3 Dilek Neden Hep 3?

Konu sahibi son olarak 37 gün önce görüldü
1750588753662.png

efsanelerde 3 dilek hakkı niye 3 mesela? neden 2 değil ya da 4 değil? bunu hiç düşündün mü? düşünmediysen de artık düşündün. evet, ben buyum. :emo:

şimdi şöyle; bu 3 dilek mevzusu genelde bi doğaüstü şahsiyetin -cin olur, ejderha olur, denizkızı olur, bilemedin bi melek- birine jest yapmasıyla başlıyor. bu kişiye 'dile benden ne dilersen ama üç tane' diyorlar. niye üç peki? çünkü alışkanlık.

popüler kültürde hepimiz alaaddin’in lambasından çıkan cinden biliyoruz bu kuralı. halbuki orijinal binbir gece masallarında cin sınırsız dilek hakkı tanıyor. ama işte rivayet muhabbeti, zamanla o sınırsız dilekler 3'e düşüyor. 3 kontör gibi düşün, bitince bitiyor. ;s5

üç dileğin ilk yazılı örneği 1697’de perrault’un yazdığı bi masalda geçiyor. olay basit: bir oduncuya 3 dilek hakkı veriliyor, adam eve gidiyor, karısı 'bir sosis olsa da yesek' diyor (ilk dilek çöpe), oduncu sinirle 'burnuna yapışsın o sosis' diyor (ikinci dilek de çöp), sonra sosisleri çıkarmak için üçüncü dileği harcıyorlar. finale bak: eski hallerine geri dönüyorlar. bir sosis uğruna hayat. :liv:

şimdi bu üç dilek olayının psikolojik derinliği var. ilk dilek genelde kişinin saf iç güdüsünü yansıtır, ikinci panikten yapılan düzeltme çabasıdır, üçüncü de 'ulan bari eski halimize dönelim' dileğidir. klasik insanlık. :emoji_unamused:

mesela kral midas... her şeyi altına çevirme gücü diliyor (ilki). sonra yiyecek içecek dahil her şey altın oluyor, kızı da dahil. sonra 'pişmanım' diye ağlıyor. yani yine o ilk dilek, hikayeyi çorba ediyor.

birçok mitolojide üç sayısının sembolik bir anlamı var: doğum-yaşam-ölüm, geçmiş-şimdi-gelecek, sabah-öğle-akşam. bu yüzden 3’lü yapı güçlü bir temsildir. hristiyanlıktaki baba-oğul-kutsal ruh, budizm’de buda-dharma-sangha, yunan mitinde kader tanrıçaları üç kız kardeş... üç sayısı insanlık için kutsal falan yani.

ve en nihayetinde, üç dilek konsepti hem insan doğasını hem de kaderin karmaşasını gösteren küçük ama derin bi metafor. ve bence bu yüzden, bir cinden bir şey istersen en son olarak "her şeyi eski haline döndür" dileğini cebinde tutman gerek. çünkü büyük ihtimalle diğer ikisini ziyan edeceksin.

dileğimiz belli de, burada söyleyemem asadfdg

1750588766487.png

allahın hakkı üçtür var
üç talak var
üç aylar evet
baya bi üç var gibi

• Beğen
Tepkiler: ne
Eski öğretileri inceleyen araştırmacılar da, üç uçlu mızrak, üç uçlu asa v.s gibi sembollerin Sirius A, Sirius B ve Sirius C'ye işaret ettiğini ifade ederler.

İnsana taninan hak üçmüş rivayetlere göre

Yazıyı okuyunca fark ettim ki gerçekten bu 3 rakamında bir iş var Bakalım daha neler öğreneceğiz Bunun hakkında.

• Wow
Tepkiler: ne
Hocam birde 666 yı araştırıp aydinlatirsaniz çok sevinirim sjsj
Basit 2 kat tesirli herhalde :) izoterik konulara girmiyorum bile Çünkü onlar film efekti. :)) Ayrıca hocam lafını çok güzel bir iğneleme olarak alıyorum teşekkürler.

Basit sonuçlar=

3 rakamı, pek çok kültür, din ve felsefi sistemde önemli ve uğurlu kabul edilen bir sayıdır. İşte bazı nedenler:

### 1. **Kutsal Üçleme (Teslis)**
- **Hristiyanlıkta**: Baba, Oğul ve Kutsal Ruh üçlemesi.
- **Hinduizmde**: Brahma (yaratıcı), Vişnu (koruyucu) ve Şiva (yok edici) trimurti.
- **Eski Mısır'da**: İsis, Osiris ve Horus üçlüsü.

### 2. **Evrensel Denge**
- **Doğum-yaşam-ölüm**, **geçmiş-şimdi-gelecek** gibi üçlü kavramlar evrensel dengeyi simgeler.
- **Çin felsefesinde**: Gökyüzü, yeryüzü ve insan üçlemesi.

### 3. **Matematik ve Mantık**
- Üçgen, en basit kararlı geometrik şekildir.
- "Üçüncü defa şansımı deneyeceğim" gibi ifadeler batıl inançlarda yer alır.

### 4. **Mitoloji ve Folklor**
- Masallarda sıkça geçer: "Üç dilek", "üç kardeş", "üç deneme".
- Yunan mitolojisinde üç başlı canavarlar (Cerberus) veya üç Gorgon kardeş.

### 5. **Günlük Hayat ve Dil**
- "Üç aşağı beş yukarı", "üçüncü defadan sonra" gibi deyimler.
- **Batı kültüründe**: "Üçüncü seferde şans gelir" (Third time's the charm).

### 6. **Diğer Kültürel Referanslar**
- **Budizmde**: Üç mücevher (Buda, Dharma, Sangha).
- **Japon kültüründe**: Üç kutsal hazine (kılıç, ayna, mücevher).

### Sonuç:
3 sayısı, pek çok kültürde **bütünlük, denge ve uyum** sembolü olarak kabul görmüştür. Bu nedenle hem dini hem de günlük yaşamda özel bir yere sahiptir.

Olimpos'un tepesinde
fındık kıran Zeus olsam
tırmansam zirveye bello bello
tanrılara katılsam

Bellerophon Olimpos'a tırmanırken bu türküyü okuyor, o sırada dağın eteğinde güvercin yemleyen İbrahim Tatlıses'in tanıdıkları türküyü duyuyor diyor İbo'ya söyleyelim de bunu düzenlesin okusun.

Bello yeryüzünde çok fiyakalı çocuk, elinden de her iş geliyor, sonra sıyırıyor biraz böyle diyor ben de tanrılara katılacağım, Zeus'a ben kemal geliyorum diyor, Zeus diyor de yörü lan diyor, diyor geliyorum, Zeus de helalo şaşırma, diyor, Bello diyor, Zeus'un hakkı 3'tür, size katılacağım geliyorumm diyor, Zeus buna bir şimşek bir yıldırım patır yere kapatıyor.

Orada geliyor yani. Neredeeen nereye.

birçok mitolojide üç sayısının sembolik bir anlamı var: doğum-yaşam-ölüm, geçmiş-şimdi-gelecek, sabah-öğle-akşam. bu yüzden 3’lü yapı güçlü bir temsildir. hristiyanlıktaki baba-oğul-kutsal ruh, budizm’de buda-dharma-sangha, yunan mitinde kader tanrıçaları üç kız kardeş... üç sayısı insanlık için kutsal falan yani.
bildiğim ve araştırdığım arketipsel sebeplere çok yakın hissediyorum...
bahsettiğin gibi mitolojide 3 sayısı neredeyse evrensel gibi bir şey...
Geçmiş...şimdi.....gelecek....
doğum...yaşam...ölüm gibi
beden...zihin....ruh....
giriş...gelişme....sonuç....
yani insan dünyayı üçlü gruplarla algılar
beyin bu üçlü örüntülere doğal bütünlük , denge ve tamlık hissi atfeder...
bu yüzden 3 dilek hakkı hep 3tür...

çünki 1 olmaz. 1 dilek hakkı ne
2 de olmaz çok az. o kadar cin yakalamışım 2 ne
4 ve 5 çok olur o ne fast&furious serisi gibi
en güzel 3'tür. o yüzden.

Eski insanların matematiği pek sınırlıymış. Obdan kaynaklı bence.

Geri