4. Münazara Konusu : Denetimli Serbestlik Doğru Bir Karar Mı Yanlış Bir Karar Mı?

Z
  • Kullanıcı Z3yn3P
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Münazara
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

bu bir iyimserlik durumu değil kimse zevkten insan kesmez elbette vardır bir nedeni ama evet herkes sabırlı değildir afedersin ama adamnı karısına tecavüz edecekler adam katliam yapıcak ve diceksinki isteyen yapmayabilir bunu seçebilir asıl iyimserlik budur bence tabiki her suçun öncesinde o kişiye karşı toplumun ittiği şeyler vardır ndensiz hiçbişey işlemez bu dünyada ve bu olaylar yıllar ilerledikçe artıyor malesef ve bizler hepsinii ömür boyu ıslah edersek o bahsettiğin istatiklerde yılda bir milyon cinayet işliyorsa yılda bir milyon insanda çürüyor olacaktır diğer sene 1,5 diğer sene 2 milyon kişi eee gittikçe artan bir istatistik varsa milyonları asalım gitsin herkes rahatlasın ozaman kim iyimser anlamadım:)

Ayrıca idam getirilsin gibi bi düşünceyi savunmuyoruz lakin sebeb ne olursa olsun can yakanın canı yanacaktır hem bu ddünyada hem o dünyada.. Bu dünyada iyimserliğin bi sınırı olmalı..
Sen milynları asalım diyorsun zaten bu milyonların çığ gibi büyümesi belkide bu sistem zaafiyetindendir bütün o milyonlarında illaki toplumcak itilme gibi bi sebebi yoktur milyonları bölmeye kalkarsak bi çoğu psikolojik rahatsızlık bi çoğu kıskançlık bi çoğu zevk bi çoğu kendi hatalarının misal kumar oynar borcunu ödeyemez gider yaşlı komşusunu dilik dilik diler sonra ne oldu toplum itti bu adam kumar oynadıda cinayet işleri vah canım 5 yıl yatsın iyi halden salıverelim denetimli olsun sabah akşam gelsin imza atsın ama o arada cinayetti kumardı hayatını yaşasın yazık yahu iyimser olalım değil mi?
bu dediklerim kısa örneklerdir genelleme değil ama olaya hngi açıdan bakarsanız bakın
denetimli serbestlik yanlıştır :)

canım arkadaşım yukArda dediğimi okumadın heralde bu kanun zevk için öldüren adi suçlarla yargılananlar için geçerli değildir böyle adama şartlı tahliye zaten vermezler ben böyle cinayet işleyenler yok demedim ama zevk için cinayet için bu kanun geçrli değildir bu kanunun uygulanamsı için hafifletici şeyler olması lazımdır bu cinayet müebbetliktir

ben sana bu cinayet için dedin demedim yalçınım ben dedmki bu adamlarda bu yasadan yararlanabiliyor iyi haldir vs vs gibi nedenlerden o yüzdende bu yasa yanlıştır demek istedim cnm :srl:

Hükümlülerin dış dünyaya uyumlarını sağlamaları, aileleriyle bağlarını sürdürmeleri ve güçlendirmelerini kapsıyor. Ayrıca bu yasa, Teröristler için,Tecavüzcüler için, Çete kurmak yada başka büyük suçlardan yatanlar için geçerli değil ve suçları 2 - 3 yıl kaldıysa böyle bir şeye izin veriliyor.
Misal Gasptan en az 10 yıl yiyorsun, Adam öldüren birisi 25 - 30 yıl yiyor. 20 yaşında öldüsen bu yasadan yararlanman için 18 sene yatmış olman gerekiyor. 38 yaşında ailen, varsa çıkabiliyorsun oda arkadaşın için değil. Ailesi olan birisi namus için adam öldürmüştür kolay kolay adam öldürmez. Tecavüzcüler Af hariç hapishaneden çıkamazlar, onları hapishanede öldürüyorlar yada beter ediyorlar bu yasa onları kapsamıyor.

Meyilli mi değil mi konusunu, amerikada piskologlar test ediyor, ona göre serbest bırakılıyor. Ülkemizde ne yazık ki daha bu kadar ileri gidemedi.

Aile şiddetinde araya toplum giriyor. Ne yazık ki gerici bir toplumda yaşıyoruz, ailesini döven erkeğe ücra yerlerde burası kahve, kıraathane vs. vs gibi yerlerde aslan muamelesi yapılıyor. Önce zihniyet değişmeli bu konuda, toplum zihniyeti sonra senin dediğin konuya gelelim hemen, burada iş emniyetin atadığı güvenlik güçlerinde bitiyor
.

bak ne güzel konuşuyorsun şu kırmızı yaptığım yerlerde tamamen beni destekliyorsun anlatmak istediğimde bu burası türkiye herkes erkeklik sınırlarını zorlama savaşında :) ve kahvehaneler şunlar bunlar bunları siz benden iy ibildiğiniz için açıklamışsınız teşekkürler :)

iş emniyetin güvenlik güçlerine kalıyor dediğin yerdede ilk sayfada verdiğim örnekte bunu içeriyr devlet ve emniyet korurken çatır çatır öldürülüyor insanlar bakarsan ilk sayfaya göreceksin :) gerçekten beni anlamışsın çok teşekkür ederim :)
İşte toplum yapısı ve sistem zaafiyeti bu kadar göz önündeyken denetimli serbestlik yanlıştır:)

bu yasanın önce tam neleri kapsadığını ve nasıl işlediğini neelr yapıldığını iyi okumalısınız derim bu yasa aslında çok güzel bişeydir yani idamın olmadığı bir ülkede anca böyle olur idamı destekleyen biriyim ama idam yoksa geri kazanılmasını isterim insanların he bu yasayı yerine getirenler zafiyet gösteriyor diyee yasayı kötüleyemeyiz ki!!

bu yasanın önce tam neleri kapsadığını ve nasıl işlediğini neelr yapıldığını iyi okumalısınız derim bu yasa aslında çok güzel bişeydir yani idamın olmadığı bir ülkede anca böyle olur idamı destekleyen biriyim ama idam yoksa geri kazanılmasını isterim insanların he bu yasayı yerine getirenler zafiyet gösteriyor diyee yasayı kötüleyemeyiz ki!!

bu yasayı baştan sona okudum lakin yasa dilinden pek anladım diyemem etrafımda gördüğüm ve gerçek hayatta olanlarla bu yasanın nelere sebeb olduğu yada olacağı ortadadır diyorsun ya zafiyet gösterenler yüzünden yasayı kötüleyemeyiz tamam yasa güzel olabilir baştacı lakin ülke ortada... Sana şunu diyorum Temelini sağlam atmadığın bi binaya kat çıkarsan o bina ve içindekiler ne olur???? ben bunu anlatmak istiyorum :) önce bu yasaya uygun bir altyapı hazırlansız sonra uygulansın o zaman karşı olmazdım :)

Yasa hakkında bilginiz var mı acaba ? kimler kapsıyor. Nasıl insanları kapsıyor diye... Bir yasayı okumanı tavsiye ederim bende sana, ;) ki zaten mahkemeler suça teşvik nedenlerini araştırıyorlar artık ve buna göre ceza uyguluyorlar. Zaten ülkemizde olan bu, şeriatın kestiği parmak acımaz... Hmmm şeriatla yönetilseydi bu ülke bir erkek arkadaşınla el ele gezdiğini seni sevmeyen birisi ihbar etseydi taşlanırdın, halbuki suçsuzsun ama dimi ? o zamanda şeriatın kestiği parmak acımaz diyemezsin sanırım. Aynı hesaba çıkıyor her şey.

dostum iyi hoş diyorsunda denetimli serbestlik herkese var yasa bunu zaten belirtiyor yasaya göre Mükerrirlere özgü infaz rejimi ve denetimli serbestlik tedbiri Tekerrür hâlinde işlenen suçtan dolayı mahkûm olunan;
a) Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının otuzdokuz yılının,
b) Müebbet hapis cezasının otuzüç yılının,
c) Süreli hapis cezasının dörtte üçünün,
İnfaz kurumunda iyi hâlli olarak çekilmesi durumunda, koşullu salıverilmeden yararlanılabilir diyor ki buda halktan çekinmeseler terörist başını bile denetimli serbestlik kapsamında ev hapsine alacaklar olur resmen hatırlarsan Abdi İpekçi Mehmet Ali Ağcanın Türkiye'ye yapılan silah kaçakçılığı ile ilgili olduğunu bulmuş bu yüzden de öldürülmüştü Cezaevinden 6 ay sonra 1979 da, Abdullah Çatlı'nın da aralarında bulunduğu grubun yardımıyla kaçırıldı ve Bulgaristan'a geçti.Yurt dışına kaçtığı için yargılanamadı.1981 de Papa II.Jean Paule suikast düzenleyen yine bu adamdı italya onu ömür boyu hapse mahkum etmişti ama papa onu affedince sadece gasp suçundan Türkiyeye iade edildi.Şimdi sorarım abi sana bu adam madem çok iyimser kendini savunuyorsa her serbestlikte niye ayrı ayrı suçlar işledi ayrıyetten Kadıköy'de iki ayrı gasp ve soygun suçlarından aldığı toplam 36 yıl ağır hapis cezası da, kamuoyunda "Rahşan Affı" olarak bilinen Af Yasası nedeniyle 7 yıl 2 ay hapse çevrilmişti. 12 Ocak 2006 tarihinde serbest bırakıldı.Bu adam o zamanda yine yurt dışına kaçmaya çalıştı.Adalet Bakanlığı aldığı istihbaharat doğrultusunda Adalet Bakanlığı'nın itirazı üzerine, Yargıtay tahliye kararını oybirliğiyle bozdu, Mehmet Ali Ağca hakkında arama emri çıkarıldı 2006 tarihinde tekrar tutuklanıp Kartal H Tipi Cezaevi’ne konuldu.2010 da hapisten çıktı her serbest bırakıldığında bir suç işleyen adam için bakanlık hatta yargıtay zor takip edip yakalıyorsa bunca ağır suçlar işleyenler hafif işleyenleri bakanlık yada güvenlik kolluk güçleri nasıl takip edicek.

Evet suçsuz yere yada kendini savunma adına içerde yatan bir çok mahkum var burda boş ahkam kesmekte yanlıs kimse mahkumların neler yasadıgını bilmiyor ama magdur aılelerın yasadıklarıda bilinmıyor? sonuç neden ne olursa olsun bi şekilde canlar yanıyo evet tecavuz edenler zevk ıcın cınayet ısleyenler için olmayabılır bu yasa hatta yine evet çok yerınde çok dogru bi karar da olabilir yalnız bunun için yargı sistemı olarak ne kadar uygun ve dogru bı konumdayız ki öyle olsak sucsuz yere içeride yatan mahkumlarda olmazdı zaten bu durumda böyle bişeyede gerek kalmazdı sanıyormusunuz mahkumları düşünüyorlar toplumu düşünüyorlar dıye.
adam gidiyor borcunu ödeyemedıgı için içeride yatıyor aylarca bir diğeri gidiyor alkolu bi ton alıyor kaza yapıp adam ölduruyor 4 gün sonra cıkıyor ama çıkmasada senden benden ıyı bı sekılde yasıyor zaten ee diğer ne oldu olucagı kadar magdur oldu zaten tama cıksın gıtsın bu adam ki bu adamın oraya grmesı bile yanlıstı bişeyler yapılmaya çalısılıyorsa gercekten bırseyler dusunuluyorsa bu byle denetımlı serbestlık olayı altındada olmaz olmıcakta zaten .. bi ton insan var boyle bı yasa cıkmadan bıle adam öldurmekten krkmuyordu dıyorsunuz ya zevk ıcın evet zevk ıcın adam ölduruyorlar neden krkuları yok cunku sen byle bı toplumda gidip bu yasaları cıkarırsan daha cok yok idam olsun yok ıdam olmasın yok denetımlı bılmem ne olsun yok olmasın der durursun ama hersey gene işleyecegı gibi işler. bu zamana kadar oldugu gibi.

CastieL benim yerime güzel bir açıklama eklemişsin saol :) Bakalım yasayı savunan arkadaşlardan neler gelecek:cici:

dostum iyi hoş diyorsunda denetimli serbestlik herkese var yasa bunu zaten belirtiyor yasaya göre Mükerrirlere özgü infaz rejimi ve denetimli serbestlik tedbiri Tekerrür hâlinde işlenen suçtan dolayı mahkûm olunan;
a) Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının otuzdokuz yılının,
b) Müebbet hapis cezasının otuzüç yılının,
c) Süreli hapis cezasının dörtte üçünün,
İnfaz kurumunda iyi hâlli olarak çekilmesi durumunda, koşullu salıverilmeden yararlanılabilir diyor ki buda halktan çekinmeseler terörist başını bile denetimli serbestlik kapsamında ev hapsine alacaklar olur resmen hatırlarsan Abdi İpekçi Mehmet Ali Ağcanın Türkiye'ye yapılan silah kaçakçılığı ile ilgili olduğunu bulmuş bu yüzden de öldürülmüştü Cezaevinden 6 ay sonra 1979 da, Abdullah Çatlı'nın da aralarında bulunduğu grubun yardımıyla kaçırıldı ve Bulgaristan'a geçti.Yurt dışına kaçtığı için yargılanamadı.1981 de Papa II.Jean Paule suikast düzenleyen yine bu adamdı italya onu ömür boyu hapse mahkum etmişti ama papa onu affedince sadece gasp suçundan Türkiyeye iade edildi.Şimdi sorarım abi sana bu adam madem çok iyimser kendini savunuyorsa her serbestlikte niye ayrı ayrı suçlar işledi ayrıyetten Kadıköy'de iki ayrı gasp ve soygun suçlarından aldığı toplam 36 yıl ağır hapis cezası da, kamuoyunda "Rahşan Affı" olarak bilinen Af Yasası nedeniyle 7 yıl 2 ay hapse çevrilmişti. 12 Ocak 2006 tarihinde serbest bırakıldı.Bu adam o zamanda yine yurt dışına kaçmaya çalıştı.Adalet Bakanlığı aldığı istihbaharat doğrultusunda Adalet Bakanlığı'nın itirazı üzerine, Yargıtay tahliye kararını oybirliğiyle bozdu, Mehmet Ali Ağca hakkında arama emri çıkarıldı 2006 tarihinde tekrar tutuklanıp Kartal H Tipi Cezaevi’ne konuldu.2010 da hapisten çıktı her serbest bırakıldığında bir suç işleyen adam için bakanlık hatta yargıtay zor takip edip yakalıyorsa bunca ağır suçlar işleyenler hafif işleyenleri bakanlık yada güvenlik kolluk güçleri nasıl takip edicek.

Güzel kardeşim, Mehmet Ali Ağaca dediğimiz adam devletin adamıdır. Bizzat İsithparatın elemanıdır. Jitemin kayıtlarında vardır. Gerçi Jitem yok deniyor fakat hala mevcut,
Az biraz araştırman yeterlidir, devlet kullanacağı adamları serbest bırakır. Peki sana şöyle bir şey diyeyim, Asala vardı bir zamanlar, terör örgütü devlet baş edemeyince, Abdullah Çatlıları hapishaneden çıkardı ve üstlerine sürdü Avrupanın her yerinden Asala ile çatışmadılar mı zamanında ? Başarıya ulaştılar, Fransada evler bombalandı, Almayanda toplu kurşuna dizilmeler yapıldı, Bulgaristanda 12 tane ev havaya uçuruldu ve Asala nın üst düzey elemanları bir bir öldürüldü. Bu kadar olayı Devletten izinsiz 1 adam yapabilir mi ? Aynı şekilde Mehmet Ali Ağaca Devlet tarafından kullanılan bir tetikçidir. Ceza almaz ki zaten bunu bilmeyen yok herhalde,
Yeşil kod adlı 1. numaralı Jitem ajanı halan bulunamıyor ona bakıcak olursan doğuda 10.000 faili meçhul cinayetten aranıyor, sence niye bulunamıyor ? Çünkü hala devlete çalışıyor da ondan Bu adam zamanında Terörist başını Suriye de öldürmeye giden ekibin içindeydi, devlet için bu kadar hizmet yapmış kişiler kolay kolay harcanmaz devlet tarafından, Senin verdiğin ağaca örneği yanlış bir örnektir. Devlet kullanacağı adamı hapishaneye atmaz. ;) göz boyamak için tutar sonra bırakır.
Terörist başını ev hapisine alınırsa ülke zaten karışır, böyle bir sansasyonu kimsenin gözü kesmez ondan emin ol, teröristlerde serbest bırakılmaz bunu da unut derim kardeşim. Eğer olurda bırakılırsa bu tezimin yanlış olduğunu gösterir ama bırakılmadığı sürece tezim geçerlidir.

Güzel kardeşim, Mehmet Ali Ağaca dediğimiz adam devletin adamıdır. Bizzat İsithparatın elemanıdır. Jitemin kayıtlarında vardır. Gerçi Jitem yok deniyor fakat hala mevcut,
Az biraz araştırman yeterlidir, devlet kullanacağı adamları serbest bırakır. Peki sana şöyle bir şey diyeyim, Asala vardı bir zamanlar, terör örgütü devlet baş edemeyince, Abdullah Çatlıları hapishaneden çıkardı ve üstlerine sürdü Avrupanın her yerinden Asala ile çatışmadılar mı zamanında ? Başarıya ulaştılar, Fransada evler bombalandı, Almayanda toplu kurşuna dizilmeler yapıldı, Bulgaristanda 12 tane ev havaya uçuruldu ve Asala nın üst düzey elemanları bir bir öldürüldü. Bu kadar olayı Devletten izinsiz 1 adam yapabilir mi ? Aynı şekilde Mehmet Ali Ağaca Devlet tarafından kullanılan bir tetikçidir. Ceza almaz ki zaten bunu bilmeyen yok herhalde,
Yeşil kod adlı 1. numaralı Jitem ajanı halan bulunamıyor ona bakıcak olursan doğuda 10.000 faili meçhul cinayetten aranıyor, sence niye bulunamıyor ? Çünkü hala devlete çalışıyor da ondan Bu adam zamanında Terörist başını Suriye de öldürmeye giden ekibin içindeydi, devlet için bu kadar hizmet yapmış kişiler kolay kolay harcanmaz devlet tarafından, Senin verdiğin ağaca örneği yanlış bir örnektir. Devlet kullanacağı adamı hapishaneye atmaz. ;) göz boyamak için tutar sonra bırakır.
Terörist başını ev hapisine alınırsa ülke zaten karışır, böyle bir sansasyonu kimsenin gözü kesmez ondan emin ol, teröristlerde serbest bırakılmaz bunu da unut derim kardeşim. Eğer olurda bırakılırsa bu tezimin yanlış olduğunu gösterir ama bırakılmadığı sürece tezim geçerlidir.

Senin tezin en başından sonuna bizim fikrimizi savunuyor zaten bizde diyoruzki devlette bu kadar açık varken ve bişeyleri zaten devlet yönetirken kiii bunlara aleni kaıtın yok ismini verdiğin kişilerin devletin adamı olduğu sadece senin iddian bunları bilemeyiz ama söylediğin faili meçhuller ve yapılan olaylar zaten devletin bize açığını ispatlıyor bizde diyorzki ya arkadaş ortada zaten bu kadar yakalanamayan suçlu varken hazır yakaladıklarınızı denetim deyip salıverip neden 1'i 1000 yapıyorsunuz o salverdiklerinizi denetimde tutabiliceğinizden eminseniz eğer ve bu yasanın caydırıcılğına hazır bi alt yapınız varsa buyrun yapın diyoruz ama açıklarıda siz kendiniz anlattığınıza göre bu yasaya karşı çıkmak en doğrusu:)

Senin tezin en başından sonuna bizim fikrimizi savunuyor zaten bizde diyoruzki devlette bu kadar açık varken ve bişeyleri zaten devlet yönetirken kiii bunlara aleni kaıtın yok ismini verdiğin kişilerin devletin adamı olduğu sadece senin iddian bunları bilemeyiz ama söylediğin faili meçhuller ve yapılan olaylar zaten devletin bize açığını ispatlıyor bizde diyorzki ya arkadaş ortada zaten bu kadar yakalanamayan suçlu varken hazır yakaladıklarınızı denetim deyip salıverip neden 1'i 1000 yapıyorsunuz o salverdiklerinizi denetimde tutabiliceğinizden eminseniz eğer ve bu yasanın caydırıcılğına hazır bi alt yapınız varsa buyrun yapın diyoruz ama açıklarıda siz kendiniz anlattığınıza göre bu yasaya karşı çıkmak en doğrusu:)

Benim iddalarıma gerek yok ki internette bile az biraz araştırsan bu ortaya çıkar. Devlet kayıtlarına ulaşabilirsin, Abdullah çatlı, Mehmet Ali Ağaca ve Yeşil gibi saydığım isimler Devletin Bizzat kullandığı adamlardır. Benim o örnekleri vermem Castiel in yaptığı Mehmet Ali Ağaca örneklemesinin yanlış oldunu göstermekti. Ayrıca diyorsun ya bilemeyiz diye hemen ufak bir araştırma sonucu ;

1973'te Bingöl Genç İlçe Jandarma Komutanlığı tarafından kullanıldı ve ilişki aynı yıl MİT Tatvan Bölge Müdürlüğü'ne devredildi
Ahmet Demir, Mehmet Kırmızı sahte kimliklerini kullanan, Güneydoğu'da "Sakallı" adıyla bilinen Solhanlı Mahmut Yıldırım'ın geçmişi bir ölçüde deşifre edilebildi. Bir dönem MİT'te, bir dönem JİTEM'de görev aldığı anlaşıldı
Afyon Cezaevi'nde Sabancı suikastı sanıklarından DHKP-C'li Mustafa Duyar'ı Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği'nden alıp getiren ekipte onun da adı sayıldı

Abdullah Çatlı ;

22 Şubat 1982'de, İsviçre'de Mehmet Özbay adına düzenlenmiş pasaport ile yakalandı, ancak serbest bırakıldı. 22 Ekim 1983'de Paris'te MİT ile ilişkiye geçtiği ve ASALA'ya karşı 5 eylemde kullanıldığı MİT resmi belgelerine yer aldı

Bunlar kamuoyuna sunulmuş bilgiler, Daha bunlar gibi bir sürü bilgi mevcut araştırman yeterli olacaktır.

Yani benim burada değindiğim şey Örneklemenin yanlış olduğu yanlış örnek verildi sadece onu açıkladım.

Ayrıca konuyu kim seçtiyse, Tutulacak hiç bir yanı yok nereden tutsan elinde kalıyor. Diğer arkadaşlara bırakıyorum söz hakkını, işin açıkcası hiç bir hukukçu dahi bunu savunmuyor. Yasaları bilenler bile savunmuyorsa, şahsen savunulcak pek bir tarafı yok bu konunun. En azından benim için, nereden tutmaya çalıştıysam elimde kaldı.

Not : Sesli düşündüm.

Denetimli serbestlik bataktan kurtarmıyor

Uyuşturucu sebebiyle gözaltına alınan ünlülerin sayısındaki artış, özellikle genç nesli tehdit eden bu soruna dikkatleri çekti.
Uyuşturucu kullananlar, tedavi sözü verdiğinde 'denetimli serbestlik' uygulaması kapsamında AMATEM'lere yönlendiriliyor. Ancak bu alandaki merkez ve psikiyatri uzmanı sayısındaki eksiklik, hastayı bağımlılıktan kurtaramıyor. Uzmanlar, merkez ve psikiyatrist sayısının artırılmasını öneriyor.

Tarkan'ın uyuşturucudan gözaltına alınmasıyla gündeme gelen 'denetimli serbestlik' uygulaması, merkez ve psikiyatri uzmanı yetersizliğinden dolayı sıkıntılı işliyor. Uyuşturucu kullananlar, tedavi olacağına dair söz verdiği takdirde kanundaki 'denetimli serbestlik' ilkesinden yararlanıyor. Mahkeme kararıyla kişileri uyuşturucu bağımlılığından kurtarmak için açılan tedavi merkezlerinde, yoğunluktan dolayı çoğu kez sadece kan ve idrar tahlili yapılabiliyor. Kişiyi tedavi olmaya ikna etmeye yönelik psikiyatrik destek ve tedavi imkanı yeterince sağlanamıyor. İstanbul Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi bünyesinde bulunan 'denetimli serbestlik polikliniği'ne günde ortalama 150-200 hasta gelmesi yoğunluğu gözler önüne sererken, merkezde sadece birkaç psikiyatri uzmanının çalışması da alandaki eleman eksikliğini ortaya koyuyor. Türkiye'de toplam bin 600 psikiyatri uzmanının sadece 600'ü devlette çalışıyor. Bunların çoğu da bağımlılıktan ziyade psikiyatrik rahatsızlıklarla ilgileniyor.

Türkiye'de uyuşturucu suçlarında denetimli serbestlik 2006 yılında başladı. 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'a göre uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanan kişi hakkında, 'tedavi ve denetimli serbestlik' önlemi alınabiliyor. Mahkeme kararıyla zorunlu tedavi kararı alan kişiye bir rehber atanıyor. Söz konusu kişiye rehberlik edecek uzman, kişiyi uyuşturucu veya uyarıcı maddenin kullanılmasının etki ve sonuçları hakkında bilgilendiriyor, aynı zamanda kişinin gelişimi ve davranışları hakkında üçer aylık sürelerle rapor düzenleyerek hakime veriyor. Rehber, hastayı bir yıl boyunca gözlemliyor. Bu süreçte kişi bağımlılıktan kurtulmak için AMATEM (Amatem-Alkol-Madde Bağımlılığı Araştırma, Tedavi ve Eğitim Merkezi) bünyesinde kurulan denetimli serbestlik polikliniklerine yönlendiriliyor. Kişiler burada önce ayakta tedavi ediliyor. Ayakta tedaviye uyum gösteremeyenler, motivasyonları yok ise ilgili yere bildiriliyor. Eğer tedavi motivasyonları var ve kendisi de talep ediyorsa yatarak tedaviye devam ediliyor.

Uzmanlar bu şekilde tedavinin tam anlamıyla uygulanması için merkez sayılarının ve özellikle bu alanda çalışan psikiyatri uzman sayısının artması gerektiğine dikkat çekiyor. Büyük şehirlerdeki merkezlerde yoğunluğu artıran temel faktörlerden birinin de taşradaki denetimli serbestlik hastalarıyla ilgilenen psikiyatristlerin hastayı direkt buralara sevk etmesi olarak gösteriliyor. Diğer yandan cezaevlerinde başka suçtan yatan ve uyuşturucu bağımlısı olan kişiler de tedavi için AMATEM'lere gönderiliyor. Bu da yoğunluğu artıran bir diğer faktör olarak dikkat çekiyor.

Üniversiteler taşın altına elini koymalı

Türkiye genelinde 20 tane AMATEM hizmet veriyor. Bunlardan 19'unda denetimli serbestlik uygulanıyor. Ancak merkez ve uzman sayısındaki eksiklik sebebiyle uyuşturucu bağımlılarıyla yeterince ilgilenilemiyor. Üniversitelerin psikiyatri bölümlerinin sisteme girmemesi de AMATEM'lerdeki yoğunluğu artırıyor. Madde bağımlılığı merkezlerinin riskli olması sebebiyle sağlık personelinin çalışmak istemediği belirtiliyor. Sağlık Bakanlığı, bu sıkıntıları ortadan kaldırmak için hem merkez sayısını artırmayı hem de personelin özlük haklarını iyileştirmeyi planlıyor. Buna göre Türkiye'nin değişik yerlerinde 20 psikiyatri hastanesi ve bünyesinde AMATEM'ler açılacak. Yeni merkezlerde denetimli serbestlik poliklinikleri de kurulacak. Bu arada geçtiğimiz günlerde Bursa ve Gaziantep'te AMATEM açıldı. Uzmanlar yeni merkezlerde psikiyatristlere ihtiyaç duyulacağına işaret ederek, bu alanda daha fazla uzman yetiştirilmesini istiyor. Özel sağlık kuruluşlarının sisteme sokulması da öneriliyor.

Yatak ve uzman sayısı az

Almanya'da 70 bin psikiyatri yatağı bulunurken, Türkiye'de sadece 7 bin 500 civarında. Türkiye'de 1.600 psikiyatri uzmanı çalışırken bunun sadece 600'ü devlet hastanelerinde görev yapıyor. Geri kalan uzmanlar ise üniversite ve özel hastaneler bünyesinde çalışıyor. Ayrıca Türkiye'de sadece 150 çocuk psikiyatri uzmanı bulunuyor.

ZAMAN

mümkünse eklediğim makaleyi dikkatlice okuyunuz bakınız uyuşturucu cinayet falan demiyorum adamlar amateme denetimli serbestlik olarak gönderiyor ve amatemdeki eksikler kapatılmadan yığılma yapıldığı için denetimli serbest bağımlılarında bi kurtulma olmuyor sdece salıveriliyor bence sözün bittiği yerdir burası eğer sen sonunda bu adamı bu bataktan kurtarıcak alt yapın yoksa sen bu adamı salıversen ne olur salıvermesen ne olur ??? uyuşturucu kullanıp içeri düşüyor ve adam amateme gönderiliyor lakin amatemdeki yoğunluktan ve ilgilenecek kadro sıkıntısından ilgilenilemiyor ve adam bataktan kurtulamıyor o zaman denetimli salıverme ne işine yaradı bu adamın? Bu denetimli salıvermeye başka bir bakış açısıydı arkadaşlar... Şöyle diyorum alan ne olursa olsun cinayetti uyuşturucuydu gasptı sen bu adamlara hayrın olmayacaksa denetimli salıvermek gibi sadece adı olan bi yasayı yürülüğe koyamazsın alt yapısız hiç bişey ilerlemez yararı değil zararı olur...

Benim iddalarıma gerek yok ki internette bile az biraz araştırsan bu ortaya çıkar. Devlet kayıtlarına ulaşabilirsin, Abdullah çatlı, Mehmet Ali Ağaca ve Yeşil gibi saydığım isimler Devletin Bizzat kullandığı adamlardır. Benim o örnekleri vermem Castiel in yaptığı Mehmet Ali Ağaca örneklemesinin yanlış oldunu göstermekti. Ayrıca diyorsun ya bilemeyiz diye hemen ufak bir araştırma sonucu ;

1973'te Bingöl Genç İlçe Jandarma Komutanlığı tarafından kullanıldı ve ilişki aynı yıl MİT Tatvan Bölge Müdürlüğü'ne devredildi
Ahmet Demir, Mehmet Kırmızı sahte kimliklerini kullanan, Güneydoğu'da "Sakallı" adıyla bilinen Solhanlı Mahmut Yıldırım'ın geçmişi bir ölçüde deşifre edilebildi. Bir dönem MİT'te, bir dönem JİTEM'de görev aldığı anlaşıldı
Afyon Cezaevi'nde Sabancı suikastı sanıklarından DHKP-C'li Mustafa Duyar'ı Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği'nden alıp getiren ekipte onun da adı sayıldı

Abdullah Çatlı ;

22 Şubat 1982'de, İsviçre'de Mehmet Özbay adına düzenlenmiş pasaport ile yakalandı, ancak serbest bırakıldı. 22 Ekim 1983'de Paris'te MİT ile ilişkiye geçtiği ve ASALA'ya karşı 5 eylemde kullanıldığı MİT resmi belgelerine yer aldı

Bunlar kamuoyuna sunulmuş bilgiler, Daha bunlar gibi bir sürü bilgi mevcut araştırman yeterli olacaktır.

Yani benim burada değindiğim şey Örneklemenin yanlış olduğu yanlış örnek verildi sadece onu açıkladım.

Ayrıca konuyu kim seçtiyse, Tutulacak hiç bir yanı yok nereden tutsan elinde kalıyor. Diğer arkadaşlara bırakıyorum söz hakkını, işin açıkcası hiç bir hukukçu dahi bunu savunmuyor. Yasaları bilenler bile savunmuyorsa, şahsen savunulcak pek bir tarafı yok bu konunun. En azından benim için, nereden tutmaya çalıştıysam elimde kaldı.

bence yanlış savunuyorsun kamuoyuna sunulmuşsa evet saygı duyarm ama devlet kayıtlarına internetten ulaştığımda o bilgilerin inandırıcılığı hakkında milyonlarca şüphe duyarım :) Devlet kaynaklarının internette bu kadar alenice gezeceğine pek inanmayanlardanım kiii zaten konumuzda bu değil ama CastieL de zaten senin dediğin sekilde bi savunma yapmadı onun yapmak istediği o kişiyi defalarca salıverdiler ama suça en gel olamadılar fikriydi yani denetiml isalıvermenin suç oranına etkisinin azaltıcı değil aksine yer yer arttırıcı olabiliceği fikriydi peki çekilmek istiyorsan saygılar cnm:)

Buda denetimli serbestliğe sabahtan beri bahsettiğiniz hani tecavüz edenler adına bir örnek :)

24765-sapik-zorro-yakalandi.jpg

istanbul Kâğıthane ve Şişli’de bir yıl önce başlayan tecavüz ve taciz olaylarının üzerine soruşturma yürüten Asayiş Şube Müdürlüğü Gasp Büro Amirliği ekipleri, E.Y.’yi önceki gün yakaladı. İfade vermeyerek susma hakkını kullanan E.Y.’nin, 2001 yılında tecavüz, gasp ve hırsızlık suçlarından girdiği cezaevinden izinli olarak gittiği Kâğıthane’de, Eylül 2011 tarihinde ilk tecavüz olayını gerçekleştirdiği belirlendi.

“Denetimli Serbestlik” yasasından faydalanarak 10 yıl kaldığı cezaevinden tahliye olmasının ardından ise E.Y.’nin girdiği evlerde kadınların gecelikleri ile çamaşırlarını makasla keserek cinsel tacizde bulunmaya başladığı tespit edildi. Şu ana kadar kurban sayısı 21 olarak belirlenen saldırgan, 8 kadın tarafından teşhis edildi. Olay yerlerinde bulunan sprem ve parmak izleri de tutan saldırgan, 10 yıl önce Mecidiyeköy’de yine bir kadına tecavüz edip parasını ve altınlarını gasp ettikten sonra polis tarafından yakalanmıştı. O tarihte 4 kadına tecavüz ettiği belirlenen E.Y.’nin elindeki makas ile kadınların gecelikleri ile iç çamaşırlarını aynı şekilde kestiği ve böylelikle olaya imza attığı da ileri sürüldü.

yukarıdaki örnekteki arkadaşıda denetimli serbestlikle salıvermişler nee olmuş madem caydırıcıydı neden devam etti aynı şeyleri yapmaya ???? Ve denetimli serbestlikte gitti gene yaptı yapacağını sonra yakalandı :D:D:D bunun gibi binlerce örnek var tecavüzde yok bu yasa dediğiniz için paylaştım bu örneği adam denetimli serbestlikle çıkmış imza falan atmaya başlamış.. Ne olmuş azalmışmı arkadaşlar yararı olmuşmu denetimli salıverilmenin?

Olaya birde hırsızlar adına bakalım

bu örnektede belirttiği gibi:
Adana’nın Seyhan İlçe Belediyesi’ne taşımacılık işi yapan taşeron bir firmada şoför olarak çalışan Önder Fakıoğlu, iddiaya göre, daha önce birlikte çalıştığı ve 3 gün önce tahliye edilen hırsızlıktan sabıkalı Hüseyin Kara, 30 yaşındaki Mehmet E. ve 18 yaşındaki Mehmet Emin Ö.’yle Tellidere Caddesi’ndeki bir birahanede alkol almaya başladı.

Henüz belirlenemeyen bir nedenle Hüseyin Kara, tabancasını çıkartıp arkadaşı Fakıoğlu’na 2 el ateş etti. Biri kafasına diğeri sırtına isabet eden kurşunlarla ağır yaralanan Fakıoğlu kurtarılamayarak öldü.

POLİS HER YERDE ARIYOR

Olaydan sonra kaçan Kara’nın yaklaşık bir ay önce hırsızlık suçundan cezaevinde olduğu ancak cezasının bitimine 1 yıldan az süre kaldığı için
“denetimli serbestlik yasası” kapsamında serbest bırakıldığı belirlendi. Polis, kaçan katil zanlısını yakalamaya çalışıyor.

hırsızlar katiller yada tecavüzcüler açısından bakıldığında hiçte denetimli serbestlikte bir denetim suçta azalma gözümüze çarpmıyor değil mi? Demekki bu yasanın alt yapısı olmadan polisler daha o tahliye edilenleri çok arar :)
dip not:: Denetimli serbest olarak çıktığında hırsızlıktan katilliğe terfi etmiş bu detayı atlamayalım lütfen ve denetim bunun neresinde bi açıklayalım :):p

zaten karşı tarafın bu yorumundan sonra konu şahsen açıklığa kavuşmuştur :D çünkü hukukçular dahi bu yasaya ılımlı değil :)

Ben geldim :)
Savunma yapmayacağım neden derseniz, öncelikle adminlere soruyorum ülkemizde okadar hak hukuk savcı hakim avukat dururken bizemi kaldı böyle bir olayı tartışmak ? Hadi bize kaldı bu part diyerek konuya giriş yapıyorum.Ben münazara seçimlerinde olayı sorduğumda kimse bana böyl böyle bir durum olarak açık net birşekilde anlatmadı tamam ben bir renk seçtim ama o renğin olumsuzluk adına savunulacağını kesinlikle bilmiyordum. Mavi takımın yorumlarına bakarak konuşmak aksini söylemek gerekiyorsa çatır çatır arsızlığımı yaparım ama kriterlere uymuyor bir kere. Adalete bakılarak yarğılarsak mavi takım sonuna kadar hakılı. Kendi takımıma göre yorum yapacaksam hayır arkadasım doğru değil bunlar katılmıyorum! Ben katilim ve bunu adalet ve benden başka kimse nereden bilecek ? Şehri terk ediyorum.. Başka bir şehir başka bir yaşam stili eee insanlar ayrı başka ? Ne oluyor sokakta beni taşlayanmı oluyor tabiki hayır! Kimsenin buna yetkisi bulunamaz. Bir arkadaş demiiş sanırım bakanlar nasıl 7/24 takib edecek diye edecek arkadaşım kimse öyle arkasına yaslanıp gerile gerile yerinte oturamaz öyle bir dünya yok onun işi oysa onu yapacak.Bir kere adaletsiz bir dünyada yaşanılıyor olayın öbür tarafından bakarsak dönelim tersine tamam bakan 7/24 bakamıyorum millet peşine koşamıyor vs, ee günümüzdede katiller vs oldukça gani ona lafım yok ancak bunu yapan biz insanlarımız bende olabilir yarın birgün en inandığın dostun bile insanlar suçlarını kendileri zaten bilirler katili tecavuzcusu manyağı,sapığını burada bizim eleştirmemiz ne haddimize? Ben katil olmuş olsam gelde öldürme bu admini şimdi :zuha: konu seçiminden dolayı :kiki: şaka bir yana diyeceklerim bu kadar saçmalamısta olabilirim ama dediğim gibi insanlar adına ki bunlar mahkumlar vb. olan kişiler adına eleştiri yapılması bile çok çirkin olur. Neden çünkü onlarda bir insan ne kadar kötü olurlarsa olsunlar ayırımcılığa karşıyımdır!
Hani derler ya böyle dostum olacağına düşmanım olsun ;)

Teşekkürler!

ovv ise gittim geldim ßaşak milleti kacirtmis helal olsun kocum :D

saka bi yana yorumlarinizi okudum arkadaslar ve birseye gözüm takildi, "tecavüze ugrayan bir kadin kendini savunup adami öldürüse, oda mi 10 yil yatsin... "

o degilde ya tecavüz eden kisi de mi denetimli serbestligi hak ediyor.. Bence asla haketmiyor elbett hakkedenler vardir ama %50 hak ediyorsa bi okadarida hak etmiyor sonucta.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri