36 bin kırtasiyeci kapısına kilit vurdu

🟢 Konu yazarı şu anda aktif
Geçen yıla göre yüzde 100’ün üzerinde artan fiyatlar, kırtasiye ürünlerinin satışlarında market ve online’ın payının artmasına yol açarken semt pazarları gibi noktalarda da kayıtdışı ve sahte ürün satışları yükseldi. İTO Kağıt, Kırtasiye ve Ambalaj Meslek Komite Başkanı Muharrem Ender Karvar, son 10 yılda 36 bin kırtasiyenin bu gibi nedenlerle kapısına kilit vurduğunu belirtti.

Okulların açılmasına sayılı günler kala kırtasiye malzemeleri satışları da hızlandı. Geçen yıla göre yüzde 100’ün üzerinde artan fiyatlar, satışların kırtasiyelerden market ve online kanallara kaymasına yol açarken diğer yandan semt pazarları gibi noktalarda kayıt dışı ve sahte ürün satışlarında artış yaşanıyor.

Bir diğer gelişme ise ithalatta yaşanan gerileme oldu. 2017’de 325 milyon dolar olan kırtasiye malzemeleri ithalatı, geçen yıl itibarıyla yüzde 60 düşüşle 200 milyon dolara geriledi.

Ekonomim'de yer alan habere göre; söz konusu gelişmelerin uzun süredir devam ettiğini ve bunun kırtasiye esnafı sayısında düşüşe yol açtığını söyleyen İTO Kağıt, Kırtasiye ve Ambalaj Meslek Komite Başkanı Muharrem Ender Karvar, son 10 yılda kırtasiye sayısının 40 binli rakamlardan 8 bine kadar gerilediğini söyledi. Bu en az 36 bin esnafın kapısına kilit vurduğu anlamına geliyor.

Kaynak

1630097029630-gggg.jpg

Direkt toptancılar piyasaya online girince kırtasiyecilerin bir anlamı kalmamaya başladı. Ayrıca tüm marketler kırtasiye ürünü satmaya başladığı için yarışı bir yerde kaybediyorlar

online alışveriş varken faaliyetlerini günümüzde devam ettirmeleri ilginç.

online alışveriş varken faaliyetlerini günümüzde devam ettirmeleri ilginç.
Yerinde görüp almayı tercih edenler de olabilir ancak son zamlardan sonra hem dükkan maliyetleri arttı hem de çalışana para ödeme zorluğu derken çoğu iş yeri kapanmaya başladı.

İnternet üzerinden alışveriş yapmayı tercih etmiyorum çünkü mutlaka değişim sorunu yaşanıyor.

500’lük A4 kağıdını 20 liraya alıyorduk. Navigator 500’lüğü 100 liraya aldım…

Yerinde görüp almayı tercih edenler de olabilir ancak son zamlardan sonra hem dükkan maliyetleri arttı hem de çalışana para ödeme zorluğu derken çoğu iş yeri kapanmaya başladı.

İnternet üzerinden alışveriş yapmayı tercih etmiyorum çünkü mutlaka değişim sorunu yaşanıyor.
para bandından tut beyaz eşyaya kadar internet üzerinden alan biri olarak katılmıyorum son cümlene. mutlaka demeyelim istisna bazı durumlarda değişim sorunu olur. ürün hakkında görselli yorumlar, videolu incelemeler varken hasarlı, eksik bir ürün gelmediği sürece değişim sorunu yaşamak işi bilmemezlik bence.

Rahmetli Dedemin kırtasiye dükkanı vardı arada gider çalışırdım zevkli meslek ama bitiyor fotokopi çekerler anca

Ayrıca pleks haklı

Rahmetli Dedemin kırtasiye dükkanı vardı arada gider çalışırdım zevkli meslek ama bitiyor fotokopi çekerler anca

Ayrıca pleks haklı
hg. bu grifikir'e de üzülüyorum. evlenince böyle oluyorsun işte. otur diyorlar oturuyorsun, kalk diyorlar kalkıyorsun. bu yorumu yaptın ama hanım kızmasın.

1637363647473747347395w9rdksur8e62939e kere alışverişimden 483o2u2ıeıpxmdı3ı393p1uwuı kadar da iade yaptım hiç sorun yaşamadım

3 karton geniş mavi klasör aldım kaç para ???
3000 TL ...

3 karton geniş mavi klasör aldım kaç para ???
3000 TL ...
Şu içecekleri hazırlayıp -misal limonata -üstüne süs koydukça fiyatın arttığını söyleyen kız gibi oldu yorumun
Kıyısına bir alemdar yazıyorlar oldu mu sana 4000

para bandından tut beyaz eşyaya kadar internet üzerinden alan biri olarak katılmıyorum son cümlene. mutlaka demeyelim istisna bazı durumlarda değişim sorunu olur. ürün hakkında görselli yorumlar, videolu incelemeler varken hasarlı, eksik bir ürün gelmediği sürece değişim sorunu yaşamak işi bilmemezlik bence.
İş bilmemekle ne ilgisi olabilir ki?
Aldığın site belli ancak ya kargo aşamasında sorun çıkıyor ya da yanlış / defolu ürün yolluyorlar.

Mağazadan teslim ya da kapıda ödeme seçeneği olmadan kesinlikle internet alışverişi yapmam çünkü çok defa sorun yaşadım.

Kitap için de kitap fuarlarını tercih eder, toplu alım yaparım.

Kırtasiye ile pek işim olmasa da yine de gidip almak daha uygun geliyor.

İş bilmemekle ne ilgisi olabilir ki?
Aldığın site belli ancak ya kargo aşamasında sorun çıkıyor ya da yanlış / defolu ürün yolluyorlar.

Mağazadan teslim ya da kapıda ödeme seçeneği olmadan kesinlikle internet alışverişi yapmam çünkü çok defa sorun yaşadım.

Kitap için de kitap fuarlarını tercih eder, toplu alım yaparım.

Kırtasiye ile pek işim olmasa da yine de gidip almak daha uygun geliyor.
ürünü incelemiyorlar, yorum okumuyorlar. bu herhangi bir ürün olabilir. atıyorum satıcı ürün özelliğine 40 cm'lik bir organizer demiş, müşteri eksi puanı verip çok küçük, fotoğraftaki gibi değil iade ettim yazmış. bu ve bunun gibi müşteriden kaynaklanan birçok örnek. oraya yazdım zaten hasarlı ve eksik ürünler hariç diye, o da çok istisna bir durum.

internet alışverişini hem ekonomik olarak hem daha konforlu olduğu için tercih ediyorum, çok uzun süredir de bu yöntemle alışveriş yaparım. şu ana kadar bir kere iade yaptım sanırım öyle hatırlıyorum, satın aldığım tv kargo aşamasında ekranı kırılmıştı onu da sorunsuz bir şekilde iade ettim, başka da bir iade ürünüm yok.

Bu yıl okul çantası en az bin TL’ye dolacak

Okulların açılmasına günler kala, velilerde okul alışverişi telaşı başladı. Kırtasiye malzemelerinde geçen yıla göre yüzde 40 ile 75 arasında artış yaşanırken bu yıl bir okul çantası bin TL'ye dolacak.

Hemen her kalemde kırtasiye malzemelerinde fiyatlar enflasyona paralel bir artış gösterirken Tüm Kırtasiyeciler Derneği (TÜKİD) verilerine göre, bir okul çantası geçen yıl 632 TL’ye dolarken, rakam bu yıl en az bin TL’ye çıkıyor. Marka ve lisansa göre değişmekle birlikte 2022’de 175 TL olan okul çantasının fiyatı bu yıl en az 300 TL olurken, matara-beslenme çantası gibi ürünlerin fiyatı 90 TL’den başlıyor.

Fiyatlar yüzde 40-75 arttı

Dünya gazetesinden Nurdoğan Arslan Ergün'ün haberine göre, ürün fiyatlarının alım gücü ve tercihlere göre farklılık gösterdiğini söyleyen Tüm Kırtasiyeciler Derneği (TÜKİD) Başkanı Vecdet F. Şendil, “Geçen yıl ile bu yılı kıyasladığımızda genel olarak ürün bazında yüzde 40 ila yüzde 75 arasında bir artış olduğunu söyleyebiliriz. Bu yıl bir çanta ortalama 900 ila bin 200 TL arasında dolacak. Ürün fiyatları, elbette alım gücüne ve tercihlere göre farklılık gösteriyor. Örneğin 200 TL’ye de okul çantası var, 800 TL’ye de” dedi.

KDV, yüzde 1’e düşürülsün

Kırtasiye ürünlerinin bazılarının KDV oranının yüzde 20, bazılarının ise yüzde 10 olduğunu hatırlatan Şendil, “2004’te alınan kararla, kurşunkalem, boya kalemi, suluboya, pastel boya, okul defteri, silgi, kalemtıraş, cetvel, pergel, gönye, iletki gibi kırtasiye ürünlerinde KDV yüzde 18'den yüzde 8'e indirilmişti. Buna karşın versatil kalem (mekanik kurşun kalem) gibi bazı ürünlerde oran yüzde 18 olarak kalmıştı. Resmi Gazete’de yayınlanan son kararlarla birlikte bu oran yüzde 20 olmuştu” diye konuştu.

Bu oranın yüzde 10’a düşmesi gerektiğini söyleyen Şendil, silgi, kurşun kalem, defter, boya gibi kırtasiye malzemelerinin de en az gıda kadar temel ihtiyaç olduğunu kaydetti. “Dar gelirli kişilerin kırtasiye ürünlerine daha kolay ulaşımı ve sektörün önünün açılması için yüzde 10 olan KDV oranının yüzde 1’e düşürülmesini istiyoruz” diyen Şendil, en kısa sürede kırtasiyedeki KDV oranının makul seviyelere düşürülmesini talep etti.

Kırtasiyeci de kredi desteği istiyor

Dünyadaki ve Türkiye’deki enflasyonist ortamın doğurduğu bu olumsuz süreçte kırtasiye sektörünün nefes alabilmesi için kredi desteğinin de mutlaka verilmesi gerektiğinin altını çizen Şendil, “Bu destek kırtasiye sektöründe ne kadar çok firmaya ulaşırsa, çarklar o kadar hızlı dönecektir. Bu taleplerimiz dikkate alınırsa işletmelerimiz rahat bir nefes alacak” dedi.

Online satışlar yüzde 35 arttı

Eğitim-öğretim yılının başlamasıyla birlikte kırtasiye alışverişlerinin de hem velilerin hem de öğrencilerin gündemini işgal ettiğini söyleyen IdeaSoft CEO’su Seyhun Özkara, “Fiziki mağazalardan yapılan kırtasiye alışverişleri halen büyük bir paya sahip olsa da online alışverişlerin payı gittikçe yükseliyor. Geçtiğimiz yıldan bu yana online kırtasiye satışları yaklaşık yüzde 35 artış gösterdi. Bu süreçte özellikle belli ürünler talep açısından öne çıkıyor. Defterler, kitaplar, çantalar, sırt çantaları, kalemler, silgiler, tükenmez kalemler ve renkli kalemler gibi ürünleri içeren kalem kutuları, bu dönemde en çok ilgi gören ürünler arasında bulunuyor. Online alışveriş yapmayı planlayanlar için güvenilir internet mağazalarını seçmek ve ürün açıklamalarını detaylı gözden geçirmek, doğru ve kaliteli ürün seçimine yardımcı olacaktır” dedi.

Kaynak

Beni hiç alakadar etmiyor esnafın yalakasından nefret ederim

Geri