Haber ABD’den F-35 Çıkışı: Türkiye İçin Kapı Yeniden Açılıyor mu?

🕒 Konu sahibi 1 saat önce aktifti
ChGPytR.md.jpg

ABD Temsilciler Meclisinin Cumhuriyetçi Üyesi Mike Turner, Türkiye'nin F-35 programına dönüşü için NATO Ankara Zirvesi'nde yapılan görüşmeleri "umut verici" olarak nitelendirdi.

ABD Temsilciler Meclisinin Cumhuriyetçi Üyesi Mike Turner, CBS News kanalında yayımlanan "Face the Nation" programına katılarak açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin F-35 programına geri dönme ihtimalinin sorulması üzerine Turner, Türk yetkililerle ABD Kongre üyelerinin 7-8 Temmuz'da Ankara'da yapılan NATO Zirvesi kapsamında bir araya geldiğini belirtti.

Turner, "(Türk yetkililerin) Bize ne söylediklerini açıklayamam ama bize söyledikleri şeyler umut vericiydi. Toplantıya katılanlar olarak duyduklarımızın umut verici olduğu konusunda hemfikiriz" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin F-35 programına tekrar dahil edilmesini "son derece önemli" olarak nitelendiren Turner, "(Türkiye) NATO'nun bir üyesi, çok güçlü bir NATO üyesi. Çok başarılı bir zirveye ev sahipliği yaptılar. Bu yolda ilerleyeceklerini ve bunun karşılığını alacaklarını umuyorum. Türkiye aynı zamanda F-35 parçalarının üreticisi. Dolayısıyla programa dönmeleri çok çok önemli olacaktır" dedi.

Kaynak

F35'in verilmesinden çok ABD'nin "gel dostum eskiyi unutalım istediğin F35 olsun" demesi daha dikkat çekici başarı. Bu savunma sanayinin başarısının sonucudur. Türkiye illede F35'im olsun demiyor şuan. Zaten istediği 5 tane F35. Gelirse devamını da alır, ister ama devletin asıl odağında kendi ürettiği jet var. İlk olarak 5 tane F35 istedi, o da muhtemelen TCG Anadolu gemisi, savaş uçağı gücünede sahip olsun diyedir. Devlet gözünü kendi Kaan uçağına dikmiş durumda. Onun yerli motoruda TEİ'de geliştiriliyor şuan. KAAN bana sorarsanız F35'ten daha avcı ve saldırgan bir uçak. F35 hantal ve daha çok gizlilik ve bombardıman üzere tasarlanmış. F35, elektronik harp, dış tasarım ve üzerindeki özel boya sayesinde radarda kuş kadar iz bırakıyor. Yani onu göremiyorsunuz. Radar onu kuş zannediyor. KAAN ise avcı bir jet ve beşinci nesil olduğu için ısı izi çok düşük özel motor geliştiriliyor ona. O da aynı F35 gibi kuş kadar gizli olacak radarda, içindeki donanım, özel boyasıyla falan ama KAAN daha atik , daha avcı, daha hızlı bir jet olacak. Günümüzde zaten eski it dalaşı hava muharebe olayı yok. Düşman uçağını görmeden ve o da seni görmeden 250-300 km uzaklıktan füze atıp düşürüyorsun. F16ların uzun menzilli atabileceği nerdeyse bütün füzeleri AKINCI SİHA atıyor zaten. F16 kaldırmadan AKINCI ile jet uçağı vurabilirsin. Uçak için çok gelişmiş hava-hava füzesi daha önemli yani. Karşıdaki uçağın AESA radarına yakalanmamak için radardaki görünürlükte pilotun hayatta kalması için çok kritik. KAAN, görünmeden görecek ve çoook uzaktan avını avlayacak şekilde tasarlanıyor zaten.

ben bizimkileri tanıyorsam yine bu olaydan da zararlı çıkarız. f-35 alacağız diye s400'ü elden çıkarırız, birkaç yıl gelmesini bekleriz artık. verirler mi vermezler mi bilemeyiz.

Parayı verdik düdüğü de çalamıyoruz. Eline vur ekmeğini al sözündeki çocuktan beter olduk. Hem Abd' nin hem de Nato' nun elimde oyuncak olduk.

Geri