~28 Mayıs 2016~ Günün Ayeti

Є
  • Kullanıcı Єναηєscєηcє
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Günün Trendleri (Arşiv)
ALAK-6

Evet, evet; insan mutlaka azar.

ALAK-7

kendi kendine yettiiğini sandığında!

Kişisel Açıklamam: Ben bu iki ayeti insan psikolojisini, yansıtan en önemli ayetlerden birisi olarak görüyorum. Kuşkusuz her ayet değerlidir, ancak burada insan neden yoldan çıkar sorusunun cevabını veriyor.

İnsan aslında ahirete, ve Allah'a yardımı olmadığını sandığı gün yoldan çıkar. Çünkü o zaman putlaştırma başlar bu her şey olabilir.

-Parasını putlaştırabilir. Hiç fakir olmam sanır.
-Zekasını putlaştırır. Hiç yanılmam sanır.
-Gücünü putlaştırır. Hiç yenilmem sanır.
-Kendini putlaştırır. Hiç eksiğim kusurum yok sanır.

Bu yüzden ben şunu düşünüyorum. Hatasız olduğunu iddia eden insandan daha sapık biri olamaz. Sadece kendi dediğini doğru sanan, bu yüzden Allah'ın ayetlerinden yüz çevirenden daha cahil kimse olamaz.

Çünkü eksik olmayan sadece Allahtır
Ulu olan sadece Allahtır
Asla yanılmaz olan sadece Allahtır.
Her şeye gücü yeten sadece Allahtır.

Onun dışındaki hiçbir şey yaratıcı olamaz. Yaratıcı olmayan her şey de doğal olarak yaratılmıştır.
Öyleyse yaratmak fiili sadece Allah'a mahsusdur.

O zaman şu ayeti de düşünmeliyiz. Bu ayetlerin ışığında düşünmeliyiz.

MAİDE-17

Andolsun, “Allah, Meryem oğlu Mesih’tir”, diyenler kesinlikle kâfir oldular. De ki: “Şâyet Allah, Meryem oğlu Mesih’i, onun anasını ve yeryüzünde olanların hepsini yok etmek istese, Allah’a karşı kim ne yapabilir? Göklerin, yerin ve bunların arasında bulunan her şeyin hükümranlığı Allah’ındır. Dilediğini yaratır. Allah, her şeye hakkıyla gücü yetendir.”

Kişisel Açıklamam
Bu ayet Hristiyanların bir iddiasına cevap niteliğindedir. Ancak ben anlamın sadece bu kadar dar olduğunu düşünmüyorum. Bence burada bir örnekten, herkese bir uyarı gösteriliyor. İnsanları putlaştırmayın, kutsallaştırmayın.

Aslında burada bir akıl, mantık yürütmeyi de gösteriyor Allah bizlere,
Kutsallaştırdığınız, ortak koştuğunuz kişi her kim olursa olsun, o da bir yaratılmış olduğuna göre, Allah dilese onu helak edemez mi? Kimin engellemeye gücü yeter diye soruyor.

Gerçekten de öyle değil mi? Allah'a inan biri eğer Allah dilerse yok edemeyeceği hiçbir şey olmadığını bilir. Çünkü onun gücü sonsuzdur.

Bu yüzden ortak koşulan hiçbir şey ki bu aciz günahkar hatalarla dolu yaşamı olan bir kul olabileceği gibi bizlere örnek olarak gösterilen bir Peygamber bile olsa - Hz.İsa'nın onların aleyhine de şahitlik yapacağını biliyoruz.- ne olursa olsun, Allah'ın gücünün yanında hiç hiçtir.

İnsanın aslında bunu bilmesi gerekiyor. Ne olursa olsun? Para, güç, başarı, şöhret her türlü maddi vasfı sayabilirsiniz. Hatta takipçilerinin duyduğu sevgiyi de ekleyin.

Allah'ın sevgisinin yanında bunlar nedir ki?
Allah'ın büyüklüğünün yanında bu nedir ki?

Kutsallaştırdığınız şeyleri yaratan da Allah değil mi?
Ortak koştuklarınızı . .

Öyleyse şunu iyi bilelim.
Asıl olan Allah'ın bize sevgisidir.
Bizim birilerine olan sevgimiz değil . .
Kuşkusuz Kuran müminlerin birbirini de sevmesi hüsnü zan etmesi gerektiğini söylüyor.

Ancak bu Allah'ı dışlayarak unutarak bir sevgi olamaz.
Her kimi seviyorsanız sevin, ama o sevginin kaynağını unutmayınız.
Allah'ı unutmadan bir hayat sürmeniz dileğiyle. .
Çünkü Allah sizi, sizin onun yerine sevdiğiniz herkesten daha çok seviyor..
Öyleyse nankörlük etmeyelim. .
Nankörlük eden Allah'a hiçbir zarar veremez. Sadece kendine zarar etmiş olur.

Sonucuna katlanmak şartıyla istediğinizi yapın, ancak şüphesiz ahiret günü inkar edenler büyük bir hüsrana uğrayacaklardır.
Bu inkar, ben inanmıyorum demekten ibaret de değil . . Aslında çok daha geniş bir kavram.
Aklını düzgün bir biçimde kullanan ise umarım doğruyu bulur.

Çünkü Allah asla zulmedici değildir. O çok adildir. Bunda şüphe yok.
Bence, insanların günah işlemesinin en büyük nedeni, ahireti ve yeniden dirilmeyi unutmaları olsa gerek.

Bu ayetlerin asıl anları dışında bana böyle şeylerde çağrıştırıyor. Aynı zamanda şükretmenin önemini gösteriyor. Nankör olmamak lazım . .

Geri