22 Mart 2013 Tarihte Bugün

Konu sahibi son olarak 2617 gün önce görüldü
22 Mart 2013 Tarihte Bugün

22 Mart Tarihte Bugün

Tarihte bugün/22 Mart

22 Mart, Gregoryen Takvimi'ne göre yılın 81. (Artık yıllarda 82.) günüdür.

Olaylar

1737 - Osmanlı Devleti'nde Sadrazamlığa Yeğen Mehmed Paşa'nın yerine Hacı İvazzade Mehmed Paşa getirildi.
1829 - Yunanistan'ın kuruluşuna ilişkin protokol, Londra'da düzenlenen konferansta Avrupa devletleri elçilerince imzalandı.
1888 - İngiltere'de dünya futbolunun en eski futbol organizasyonu olan The Football League kuruldu.
1921 - Kurtuluş Savaşı (Türkiye): Kuva-yi Milliye güçleri Fransız ordusu birliklerini Feke'yi terketmek zorunda bıraktı.
1933 - İlk düzenli toplama kampı olan Dachau Toplama Kampı kuruldu.
1939 - Memelland (günümüz Klaipėda ve civarı) Almanya'ya katıldı.
1941 - Refah şilebi bir denizaltı tarafından batırıldı, 168 kişi öldü. Bu saldırıyı hiçbir ülke üstlenmedi, gemiyi kimin batırdığı açıklığa kavuşamadı.
1942 - II. Dünya Savaşı: İkinci Sirte Muharebesi (Kraliyet Donanması ile Regia Marina arasında meydana gelen deniz muharebesi)
1942 - 6 ve daha fazla çocuğu olan ailelere ikramiye verilmesi kararlaştırıldı.
1943 - Türkiye ile ABD arasında karşılıklı radyo yayın servisi açıldı.
1944 - II. Dünya Savaşı: Monte Cassino’daki Alman direnişi kırıldı.
1945 - Mısır, Suriye, Lübnan, Ürdün, Suudi Arabistan, Irak ve Yemen, Kahire'de Arap Birliği'ni kurdular.
1963 - The Beatles'ın ilk albümü Please Please Me çıktı.
1963 - Yassıada duruşmalarında idama mahkûm edilen, ancak müebbete çevrilen eski Cumhurbaşkanı Celâl Bayar'ın, tahliye kararı çıktı.
1967 - Güney Kore'de Daewoo şirketi kuruldu.
1968 - Paris'te, Nanterre Üniversitesi'nde, ABD'nin Vietnam'da yürüttüğü savaşa karşı çıkan ve eğitimde reform yapılmasını isteyen öğrenciler, Daniel Cohn-Bendit'in liderliğinde üniversitenin birinci amfisini işgal ederek, 68 olaylarını başlattı.
1969 - Devrimci Milliyetçi Gençlik Kurultayı İstanbul'da toplandı. Kısa adı FKF olan Fikir Kulüpleri Federasyonu lideri Yusuf Küpeli ile Deniz Gezmiş bir manifesto yayımladılar. "Tam bağımsız ve gerçekten demokratik Türkiye" hedefi için mücadele programını açıkladılar.
1982 - Yurtdışına kaçan Banker Kastelli'nin kasasına el konuldu; 70 banker ve banka yöneticisinin yurtdışına çıkışı yasaklandı.
1986 - Mehmet Ali Ağca İtalya'da ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.
1988 - Türkiye İmar Bankası T.A.Ş kuruldu.
1993 - Intel Pentium satışa sunuldu.
1995 - Irak'ın kuzeyindeki harekatta 3 bin PKK mensubu çembere alındı, 200'ü öldürüldü, sekiz asker öldü, 11 er yaralandı.
2001 - Diyarbakır DGM'de 5 yıl süren Yüksekova Çetesi davasında 15 sanığa 3 ile 30 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi.
2003 - Hakkında üç ayrı gıyabi tutuklama kararı bulunan işadamı Halil Bezmen cezaevine konuldu.
2006 - Zamanının yaşayan en yaşlı hayvanı olarak kabul edilen kaplumbağa Adwaitya öldü.

Doğumlar

1459 - I. Maximilian, Kutsal Roma imparatoru (ö. 1519)
1599 - Anthony van Dyck, Flaman ressam (ö. 1641)
1799 - I. Wilhelm, Prusya kralı ve Alman İmparatorluğu imparatoru (ö. 1888)
1868 - Robert A. Millikan, Nobel Ödülü sahibi ABD'li fizikçi (ö. 1953)
1869 - Emilio Aguinaldo, Filipinler bağımsızlık mücadelesi önderi.
1888 - Kuniaki Koiso, Japon asker ve siyasetçi (ö. 1950)
1905 - Grigori Kozintsev, Sovyet sinema yönetmeni (ö. 1973)
1907 - James Maurice Gavin, ABD'li asker (ö. 1990)
1909 - Nathan Rosen, İsrailli fizikçi (ö. 1995)
1913 - Vartan İhmalyan, Ermeni yazar (ö. 1987)
1913 - Sabiha Gökçen, Türk pilot (ö. 2001)
1924 - Osman Fahir Seden, Türk yönetmen (ö. 1998)
1931 - Burton Richter, Amerikalı fizikçidir
1947 - Érik Orsenna, Fransız politikacı ve roman yazarı
1948 - Andrew Lloyd Webber, İngiliz müzisyen
1949 - John Benjamin Toshack, Galli futbol adamı
1959 - Carlton Cuse, Meksikalı yapımcı, senarist
1966 - António Pinto, Portekizli sporcu
1972 - Elvis Stojko, Kanadalı buz patenci
1976 - Reese Witherspoon, ABD'li aktris
1977 - John Otto, ABD'li müzisyen

Ölümler

1832 - Johann Wolfgang von Goethe, Alman şair ve yazar (d. 1749)
1945 - Halit Ziya Uşaklıgil, Türk yazar (d. 1866)
1953 - Ahmet Şükrü Oğuz, Türk siyasetçi. (d. 1881)
1958 - Mike Todd, Amerikalı film ve tiyatro yapımcısı (d. 1907)
1959 - Fehmi Tokay, Türk besteci
1993 - Samiha Ayverdi, Türk yazar (d. 1905)
2001 - Sabiha Gökçen, Türk pilot (d. 1913)
2001 - William Hanna, ABD'li prodüktör (d. 1910)
2003 - Suna Korad, Türk opera sanatçısı (d. 1935)
2004

Ahmed Yasin - Hamas'ın kurucusu (d. 1938)
Janet Akyüz Mattei, ABD'li astronom (d. 1943)

2005- Kenzō Tange, Japon mimar (d. 1913)
2007 - Kadir Has, Türk işadamı (d. 1921)
2010 - Özhan Canaydın , Galatasaray Spor Kulübü eski başkanı, iş adamı ( d. 1943 )
2011 - Hamza Yanılmaz , Elazığ 23.Dönem milletvekili ,Elazığ eski belediye başkanı ( d. 1963 )

Tatiller ve Özel Günler

Dünya Su Günü

Tarihte bugün: 22 Mart

tarihte-bugun178.jpg

Atatürk'ün manevi kızı ve ilk kadın pilot Sabiha Gökçen, 2001 yılında Ankara'da hayata veda etti.

22 mart 1913'te Bursa'da doğan Sabiha Gökçen, 22 mart 2001'de Ankara'daki Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde hayata veda etti. Dünyanın ilk kadın savaş pilotu, ilk Türk kadın pilot ve Atatürk'ün manevi kızıydı.

Bursa Vilayet Başkatibi Hafız Mustafa İzzet Bey ile Hayriye Hanım'ın kızları Sabiha, küçük yaşta anne ve babasını kaybetti, ağabeyi tarafından büyütüldü.

1925'te Bursa ziyareti sırasında evlerinin yakınındaki Hünkar Köşkü'nde konaklayan Atatürk'e ulaşmayı ve okumak istediğini iletmeyi başarmıştı.

Atatürk, ağabeyinden izin alarak Sabiha'yı evlat edindi ve Ankara'ya götürdü. Sabiha, Çankaya İlkokulu ve Üsküdar Kız Koleji'nde eğitim gördü. Rahatsızlığı nedeniyle öğrenimini yarıda kesip Heybeliada ve Viyana'da tedavi gördü.

Bir süre Fransızcasını ilerletmek amacıyla Paris'te bulundu. 1934'te soyadı kanunun çıkmasından sonra Atatürk kendisine Gökçen soyadını verdi.

Sabiha Gökçen, Atatürk'ün kendisine soyadı vermesini şöyle anlatmıştı: "Yıl 1934, yani soyadı yasasının kabul edildiği yıl. Atatürk her gece sofrasında bir dostuna, yakınına soyadı bulup veriyordu. O gece sıra bana gelmişti. Atatürk, "eee söyle bakalım Sabiha, senin soyadın ne olsun" dedi. Herkes yüzüme bakıyordu. "Siz ne emrederseniz o olsun efendim" diye kekeledim, heyecanlanmıştım. Aklımdan binbir şey geçiyordu, ama bunların hiçbirini söylemeye cesaret edemedim. Atatürk bir süre düşündükten sonra, "sana Atatürk kızı soyadını vermek isterdim ama" dedi. Fakat bu 'ama'nın sonunu getiremedi. Eline bir kağıt alıp şunu yazdı: Gökçen. O geceden sonra Sabiha Gökçen oldum. Niçin, ne düşünerek bana bu soyadını vermişti Atatürk, bilmiyorum. Tabi o yıllarda ben henüz havacılığa başlamadığım gibi, havacı olmayı da aklımdan geçirmemiştim. Bana Sabiha demiyorlar, Gökçen diyorlardı. Çok kimse bu soyadını havacılığa başladıktan sonra aldığımı düşünüyor. Oysa Ata'nın Gökçen soyadını bana vermesinden aşağı yukarı bir yıl sonra göklerle buluşup havacılığa başladım."

Gökçen, 1935'de Türkkuşu'nun açılış töreninde yapılan gösterilerden etkilenerek havacılığa ilgi duydu. Atatürk'ün de destek vermesiyle 1935'te Türk Hava Kurumu'nun Türkkuşu Sivil Havacılık Okulu'na girdi, yüksek planörcülük brövelerini aldı.

Yedi erkek öğrenciyle Kırım'a gönderilerek altı aylık yüksek planörcülük eğitimini tamamladı. Eskişehir Havacılık Okulu'nda Sami Uçan ve Muhittin beylerden özel uçuş eğitimi aldı. 25 şubat 1936'da ilk defa motorlu uçakla uçmaya başladı.

Uçuş eğitiminde gösterdiği başarılar üzerine Atatürk'ün isteği üzerine dünyanın ilk kadın savaş pilotu olmak için çalışmalara başladı.

O yıllarda kızlar askeri okullara alınmadığı için özel bir üniforma giydirilerek Eskişehir Uçuş Okulu'nda 1936-1937 döneminde 11 ay boyunca özel eğitim aldı.

Bu eğitim sorasında kendisine ilkokul öğretmeni Nüveyre Uyguç eşlik etti. Gökçen, brövesini aldıktan sonra Eskişehir’deki Birinci Hava Alayı'nda altı ay görev yaptı, bu sırada Trakya ve Ege tatbikatlarına katıldı.

1937'de Tunceli Harekatı'na katılan Gökçen, bu harekattaki rolü ile dünyanın ilk kadın savaş pilotu oldu. Tunceli dönüşü, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Genelkurmay Başkanı'nın da katıldığı bir törenle kendisine THK İftihar Madalyası verildi.

1938'de uçağıyla beş gün süren Balkan turu yapan Gökçen'in ünü dünyaya yayıldı. Aynı yıl Türkkuşu'na başöğretmen tayin edildi. 1955'e kadar bu görevini başarıyla sürdürdü. THK Yönetim Kurulu üyesi oldu. Hayatı boyunca toplam 22 değişik hafif bombardıman ve akrobatik uçakla uçtu.

1940'ta Hava Okulu'nda askeri coğrafya ve topografya öğretmeni Üsteğmen Kemal Esiner ile evlendi ve eşine kendi soyadını verdi. Ancak üç yıl sonra, 12 ocak 1943'te eşini kaybetti.

Sabiha Gökçen, 22 mart 2001'de doğum gününden bir gün sonra, Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde 88 yaşında hayata gözlerini yumdu. Ankara'daki Cebeci Şehitliği'ne defnedildi.

"Türk kızı, gök kızı, Atatürk kızı"

Sabiha Gökçen'in ilk uçuşu 'Havacılık ve Spor Dergisi'nde (yıl 1937, sayı 193) aşağıdaki ifadelerle yer almıştı:

"Atının üstünde, erkek kahramanları geride bırakarak, akıncıların önüne düşen Tomris'i Türk ırkı bir kere daha yarattı. Tayyaresinin içinde Sabiha Gökçen. Zavallı Piyer Loti'ler; mezarlarınızdan başlarınızı doğrultsanız da, yalnız dezanşanteliklerine acıyıp alaka duyduğunuz Türk kadının kültürüne, kahramanlığına, tehlikelere ve göklere meydan okuyuşuna hayran olmak fırsatına kavuşabilseniz...

"Bir kadınımız, Avrupa'nın en ileri ilim şehirlerinden birinde yepyeni görüşler ve tezlerle bütün bir ilim aleminin alakasını çeken tarihi konferanslar verirken; bir kadınımız Meclis kürsüsünden memleketin en büyük meseleleri etrafında birçok ihatalı görüşler serdederken; bir kadınımız oturduğu şehrin halkevinde en belli başlı vazifelerden birini alarak kültür ve ülkü uğrunda bir cihanda çıkarırken; bir kadınımız da göklere Türk kadınının yüksekliğini, eşitsizliğini götürmektedir..."

Günün diğer önemli olayları

1829: Yunan devletinin kuruluşuna ilişkin protokol, Londra'da düzenlenen konferansta Avrupa devletleri elçilerince imzalandı.
1945: Mısır, Suriye, Lübnan, Ürdün, Suudi Arabistan, Irak ve Yemen, Kahire'de Arap Birliği'ni kurdular.
1963: Yassıada duruşmalarında Anayasa'yı ihlal suçundan idama mahkum edilen, ancak cezası yaş haddinden müebbete çevrilen eski Cumhurbaşkanı Celal Bayar, adli tıbbın verdiği, rahatsızlığına ilişkin rapor üzerine, 22 martta Kayseri Cezaevi'nden tahliye edildi ve bir gün sonra Ankara'da büyük bir kalabalık tarafından karşılandı. Bayar'ın serbest bırakılması tepkilere yol açınca, cezasının ertelenmesine ilişkin karar, 28 martta kaldırıldı. Gözaltına alınması üzerine Bayar, 30 martta başladığı açlık grevini 3 nisanda bıraktı.
1968: Paris'te, Nanterre Üniversitesi'nde, ABD'nin Vietnam'da yürüttüğü savaşa karşı çıkan ve eğitimde reform yapılmasını isteyen öğrenciler, Daniel Cohn-Bendit'in liderliğinde üniversitenin birinci amfisini işgal ederek, 68 olaylarını başlattı.
1993: Yazar Semiha Ayverdi 87 yaşında vefat etti.
1995: Irak'ın kuzeyindeki harekatta 3 bin terör örgütü mensubu çembere alındı, 200'ü öldürüldü, sekiz er şehit oldu, 11 er yaralandı. 23 martta ise Haftanin kuşatıldı. 89 terörist daha ölü ele geçirildi.
2001: Diyarbakır DGM'de 5 yıldır süren Yüksekova Çetesi davasında 15 sanığa 3 ile 30 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi.
2003: Hakkında üç ayrı gıyabi tutuklama kararı bulunan işadamı Halil Bezmen cezaevine konuldu. Bezmen 4 nisan'da tahliye edildi.
2003: Opera sanatçısı Suna Korad yaşamını yitirdi.

Arap Birliği kuruldu

015683344-40100.jpg

Tarihte bugün yaşanan olaylar arasında;Büyük devletlerin Girit’e asker çıkarması, Arap Birliğinin kurulması,68 Olaylarının Paris’te başlaması var..

GÜNÜN OLAYI

Sultan Kılıç Arslan Musul’a Girdi (1107)

Sultan I. Kılıç Arslan Anadolu’da büyük oranda hakimiyet sağlamıştı. Hakimiyet sahasını Irak bölgesine doğru genişletmek istedi. Bu istek onu Büyük Selçuklu Devleti ile karşı karşıya getirdi. I.Kılıç Arslan Emir Çavlı yönetiminde ki Musul’u 22 Mart 1107’de ele geçirdi. Babası Süleyman Şah gibi güneye doğru inme teşebbüsü onunda sonunu hazırlayacaktı.

GÜNÜN ÖNEMLİ OLAYLARI

Büyük Devletler Girit’e Asker Çıkardılar (1897)

Osmanlı Devleti Girit’te çıkan olaylara engellemeler nedeniyle müdahale edemiyordu. Yunanistan Girit’te askeri birlik göndererek adaya el koyduğu nu açıkladı. Osmanlı Devleti olayı protesto etti. Durumun ciddiyetini anlayan Avrupalı devletler Yunanistan’dan Girit’i boşaltmasını istediler. Arkasından da Girit’i kuşatan ve özerk yönetim ilan eden büyük devletler ertesi gün yani 22 Mart 1897’de adaya çıkartma yaparak Girit’i işgal ettiler. Böylece Girit’te yeni bir statü oluşturularak Yunan istekleri bir süreliğine ertelenmiş oldu.

Siyasi Tutuklular İçin İlk Toplama Kampı Almanya’da Açıldı (1933)

Siyasi tutuklular için Almanya’da Bavyera eyaletinde ilk toplama kampı 22 Mart 1933’te açıldı. Eski bir mühimmat fabrikası kamp haline getirildi. Nazi Almanyası tarafından kurulan bu ilk düzenli kampın ismi Dachau Kampıdır.

Arap Birliği Kuruldu (1945)

Mısır, Irak, Ürdün, Lübnan, Suudi Arabistan ve Suriye devletleri tarafından 22 Mart 1945'te Arap Birliği kuruldu. Merkezi Kahire olan Arap Birliğinin günümüzde 22 üyesi bulunmaktadır. Türkiye Arap Birliğinin daimi gözlemci statüsündedir.

Celal Bayar Tahliye Edildi (1963)

27 Mayıs İhtilali ile tutuklanarak idam ile yargılanan eski cumhurbaşkanlarından Celal Bayar hükümetin af yasası kapsamında 22 Mart 1963 tarihinde tutuklu bulunduğu Kayseri’de şartlı olarak tahliye edildi.

68 Olayları Paris’te Başladı (1968)

Fransa’nın başkenti Paris’te Nanterre Üniversitesi'nde, ABD'nin Vietnam savaşına karşı çıkan ve eğitimde reform yapılmasını isteyen öğrenciler, Daniel Cohn-Bendit'in liderliğinde 22 mart 1968’de Nantern Üniversitenin birinci amfisini işgal ederek, ''68 Olayları''nı başlattı. Başlangıçta okuldan atılan öğrencilerin katıldığı eylem polisin müdahalesi ile giderek yaygınlaştı ve hatta Fransa sınırlarını aştı.

22 Mart 1969 Tarihli Olay

22 Mart 1969 Tarihinde ;

Devrimci Milliyetçi Gençlik Kurultayı İstanbul'da toplandı Kısa adı FKF olan Fikir Kulüpleri Federasyonu lideri Yusuf Küpeli ile Deniz Gezmiş bir manifesto yayımladılar "Tam bağımsız ve gerçekten demokratik Türkiye" hedefi için mücadele programını açıkladılar.

Tarihte Bugün - 22 Mart

Fransa'da hiyerarşik ve ideolojik programsız 22 Mart Hareketi başladı. 1968

"Tam bağımsız ve gerçekten demokratik Türkiye" 1969
Devrimci Milliyetçi Gençlik Kurultayı İstanbul'da toplandı. Kısa adı FKF olan Fikir Kulüpleri Federasyonu lideri Yusuf Küpeli ile Deniz Gezmiş bir manifesto yayımladılar. "Tam bağımsız ve gerçekten demokratik Türkiye" hedefi için mücadele programını açıkladılar.

Gecenin İşçileri 1905
1905 - Fransa: Alexander Marius Jacob'un Amiens'de devam eden davası sonuçlandı. 150 soygun davasıyla yargılanan Alexandre Jacob bir hırsız ve anarşist "Les travailleurs de la nuit" (Gecenin İşçileri) grubunun üyesiydi.

Marius Jacob ve Felix Bour'a ömür boyu hapis cezası verilirken, Gecenin İşçilerinden 14 kişiye 5 ile 20 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi. 7 kişi ise serbest bırakıldı.

Alexandre Jacob 13 yaşında Hint Okyanusu'nda bir korsan gemisinde çalışırken anarko eşkiyalığı kendisine model aldı. 16 yaşına geldiğinde tanınan bir patlayıcı uzmanı haline gelmişti. 20 yaşına geldiğinde yönetici sınıfın evlerini ve kiliselerini soyan usta bir hırsızdı.

Hapishaneden kaçtıktan sonra suçlarının yetersiz olduğuna karar verdi ve anarşist yoldaşlarıyla "les Travaillers de la Nuit" (gecenin işçileri) adını verdikleri çeteyi kurdu. Çetenin kurduğu güvenli evler, kooperatiflerden oluşan ağa ve yan örgütlenmelerine 100'e yakın insan katıldı.

Elbette, kendileri kadar anarşistlere de yardım ettiler.

sgakaenana-sayfa.jpg

Atatürk’ün manevi kızı ve ilk kadın pilot Sabiha Gökçen, 2001 yılında Ankara’da hayata veda etti.

Yakın zamana kadar hakkında yalnız resmi tarihçilerin verdiği bilgiler olan Sabiha Gökçen hakkında, Agos gazetesinin verilerinden sonra tartışma farklı noktalara yöneldi.
Sabiha Gökçen mi Hatun Sebilciyan mı?
Ermeni cemaatinin yayın organı Agos Gazetesi’nin iddiasına göre, Antep asıllı Ermenistan vatandaşı Hripsime Gazalyan, "Sabiha Gökçen teyzemdi" dedi.
Antep asıllı Ermenistan vatandaşı Hripsime Sebilciyan Gazalyan, ilk Türk kadın pilotu Sabiha Gökçen’in yeğeni olduğunu iddia etti. Dedesi Nerses Sebilciyan’ın 1915 olayları sırasında öldüğünü söyleyen Gazalyan ‘‘İki kızından biri Hatun, diğeri benim annem Diruhi’ydi. Hatun, Sabiha Gökçen’dir ve benim teyzemdir’’ dedi.
ATATÜRK’ün manevi kızı ve ilk Türk kadın pilot Sabiha Gökçen’in Ermeni asıllı olduğu iddia edildi. Ermeni cemaatinin yayın organı Agos Gazetesi’nde yer alan habere göre, Sabiha Gökçen 1915 olaylarında ailesini kaybettikten sonra bir yetimhaneye verildi ve ardından Atatürk tarafından evlat edinildi. Ermenistan’dan Türkiye’ye gelerek temizlik işlerinde çalışan Hripsime (Sebilciyan) Gazalyan’la Agos Gazetesi’nden Hrant Dink ve Diran Lokmagözyan görüştü. Gazetenin 6 Şubat tarihli sayısında ‘Sabiha-Hatun’un Sırrı’ başlığıyla yayımlanan röportajda, Gökçen’in Ermeni bir aileden geldiği yolundaki iddiaların ilk kez 1972′de Beyrut’ta yayımlanan ‘Ler yev Cagadakir-Dağ ve Alınyazısı’ adlı kitapta gündeme getirildiği hatırlatıldı. Yazar Simon Simonyan’ın kitapta Sabiha Gökçen’in tüm aile üyelerinin adlarını sıraladığı belirtildi. İddiaların Ermeni kaynaklarınca da desteklendiği belirtilen röportajda Hripsime (Sebilciyan) Gazalyan, ailesinin ve Hatun Teyze olarak tanıdığı Sabiha Gökçen’in öyküsünü şöyle anlattı:
2 KIZ, 5 ERKEK KARDEŞ
Biz Antepliyiz. Ailenin annesi Mariam Sebilciyan’dı. Baba ise Nerses Sebilciyan. Nerses 1915′teki olaylar sırasında öldü. Maryam ile Nerses’in 2’si kız, 7 çocukları oldu. Kızlardan biri Diruhi, benim annemdi. Diğeri de Hatun’du. İşte bu Hatun, Sabiha Gökçen’dir. Benim teyzemdir. Kardeşlerinin, yani dayılarımın adları ise Sarkis, Boğos, Haçik ve Hovhannes Sebilciyan’dır.

CİBİN YETİMHANESİ

Büyükannem Mariam zaten birçok çocuğun bakımını üstlenmiş. Annem ve teyzemi götürüp Cibin’deki yetimhaneye vermiş. (Sinek anlamına gelen Cibin, Şanlıurfa’nın Halfeti İlçesi’ne bağlı bir köy. Köyün bugünkü adı Saylakkaya. Sineklik anlamındaki cibinlik de bu köyün adından türetilmiş.) Atatürk o dönemde gelmiş. Evladı olmadığından, yetimhaneyi dolaşıp kızların en sevimlisini evlat edineceğini söylemiş. Teyzemi görmüş, şirin bir kız çocuğu olduğundan parmağıyla işaret etmiş ve teyzemi kucaklamış. Annem diyor ki; ‘O ağlayarak gitti, ben de ağladım ve böylece ayrılmışız. İşte o zaman ablam 5-6 yaşındaydı.’

SURİYE’DEN ERMENİSTAN’A

Biz önce Suriye’ye, 1946′da ise Erivan’a göç ettik. Büyükannem ve dayılarım Suriye’de kaldı. 11-12 yaşlarında annem duymuş ki teyzem Atatürk’ün kızı olmuş, ismini değiştirmişler. Annem Erivan’dan birkaç kez Hayreniki Tzayn gazetesine ilan verip kardeşinin bulunmasını istemiş, Eçmiadzin’e gidip papazlardan yardım istemiş. Ona ‘‘Şimdi artık Hatun değil Sabiha Gökçen’dir’’ demişler.
Resmi kayıtlarda Bursa doğumlu
RESMİ kayıtlarda ve kendisiyle yapılan söyleşilerde Sabiha Gökçen’in 21 Mart 1913′te Bursa’da doğduğu belirtiliyor. 2001 yılında, doğum gününde kaybettiğimiz Gökçen, bu kayıtlara göre, II. Abdülhamid tarafından Bursa’ya sürgüne gönderilen vilayet başkatibi Hafız Mustafa İzzet’in kızı. Babasını ilkokula gittiği yıllarda kaybetti. Eğitimini kardeşlerinin yardımıyla sürdürdü. 1925′teki yurt gezisi sırasında Atatürk’ün dikkatini çekti. Atatürk tarafından evlat edinildi. Türkiye’nin ilk kadın pilotu oldu.
Mezarından bir avuç toprağı üstüme koyun
Hripsime (Sebilciyan) Gazalyan, annesinin öldüğü ana kadar kız kardeşinin özlemini çektiğini belirterek, vasiyetini şöyle açıkladı: ‘‘Annem öldüğü ana kadar hep şunu söylerdi: ‘Eğer kız kardeşim ölmüşse mezarından bir avuç toprak getirip benim mezarımın üstüne koyun ki ben de yattığım yerde rahat uyuyayım.’ Annem, teyzem sağ ise de akrabaları olduğun bilmesini istiyordu. Yani ‘Annesi, kardeşleri, sahipsiz değil’ diyordu.’’

TIPKI NİNEM

Gazalyan, Sabiha Gökçen’in ölümünden 3 ay önce İstanbul’da olduğunu belirterek, şunları söyledi: ‘‘Televizyonda gördüm. Tıpkı ninemdi. Bir elmanın ikinci yarısı gibiydi. Annemin dayısının oğlu Halep’ten, Sabiha Gökçen’i ziyarete gitmiş. Gökçen ona para ve altın vermiş, her tür yardımda bulunmuş ona.’’

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hırant Dink: "İddialar bizi şaşırtmadı"
Hripsime (Sebilciyan) Gazalyan 3 yıl önce gelip, bu öyküyü anlattı. O sırada Sabiha Hanım hayattaydı. İddialar dayanaklardan yoksundu. Gökçen’in kırılacağını düşünüp yayınlamadık. Gazalyan geçen ay gazeteye tekrar geldi. Fotoğrafları getirdi. Bir süre önce de elimize Simon Simonyan’ın Beyrut’ta çıkan kitabı geçmişti. Ermenistan’da da bu iddiayı destekleyen çok sayıda belge olduğunu öğrendik. İddia beni şaşırtmadı, çünkü Türk Tarih Kurumu Başkanı Yusuf Halacoğlu geçen hafta bir gazetede yayımlanan röportajında bu konuya değiniyordu. 1915 olayları sırasında iddia edildiği gibi 1.5 milyon Ermeninin öldürülmediğini, bunlardan 644 bin 900′ünün geri döndüğünü söylüyordu. Peki bu Ermeniler nereye gitti? Bunlardan bir kısmı daha sonraki yıllarda göçtü, büyük bir bölümü ise Müslümanlığı seçip topluma karıştı. Okuduğum kaynaklar, ulaştığım kişiler ve bilgiler bana pek çok insanın yaşadığını, kiminin kimlik değiştirdiğini ya da Müslüman olduğunu gösterdi. Sabiha Gökçen’le ilgili iddialar öteden beri cemaat içinde bilinir. Gazalyan’ın anlattıkları, Simonyan’ın hikayesi ve Ermenistan’dan gelen fotoğraflar, bir gazeteci için çok kışkırtıcı olan bu iddiaları daha da güçlendirdi.

RESMİ TARİHÇİLERE GÖRE BİYOGRAFİSİ

22 mart 1913′te Bursa’da doğan Sabiha Gökçen, 22 mart 2001′de Ankara’daki Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde hayata veda etti. Dünyanın ilk kadın savaş pilotu, ilk Türk kadın pilot ve Atatürk’ün manevi kızıydı.
Bursa Vilayet Başkatibi Hafız Mustafa İzzet Bey ile Hayriye Hanım’ın kızları Sabiha, küçük yaşta anne ve babasını kaybetti, ağabeyi tarafından büyütüldü.
1925′te Bursa ziyareti sırasında evlerinin yakınındaki Hünkar Köşkü’nde konaklayan Atatürk’e ulaşmayı ve okumak istediğini iletmeyi başarmıştı.
Atatürk, ağabeyinden izin alarak Sabiha’yı evlat edindi ve Ankara’ya götürdü. Sabiha, Çankaya İlkokulu ve Üsküdar Kız Koleji’nde eğitim gördü. Rahatsızlığı nedeniyle öğrenimini yarıda kesip Heybeliada ve Viyana’da tedavi gördü.
Bir süre Fransızcasını ilerletmek amacıyla Paris’te bulundu. 1934′te soyadı kanunun çıkmasından sonra Atatürk kendisine Gökçen soyadını verdi.
Sabiha Gökçen, Atatürk’ün kendisine soyadı vermesini şöyle anlatmıştı: "Yıl 1934, yani soyadı yasasının kabul edildiği yıl. Atatürk her gece sofrasında bir dostuna, yakınına soyadı bulup veriyordu. O gece sıra bana gelmişti. Atatürk, "eee söyle bakalım Sabiha, senin soyadın ne olsun" dedi. Herkes yüzüme bakıyordu. "Siz ne emrederseniz o olsun efendim" diye kekeledim, heyecanlanmıştım. Aklımdan binbir şey geçiyordu, ama bunların hiçbirini söylemeye cesaret edemedim. Atatürk bir süre düşündükten sonra, "sana Atatürk kızı soyadını vermek isterdim ama" dedi. Fakat bu ‘ama’nın sonunu getiremedi. Eline bir kağıt alıp şunu yazdı: Gökçen. O geceden sonra Sabiha Gökçen oldum. Niçin, ne düşünerek bana bu soyadını vermişti Atatürk, bilmiyorum. Tabi o yıllarda ben henüz havacılığa başlamadığım gibi, havacı olmayı da aklımdan geçirmemiştim. Bana Sabiha demiyorlar, Gökçen diyorlardı. Çok kimse bu soyadını havacılığa başladıktan sonra aldığımı düşünüyor. Oysa Ata’nın Gökçen soyadını bana vermesinden aşağı yukarı bir yıl sonra göklerle buluşup havacılığa başladım."
Gökçen, 1935′de Türkkuşu’nun açılış töreninde yapılan gösterilerden etkilenerek havacılığa ilgi duydu. Atatürk’ün de destek vermesiyle 1935′te Türk Hava Kurumu’nun Türkkuşu Sivil Havacılık Okulu’na girdi, yüksek planörcülük brövelerini aldı.
Yedi erkek öğrenciyle Kırım’a gönderilerek altı aylık yüksek planörcülük eğitimini tamamladı. Eskişehir Havacılık Okulu’nda Sami Uçan ve Muhittin beylerden özel uçuş eğitimi aldı. 25 şubat 1936′da ilk defa motorlu uçakla uçmaya başladı.
Uçuş eğitiminde gösterdiği başarılar üzerine Atatürk’ün isteği üzerine dünyanın ilk kadın savaş pilotu olmak için çalışmalara başladı.
O yıllarda kızlar askeri okullara alınmadığı için özel bir üniforma giydirilerek Eskişehir Uçuş Okulu’nda 1936-1937 döneminde 11 ay boyunca özel eğitim aldı.
Bu eğitim sorasında kendisine ilkokul öğretmeni Nüveyre Uyguç eşlik etti. Gökçen, brövesini aldıktan sonra Eskişehir’deki Birinci Hava Alayı’nda altı ay görev yaptı, bu sırada Trakya ve Ege tatbikatlarına katıldı.
1937′de Tunceli Harekatı’na katılan Gökçen, bu harekattaki rolü ile dünyanın ilk kadın savaş pilotu oldu. Tunceli dönüşü, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Genelkurmay Başkanı’nın da katıldığı bir törenle kendisine THK İftihar Madalyası verildi.
1938′de uçağıyla beş gün süren Balkan turu yapan Gökçen’in ünü dünyaya yayıldı. Aynı yıl Türkkuşu’na başöğretmen tayin edildi. 1955′e kadar bu görevini başarıyla sürdürdü. THK Yönetim Kurulu üyesi oldu. Hayatı boyunca toplam 22 değişik hafif bombardıman ve akrobatik uçakla uçtu.
1940′ta Hava Okulu’nda askeri coğrafya ve topografya öğretmeni Üsteğmen Kemal Esiner ile evlendi ve eşine kendi soyadını verdi. Ancak üç yıl sonra, 12 ocak 1943′te eşini kaybetti.
Sabiha Gökçen, 22 mart 2001′de doğum gününden bir gün sonra, Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde 88 yaşında hayata gözlerini yumdu. Ankara’daki Cebeci Şehitliği’ne defnedildi.

Günün diğer önemli olayları

1829. Yunan devletinin kuruluşuna ilişkin protokol, Londra’da düzenlenen konferansta Avrupa devletleri elçilerince imzalandı.
1926. Memurin Kanunu ve İspirto ve Alkollü İçkilerin Tekeli hakkındaki kanun, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nce kabul edildi.
1934. Meclis’te tartışmalı geçen oturum sonucu, Kazanç Vergisi Kanunu kabul edildi.

hatay-1.jpg

1939. Hatay Fransız egemenliğinden ayrıldı.
1941. Refah şilebi bir denizaltı tarafından batırıldı, 168 kişi öldü. Bu saldırıyı hiç bir ülke üstlenmedi, gemiyi kimin batırdığı açıklığa kavuşamadı.
1943. Türkiye ile Amerika arasında karşılıklı radyo yayın servisi
açıldı.

arap-birliayi-2.jpg

1945. Mısır, Suriye, Lübnan, Ürdün, Suudi Arabistan, Irak ve Yemen Kahire’de Arap Birliği’ni kurdular.
1952. Ankara’da, bir gün önce 10 saat süreyle greve giden taksi şoförlerinden 30′u tutuklandı.
1954. Profesör Nüzhet Gökdoğan 23 Haziran 1954′de İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi dekanlığına seçildi. Gökdoğan ilk kadın dekan.
1955. Akis dergisi yazı işleri müdürü Cüneyt Arcayürek 6 ay hapse mahkum oldu.

celal-bayar-3.jpg

1963. Yassıada duruşmalarında Anayasayı ihlal suçundan idama mahkum edilen, ancak cezası yaş haddinden müebbete çevrilen eski Cumhurbaşkanı Celal Bayar, adli tıbbın verdiği, rahatsızlığına ilişkin rapor üzerine, 22 Mart’ta Kayseri Cezaevi’nden tahliye edildi ve bir gün sonra Ankara’da büyük bir kalabalık tarafından karşılandı. Bayar’ın serbest bırakılması tepkilere yol açınca, cezasının ertelenmesine ilişkin karar, 28 Mart’ta kaldırıldı. Gözaltına alınması üzerine Bayar,30 Mart’ta başladığı açlık grevini 3 Nisan’da bıraktı.
1964. İstanbul Şehir Tiyatroları’nın Tepebaşı Sahnesi’ni basan sağcılar, sahnelenmekte olan Bertolt Brecht’in "Sezuan’ın İyi İnsanı" adlı oyununda komünizm propagandası yapıldığını ileri sürerek salonu tahrip ettiler, afişleri yaktılar, sanatçılara saldırdılar.
1968. Türkiye ile Bulgaristan arasında bir göç anlaşması imzalandı.
1968. Paris’te, Nanterre Üniversitesi’nde, ABD’nin Vietnam’da yürüttüğü savaşa karşı çıkan ve eğitimde reform yapılmasını isteyen öğrenciler, Daniel Cohn-Bendit’in liderliğinde üniversitenin birinci amfisini işgal ederek, ”68 Olayları”nı başlattı.

fkf-4.jpg

1969. Devrimci Milliyetçi Gençlik Kurultayı İstanbul’da toplandı. Kısa adı FKF olan Fikir Kulüpleri Federasyonu lideri Yusuf Küpeli ile Deniz Gezmiş bir manifesto yayımladılar. "Tam bağımsız ve gerçekten demokratik Türkiye" hedefi için mücadele programını açıkladılar.
1970. Ankara’daki Gazi Eğitim Enstitüsü Milli Eğitim Bakanlığı’nca süresiz kapatıldı .
1975. Milliyetçi Hareket Partisi genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Alparslan Türkeş’in Diyarbakır gezisi sırasında olaylar çıktı; 1 asker, 1 sivil öldü, 46 kişi yaralandı. Türkeş bir yıl sonra aynı gün tekrar Diyarbakır’a gitmek istedi. Tepkiler üzerine gezi iptal edildi.
1975. Türkiye, Eurovizyon şarkı yarışmasında sonuncu oldu.
1976. İlerici Kadınlar Derneği (İKD), çalışan annelerin çocukları bakım ve ilgiden yoksun büyüyor görüşünden hareketle, "Her İşyerinde Kreş Kampanyası"nı başlattı. Kampanya kapsamında 50 bin bildiri dağıtıldı.
1978. Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk , Pakistan cumhurbaşkanına bir mesaj göndererek idama mahkum edilen eski Başbakan Zülfikar Ali Butto’nun hayatının bağışlanmasını istedi.
1982. Yurtdışına kaçan Banker Kastelli’nin kasasına el konuldu; 70 banker ve banka yöneticisinin yurtdışına çıkışı yasaklandı.

sudaki-iz-5.jpg

1988. İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Henry Miller’in "Oğlak Dönencesi" adlı eseriyle Ahmet Altan’ın "Sudaki İz" adlı kitabını yasakladı ve imha edilmesine karar verdi.
1992. İsrail’de seçim yapıldı. İşçi Partisi lideri Yitzhak Rabin başbakan seçildi.
1992. Türkiye’de toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşma sağlanamayınca Belediye-İş Sendikası’na bağlı 34 bin işçi bir günlük iş bırakma eylemi yaptı.
1993. Türkiye’de yayın yapan özel radyo sayısı, 500′ü aştı. Samsun’da iki arkadaş, özel otomobillerini stüdyoya çevirerek kurdukları "Allah Biliyor FM" adlı radyoyla gezici yayına başladılar.
1994. Koç grubu 10 şirketinde üretime ara verdi.
1994. Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Komisyonu tarafından Türkiye Komünist Partisi yöneticileri Nihat Sargın ve Haydar Kutlu 2 milyar 600 milyon lira tazminat ödemeye mahkum edildi.

ercan-karakaay-6.jpg

1995. Kültür Bakanı Ercan Karakaş Olağanüstü Hal ve Çekiç Güç süresini uzatma kararnamesini imzalamadı. Karakaş bakanlık görevinden istifa etti.
1995. Irak’ın kuzeyindeki harekatta 3 bin PKK örgütü mensubu çembere alındı, 200′ü öldürüldü, 8 er öldü, 11 er yaralandı. 23 Mart’ta ise Haftanin kuşatıldı. 89 PKK üyesi daha ölü olarak ele geçirildi.
2000. Dağlık Karabağ’da Ermeni yönetimi lideri Arkadi Gukasyan kendisine yönelik suikast girişiminden ağır yaralı kurtuldu. Karabağ 1991′de bağımsızlık ilan etmesine karşın uluslararası tanınmadan yoksun.
2000. Uludağ’da düşen uçakta sağ kalan dört kişi, dağda dokuz saat soğukla boğuştu. Cep telefonları işe yaramadı. Kazazedelerden biri sabah ezanının okunduğu yöne yürüyerek köye ulaştı ve herkes kurtuldu.
2001. 1979′daki İslam Devrimi’nin ardından mollaların yasakladığı İran’ın ünlü pop yıldızı Guguş (Fegheh Ataşin)20 yıl sonra ilk kez Dubai’den naklen İran halkına şarkı söyledi.
2001. Diyarbakır DGM’de 5 yıldır süren ”Yüksekova Çetesi”davasında 15 sanığa 3 ile 30 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi.
2002. Almanya’da göçmen yasası parlamentonun üst kanadında 34′e karşı 35 oyla kabul edildi.Yasa,nüfusun yaşlanması sebebiyle işgücündeki düşüşü kalifiye işçi alarak çözmeyi öngörüyor.Hıristiyan Demokratlar ise ülkede zaten 4 milyon işsiz olduğunu ve göçmen işçiye gerek olmadığını savunuyor.
2002. Nijerya’da Katsina eyaletinde evlilik dışı ilişkiden çocuk doğurduğu için Emine Laval adlı genç kadın taşlanarak öldürme (recm) cezasına çarptırıldı.Nijerya merkezi hükümeti, şeriat yasaları uygulayan eyaletleri recm cezası vermemeleri için uyardı.
2003. Hakkında üç ayrı gıyabi tutuklama kararı bulunan işadamı Halil Bezmen cezaevine konuldu. Bezmen 4 Nisan’da tahliye edildi.
2003. ABD ve Britanya’nın Irak’ı işgal harekatı,çok ciddi direnişle karşılaştı. Umm, Kasr ve Fav Yarımadası’nda yoğun çatışmalar sürüyor. Dünyanın dört bir yanında onbinlerce insan ABD’nin Irak işgalini protesto için meydanlardaydı.ABD’deki gösterilerde 2 bin savaş karşıtı gözaltına alındı.New York’ta 100 bin kişi gösteri yaptı.
2004. İsrail Gazze şeridi’nde Hamas’ın (Filistin İslami Direniş Hareketi) kurucusu ve ruhani lideri Şeyh Ahmed Yasin ve beraberindeki yedi kişiyi füze saldırısıyla öldürdü. Suikast sonrasında yüzbinlerce kişi intikam yemini etti.Operasyonu İsrail Başbakanı Ariel Şaron bizzat organize edip yönetti.
2004. Afganistan’da Herat Valisi İsmail Han’In Sivil Havacılık Bakanı olan oğlu Mirveys Sadık,merkeze bağlı milisler tarafından öldürüldü. Vali,Devlet Başkanı Hamid Karai’nin otoritesini ve gümrük gelirlerini merkeze vermeyi reddetmişti.
2006. İran’da dini lider Ayetullah Ali Hamaney, ABD ile Irak konusunda görüşmeleri onayladı.

kaplumbaaya-7.jpg

2006. Zamanının yaşayan en yaşlı hayvanı olarak kabul edilen kaplumbağa Adwaitya öldü.

Tarihte bugün şu hadiseler yeralıyor

Sultan Kılıç Arslan Musul’a Girdi (1107)

Sultan I. Kılıç Arslan Anadolu’da büyük oranda hakimiyet sağlamıştı. Hakimiyet sahasını Irak bölgesine doğru genişletmek istedi. Bu istek onu Büyük Selçuklu Devleti ile karşı karşıya getirdi. I.Kılıç Arslan Emir Çavlı yönetiminde ki Musul’u 22 Mart 1107’de ele geçirdi. Babası Süleyman Şah gibi güneye doğru inme teşebbüsü onunda sonunu hazırlayacaktı.

Büyük Devletler Girit’e Asker Çıkardılar (1897)

Osmanlı Devleti Girit’te çıkan olaylara engellemeler nedeniyle müdahale edemiyordu. Yunanistan Girit’te askeri birlik göndererek adaya el koyduğu nu açıkladı. Osmanlı Devleti olayı protesto etti. Durumun ciddiyetini anlayan Avrupalı devletler Yunanistan’dan Girit’i boşaltmasını istediler. Arkasından da Girit’i kuşatan ve özerk yönetim ilan eden büyük devletler ertesi gün yani 22 Mart 1897’de adaya çıkartma yaparak Girit’i işgal ettiler. Böylece Girit’te yeni bir statü oluşturularak Yunan istekleri bir süreliğine ertelenmiş oldu.

Siyasi Tutuklular İçin İlk Toplama Kampı Almanya’da Açıldı (1933)

Siyasi tutuklular için Almanya’da Bavyera eyaletinde ilk toplama kampı 22 Mart 1933’te açıldı. Eski bir mühimmat fabrikası kamp haline getirildi. Nazi Almanyası tarafından kurulan bu ilk düzenli kampın ismi Dachau Kampıdır.

Arap Birliği Kuruldu (1945)

Mısır, Irak, Ürdün, Lübnan, Suudi Arabistan ve Suriye devletleri tarafından 22 Mart 1945'te Arap Birliği kuruldu. Merkezi Kahire olan Arap Birliğinin günümüzde 22 üyesi bulunmaktadır. Türkiye Arap Birliğinin daimi gözlemci statüsündedir

Celal Bayar Tahliye Edildi (1963)

27 Mayıs İhtilali ile tutuklanarak idam ile yargılanan eski cumhurbaşkanlarından Celal Bayar hükümetin af yasası kapsamında 22 Mart 1963 tarihinde tutuklu bulunduğu Kayseri’de şartlı olarak tahliye edildi.

68 Olayları Paris’te Başladı (1968)

Fransa’nın başkenti Paris’te Nanterre Üniversitesi'nde, ABD'nin Vietnam savaşına karşı çıkan ve eğitimde reform yapılmasını isteyen öğrenciler, Daniel Cohn-Bendit'in liderliğinde 22 mart 1968’de Nantern Üniversitenin birinci amfisini işgal ederek, ''68 Olayları''nı başlattı. Başlangıçta okuldan atılan öğrencilerin katıldığı eylem polisin müdahalesi ile giderek yaygınlaştı ve hatta Fransa sınırlarını aştı.

TSK En Kapsamlı Kuzey Irak Harekatın da Teröristlere Ağır Kayıplar Verdirildi (1995)

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından 20 Mart 1995’te Kuzey Irak’taki terör hedeflerine karşı en kapsamlı harekat başlatıldı. Bu operasyonda sınırın 40 kilometre kadar içerisine girilmiş ve yaklaşık 35 bin asker görev almıştır. Harekatta 22 Mart 1995 günü kuşatma altına alınan çok sayıda teröriste ağır kayıplar verdirildi.

Tarihte Bugün / 22 Mart tarihindeki bazı önemli olaylar :

Dünya Su Günü

Kurtuluş Günü - Adana /Feke

1829 Yunan devletinin kuruluşuna ilişkin protokol, Londra'da düzenlenen konferansta Avrupa devletleri elçilerince imzalandı.

1892 Roman ve oyun yazarı Nikolay Gogol öldü.

1904 Dünyada ilk kez, abd’de bir gazetede (Daily İllustrated Mirror) renkli fotoğraf yayımlandı.

1926 İçki inhisarının (tekelinin) devlete ait olmasını öngören kanun kabul edildi.

1945 Mısır, Suriye, Lübnan, Ürdün, Suudi Arabistan, Irak ve Yemen, Kahire'de Arap Birliği'ni kurdular.

1963 Yassıada duruşmalarında Anayasayı ihlal suçundan idama mahkum edilen, ancak cezası yaş haddinden müebbete çevrilen eski Cumhurbaşkanı Celal Bayar, adli tıbbın verdiği, rahatsızlığına ilişkin rapor üzerine, 22 Mart'ta Kayseri Cezaevi'nden tahliye edildi ve bir gün sonra Ankara'da büyük bir kalabalık tarafından karşılandı. Bayar'ın serbest bırakılması tepkilere yol açınca, cezasının ertelenmesine ilişkin karar, 28 Mart'ta kaldırıldı. Gözaltına alınması üzerine Bayar, 30 Mart'ta başladığı açlık grevini 3 Nisan'da bıraktı.

1968 Türkiye ile Bulgaristan arasındaki göç antlaşması imzalandı.

1968 Paris'te, Nanterre Üniversitesi'nde, abd'nin Vietnam'da yürüttüğü savaşa karşı çıkan ve eğitimde reform yapılmasını isteyen öğrenciler, Daniel Cohn-Bendit'in liderliğinde üniversitenin birinci amfisini işgal ederek, ''68 Olayları''nı başlattı.

1993 Yazar Semiha Ayverdi 87 yaşında öldü.

1995 Irak'ın kuzeyindeki harekatta 3 bin terör örgütü mensubu çembere alındı, 200'ü öldürüldü, 8 er şehit oldu, 11 er yaralandı. 23 Mart'ta ise Haftanin kuşatıldı. 89 terörist daha ölü ele geçirildi.

2001 Atatürk’ün manevi kızı ve ilk kadın pilotumuz Sabiha Gökçen vefat etti.

2001 Rus uzay istasyonu başarılı bir operasyonla Pasifik Okyanusu’na düşürüldü.

2001 Diyarbakır DGM'de 5 yıldır süren ''Yüksekova Çetesi'' davasında 15 sanığa 3 ile 30 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi.

2003 Opera sanatçısı Suna Korad vefat etti.

2003 Hakkında üç ayrı gıyabi tutuklama kararı bulunan işadamı Halil Bezmen cezaevine konuldu. Bezmen 4 Nisan'da tahliye edildi.

-----------------------------------------------------------

11jr7n9.jpg

Celal Bayar ( 1883 – 1986 )
Görev Süresi: 22 Mayıs 1950 - 27 Mayıs 1960

1883 yılında Bursa’nın Gemlik ilçesinin Umurbey köyünde doğdu. Bursa’da İpek Meslek Yüksek Okulu ve College Francais de l’Assomption’da eğitim gördü ve memuriyet yaşamına atıldı. Hukuk ve bankacılık alanlarında çalıştı. 1907’de İttihat ve Terakki’nin Bursa’daki gizli kolu olan Küme adlı örgüte girdi. Ardından Cemiyet tarafından İzmir’e gönderildi.
Mütareke döneminde İzmir Müdafaa-i Hukuk-i Osmaniye Cemiyeti’ne girdi. İzmir’in işgali tehlikesi belirince, Galip Hoca takma adıyla zeybek ve köy hocası kılığında bölgeyi dolaşarak işgale karşı propaganda yaptı. İzmir’in işgalinden sonra Aydın’ın geri alınması mücadelesine katıldı. Balıkesir Kongresi kararıyla Akhisar Cephesi Komutanlığına getirildi.
12 Ocak 1920’de toplanan son Osmanlı Mebusan Meclisi’ne Saruhan Sancağı milletvekili olarak katıldı. Millî Mücadele’nin başlaması ile birlikte Anadolu’ya geçerek bu hareketteki yerini aldı. Birinci Büyük Millet Meclisi’nde milletvekili olarak görev alan Mahmut Celal Bey, 1921’de İktisat Bakanı oldu.
Lozan Barış Konferansı’na danışman göreviyle katıldı. 1923 seçimlerinden sonra II. Büyük Millet Meclisi’ne İzmir milletvekili olarak girdi. Mart 1924’te Mübadele, İmar ve İskan Bakanlığına atandı. Temmuz 1924’te bu görevinden istifa etti.
1924 yılında İş Bankası’nın kurulmasında önemli rol oynadı ve 1932’ye kadar genel müdürlüğünü yaptı. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda politika becerisi ve iktisatçı kimliği ile parladı. 1932’de İktisat Bakanlığı’na getirilen Bayar, 1937’ye kadar bu görevde kaldı. Ayrıca 1937–1939 yılları arasında başbakanlık yaptı. Daha sonra siyasî yaşamını İzmir milletvekili olarak sürdürdü.
Çok partili siyasî yaşamın başlaması üzerine 1946 yılında Adnan Menderes, Fuat Köprülü ve Refik Koraltan ile birlikte Demokrat Parti’yi kurdu ve başkanlığa getirildi. Partisinin 1950 seçimlerini kazanmasından sonra 22 Mayıs 1950’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nce Türkiye’nin üçüncü cumhurbaşkanı seçildi.
10 yıl boyunca sürdürdüğü bu görevden 27 Mayıs askerî müdahalesi ile 1960 yılında uzaklaştırılan Mahmut Celal Bayar, 15 Eylül 1961’de Yassıada Mahkemesi tarafından idama mahkûm edildi. Cezası daha sonra müebbet hapse çevrilerek Yassıada’dan Kayseri Bölge Cezaevi’ne nakledilen Bayar, 7 Kasım 1964’te rahatsızlığı nedeniyle serbest bırakıldı.
1903 yılında Reşide Hanım’la evlenen ve üç çocuğu olan Celal Bayar 22 Ağustos 1986 günü İstanbul’da vefat etti.

2rdwwnp.jpg

Celal Bayar Anıt Mezarı , Ruhu Şad Olsun.

-------------------------------------------------------

2001 Atatürk’ün manevi kızı ve ilk kadın pilotumuz Sabiha Gökçen vefat etti.

2zy8qdc.jpg

Sabiha Gökçen ( 1913)- (22.03.2001)

Atatürk’ün manevi kızı ve Türkiye’nin ilk kadın havacısı Sabiha Gökçen, 1913 yılında Bursa’da doğdu.Atatürk’ün 1925 yılında manevi evlat edindiği Gökçen, Çankaya İlkokulu ve İstanbul Üsküdar Kız Koleji’nde öğrenim gördü.1935 yılında Türk Hava Kurumu’nun Türk Kuşu Sivil Havacılık Okulu’na giren Gökçen, Ankara’da A.B. Yüksek Planörcülük brövelerini aldı. Gökçen, 7 erkek öğrenciyle birlikte Rusya’ya gönderilerek yüksek planörcülük eğitimini tamamladı.1936 yılında Askeri Hava Okulu’na giren Gökçen, burada gördüğü özel eğitimden sonra askeri pilot oldu. Eskişehir’de 1. Tayyare alayında bir süre staj yapan Gökçen, avcı ve bombardıman uçaklarıyla uçtu. Gökçen 1937 yılındaki Trakya ve Ege manevralarında görev aldı, aynı yıl Dersim harekatına katıldı.1938 yılında Balkan devletlerinin davetlisi olarak uçağı ile bir Balkan turu yapan Gökçen, daha sonra Türk Hava Kurumu Türk kuşuna başöğretmen tayin edildi. Sabiha Gökçen, 1955 yılına kadar bu görevini sürdürdü. 22 Mart 2001 tarihinde Ankara Gata’da öldü.

9zy253.jpg

İLK KADIN HAVACILAR VE SABİHA GÖKÇEN
SABİHA GÖKÇEN AYAKTA EN SAĞDA YER ALMAKTADIR

"beni yetiştirebilecek bir okul da mevcut değildi. 1934 yılında soyadı yasası kabul edilmişti. Ulusun Gazi Paşa’sına lâyık gördüğü soyadı Atatürk oldu. Türk’ün adı var oldukça Atatürk adı da yaşayıp gidecektir. Bir gece Atatürk sordu: “— Söyle bakalım Sabiha, senin soyadın ne olsun?” Herkes yüzüme bakıyordu: “—Siz ne emrederseniz o olsun efendim!” diye kekeledim; heyecanlanmıştım. Atatürk bu cevabım üzerine elini çenesine dayayarak bir süre düşündükten sonra: “— Sana Atatürk kızı soyadını vermek isterim ama..” dedi, fakat sonunu getirmedi. Eline bir kalem, kâğıt alıp şunu yazdı: Gökçen. İşte o geceden sonra artık Sabiha Gökçen oldum. Niçin, ne düşünerek bana bu soyadını vermişlerdi bilemiyorum. O yıllarda ben henüz havacılığa başlamadığım gibi, havacı olmayı da aklımdan geçirmemiştim. Soyadımı seviyordum, herkes bana Gökçen diyordu. Atatürk’ün, Gökçen soyadını vermesinden tahmini bir yıl sonra göklerle buluşup havacılığa başladım."SABİHA GÖKÇEN

ESERLERİ

1.Atatürk'le Bir Ömür
Sabiha Gökçen
Altın Kitaplar / Toplum ve İnsan Dizisi

2hyxvdf.jpg

DÜNYA SU GÜNÜ

”Dünya Su Günü”nü Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 1993'te kabul etti. Amacı, içme suyu ile ilgili prolemleri çözmek, su yapılarını korumak, uluslararası kuruluşlarla dayanışmayı ve birlekteliği arttırmaktır. Tükenmeyecek bir kaynakmış gibi suyu kullanan insanoğlunun yanında bi de, her gün artan küresel ısınma da su kıtlığını körüklüyor. Kalkınmanın önünde bir engel olan küresel ısınma ve su kıtlığı gün geçtikçe kuraklaşan ülkemiz için de çok önemli bir sorun...

Geri