18 yaşında milletvekili olmak?

🟢 Konu yazarı şu anda aktif
Referandum maddelerinden biridir. Milletvekili seçilme yaşı 18'e düşürülüyor.

18 yaşındaki bir kimsenin ülkenin geleceğine dair milletvekili olarak karar merci olmasını doğru buluyor musunuz?

Ülkemiz deneme tahtası olmadığına göre hangi birikim ve tecrübe doğrultusunda karar verecek? Halkın hangi kesimi ile empati kurup kararlar alabilecek?

Ayrıca 18 yaşında milletvekili seçilebilecek kişiler sizce halkın içinden biri mi yoksa torpille oraya gelebilecek herhangi bir kişi mi olur?

Biraz düşünelim...
Halihazirda 25 yasında milletvekili olunabiliyor zaten ama meclisin yas ortalaması 51.
Bu bağlamda bu maddenin amacı cok açıktır bana gore; taze beyinler yönlendirilmeye ve işlenmeye daha açıktır.

Biraz düşünelim...

Bir insana reşit olma ve tüm haklardan yararlanma imkanını aynı yaşta sunup, milletvekili olma yolunu kapatmak ne kadar mantıklı?

Bir insana seçebilecek akla sahip olduğunu fısıldayıp seçilebilecek akıldan yoksun olduğunu ifade etmek ne derece tutarlı?

Daha önce ve bugün milletvekili olabilmek için taşınması gereken şartlar neler? Parti içinden veya dışarıdan milletvekili adayları hangi etkenlere göre belirleniyor? Yaşı eski sınıra binaen 25'in üzerinde olan vekillerden daha kötü ne yapabilirler? Gezi eylemlerinde ülkenin geleceği gençlik olarak gösterildi ve eylemin fitilini ateşleyenlerin çoğu üniversite öğrencisiydi. O gün doğruları görebilen gençler bugün mü yanılgıya düştüler?

Keşke bu işi referandumun dışında tutup hayata geçirilmesi hususunda kesin irade sergileseler. Süreci bilenler yaşın hiçbir önemi olmadığına haizdirler. Avrupa aşıkları için birçok referans mevcut. Gelişmiş ülke olarak ismi sayılanların bir kısmında yaş sınırı 18.

İşlemesi tamamlanmış beyinler yerine halihazırda işlenen beyinler daha umut vaat edici olsa gerek.

biraz düşünelim.

18 madde dikkatle irdelenince içerisindeki birkaç maddenin (bu madde de dahil) insanların ağzına bal sürmek amaçlı konduğu söylenebilir. genç, heyecanlı arkadaşların da ülke yönetiminde söz sahibi olmasını kimler daha çok hoşnut karşılar diye düşünmekten alamıyorum kendini. bir nevi karşıt görüşten oy toplama imkanı verebilecek bir madde. öneriyi akp'li vekillerin sunduğunu ele aldığımızda en düşük yaş 25 iken bile kaç tane 25-30 yaş arası milletvekili belirtilmiş olduğunu gördümüzde pek tutarlı bir karar gibi görünmüyor.

2015-11-04-11-57-48-Ekran-g%C3%B6r%C3%BCnt%C3%BCs%C3%BC.png

sözün özü tuzak maddelerden biri.

Milletvekilliği yaşı, karakterin oturmuş olduğu yaşlardan başlamalıdır, 18 yaştan bir şey beklememek lazım.

18 yaşındakilerin sempatisini kazanmaya çalışmakla ilişkilendirilebilen bir operasyon.

Konu 18 yaşındaki birisi evlenebiliyor, ehliyet alabiliyor, şunu yapıyor bunu yapıyor, millet vekili niye olamasın?
Olamaz, olmamalı. Çünkü reşit olan birisi, kendinden sorumludur. Evlenirse de kendine, boşanırsa da kendine, ehliyet alsa da kendine, almasa da kendine, reşit olunca kazandığı hak-özgürlüklerin hepsi kendisini ilgilendirir.

Ancak 18 yaşındaki birini meclise sokmak? Yukarıdaki saydıklarım hep kişinin kendisini temsil ettiği, kendisini ilgilendirdiği şeylerdi. Meclise soktuğun zaman, kendisini temsil etmiş olmuyor, MİLLET VEKİLİ olmuş oluyor, belli bir toplumu, kitleyi temsil etmiş oluyor. Kendisinden sorumlu olmuş olmuyor. Tehlikeli bir şey bu. 18 yaşındaki genç toy, daha yeni lise mezunu olmuş birinden, yarım yamalak eğitim almış birinden, bana kalırsa çok şey bekliyorsunuz.

Ayrıca "Taze zihin, iyi eğitilebilir aşılanabilir."

Efenim siz Meclisi bir "Eğitim kurumu" mu sanıyorsunuz? Mecliste eğitim verilmez, yasa çıkarılır, kararlar alınır. Mecliste kime eğitim verildiği görülmüş?

Bu maddenin getiriliş amacı açık ve nettir. Her ne kadar yeni nesil, eski neslin bir nevi kopyala-yapıştır şekli olsa da, yeni nesilde daha az AKP sempatizanı var. E AKP de bunun farkında olduğu için, yeni nesilden oy koparma peşinde.

Asıl neden, kendi torunlarına yer açmak, ikinci neden de oy kaygısıdır.

siyaseti meslek olarak seçebilirler

Milletvekili yeterliliğini karşılayacak kadar iyi eğitim almışsa
Mecliste çürümek yerine eğitimini sürdürüp (bu yaşta ancak lise mezunudur ki üniversiteyi bırakması belki de asla bitirememesi anlamına gelir vekil seçilmesi) ülke için daha faydalı olacaği bir geleceğe yönlendirmeli ..

18 yaş küçük bir yaş cidden.. Ancak Kemal Kılıçdaroğlu'nun milletvekili olduğu bir Türkiye'de bence genç insanların siyasette olması daha iyidir. Aşırı yaşlı tipleri görünce zaten kanal değiştiriyorum. Adamlar koltuğa yapışıp kaldıkları için, partilerinin genç hareketli eylemci tabanlarını da körertiyorlar. Resmen ölü toprağı gibi çöküyorlar..
Tekerlikli sandalyelere düşmüşler, halen koltuk peşindeler bu tavır da doğru değil ona bakarsanız.. 18 yaşı küçük bulanlar siyasete üst sınır konmasını acaba kabul ederler mi? Bu da ayrı bir tartışma konusu.. :)

Ben bu maddenin geçmesini isterim ama 18 yaşta bir çocuğum olsa asla siyasete girmesini istemem. Eğlen, arkadaşlarınla dolaş gül, kız arkadaş yap :p Boş siyaset yapacağına :)

Ben kendim için zaten asla siyaset açısından bir gelecek düşünmüyorum.

Ulan ne boş beleş adamlar oldunuz siz
Belediyeye taşeron bile almıyorsunuz o yaşta
Bari iki sene üniversite okusun
Ayıp lan
Mal müdürlüğünde çaycı olamayacak eğitimde adamlar mı vekil olacak? (hali hazırda oluyor deme. Bu bi ayıp zaten)
Bi diploması olsun lan bari
Yarın birgun sorarlar mahcup olur
Hala reşit diyolar
Neye reşit
Seçme kararı verebilirmiş neden seçilemeyecekmiş? Üniversite seçme hakkında veriyon diye dekan yapalım .. liselileri

Lol wow oynama yaşında kamışa yeni su yürümüş faceden kız stalklayan adama vekillik mi verilir

Hem sanki sizin benim veletim vekil olacak
Üçüncü kopru yapıldı diye sevinen siirtli kadar Hollanda lalesisiniz

Belkide
Reşit olma yaşı
artırılmalı,
Bu yaşta vekillikten
daha büyük sorumluk
alan gençlerimiz var
Vekillik dediğin olay nedir ki?
aile sorumluluğu almaktan daha mı zor?

Seçebilme hakkı, seçilebilme hakkını elbet doğurur.
Ama sıkıntılı süreçler yaşanabilme olasılığı yüksek.!
Bu karar, gerçekten tüm Türk gençliği baz alınarak mı düşünüldü?
Sıkıntı süreçler doğuracağı kesin.

Ama düşünmek lazım.
Ne kadar hazır?
Milletin vekili olacak kişilerden bahsediyoruz.

Bence Milletvekillerimizin;
Üniversite mezunu,
En az 2 dil bilme zorunluluğu dahilinde hazır olup, halka sunulmalarının mantıklı olabileceğini kanısındayım.
Ya duyuyoruz; Başbakanımız ya da Cumhurbakanımız bugün Rusya Başbakanı ile telefon görüşmesi yaptı.. Bilmem ne konusunda önemli kararlar aldı vs..vs..
Kırmızı ışıklar yanıyor aniden kafalarda.

Düşünülür ise,
Çökmüş eğitimin sistemi dahilinde okuyup, liseden mezun olup, meclise gidip milletini temsil edecek genç arkadaşlardan bahsediyoruz..

Unutulmamalı ki;
Armut güzeldir, ama olgunlaşması zaman alır.

Bu madde geliyor diye meclis cocuk cocuk kaynayacak degil tabikide.

Hem ayrica 18 yasinda milletvekili biri cikmayacak bile. Millet vekili olmak icin 18 sene okul vs birakip parti icraatleriyle mesgul olmak lazim ki taninip bi sekilde aday olup cikabilesin.

Bu kadar yogun dusunulecek bir mevzu degil. Yas duser ama ortalama yas meclisin ayni olur.

Geri