22.Münazara : Türkiye Başkanlık Sistemine Geçmeli Midir Geçmemeli Midir

R
  • Kullanıcı Restful
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Münazara
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Merhaba ForumBahane.Net Kullanıcıları

22. Münazara İle Yine Sizlerle Birlikteyiz.

Gruplar Belirlendi ve Münazara Esnasında Karışıklığın Önlenmesi İçin Grup Üyelerine Ranklar Eklendi.

Münazara Süresi 3 gündür
.

Münazara Üyeleri Dışında Hiç Kimse Yorumda Bulunamaz , Yapılan Yorumlar Silinecektir.

Desteğinizi Teşekkür Butonu İle Gösterebilirsiniz.

24Saat Boyunca Münazaraya Katılımda Bulunmayan Münazaracı Diskalifiye Edilecek ve Bir Sonraki Münazaraya Katılma Hakkını Kaybedecektir.

22.Münazara konusu :Başkanlık sistemine geçilmeli midir geçilmemeli midir?

Kırmızı Grup:
"Başkanlık sistemine geçilmelidir''fikrini savunacak.

Mavi Grup:"Başkanlık sistemine geçilmemelidir'' fikrini savunacak.

Kırmızı Grup
Remus
Nyctophilia

Mavi Grup
Cearbhall
Lydia

Yorumların Saygı Çerçevesinde Yapılmasını Temenni Ediyoruz.

Arkadaşlarımıza Başarılar Diliyoruz.

Mavi grup olarak kırmızı gruba basarılar dıleyerek baslıyorum.
baskanlık sıstemıne gecılmemelıdır cunku gorunurde demokratık bır sıstem gıbı gozuksede aslında oyle degıldır.
denılecek kı tarıhtede Turkıye baskanlık sıstemıne gecmıstı.evet Ataturk o zamanın sartlarıyla benzerı sıstemı kullandı ancak o sadece o zamanın sartlarıylaydı hızlı karar alınması gerekıyordu.
başkanlık sistemi otoriter bir rejime eğilim sergiletir , yola çıkış haritasi demokrasi olsa dahi aldanılmamalıdır.
en buyuk problemı devlet başkanını görev süresi dolmadan görevden alamamaktır.
buda mevcut cumhurbaskanının baskanlık sıstemıne gecılmesını saglamasıyla ıslamı fasızm ve otorıterlık had safhada olacaktır.
Kuvvetler ayrılıgı ılkesıne aykırıdır oyverenlere parlamenter sistemdeki gibi hesap sorma hakkı vermez mevcut yonetımın bu sısteme gecmesıyle dıktatörlüğün süslü bir şekilde adı konulmuş olur.
saydıgım ve sayacagım bırcok nedenle baskanlık sıstemıne gecılmemelıdır.

Başarılar Herkese

Başkanlık Sistemini kısa başlıklarla açıklayacağım öncelikle

A) Başkan (Artık hükümet başkanı (başbakan) yoktur), genel seçimlerle halk tarafından seçilir. Başkanlık süresi boyunca meclis tarafından görevine son verilemez.

B) Genel kanının aksine Yasama ve Yürütme kesin bir biçimde birbirinden ayrıdır tabi Yargı da. Denetim mekanizmalarıyla birbirlerini sürekle takip ederler.

C) Sekreterler (Hükümeti oluşturan bugünün bakanları ama bakan yetkisinde değillerdir) başkan tarafından seçilir ve azledilir. Başkan sekreterlerin düşüncelerine uymak zorunda değildir.

D) Başkan siyasi olarak sorumsuzdur. Kanun çıkarmak için meclisi ikna etmesi gerekir, meclisten gelen kanunlara veto yetkisi vardır. Bugünün Parlimanter Demokrasisinde olduğu gibi veto ettiği yasa meclis yeter sayısıyla parlemento dan geçirilebilir.

Yüzeysel bir bakış açısıyla; Başkanlık sisteminde başkanın halk oyuyla seçilmesi daha demokratik bir tavır olarak yorumlanır.
Oysa Parlementer Demokrasi de halk oyunu kullanırken, oy verdiği parti başkanının, başbakan olması isteğini, zaten vurgulamaktadır. Bu açıdan ortada hemen hiçbir fark bulunmamaktadır.

Olası bir Başkanlık seçimi esnasında popülarite, karizma ve reklam yarışları ağır basacak ve kazananı belirleyecektir oysa Parlementer sistemde Başbakan seçilmesi beklenen kişinin siyasal çizgisinin, partisinin, siyasi geçmişinin kabul gören temsilcisi olma saygınlığına erişmesi ve bu sayede ülke genelinde ağır basan siyasal düşünceyi yansıtacak bir liderin iktidara gelmesi daha mümkündür.

Günümüz siyasetinin gündem maddelerinden olan seçim barajının kaldırılması veya azaltılması açısından Başkanlık sistemine bakacak olursak ..
Azınlıkların Mecliste yer alıp ülke siyasetine yön verme kabiliyeti Parlementer Demokrasi de çok daha mümkünken Başkanlık sisteminde Başkan ın siyasi sorumsuzluğu ve elinde bulundurduğu yetkiler bu imkanı ortadan büsbütün kaldırmaktadır.

Başkanlık sisteminin işlev kazanması halinde Türkiye Cumhuriyeti nin tek bir kişiyle özdeşleşmesi, tüm ulusun yürütme erkini tek başına elinde bulundurabilmesi muhalif partilere karşı çok sert yaptırımlarda bulunma imkanını da verir Başkan a. Bu durum kutuplaşmaları artırmakla birlikte Başkan ın muhalif partilerle ilişkilerini kısıtlı tutması durumunda ülkeyi kurumsallıktan uzak bir sistemle yönetebilmesine imkan sağlamaktadır.
Oysa Parlementer Demokrasi de Sivil Toplum Kuruluşlarıyla temas halinde olan partilerin zor şartlar altında dahi olsalar kurumsal yapılara sadık kalabildikleri gözlemlenmektedir.

Ve daha mühim olanı;

Türkiye genç bir Cumhuriyet tir. İtiraf etmek gerekir ki Demokrasi kavramıyla gerçek anlamda ortaklık kuramamış, sık gelen darbelerle sarsıntılar yaşamak zorunda kalmıştır.
Padişahlık ve takibinde Tek Adam yönetiminde 700 yıla yakın yaşayan (1299-1946) bir tarihe sahip Türkiye Cumhuriyeti nin Başkanlık sistemiyle mayınlı bir araziye gireceği .. Populist monarşiye yönelme ihtimaline açık olacağı ne yazık ki aşikardır.

Halkın sahip olduğu demokrasi geleneğinin zayıflığı, başkanlık sisteminin kolaylıkla diktaya dönüşebileceği ve kutuplaşmanın Başkanlık sisteminin getireceği şüphesiz olan anayasal açmazlar da (Başkanlık sistemin de Uzlaşma kavramı zayıftır, Kazan yada kaybet vardır) pekişeceği gerçekleriyle bu yönetim sistemini benimseme fikrinden uzak durması gerekmektedir.

Başarılar diliyorum. ^^

Öncelikle belirtmek istediğim bir kaç nokta var. Başkanlık sisteminin gelmesiyle ülkeyi istikrarsızlığa götüren radikal unsurlar güç kaybedecektir. Partiler siyasi eğilimlerinden dolayı birleşmeye doğru yol alacaklardır. Sağ ve sol kesimde gördüğümüz marjinal partiler merkeze doğru kayıp her kesime hitap etmek zorunda olacaklardır.

Başkanlık seçimlerinde oy kullanırken insanlar başkan adayı olan kişilere verilecektir direkt olarak. Siyasi partilere oy verilirken iyi insanların yanında yanlış insanlara da oy verdiğini düşünen insanlar başkanlık seçiminde tam olarak kime oy vericeğini net bilecektir.

Bakanların seçim bölgesi ve seçmen kaygısı olmayacağından eşit davranabileceklerdir hizmet götürmede her yere.

Ülkenin eyaletlere bölünmesi şart değildir. Başkanlık sisteminin ülkeyi bölmeye götürmesi söz konusu değildir bu durumda.

Remus arkadaşıma katılıyorum.
Başkanlık sistemi bölünmek vs. şöyle dursun tam tersine daha demokratik ve daha net seçim yapabilme olanağı sunacaktır halka.Perde arkası pürüzler ölçülebilir oranda netleşecektir başkanlık sistemi ile.Özgür,demokratik bir ülke isek şayet, ''Halk devleti seçer'' mantığını iyice nakşetmek,nokta atışı kıvamına getirmek için başkanlık sistemine geçmek oldukça faydalı olacaktır.

ulke baskanının tum yetkılerı elınde barındırdıgı bır sısteme ne kadar demokratık denebılır kı ?
yalnızca ABD dısında baskanlık sıstemıyle yonetılen hıcbır ulke demokratık olamamıstır.

ulke baskanının tum yetkılerı elınde barındırdıgı bır sısteme ne kadar demokratık denebılır kı ?
yalnızca ABD dısında baskanlık sıstemıyle yonetılen hıcbır ulke demokratık olamamıstır.

Şu anki sistem ile ülkemizi yöneten insanlar ve anlayışları ile demokratik olduğumuzu düşünüyor musunuz?

Çok fazla örnekleri mevcuttur tarihte. Yenilik çoğu zaman iyidir, özellikle de kötü giden bir şey mevcut ise.

Başkanlık sistemine geçilmelidir! Çünkü , bu şekilde devam eden bir Türkiye 10 yıl sonra çok iç açıcı bir durumda olmayacak malesef. Bunu göremeyecek vatandaşlarımız malesef çok bu ülkede. Fakat başkanlık sistemine geçilmemesini savunan arkadaşlarım olan sizlerin bunun farkında olduğunuzu umuyorum.

Şu anki sistem ile ülkemizi yöneten insanlar ve anlayışları ile demokratik olduğumuzu düşünüyor musunuz?

Çok fazla örnekleri mevcuttur tarihte. Yenilik çoğu zaman iyidir, özellikle de kötü giden bir şey mevcut ise.

Başkanlık sistemine geçilmelidir! Çünkü , bu şekilde devam eden bir Türkiye 10 yıl sonra çok iç açıcı bir durumda olmayacak malesef. Bunu göremeyecek vatandaşlarımız malesef çok bu ülkede. Fakat başkanlık sistemine geçilmemesini savunan arkadaşlarım olan sizlerin bunun farkında olduğunuzu umuyorum.

Hayir su an demokrasi bizim acimizdan sadece adi olan bir kavram.
Komada bir hasta gibi. Ve bu sistemin gelmesiyle demokrasinin fisi cekilir.
Amerika gibi olunmasi beklenirken İran gibi olur.
Bakin ilk basta yazdim ilk cumhuriyet kuruldugunda bu sistem uygulandi ama o zaman savas hali vardi.
Simdi savas hali yok tum yetkileri eline alip ulkeyi bolebilir ustelik gorev suresi dolmadan baskan gorevden ayrilamaz. Ancak daha evvel baskan Williamin yerine gecen kiside oldugu gibi baskani koltugundan indirme yani darbe girisimi olabilir. Buda yine anti-demokratik bir harekettir.
Bu sistem neresinden tutulursa tutulsun olumsuzdur.
Bu yuzden baskanlik sistemine gecilmemelidir!

Simdi savas hali yok tum yetkileri eline alip ulkeyi bolebilir

Ülkeyi kimin böleceğini düşünüyorsunuz? Başkanlık sistemini araştırısanız , ülkenin bölünmesi gibi bir kanun yok başkanlık sisteminde. Bu ülke iktidar-muhalefet kavgası yüzünden bir çok faydalı öneriyi kabul etmedi. Raflara kaldırdı ve hafızalarımızdan sildi.

Ben burda partileri ve şahısları savunmuyorum. Benim savunduğum bir sistemdir. Başkanlık sistemini sistem olarak düşündüğünüzde şu an için kurtarıcı durumundadır.

Bu ülkede yıllardır anlamlandıramadığım Mustafa Kemal Atatürk düşmanı bir çok insan mevcut. Soruyorum , şu an Mustafa Kemal Atatürk zihniyetinde bir insan Türkiye Başkanı olabilecek olsa buna karşı gelir miydiniz? Asıl tartışılması gereken kendilerini siyasetçi olarak gösteren şu anki insanlar. Lakin sistem olarak tartıştığımızda bu sistemin kötü bir yanının olabileceği mümkün değil.

ONT]
Remus su anda Ataturk gibisi gelse bu sisteme ihtiyac duymazdi.
Vede muhalefetin zaten susturulmaya etkisizlestirilmeye yuz tuttugu su donemde bu sistemin gelmesiyle amiyane tabirle sen elinin hamuruyla isimize karisma denilecek.
Bu sistem osmanlidaki sisteme benzer. Hani milletvekilleri vardida son karari padisah veriyordu.
Mesrutiyet donemi gibi.
Yalniz buyuk fark sene 2015 ABD gibi olmak icin cikilan yolda İranlasilacak.
İslami fasizm , diktatorluk. Hepsi hakim olacak.

Bu yuzden baskanlik sistemine gecilmemeli..

ONT]
@Remus su anda Ataturk gibisi gelse bu sisteme ihtiyac duymazdi.
Vede muhalefetin zaten susturulmaya etkisizlestirilmeye yuz tuttugu su donemde bu sistemin gelmesiyle amiyane tabirle sen elinin hamuruyla isimize karisma denilecek.
Bu sistem osmanlidaki sisteme benzer. Hani milletvekilleri vardida son karari padisah veriyordu.
Mesrutiyet donemi gibi.
Yalniz buyuk fark sene 2015 ABD gibi olmak icin cikilan yolda İranlasilacak.
İslami fasizm , diktatorluk. Hepsi hakim olacak.

Bu yuzden baskanlik sistemine gecilmemeli..

Ülkemizin son yıllarda içinde bulunduğu siyasi yanlışlıklardan dolayı başkanlık sistemi halkın bir uyanışı da olacaktır yanısıra. Herhangi bir yenilik dışında bu ülkenin geriye gitmesinden başka bir çözüm yolu yok malesef. Şu anki sistemde başa kim gelirse gelsin ilerleyemeyeceğiz.. Mustafa Kemal Atatürk haricinde..

O yüzden yeni sistem ülkedeki yanlış giden bir çok şeyi değiştirmek adına çok faydalı olabilir. Mevcut sistemde bunu değiştirmeniz mümkün değil malesef. Askerler , savcılar , medya her şey şu anki iktidarın elinde. Sistem değişikliğiyle uyanan halk bunu çözebilir sadece. Bu sistemde devam edildiği sürece daha çok geriye gitmeye devam edebiliriz.

Ülkemizin son yıllarda içinde bulunduğu siyasi yanlışlıklardan dolayı başkanlık sistemi halkın bir uyanışı da olacaktır yanısıra. Herhangi bir yenilik dışında bu ülkenin geriye gitmesinden başka bir çözüm yolu yok malesef. Şu anki sistemde başa kim gelirse gelsin ilerleyemeyeceğiz.. Mustafa Kemal Atatürk haricinde..

O yüzden yeni sistem ülkedeki yanlış giden bir çok şeyi değiştirmek adına çok faydalı olabilir. Mevcut sistemde bunu değiştirmeniz mümkün değil malesef. Askerler , savcılar , medya her şey şu anki iktidarın elinde. Sistem değişikliğiyle uyanan halk bunu çözebilir sadece. Bu sistemde devam edildiği sürece daha çok geriye gitmeye devam edebiliriz.

Aksine bu sistemle uyanmak bir kenara aykiri tek bir ses duyulmacak.
Neyin uyanmasindan bahsediyorsunuz
Ayakta uyutulmaya devam edilecek halk .
Bu zamana kadar geriledik bu sistemle son darbe vurulur.
Hani Aziz Nesinin Dur bakalim ne olacak hikayesi vardir ya.
İste ona donecek.
Adamin gorev suresi dolmadan gorevden ayrilmamasi durumu var.
Ayrilmak istemese bi yasa cikarmasina bakar.
Herhangi bir yenilik degil dogru bir yenilik bu ulkeyi yukseltecektir.

Aksine bu sistemle uyanmak bir kenara aykiri tek bir ses duyulmacak.
Neyin uyanmasindan bahsediyorsunuz
Ayakta uyutulmaya devam edilecek halk .
Bu zamana kadar geriledik bu sistemle son darbe vurulur.
Hani Aziz Nesinin Dur bakalim ne olacak hikayesi vardir ya.
İste ona donecek.
Adamin gorev suresi dolmadan gorevden ayrilmamasi durumu var.
Ayrilmak istemese bi yasa cikarmasina bakar.
Herhangi bir yenilik degil dogru bir yenilik bu ulkeyi yukseltecektir.

Israrla görevden ayrılamayacak adamdan bahsediyosunuz da kimdir bu adam? Ayrıca görevden süresi dolmadan ayrılamayacak olması başa gelenin neden kötü bir şey olsun? Başkanlık sistemi geldiğinde başa kimin geleceği kesinmiş gibi düşündüğünüzü seziyorum. Eğer o şekilde düşünüyorsanız bunları tartışmamızın hiçbir manası yok. Çünkü bu halk sistemi öneren insanın arkasında durmaya devam ettiği sürece hangi sistemi getirirseniz getirin sorunlar giderek büyüyecektir.

Lakin başkanlık sisteminin bunu değiştirebilecek olması mümkündür. Aziz Nesin'in söylediği her söze sonuna kadar katılsam dahi , Türk Milleti Zekidir! sözü benim baz aldığım bir sözdür. Söyleyen ulu insanın yanılacak olması benim için söz konusu bile değildir.

Israrla görevden ayrılamayacak adamdan bahsediyosunuz da kimdir bu adam? Ayrıca görevden süresi dolmadan ayrılamayacak olması başa gelenin neden kötü bir şey olsun? Başkanlık sistemi geldiğinde başa kimin geleceği kesinmiş gibi düşündüğünüzü seziyorum. Eğer o şekilde düşünüyorsanız bunları tartışmamızın hiçbir manası yok. Çünkü bu halk sistemi öneren insanın arkasında durmaya devam ettiği sürece hangi sistemi getirirseniz getirin sorunlar giderek büyüyecektir.

Lakin başkanlık sisteminin bunu değiştirebilecek olması mümkündür. Aziz Nesin'in söylediği her söze sonuna kadar katılsam dahi , Türk Milleti Zekidir! sözü benim baz aldığım bir sözdür. Söyleyen ulu insanın yanılacak olması benim için söz konusu bile değildir.

Kim oldugunu tahmin etmeniz zor degil isi siyasi yone vurmak istemiyorum sadece sistemin goturulerini konusuyorum cunku hicbir getirisi yok.
Aziz Nesinin sozunden degil hikayesinden bahsettim yalnizca yanlis anlasilmasin baska bir sozu olarak algilanmasin. Yalnizca benzetmeydi.

Kim oldugunu tahmin etmeniz zor degil isi siyasi yone vurmak istemiyorum sadece sistemin goturulerini konusuyorum cunku hicbir getirisi yok.
Aziz Nesinin sozunden degil hikayesinden bahsettim yalnizca yanlis anlasilmasin baska bir sozu olarak algilanmasin. Yalnizca benzetmeydi.

Ben sözlerinin hepsine hak veriyorum gerçekten siz sadece Aziz Nesin'den bahsettiğiniz için aklıma geldi ^^

Lakin kafama takılan götürülerini konuşmanız çok doğru ve saygı duyacağım bir durum. Ancak hiçbir getirisinin olmadığını söylemenin biraz ağır olduğunu düşünüyorum. Bilemezsiniz. Kimse bilemez. Belki sistem gelir 2 yıl sonra siz bana haklıymışsınız dersiniz belki de ben size evek siz haklıymışsınız derim. Ama bilemeyiz.

Her şeyin artı ve eksi yönleri mevcuttur fakat içinde bulunduğumuz duruma göre konuşursak eğer , bu sistemde devam eden bir Türkiye'nin geleceğini düşündüğümüzde Başkanlık Sistemi'nden sonraki bir Türkiye'nin geleceğinin ben en kötü şartlarda bile daha kötü olabileceğini düşünmüyorum..

Ülkemize şeriat getirmeye çalışıyorlar belki fakat bu sistem gelmese bile bunu yapmaya devam edicekler ve canım halkım hala bu şekilde devam ederse sistem gelmeden şeriatı getirecekler. O zaman da İran gibi olacağız.. Fakat canım halkım başkanlık sistemiyle uyanırsa eğer bunun olması mümkün değil.. Sizin kesinlikle böyle bir şey olmaz demeniz biraz halka karşı üzücü bir tabir olabilir.. Belirttiğim gibi Türk Milleti Zekidir!. Ve en umutların tükendiği anlarda mucizeler yaratır.. Tarihimiz bunun büyük ispatıdır.

Ben sözlerinin hepsine hak veriyorum gerçekten siz sadece Aziz Nesin'den bahsettiğiniz için aklıma geldi ^^

Lakin kafama takılan götürülerini konuşmanız çok doğru ve saygı duyacağım bir durum. Ancak hiçbir getirisinin olmadığını söylemenin biraz ağır olduğunu düşünüyorum. Bilemezsiniz. Kimse bilemez. Belki sistem gelir 2 yıl sonra siz bana haklıymışsınız dersiniz belki de ben size evek siz haklıymışsınız derim. Ama bilemeyiz.

Her şeyin artı ve eksi yönleri mevcuttur fakat içinde bulunduğumuz duruma göre konuşursak eğer , bu sistemde devam eden bir Türkiye'nin geleceğini düşündüğümüzde Başkanlık Sistemi'nden sonraki bir Türkiye'nin geleceğinin ben en kötü şartlarda bile daha kötü olabileceğini düşünmüyorum..

Ülkemize şeriat getirmeye çalışıyorlar belki fakat bu sistem gelmese bile bunu yapmaya devam edicekler ve canım halkım hala bu şekilde devam ederse sistem gelmeden şeriatı getirecekler. O zaman da İran gibi olacağız.. Fakat canım halkım başkanlık sistemiyle uyanırsa eğer bunun olması mümkün değil.. Sizin kesinlikle böyle bir şey olmaz demeniz biraz halka karşı üzücü bir tabir olabilir.. Belirttiğim gibi Türk Milleti Zekidir!. Ve en umutların tükendiği anlarda mucizeler yaratır.. Tarihimiz bunun büyük ispatıdır.

Sevgili Remus Turk milletti zekidir fakat yetmez zekasini kullanmali bu sistem seriati garantiye alir. İran yanimizda iyi kalir.o ornegi verme sebebim Turk milleti sonradan uyanir.
Eger hikayeyi okursaniz anlayabileceginizi umuyorum.
Unutmayin koyun olursaniz gudecek coban cok olur ;)
Bu sistemle seriat , monarsi gelecek.
Asil sonra insanlar basini vuracak tas arayacak.
Ne demsler seriatin kestigi parmak acimaz ;)

Buraya şeriatı kolayca getiremez hiç kimse. İster kendisini dünya lideri olarak tanıtsın , isterse tanrı olsun. Bu millet kimleri gördü geçirdi. Şu an siyaset içinde olan muhalefetlerin doğru adımlarıyla başkanlık sistemi bu ülkeyi çok ileri yerlere taşıyabilir. Sizin bu yorumlarınız güvensizlikten kaynaklanıyor. Başkanlık sistemi gelmese şu anki durumdan memnun musunuz peki? Sistem değişikliği bir nevi de bahane olacaktır çoğu insan için.

Benim şu an burada savunduğum sistemdir. Şu anki cumhurbaşkanının sistemi getirip başkan olması değildir. İnsanlarımızın büyük eksikliği sorgulamamaları. Şu anki sistemle devam etmek bunu değiştirmeyecektir fakat sistem değişikliğiyle bunun olma ihtimali mevcuttur.. Ve o ihtimal için bile bu göze alınmalıdır. Çünkü öyle ya da böyle hoş yerlere gitmiyoruz.

İyi durumda degiliz bu sistemlede kim gelirse gelsin gucler ayriligi ilkesi yikilacak bunun sonucundada istediginiz kadar seriat gelmez deyin elinde tum yetkileri barindiran herseyi yapabilir

Türkiye farklı sebzelerden oluşan rengarenk bir salata gibi.Muhafazakarından sosyalistine her renkten insan var.Bunca farklı düşüncenin içine pat diye bir ideolojiyi kurabilmek kolay değildir.Bu sebepten iki kelamınızdan birinde şeriat gelir,süresi dolmadan çıkmayabilir yanabiliriz tadındaki düşüncelerinizi pek tutarlı bulmuyorum.Türkiye sınırları içerisinde vatanı severek yaşayan bilinçli insanlarımız oldukça,kimse bu ülkeye kolay kolay kötü bir takım unsurları yıkamaz.Nice devletin işgalini püskürten dedelerin torunlarıyız netice de.Haddini bilmeyene yine seve seve had bildirmesini iyi biliriz evelAllah.
O sebepten başkanlık sisteminde oluşacak olası olumsuz etkileri bertaraf edebiliriz.O bilinçte yaşayan insanlar var bu ülkede.
Halk devleti seçer mantığını en iyi şekilde işlemek adına gereklidir başkanlık sistemi.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri