1984 Benim Yılım Benim Kitabım Benim Sayfam

• Kullanıcı Pitho
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Üye Günlüğü
Konu sahibi son olarak 320 gün önce görüldü
“SAVAŞ BARIŞTIR ÖZGÜRLÜK KÖLELİKTİR BİLGİSİZLİK KUVVETTİR”

1984
George Orwell

İlk alıntıya yakışır çarpıcılık ve yalınlık

“Özgürlük iki kere ikinin dört ettiğini söyleyebilmektir ”

1984
George Orwell

Bir insan baskası üstünde nasıl iktidar kurabilir?"
Winston düsündü, "Ona acı çektirerek," dedi.
"Çok doğru. Ona acı çektirerek. Boyun eğmek yeterli değildir. Acı içinde olmadıkça,
onun kendi isteğine değil, senin isteğine uyduğunu nasıl bilebilirsin? Đktidar acı
çektirmek ve küçük düsürmek demektir. Đktidar insanın kafasını parçalamak ve
istenen biçimde bir araya getirmektir. Nasıl bir dünya yaratmaya çalıstığımızı
anlamaya baslıyor musun? Yasamanın amacını zevk kabul eden aptal ütopyacıların
tam tersi bir yer... Korkunun, acının, iskencenin dünyası. Kendini gelistirdikçe daha
da acımasızlasan bir yer... Dünyamızdaki gelisme, acıya doğru ilerleyen bir gelisme
olacaktır. Eski uygarlıklar, sevgi ve adalet üzerine kurulduklarını ileri sürerlerdi.
Bizimki nefret üzerine kurulu. Bizim dünyamızda korku, kin ve övünmeden baska
duygulara yer yok. Bunun dısında her seyi yok edeceğiz -her seyi. Simdiden.
Devrimden önceki düsünce alıskanlıklarını parçalamaya basladık bile. Ana-babayla
çocuk, insanla insan, kadınla erkek arasındaki bağlan kopardık. Kimse esine ya da
çocuğuna ya da arkadasına güvenmiyor artık. Gelecekte, esler ve arkadaslar da
ortadan kalkacak. Çocuklar, doğar doğmaz annelerinden alınacaklar. Yumurtanın
kuluçkadan alınması gibi. Cinsel içgüdü ortadan kalkacak. Üreme, tayın kâğıdını
yenileme gibi yıllık bir formalite olacak. Orgazmı ortadan kaldıracağız. Nörologlarımız
su anda bu konu üzerinde çalısıyorlar. Partiye karsı olandan baska bağlılık
bulunmayacak. Büyük Biradere karsı duyulandan baska sevgi duyulmayacak. Bir
düsmanın yenilgisine gülmekten baska kahkaha olmayacak. Sanat, edebiyat, bilim
diye bir sey kalmayacak. Her seye egemen olduğumuzda, bilime gerek kalmayacak.
Güzellikle çirkinlik arasında bir ayrım bulunmayacak. Merak ve yasama sevinci
ortadan kalkacak. Tüm zevkler parçalanacak. Ama sunu hiçbir zaman unutma ki
Winston, günden güne büyüyen ve kurnazlasan, kendinden geçmis iktidar, hep var
olacak.

1984
George Orwell

Tekdüzelik çağından, yalnızlık çağından, Büyük Birader çağından, çiftdüşün çağından selamlar!

1984
George Orwell

Bir zamanlar, erkekler bir kadının bedenine bakar ve çekici bulurlardı, işte o kadar. Artık saf aşk ya da tutku söz konusu değildi. Hiçbir duygu saf olamıyordu, çünkü her şeye korku ve nefret sinmişti. Kucaklaşmaları bir savaş, orgazmlarıysa bir zafer olmuştu.

Bu, partiye indirilmiş bir darbeydi.

Sevişmek, siyasal bir eylemdi..

1984

George Orwell

“Dünyanın şahsıma karşı kurulmuş bir komplo olduğuna dair inancımın en güçlü dönemleriydi. İşsizdim, güçsüzdüm, çok fazla içki tüketiyordum ve galiba yapayalnızdım.”

Gizliajans
Alper Canıgüz

“Müberra ablanın ziline bastım. Bir karşılık alamayınca tekrar denedim. Ardından tekrar. Birkaç dakika sonra Müberra ablanın evde olduğu doğrultusundaki bütün ümitlerimi kaybetmiş, ama zile kökleme konusundaki ısrarıma son vermemiştim. Ne de olsa ben, birine bir şey var mı diye sorup yok cevabını alınca, hiç mi yok diye soran ve bu kez aslında o şeyden biraz var olduğunu öğrenen bir ceddin evladıydım.”

Gizliajans
Alper Canıgüz

“Kız Tevfik önündeki rakıyı dipleyip Tahtakafa'yı büsbütün kudurtmak için, "Keltoşum biçim biçim, ölürem keltoş için," diye bir şarkı tutturdu.

"Boşuna dememişler, rakı delikanlıyı susturur ibneyi coşturur diye," dedi Tahtakafa. "Şunun haline bak."

Masadaki düzeyin hızla düştüğünü fark eden Amcabey, duruma müdahale etme gereği duydu. "Oynayacaksanız insan gibi oynayın lan şu oyunu," dedi. "Hem eşek kadar herifler, hanımların bulunduğu ortamda amlı götlü konuşmaya utanmıyor musunuz?" Epeyi yüksek bir sesle yapılmış bu ikaz çevre masalarda oturan "hanımların" ilk kez dönüp bize bakmasına neden olduysa da, herhalde Tahtakafayla Kız Tevfik'i de mahcup etmişti ki birbirlerine dalaşmayı kestile”

Gizliajans
Alper Canıgüz

“Genelde bir insanın adının, onun ne olduğunu ifade ettiği söylenir ama ben, daha çok insanın eninde sonunda taşıdığı ada benzediğini düşünürüm. Neyse, en azından artık, adımı Biliyorsunuz”

Zemberekkuşu'nun Güncesi
Haruki Murakami

“Çok uzaklarda bir yerde, bayağı bir ada var. Adı olmayan bir ada. Çünkü bir ad verilmeye bile değmez. Bayağı bir ada, biçimi de bayağı. Orada bayağı hindistancevizi ağaçları yetişiyor. Bu ağaçlar da bayağı tatta hindistancevizleri veriyor. Ama orada bayağı maymunlar da yaşıyor, bu hindistancevizlerini yiyen. Ve bayağı dışkılar bırakıyorlar. Bu dışkılar da, toprağa düşünce, tohum bırakıyor. Ve daha da bayağı hindistancevizi ağaçları yetişiyor. Eşyanın doğal çevrimi gereği.

Kahvemi bitirdim ve sözlerimi sürdürdüm.

— Sana bakarken, Noboru Vataya, aklıma birden o bayağı adanın öyküsü geldi.”

Zemberekkuşu'nun Güncesi
Haruki Murakami

“Bir süredir, bir sorun kurcalıyor zihnimi: gerçekten de insanların, her gün sabahtan akşama dek çalışma alışkanlığını garip buluyorum. Sen bunu hiç düşünmedin mi? Nasıl söylemeli? Buradaki işim sadece hiyerarşideki üstümün emirlerini harfiyen yerine getirmekten ibaret. Düşünmeye hiç gerek yok. Pekâlâ gelirken beynimi emanete bırakabilir, çıkarken alırım. Günde yedi saatimi tezgâh başında, perukalara saç dikerek geçiriyorum ve herkes gibi yemekle, yıkanmakla ve tabii uyumakla geçirdiğim zamanı da sayarsam, gün içinde bana kalan özgürlük saatleri hemen hemen sıfıra indirgeniyor. Zaten, özgürlük saatleri konusunda, o denli yorgun oluyorum ki, onları daha çok, hiçbir şey yapmayarak geçiriyorum ve sakin sakin düşünme zamanım da hiç olmadığından, sonunda bu durum bana olağan görünüyor. Hafta sonu elbette özgürüm, ama çamaşırımı yıkamam, odamı temizlemem gerekiyor ve çıkıp kasabada bir dolaşsam bile zaman çılgın bir hızla geçip gidiyor. Bir defa, bir günlük tutmaya karar verdim, ancak bir haftanın sonunda bıraktım, çünkü yazacak hiçbir şeyim yoktu.”

Zemberekkuşu'nun Güncesi
Haruki Murakami

“HAYATIMI SATIYORUM!

25 yaşında, iyi eğitimli, iki yabancı dil bilen sağlıklı genç, geri kalanını temin edebilmek amacıyla hayatının bir bölümünü satıyor.

İlgilenenler aşağıdaki telefon numarasına başvurarak randevu alabilir.”

Tatlı Rüyalar
Alper Canıgüz

“Öncelikle şunu bilmelisiniz ki, düşleriniz ancak ve ancak onlara inanacak kadar güçlüyseniz gerçektir. Birçok insan için hayalle düş arasındaki farkı yaratan da budur zaten. Bu ayrımı aşmış kimseler olduğundan eminim, onlar hayallerine de tüm yürekleriyle inanabilirler. Ne yazık ki, ben henüz onlardan biri değilim ve para da benim için inanılacak bir düş olmaktan çoktan çıktı.”

Tatlı Rüyalar
Alper Canıgüz

“Ziyaretiniz için size çok teşekkür ederim. Freud'un ışığı üzerinizden hiç eksilmesin ve hepinizin sapığı bol olsun."

Tatlı Rüyalar
Alper Canıgüz

“Hepimiz aynı televizyon programlarını izliyoruz,” diyor dudak. “Radyoda aynı şeyleri duyuyoruz, birbirimize aynı şeyleri söylüyoruz. Hayatın hiç sürprizi kalmadı. Hep aynı şeyler olup duruyor. Tekrarlar.”
Deliğin içindeki kırmızı dudaklar “Hepimiz aynı televizyon programlarıyla büyüdük. Sanki hepimize aynı suni hafızadan takılmış. Çocukluğumuzla ilgili hiçbir şeyi hatırlamazken, komedi dizilerindeki ailelerin başına gelenlerin hepsini gayet iyi biliyoruz. Hepimizin belli başlı hedefleri aynı. Hepimizin korkuları aynı,” diyor.
Dudaklar “Gelecek parlak değil,” diyor.
“Çok yakında aynı anda aynı şeyleri düşünmeye başlayacağız. Mükemmel bir uyum içinde olacağız. Senkronize. Birleşmiş. Eşit. Kati. Karıncalar gibi. Böcekler gibi. Koyunlar gibi.”

Gösteri Peygamberi
Chuck Palahniuk

"Durmadan bir felaketten korkarsan, başına bir felaket gelir."

Gösteri Peygamberi
Chuck palahniuk

Adem'le Havva yasak elmayı cennet bahçesindeki sonsuz mutluluk çok sıkıcı olmaya başladığı için yemiş olabilirler mi?"

Gösteri peygamberi
Chuck palahniuk

Güneş tepemizdeki gökyüzünden aynı hataları tekrarlayıp duran bizi izliyor. Yaşadığımız onca şeye rağmen gökyüzü hâlâ aynı. Yeni olan hiçbir şey yok. Hiçbir şey şaşırtmıyor.

Chuck palaniuk
Gösteri peygamberi

...

Son düzenleme:
Geri