28. Münazara (Türkiye Ekonomisi İyi Durumda Mı? / Kötü Durumda Mı?)

🕒 Konu sahibi 3 saat önce aktifti
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Gruplar ve konu da belli olduğuna göre Forumsal.NET 28. Münazaramız başlıyor.

Konu: Türkiye ekonomisi iyi durumda mı / kötü durumda mı?

Gruplar

Kırmızı grup
@Poseidon
@ala'turka

Mavi grup
@Gamer
@Sherlock

Kırmızı Grup, Türkiye ekonomisinin iyi olduğunu savunacak.
Mavi Grup, Türkiye ekonomisinin kötü olduğunu savunacak.

Münazara 3 gün sürecektir ve katılımcılar dışında diğer üyelerin yorum yapması yasaktır. Yapılan yorumlar silinir.

Kazanan grubun üyelerine renkli veya resimli tag hediyesi verilecektir.

Münazaramızı karşılıklı saygı ve sevgi çerçevesinde ve küfür ve argo kullanmadan yapmaya özen gösteriyoruz.

Edit: Münazaracılara karışıklığı önlemek adına taglar eklendi.

Edit2: Mavi grup katılımcıları güncellendi.

Ya Allah bismillah
Ben ekonomis falan değilim
Sıradan bi halkım
Geçen pazar baktım arabanın yakıt ibresi
kırmızı yanıyor
Bi lpg alalım dedik
Benzinliğe girdim, yakıt almak için
sıraya girmiş lüks araçlar
Neden sonra aldık yakıtımızı
Alışveriş merkezine gittik
hınca hınç dolu
Restoranlar öyle
Kıyıda köşede garibanlar vardır elbet
Ancak
Genel olarak milletin alım gücünü göz önünde bulunduracak
olursak, millet alışveriş yapıyor arkadaş

Başkangıç olarak ülke ekonomisinin durumu hakkında bir fikir verebilecek olan, otomotiv sektöründen giriş yapmak istiyorum, dolayısıyla İstanbul Türkiye ekonomisinin başını çeken bir lokomotif olma özelliğini her dönem koruyacaktır.

İstanbul trafiğine çıkan bireyler şunlarla karşılaşır; trafik seyrinde sağa sola öne arkaya bakıldığında, yaş gurubu 0 ila 10 aralığında lüks sayılabilecek otolar çoğunluktadır, ki fiyatları hiç de küçümsenecek araçlar değillerdir, 50.000 ila 150.000 tl arası olduğu rahatça söylenebilir.

Anadolu'da durum tabii ki aynı değildi, ama bakıyoruz son 10 yıl içerisinde pekala lüks sayılabilecek konuma yavaş yavaş erişilmektedir. İstanbul gibi mega kentte 20 yaş altı hurda sayılabilecek araç miktarı sadece %11 dir, Anadolu'da bu oran %35-40 seviyesine çıkmaktadır, bazı şehirlerde :)

Burada görünen o ki, ekonomi zannedildiği kadar karamsar tablo çizmiyor ve gelişmeye devam ediyor.
Devletin verdiği ekonomik teşvikler de bunda etkili olmaktadır. Devlet üretim alanından çekilip özelleştirme ile serbest piyasa ekonomisine yönelmektedir, bu da Türkiye'yi yalnızca kendi bünyesinde değil küresel anlamda rekabet etme yolunu açmaktadır...

Ya Allah bismillah
Ben ekonomis falan değilim
Sıradan bi halkım
Geçen pazar baktım arabanın yakıt ibresi
kırmızı yanıyor
Bi lpg alalım dedik
Benzinliğe girdim, yakıt almak için
sıraya girmiş lüks araçlar
Neden sonra aldık yakıtımızı
Alışveriş merkezine gittik
hınca hınç dolu
Restoranlar öyle
Kıyıda köşede garibanlar vardır elbet
Ancak
Genel olarak milletin alım gücünü göz önünde bulunduracak
olursak, millet alışveriş yapıyor arkadaş

gördüğün kalabalık , ödemelerini nakit değil kredi kartı ile yapıyor.
5 çektiğin zaman 6 ödüyorsun. bir de kredi kartı borçları listesine bak, hem ülkenin hem bireysel listeye bakabilirsin güzel araştırıyorsun.

restoranlar öyle dediğin yer tam olarak neresi, son zamanlarda avm ler hariç diğer yemek yerlerindeki sandalyelerin üstündeki tozları görüyor musun ?
ben her gün görüyorum işten eve dönerken. burger king bile bomboş. merkezdekiler de öyle.
istanbuldasın, gel kadıköydeki üsküdardaki mekanlara bak, boş hepsi. bomboş.

çok belirgin bir ekonomik dengesizlik var, bir kısım parayı götürürken bir kısım ortalam 1500 e çalışıyor aylık.
starbucks pahalı diyorlar, fiyatları dünya genelinde aynı. Türkiye'nin asgari ücreti 1400 küsür tl, dediğim yerde içeceğin bardağı ne kadar? ortalama 15 tl. oranla asgari ücrete, aynı hesabı herhangi bir yiyeceğe yapabilirsin. kaç tane geliyor ?

Başkangıç olarak ülke ekonomisinin durumu hakkında bir fikir verebilecek olan, otomotiv sektöründen giriş yapmak istiyorum, dolayısıyla İstanbul Türkiye ekonomisinin başını çeken bir lokomotif olma özelliğini her dönem koruyacaktır.

İstanbul trafiğine çıkan bireyler şunlarla karşılaşır; trafik seyrinde sağa sola öne arkaya bakıldığında, yaş gurubu 0 ila 10 aralığında lüks sayılabilecek otolar çoğunluktadır, ki fiyatları hiç de küçümsenecek araçlar değillerdir, 50.000 ila 150.000 tl arası olduğu rahatça söylenebilir.

Anadolu'da durum tabii ki aynı değildi, ama bakıyoruz son 10 yıl içerisinde pekala lüks sayılabilecek konuma yavaş yavaş erişilmektedir. İstanbul gibi mega kentte 20 yaş altı hurda sayılabilecek araç miktarı sadece %11 dir, Anadolu'da bu oran %35-40 seviyesine çıkmaktadır, bazı şehirlerde :)

Burada görünen o ki, ekonomi zannedildiği kadar karamsar tablo çizmiyor ve gelişmeye devam ediyor.
Devletin verdiği ekonomik teşvikler de bunda etkili olmaktadır. Devlet üretim alanından çekilip özelleştirme ile serbest piyasa ekonomisine yönelmektedir, bu da Türkiye'yi yalnızca kendi bünyesinde değil küresel anlamda rekabet etme yolunu açmaktadır...

İstanbul'daki lüks arabaların çok olması ekonominin iyi olduğunu göstermiyor, ki çok değil zaten. öyle bir şey yok.
olanlar da yukarıda dediğim gibi orantısız ekonomi yüzündendir bu araba fazlalığı, ülkede kaç milyon kişi asgari ücrete çalışıyor ? bu kişiler ile arabayı orantılarsan çok saçma bir sonuç göreceksin.

arabaların çok olması ekonominin iyi olduğunu göstermez, milletin yarısının ay sonunda cebine 100 tl kalmıyor.

biraz da ben yazayım,

işsizlik, madem ekonomi bu kadar iyi, neden firmalar kapanıyor, 10 milyon küsür işsiz var, noldu +50 bin tl lik arabalara kimler biniyor yau çıkın ortaya. 2 büyük iş ilanı sitesine girin, bi ilanlara göz gezdirin. ekonomi çok iyi gerçekten. iş veremiyorlar iş.

koskoca hepsiburada neden küçülmeye gitti ? acaba neden :)

üretim yok üretim. üretim olmadan ekonomi nasıl iyi olabilir ? var olanı da satıp, samanı bile dışarıdan alınırsa sonuç iflas. kişi başına düşen yıllık gelir ne kadar ya 40 bin tl mi ? arabalar ne kadardı ? ekonomi süper.

dipnot: dış borcu da katayım mı ? :p

Geçen ay açıklanan 2016 Kasım dönemi işsizlik oranları 7 yılın tarihi seviyesine çıkarak yüzde 12.1 olarak gerçekleşmişti. Bu ay ise 2016 Aralık dönemi işsizlik oranları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1.9 artarak yüzde 12.7 olarak açıklandı. İşsizlik 7 yılın zirvesindeyken İşsiz sayısı 4 milyona yaklaştı.

ayrıca

Türkiye’nin 4 büyük teknoloji perakendecisi, artan maliyetler, dövizdeki dalgalanma ve büyümedeki yavaşlama nedeniyle zarar etti

ss2.jpg

son olarakta, İstanbul'un en gözde yerlerinden olan Bağdat Caddesinde 76 dükkan kepenk kapattı, yine bu yüksek kiralar, doların arttması nedeniyle

Bir ülkenin gelişmişliği ve ekonomi denen kavramından bahsedilebilmesi için fabrikalarının, ihracatın, çalışan kişi sayısının çok olması gerekmektedir.

Bunlar olmadan ekonomiden bahsetmek çok abes kaçıyor, üretim olmazsa ne ekonomi olur ne de kalkınma.

Dünyanın en büyük ekonomileri sıralamasında 12 sırada yer almaktayız, 2.996 milyar dolar yetmez mi ?

Dünyanın en büyük ekonomileri sıralamasında 12. sırada yer almaktayız, 2.996 milyar dolar yetmez mi ?

Bir devletin gelişmişliğini gösteren
en büyük gösterge
Sosyal devlet olma kriterlerini yerine
getirmesiyle anlaşılır.
Bu gün itibariyle baktığımızda
Engellisine sahip çıkan bir devleti
görüyoruz,
Bütün yaşam alanlarımız engelli kardeşlerimizin
kullanabileceği hale getirilmekte
ve gene bu kardeşlerimizin
istihdamı konusundaki hükümerimizin çalışmaları
takdire şayan,
Bu konuda her türlü pozitif ayrımcılık
yapılmakta,
Bu tür kaliteli çalışmaları
yaşadığımız coğrafyanın hiç bir
ülkesinde göremezsiniz.
İşte Türkiye
İşte hizmet

Dünyanın en büyük ekonomileri sıralamasında 12. sırada yer almaktayız, 2.996 milyar dolar yetmez mi ?

Dünyanın en büyük 20 ekonomisi - Sayfa 13 - Galeri - Dünya - 22 Mart 2017 Çarşamba

Dünya ekonomisinin en büyük 20 ülkesi - Son Dakika Haberler

12. sırada değiliz. doğru bilgi verelim.

ve bilmem kaç milyar dolar neyin miktarı ? o kadar iyiysek işsizliğin nedeni nedir ? üretim yok bu para nereden geliyor :) özel kurumlar satılarak mı yoksa ?

en büyük gösterge
getirmesiyle anlaşılır.
görüyoruz,
takdire şayan,
yapılmakta,
ülkesinde göremezsiniz.
İşte Türkiye
İşte hizmet

engellisine sahip çıkınca ekonomisi iyi mi oluyor ? engellilere devletten çok özel kurumlar yardımcı oluyor şimdi bırak devleti korumayı konu devlet değil.

sen konuyu neden devletin yönetimine çekiyorsun onu da anlamış değilim. konu devletin iyi kötü olduğu değil ekonomi. ekonomiyi savunun devletin olmayan müthişliğini değil :cici:

Dünyanın en büyük 20 ekonomisi - Sayfa 13 - Galeri - Dünya - 22 Mart 2017 Çarşamba

Dünya ekonomisinin en büyük 20 ülkesi - Son Dakika Haberler

12. sırada değiliz. doğru bilgi verelim.

ve bilmem kaç milyar dolar neyin miktarı ? o kadar iyiysek işsizliğin nedeni nedir ? üretim yok bu para nereden geliyor :) özel kurumlar satılarak mı yoksa ?

engellisine sahip çıkınca ekonomisi iyi mi oluyor ? engellilere devletten çok özel kurumlar yardımcı oluyor şimdi bırak devleti korumayı konu devlet değil.

sen konuyu neden devletin yönetimine çekiyorsun onu da anlamış değilim. konu devletin iyi kötü olduğu değil ekonomi. ekonomiyi savunun devletin olmayan müthişliğini değil :cici:
Ekonomisi iyi olmasa devlet
engellisine sahip çıkabilir mi?
Elbette bu gelişmişliğin
göstergesi

en büyük gösterge
getirmesiyle anlaşılır.
görüyoruz,
takdire şayan,
yapılmakta,
ülkesinde göremezsiniz.
İşte Türkiye
İşte hizmet

Sosyal devlette insanların ekonomik, sağlık gibi en önemli konularda iyi şartlarda yaşamış olması gerekiyor.

Türkiye'de işsizlik sayısı çoğalmış, her gün haberlerde zaten
Sağlık desen, hastaneye gidip muane oluyorsun (tabi randevu alabilirsen) ilaç almaya eczaneye gittiğinde senden muane ücreti alınıyor.

Peki insanlar vergiyi neden ödüyor?

beyin engelliler için doğru olabilir :asd:
adam akıllı yaya yolları bulunmuyor, her yer betonlaşmış durumda her yer inşaat, yeşil alan desen yok, şu sıralarda ekonomi çok kötü olduğu için inşaat firmaları eskisi gibi gökdelen dikemiyor.

--

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notu görünümünü "durağan"dan "negatif"e indirdi, Ba1 olan kredi notunda ise değişiklik yapmadı.

Moody's, açıkladığı değerlendirmesinde ise kredi notu görünümünü düşürmesinin sebepleri olarak ekonomik büyüme görünümünün zayıflaması, kurumların gücünü yitirmeye devam etmesi, ülkenin iç ve dış mali yapısı üzerindeki baskıların artmasını gösterdi.

Ekonomisi iyi olmasa devlet
engellisine sahip çıkabilir mi?
Elbette bu gelişmişliğin
göstergesi

o ekonomisi iyi dediğini sanki kendi cebinden yapıyorlar, hepsi bizim vergimiz.

devlet çalışanının maaşına %10 zam yapıp faturalarına %40 zam yaparak abuk subuk vergiler alacak, sonra benim paramla engellilere yardım edip şov yapacak yok ya :)

bu anlattığın elbette ki gelişmemişliğin göstergesi, Türkiye nasıl gelişmiş olabilir ne üretiyor da gelişiyor altımızdaki araba kullandığımız telefon ithal, nereye gelişiyor ?

Hastanelerde randevu sisteminin olması
bile gelişmişliğin göstergesi değilmi?
Hastaların azarlandığı günlerden
Doktorların hastalarını beklediği günlere

Yerli savunma sanayindeki payımız
her geçen gün artıyor
Artık kendi silahımızı
tankınımızı topumuzu
üretiyoruz
Bunlar lafla değil parayla yapılıyor

Lüks ürünlerin satışından
son yıllarda patlama yaşanıyor
Sadece tüketerek değil
üreterekde büyüyoruz
Beyaz eşya ve mobilya ihracatında
bölge lideriyiz
Otomativ sektöründe keza öyle

Türkiye'nin prestij projeleri bir bir
hizmete girmekte
Üçüncü havaalanı projesi
Avrupalıların uykusunu
kaçırmakta
Bu projeyle Türkiye aktarma merkezi,
Asya geçiş noktası olacak

Havayolu halkın yolu
Havayollarımız tıklım tıklım
Bu neyin göstergesi ?

havayolları açılıyorda
sokakta yürüyen adam daha minibüse binecek parayı bulamazken uçağa nasıl binecek?

uçağı olmadan havaalanlarıyla
arabası olmadan yollarıyla, köprüleriyle
övünen tek milletiz.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri