50 bin liralık alman marka sıfır arabayı vergilerle 150 bin liraya alıp arka camına osmanlı tuğrası

Konu sahibi son olarak 6 gün önce görüldü
Almanların araba alım sitesine bakim dedim mercedesin en ucuz sedan arabası c180 2018 model 30bin euro civarında oda 180 bin tl yapıyor Türkiye de baktım 250 bin tl civarı.
Sen 3 katı olarak hesaplamışsın o zaman bu c180 540 tl olması lazımdı. Tezini çürüttüm :D
50 bin liraya sıfır alman arabası hiç bir ülkede yoktur bence.
Diğer ülkelere göre bizde hem araçların hem yakıtın pahalı olmasına rağmen 2018 de en çok trafik sıkışıklığı olan 2. şehir İstanbul
Araçlarda Tuğradan çok Atatürk imzası var ikiside geçmişimizde olan imzalar siyasi bakmazsanız sıkıntı olmaz

Başlığı okurken başım ağrıdı.

Bizi bizden başka kutuplaştıracak aptal yoktur. Vergi konusuna gelirsek verginin vergisinin alındığı bir sistem var buna karşı çıkmak gerek Ozan Bingöl diye bir ekonomist var twitterdan takip etmenizi öneririm. Nerden ne kadar vergi gidiyor adam çatır çatır yazıyor. Sosyal mesajıda vereyim öyle kaçayım, ters giden bir şey varsa bunun ters gittiğinin yaygarasını koparana kadar buna çözüm bulmaya çalışsak bence doğru yolu buluruz.

Araba konusuna girersek ağlarız. 2005 model palio için ödediğin 25 bin tl nin Amerika karşılığı olan 25 bin dolara adam range’e biniyor.

KDV
ÖTV
DV
HV
TV
PV
KKDF

Türkiye’deki vergi çeşitlerinden sadece bir kaçı. Alfabedeki her harf ile vergilendirme yapmışlar. Ha bide GV var

Diğer ülkelerdeki vergi oranlarını ve vergi türlerini bilen biri bir kıyaslama eklese de bir fikrimiz olsa güzel olur. 25.000 lira'nın karşılığı 25.000 Danimarka Kron'u ile neler alınabileceğini kıyaslayan neden olmuyor? onu da tam anlamış değilim. Danimarka'lıların başı kel mi?

Diğer ülkelerdeki alım gücü ile Türkiye’deki alım gücünü kıyaslandığında diğer ülkelerdeki vergi oranları çok mühim olmuyor. 25000 muhabbeti de eyaletlere göre ortalama saatlik asgari ücret 12 dolar olan Amerika’da günde 9 saatten hesaplarsak 22 iş gününde 2300 dolar yapıyor aylık. Yani asgari ücret olarak Türkiye ile yakın. Sen yine de git Danimarka kronu ile eşleştir.

Çok basit, sen asgari ücret ile Türkiye’de neler alabiliyorsun, Amerika’da neler alabiliyorsun? Bu o kadar klişe bir konu oldu ki artık, herkes tarafından biliniyor. Ve vallahi pes, bu gerçeğin bilinmesine rağmen hala inkar edebiliyorsunuz

Paraların değerlerini eşit tutunca, Türk lirasından düşük bir para birimi yokmuş gibi hep Dolar hesaplanıyor. Dünyanın en sosyal ülkesi olarak bilinen İsveç kronu'nun değeri mesela Türk lirasından daha düşük. Alım gücüne gelirsek, Türkiye yaklaşık 15-20 yıldır gelişen bir ülke. Batı ülkeleri 100 yıldır gelişmiş bir ülke. Biz şimdiye kadar " Bosporusta ki hasta adam " dık. Batılılar bizi öyle tanımlardı. Alım gücü para değeri ile değil, kişilerin o paradan payı ile ölçülür. O pay bizde düşük, çünkü Atatürk'ün batıya yönelelim fikri bizde hep yanlış anlaşılmış ve batıya d.....mışız. İşçilerimizi bile batıya satmışız ki 7 milyon Türk vatandaşı Avrupa'da yaşıyor. Şimdi tersi oluyor ve batının sanayi'si bize geliyor. Batı bunu engellemk için içimizdeki batı yalakalarını bize karşı kullanıyor.

İsmail sen birim olarak bakıyorsun olaya. 1 İsveç kronun 0,007273 tl gibi bilmem ne rakam etmesi o ülkenin parasını değersiz kılmıyor. Dediğim gibi “alım gücü”. Hangi para birimi ile kıyaslayalım? İran riyali mi? Değersiz para birimine sahip ülkelerin bile ucuz ürünleri var, yani rahat alabiliyorlar. Petrol gibi, doğalgaz gibi, et gibi vs. Bizim ülkemizde ekmekten başka ucuz ürün yok. Tarım ülkesisin patatesin kilosu 2,5 lira. Et desen yanına yaklaşılmıyor. Yakıtı saymıyorum bile. Neye alım gücümüz var mesela? 2020 lira ile biz kaç m3 doğalgaz alabiliyoruz? Ne kadar benzin ne kadar et alabiliyoruz? Dolar ile karşılaştırmıyorum bak.

Hesabı parmak ile yapmayacaksın. Hayat tek başına geçmez. İki kişi çalışırsanız ve ikinizde öğretmenseniz en az 7000 tl ortak geliriniz olur. Ek dersler v.s 10.000 tl'ye çıkarırsınız.

En cahilin maaşını temel aldığında en cahil kalıp yerinde sayma isteği ortaya çıkar. İlla amele olamak istiyorum diyorsan, o senin sorunun. İnşatta bile bir kepçe operatörü 3500-5000 tl maaş alıyor.

Davulun sesi uzaktan hoş gelir der bir atasözümüz. Avrupa'da veya Amerika'da da herkesin bir arabası yok. Herkes tek başına rahat yaşayacak kadar iyi kazanmıyor. Sen belki görmüşsün öyle birini. Ama o kişi herkes değil.

Mesela kuzenlerimden biri ve eşi, ikisi de öğretmen. Ve bir Alman arabası kullanıyorlar. Arka camında da Osmanlı tuğrası var. Hep Türkiye'nin en fakirlerini başka ülkelerin orta sınıfıyla kıyaslamayalım.

Hep ağlarsan hayatın ağlamakla geçer. Çaslışırsan senin de olur.

ahahahahahahah jesse, 50 bin lirayı kura bölmüş 7500 euroya almanyada sıfır araba alınabileceğini düşünen falan bi şeyler demiş. bu matematikle hesap yapan bir de ekonomi bakanımız sayın albayrak var. :ddd

Matematikten anlamayanlar düz hesap yapar.

Keske basligi acarken
“Dikkat! Bu konu agir sarkastik ogeler barindirir” deseymis
Oturup ciddi ciddi bu fiyata araba yok demisler:)

Siyasal İslamcılar kadar omurgasız tanımıyorum.

ahahahahahahah jesse, 50 bin lirayı kura bölmüş 7500 euroya almanyada sıfır araba alınabileceğini düşünen falan bi şeyler demiş. bu matematikle hesap yapan bir de ekonomi bakanımız sayın albayrak var. :ddd
bu doruysa yer yerinden oynar .. :emoji_scream:

Geri