bu iki belgeseli izledim:
ilk belgesel cok aciklayiciydi. simdi anladigim kadariyla aziz nesin dini konularda kendi dusuncelerini dile getiriyor. ayni zamanda dinini yasayan-yasamayan, yani herkese saygisi oldugunu dile getiriyor. genel manada bir cok seyi elestiriyor. sadece dini konulari degil, memleket meselelerini de. iste bu elestiri ve sozleri bir cok insan ''demek ki saygin yok bize. niye saygisizlik ediyorsun? niye saygi duymuyorsun herkese? dinime, imanima, memleketime sovuyorsun'' seklinde anlayip (evet, hakikaten bazi dusuncelerini dile getirisi, aksisini dusunen insanlar icin kiskirtici olabilir. ''saygi duyuyorum herkese'' demesine ragmen) adama karsi ofke buyudukce buyuyor. halk konusuyor, kulaktan kulaga gidiyor, yazilari okunuyor, belki yarim yamalak ve eksik sozler anlatiliyor. ve BAM.. patlamaya hazir bomba olusuyor. insanlar kizgin. bir cogu ne yaptiginin, neden kizgin oldugunun farkinda bile degildir buyuk ihtimalle.
o donemler farkli eylemler de oluyormus. ya yine buyuk bir kutuplasma var iste her zaman ki gibi. dinciler vs dinsizler (bu laflari da hic sevmem). oysa olay bu bile degil. kendileri boyle anladi ve buraya getirdiler. milletimiz zaten kiskirtilmaya musait bir millet. ozellikle kendi degerlerini hor gorenlere tahammul edemez. buyur de buyur olay, bambaska ve farkli yerlere gider ve yine o kutuplasmayi gorursun. ya o'sun ya bu'sun kafasi. bu madimak oteli yakmalari onlarin gozunde bir semboldu. ''dinsizleri ve bize karsi olanlari yaktik'' olarak goruyorlardir. sacmalik.
belgesellerden anladigim kadariyla vaktinde dogru mudahale edilseydi buraya kadar asla gelinmezdi. hafife alinmis. devletin gonderdigi askeri birlikleri de olmadik yerlere gondermisler, asil olay yerine gondereceklerine. askeri birlikler asil olay yerine geldiklerinde zaten korkunc bir kalabalik karsisinda bir karinca kadar kalmislar. ''tepkinizi yeteri kadar gosterdiniz. artik dagilin'' anonsu bile verildi, kimse dinlemedi. daha da alevlendi. otel icerinde bulunan insanlar asker/polis bekliyor kurtarilmak icin, cunku oyle bir haber aldilar. e yine uzadikca uzadi. kalabalik daha da buyudu. hatta aziz nesin kurtarildiginda bir adam onu gormus tanimis. ''bakin, orada aziz nesin var. kurtarmayin onu'' diyerek, o yone saldirilar basladi. bir tane adam duygulandirdi beni ama. otelin diger kismindan cikmalari gerekti kurtulmak icin ve orada bir adam ''ben sizi koruyacagim. benimle gelin'' demis.
keske hafife alinmasaydi. keske bunlar yasanmasaydi. gercekten korkunc ve uzucu. cok cok gereksiz bir olaydi. utanc verici. orada yanan kisiler yabanci degildi. dusmanin degildi. kutuplasmaniza tukurdugumun insanlari. bu zamana gelmisiz, kendi milletimin arasinda hala bu kutuplasmayi gorurum. yaslisinda, gencinde. bu kafayla devam edilirse daha cok yakarsiniz birbirinizi bos yere. SADECE SAYGI DUYUN BIRBIRINIZE VE BIRBIRINIZIN DEGERLERINE. ISINIZE BAKIN. BU KADAR BASIT.