8. Münazara Konusu : Dershaneler Kaldırılmalı Mı Kaldırılmamalı Mı ?

Z
  • Kullanıcı Z3yn3P
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Münazara
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Merhaba ForumBahane Üyeleri ,

8. Münazara İle Yine Sizlerle Birlikteyiz.

Gruplar Belirlendi ve Münazara Esnasında Karışıklığın Önlenmesi İçin Grup Üyelerine Ranklar Eklendi.

Münazara Süresi 4 gündür.

Münazara Üyeleri Dışında Hiç Kimse Yorumda Bulunamaz , Yapılan Yorumlar Silinecektir.

Desteğinizi Teşekkür Butonu İle Gösterebilirsiniz.

48 Saat Boyunca Münazaraya Katılımda Bulunmayan Münazaracı Diskalifiye Edilecek ve Bir Sonraki Münazaraya Katılma Hakkını Kaybedecektir.

8. Münazara Konusu : Dershaneler Kaldırılmalı Mı Kaldırılmamalı Mı ?

Kırmızı Grup : '' Dershaneler Kaldırılmalı '' Fikrini Savunacak.

Mavi Grup : '' Dershaneler Kaldırılmamalı '' Fikrini Savunacak.

Mavi Grup
keroLayn

Kırmızı Grup
Hazal*

Yorumların Saygı Çerçevesinde Yapılmasını Temenni Ediyoruz.

Arkadaşlarımıza Başarılar Diliyoruz.

Eğer sınavlar okul müfredatına tam paralel olursa zamanla dershaneler cazibesini yitirecektir. Tabloya bakınca okulda eğitim yetersiz, devletin yıllardır düze çıkaramadığı bir eğitim sistemi mevcut eğer ki eğitim sistemini tam olarak oturulursa dershanerin adı bile geçmez gereksiz bi bakımıda ülkede parası olmayan insanlarda var bu durum bildiğiniz bir bölünmeye yol açıyor dershaneye gidenler ve gitmeyip kendi çabasında çalısanlar.. Bu öyle küçük bir şey gözüksede aksine büyük bir yok oluş .. O dershaneye gidemeyenin ne hakkı var diğer çocuklardan bu resmen ayrımcılık dershaneler kapatılmalıdır. Teşekkürler

Dershaneler kapatılmamalıdır.
Zira durduk yere ortaya çıkmamışlardır. Şüphesiz ki Türk eğitim sisteminin en büyük sorunu kalitesizliktir. Okulda yeterli kalitede eğitim verilemediği gibi üstüne bir de at yarışı misali öğrencilerin yarıştırıldığı sınav konuluyor. 1.5 milyon öğrencinin girdiği bu sınavdan istediği kaliteli bölümlere yerleşebilen öğrenci sayısı kontenjanlarla sınırlı olduğundan ötürü herkes kendine bir artı sağlamak zorunda. Maalesef ki bu öğrenciler gerek özel derslerle gerekse dershanelerle bir adım öne geçmeye çalışıyorlar.
Maalesef ki okulda verilen eğitimle sınavda yapmamız istenenler tutarsız. Bana lisede 4 yıl boyunca hep bişeyleri ezberlettiler. Fizik dersinde bile klasik soru soruldu bana. Ama nedense ÖSSde o tarz sorularla karşılaşamadım ben, karşılaşan varsa buyursun gelsin karşıma.
Sistem bu olduğu sürece düzen böyle olmak zorunda. Dershaneler kapatılmamalıdır.

Dershaneler kapatılmamalıdır.
Zira durduk yere ortaya çıkmamışlardır. Şüphesiz ki Türk eğitim sisteminin en büyük sorunu kalitesizliktir. Okulda yeterli kalitede eğitim verilemediği gibi üstüne bir de at yarışı misali öğrencilerin yarıştırıldığı sınav konuluyor. 1.5 milyon öğrencinin girdiği bu sınavdan istediği kaliteli bölümlere yerleşebilen öğrenci sayısı kontenjanlarla sınırlı olduğundan ötürü herkes kendine bir artı sağlamak zorunda. Maalesef ki bu öğrenciler gerek özel derslerle gerekse dershanelerle bir adım öne geçmeye çalışıyorlar.
Maalesef ki okulda verilen eğitimle sınavda yapmamız istenenler tutarsız. Bana lisede 4 yıl boyunca hep bişeyleri ezberlettiler. Fizik dersinde bile klasik soru soruldu bana. Ama nedense ÖSSde o tarz sorularla karşılaşamadım ben, karşılaşan varsa buyursun gelsin karşıma.
Sistem bu olduğu sürece düzen böyle olmak zorunda. Dershaneler kapatılmamalıdır.

tamam böyle güzel düşünüyorsunda parası olmayan insanlara haksızlık değil mi bu sencede ?

tamam böyle güzel düşünüyorsunda parası olmayan insanlara haksızlık değil mi bu sencede ?

Bu ülkede parası olmayana sadece bu konuda yapılmıyor haksızlık.
Kaldı ki dershaneler atanamayan öğretmenlerimizin bir numaralı geçim kaynağı.

Devletin eğitiminin kalitesiz olması demektir. İnsanlar devlet eğitiminden yeterli verimi alamıyorlar ki dershanelere gidiyorlar dershanelerin olması da ülkede şu olayı gerçekleştiriyor zenginsen ver parayı çocuğun iyi eğitim alsın ileride iyi meslek sahibi olsun fakirsen al babayı oğlun da kendini paralasın çok ders çalışsın zar zor bir meslek sahibi olsun yani Dershane en başta bir sorundu.

Bu ülkede parası olmayana sadece bu konuda yapılmıyor haksızlık.
Kaldı ki dershaneler atanamayan öğretmenlerimizin bir numaralı geçim kaynağı.

özel okullardada çalışabilirler dershane harici bunuda göz onunde bulundurmak gerekiyor.

Devletin eğitiminin kalitesiz olması demektir. İnsanlar devlet eğitiminden yeterli verimi alamıyorlar ki dershanelere gidiyorlar dershanelerin olması da ülkede şu olayı gerçekleştiriyor zenginsen ver parayı çocuğun iyi eğitim alsın ileride iyi meslek sahibi olsun fakirsen al babayı oğlun da kendini paralasın çok ders çalışsın zar zor bir meslek sahibi olsun yani Dershane en başta bir sorundu.

Arkadaşım dershane tüm bunların sebebi değil. SONUCUDUR. Başta da dediğim gibi kalitesizlikten doğan bir ihtiyaçtır dershaneler. İnsanlar çocuklarını bir adım öne geçirebilmek için her yolu deniyor.
Dershaneler ne zaman kalkar biliyor musun?
Eğer almak istediğini vermeyi başarabilirsen o zaman kalkar işte. Ama mevcut sistemde bu mümkün değil. Vermeden alınıyor. Okulda öğretmen dershanede anlatırlar nasılsa diye konuları geçiştiriyor. Bunu bizzat yaşadım.
Maddi boyutuna tekrar gelecek olursak. Hemen hemen herkes dişinden tırnağından rızkından artırıp çocuğunu dershaneye yolluyor. Artık statü farkı dershaneler değil, özel okullar..
Tabi ki de amaca giden yolda zar zor çalışılacak, paralanılacak, dirsek çürütülecek. Hak ederek bi yerlere gelinilecek..
Bunu dershaneleri kapatarak değil; okulları dershane statüsüne getirerek, yeni okullar açıp öğrenci sayısı azaltıp öğretmen sayısını artırarak yapabilirsiniz.

Arkadaşım dershane tüm bunların sebebi değil. SONUCUDUR. Başta da dediğim gibi kalitesizlikten doğan bir ihtiyaçtır dershaneler. İnsanlar çocuklarını bir adım öne geçirebilmek için her yolu deniyor.
Dershaneler ne zaman kalkar biliyor musun?
Eğer almak istediğini vermeyi başarabilirsen o zaman kalkar işte. Ama mevcut sistemde bu mümkün değil. Vermeden alınıyor. Okulda öğretmen dershanede anlatırlar nasılsa diye konuları geçiştiriyor. Bunu bizzat yaşadım.
Maddi boyutuna tekrar gelecek olursak. Hemen hemen herkes dişinden tırnağından rızkından artırıp çocuğunu dershaneye yolluyor. Artık statü farkı dershaneler değil, özel okullar..
Tabi ki de amaca giden yolda zar zor çalışılacak, paralanılacak, dirsek çürütülecek. Hak ederek bi yerlere gelinilecek..
Bunu dershaneleri kapatarak değil; okulları dershane statüsüne getirerek, yeni okullar açıp öğrenci sayısı azaltıp öğretmen sayısını artırarak yapabilirsiniz.

Evet kısmen haklılık payın var. Ama yıllarıdır şunu da gördük ki dershanelerin varlığı yüzünden normal eğitim sistemimizde bir iyileştirme sağlanamıyor. Kısacası eğitimde realist adımlar atılmasının önünde ki başlıca etken dershanelerdir. Bu sebeple kaldırılmalarıyla birlikte eğitimde daha da başarıya götürecek yeni hamleler yapılacaktır :cici:

Evet kısmen haklılık payın var. Ama yıllarıdır şunu da gördük ki dershanelerin varlığı yüzünden normal eğitim sistemimizde bir iyileştirme sağlanamıyor. Kısacası eğitimde realist adımlar atılmasının önünde ki başlıca etken dershanelerdir. Bu sebeple kaldırılmalarıyla birlikte eğitimde daha da başarıya götürecek yeni hamleler yapılacaktır :cici:

Pardon da etki alanını biraz açar mısın? Dershaneler yüzünden bir iyileştirme sağlanamıyor derken bunu neye dayanarak söyledin şu an 60-70 yaşındaki öğretmen emeklisi amcalarımızın teyzelerimizin liseyi bitirip direkt öğretmen olarak atandıklarından mı feyz aldın yoksa dershaneler normal eğitim sistemimizin iyileştirilmesine nasıl bir dezavantaj sağlıyor?
Ben de katılıyorum ortada bazı etkenler var. Ama dershanelerin ortaya çıkmasına sebep olan etkenler. Yukarıda saydım. Hükümet yukarıda belirttiğim çözümleri uygulamak yerine tüm suçu dershanelere yükleyip ortadan kaldırma peşinde. Sorunların kaynağına inilmediğinden dershaneleri günah keçisi ilan edip ortadan kaldırmaya çalışmak en kolayı.
Dershanelerin suçu ne? Halen bazı merkez illerimizde bile branş öğretmeni sıkıntısı yaşanırken ya da doğu ile batı arasında eğitim farkı varken yine aynı şekilde köy okulları ile merkez okulları arasındaki eğitim farklı iken dershanenin suçu ne? Bu aradaki farklarda dershanenin etkisi ne?
Dershaneler kaldırılınca ne olacak? Sınav sistemi değişmediği müddetçe okullarda istenilen verim sağlanamadığı sürece dershane kapatılınca ne olacak? Önce sen dershaneye gitmeyi gerektirecek etkenleri ortadan kaldır sonra gel dershaneyi kaldır.

Ben birkaç şey daha ekleyip dershaneler kapatıldıktan sonraki yaşanacak olan krize değinmek istiyorum.

3800 dershaneden bahsediliyor. Bunların öğretim kadrosu, erken kayıtları, binaları, matbaaları düşünülmüyor. Bir anda bu sektör ortadan kaldırıldığında tam bir mali kriz yaşanacak.
Maliye bakanı geçenlerde dershanelerden 2012 yılında 310 milyon tl vergi alındığını açıklamıştı.

Bir de dershanelerin sadece test tekniğini geliştirdiğini savunanlar var. Dershaneler sadece test tekniğini geliştirmez. Şöyle ki; dershane bir şehirdeki okulların karmasıdır. Her okuldan her seviyeden öğrenci vardır. Bu yüzden önce bir seviye belirlenerek sınıflar ayrılır. Seviyeye göre eğitim verilir. Dershanede yapılan genel deneme sınavları ile herkes kendi seviyesini genel ortamda görür. Ben okuduğum okulun birincisi olabilirim ama başka okullardakilerle yarışma şansını dershanede yakalarım. Bunun için MEB'in yaptığı dönemlik sınavları beklemem.
Üniversiteyi kazanmak kadar istediğin bölümü kazanmak da önemli. İstediğin bölümü kazanmaktan daha önemli olanı ise ileride severek yapabileceğin bir meslek sahibi olabilmek. Bunun için de meslek analiz testleri yapılır. Bunu yapan okullar da vardır ancak bunun yaygın olduğunu sanmıyorum. Bu testlere göre öğrenciler teşvik edilir ve hazırlanır.
Ailelere de eğitim verilir bu dönemde nasıl davranılması gerektiğiyle ilgili.

Dershaneler kapatıldığında 3800 bina ne olacak? Onların sözleşmeleri, çalışanları_? 2 milyon öğrenci? Sözleşmede doldurulmamış kalan kiraları kim ödeyecek? Ya da o kadar öğretmen ne yapacak? Kitaplar, testler, denemeler, matbaalar ne olacak? Bunlar tam bir muamma ve görüldüğü kadar basit bir olay değil bence.

48 Saat Boyunca Münazaraya Katılımda Bulunmayan Münazaracı Diskalifiye Edilecek ve Bir Sonraki Münazaraya Katılma Hakkını Kaybedecektir.

Münazaracıların yeterli katılımı göstermemesi sebebiyle münazara sona erdirilmiştir ve ankete sunulmayacaktır.

Emekleriniz için teşekkür ederiz.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri