile işbirliği yaptı.
Kara Batur ve Alptekin gibi tarihi çizgi roman kahramanlarını da oluşturdu.
1979 seneninde haftalık olarak yayınlanan Tolga’nın 284’üncü sayısından ardından Deryalar Delisi, Umur Bey isimli Osmanlı devresine ilişkin tek kılıçlı kahraman oluşturarak onun serüvenlerini çizdi.
1971, 1973 ve 1983 senelerinde ayrıcalık sahibi Abdullah Turhan olarak, haftalık periyotta üç Tolga serisi yayınladı.
2015 seneninde Toy Kâşifler Hattuşa’nın Güneşi isimli çizgili roman çocuk kitabını resmetti.
ESERİ:
Hayatım Çizgi Roman Ciltli
Abdullah Turhan
Çikolata Yayınevi
SÖYLEŞİ
Kara Murat ressamı Turhan'dan Kara Murat sitemi
Odatv.com
22 Aralık 2017
Muğla'nın Datça kazasında hayatını devam ettiren, 1970'li senesinin meşhur Türk çizgi roman kahramanı 'Kara Murat'ın yaratıcılarından ressam Abdullah Turhan (84), Türk sinemasının vefasızlığından yakındı.
Muğla'nın Datça kazasında hayatını devam ettiren, 1970'li senesinin meşhur Türk çizgi roman kahramanı 'Kara Murat'ın yaratıcılarından ressam Abdullah Turhan (84), Türk sinemasının vefasızlığından yakındı.
Cüneyt Arkın'ın 'Kara Murat' rolünü üstlendiği 1972 senesi yapımı 'Fatih'in Fedaisi Kara Murat' filminin gala gecesine çağrılmadığını ifade eden Turhan, "Bu, benim 45 senedir içimde kalan tek ukdedir" diye konuştu.
Datça'daki evinde DHA muhabirine konuşan Abdullah Turhan, Türk çizgi roman kahramanı 'Kara Murat'ın sebep meydana çıktığını ve çizgi romanın yaşamındaki ehemmiyetini anlattı.
Türk çizgi roman kahramanı 'Fatih'in Fedaisi Kara Murat'ın o dönemde Günaydın Gazetesi'nin sahibi Haldun Simavi'nin talebi üstüne ortaya çıktığını anlatan Turhan, "Simavi, gazetenin genel yayın müdürü Rahmi Turan'dan tarihi resimli tek roman yazmasını istemiş.
Plana göre, her macerada değişik tek kahraman olacakmış.
'Fatih'in Fedaisi Kara Murat' isimiyle tek roman yazan Rahmi Turan, benden bunu resimlememi istedi.
İlk bantları çizip, verdim.
Haldun Simavi, ilk çizimleri görünce defa beğenmiş ve kahramanın tek henüz değişmemesi gerekliliğini söylemiş.
Böylece 1970 seneninden başlamış, Kara Murat daimi duruma geldi" dedi.
'FİLMİNİN GALA GECESİNE BENİ ÇAĞIRMADILAR'
'Kara Murat' serisinin, tahminen 15- 20 sene sürdüğünü bildiren Turhan, "Gazete, 'Kara Murat' çizgi romanını her sabah yayımlıyordu.
Öyle ki 'Kara Murat' yayımlanmaya başladıktan ardından gazete, 75 bin tiraj almıştı.
Çok devasa alaka vardı.
Daha ardından mecmuaları de çıktı; fakat ben, çizeri olarak hep geri tasarıda kaldım.
Rahmi Turan, romanı 'Rahmi Muratoğlu' takma isimiyle yazıyordu.
İlgi öylesine büyüdü ki ardından filmleri dahi çekilir oldu.
1972 seneninde Cüneyt Arkın'ın 'Kara Murat' rolünü üstlendiği 'Fatih'in Fedaisi' filminin gala gecesine beni çağırmadılar.
Bu içimde kalan tek ukdedir" diye konuştu.
'ÇİZGİ ROMANLAR HAYATIM OLDU'
Trabzonlu ressam Turhan, Trabzon Ticaret Lisesi'nin birinci sınıfındayken çizimlerinin fotoğraf öğretmeni doğrulusunda beğenilmesinden ardından yaşantısının değiştiğini dile getirerek, şunları söyledi:
"O günden ardından fotoğraf ve bilhassa çizgi romanlar benim hayatım oldu.
Üniversiteye gidemedim.
Okul tamamlanınca, İstanbul'a geldim.
Üstüm başım berbat haldeydi.
Kalacak yerim dahi yoktu.
Yeni Sabah Gazetesi'nin açtığı ressam sınavında, çizimlerim beğenilince gazetede işe başladım.
Bir İtalyan resimli romanını, çizgiye yorumluyordum.
Yeni Sabah kapanınca yeniden işsiz kaldım.
Bu arada Akşam Gazetesi'nde 'Karaoğlan'ı çizen Suat Yalaz, gazeteden ayrılmıştı.
Onun adına beni çağırdılar.
Farklı tek adla 'Karaoğlan' tarzına çizdim.
Akşam'da 2 sene çalıştım.
Rahmi Turan'ın çağrısı üstüne Günaydın Gazetesi'ne geçerek, 'Kara Murat'ı çizmeye başladım."
'BAŞARI, RAHMİ TURAN'IN ESERİ'
'Kara Murat' vasıtası ile ilk defa para kazanmaya başladığını kaydeden Turhan, şu şekilde konuştu:
"'Kara Murat'ın başarısı, benim değil; Rahmi Turan'ın eseridir.
Çok iyi; fakat defa kolay yazıyordu.
'Kara Murat' beni varlıklı etmedi; fakat evimin geçimini sağladı.
Benim para kazanmam, Tolga sayesindedir.
'Uzun kılıçlı kahraman Tolga' vasıtası ile para kazandım.
Tolga'nın yazarı ve çizeri bendim.
Her şeyi ile bana aitti.
'Tolga' isimiyle mecmua çıkardım.
Hürriyet Gazetesi'nin o günkü genel yayın müdürü rahmetli Nezih Demirkent'ten defa devasa takviye gördüm.
Gazetede tek hafta müddetle Tolga Dergisi'nin reklamları parasız yayınladı.
'Tolga' ilk haftasında bana 60 bin lira para kazandırdı.
Çok paraydı.
'Tolga' 8 yıl devam etti."
'SULU BOYA ÇALIŞMALAR YAPIYORUM'
Çizgi romanların bundan sonra gazetelerde yayımlanmamasının elem verici olduğunu söyleyen Abdullah Turhan, "Bugün gazetelerde, bundan sonra çizgi roman bulamazsınız; zira alaka kalmadı.
Oysa Avrupa ülkeleri ve ABD'de çizgi roman, halen devasa tek sektör olarak ilgi çekiyor.
Orada çizeri, yazarı ve hem de balon yazıları dahi değişik kümeler doğrulusunda hazırlanıyor.
Orada ekip çalışması var.
Biz de çoğunlukla tek şahıs yazıp, çiziyor.
İki erkek çocuğum var, Şenol ve Turan.
Onlar, tek ara çizgi romana alaka gösterdiler; fakat benim kesif çalışma tempomu görünce gözleri korkup, bu işten vazgeçtiler.
Şimdi bundan sonra ben de çizgi roman yapmıyorum; fakat zaman geçirmek ve neşelenmek için 'Kara Murat'ın karikatürvari komiğini renkli olarak çiziyorum.
Sulu boya çalışmalar yapıyorum.
Yani boş durmuyorum" dedi.
Moderatör tarafında düzenlendi: