16.Münazara : Başarıda Çalışmak Mı Önemlidir Şans Mı ?

R
  • Kullanıcı Restful
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Münazara
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benim uykum geldi sanırım köpeğe gökten et, ekmek ya da yok
kemikmiydi o karıştırdım iyice çaba göstermedi anlaşılan ,
sokak sokak gezip yiyecek aramak için de çalışmadı demek ki.

O kadar emeği nasıl yok sayarsın aklım almıyor.

:dusun:

Yahu çalışmadı demiyorum ki çalıştı adam :D
Ama Newton'u Newton yapan hangi başarısı?
Yer çekimini bulmak değil mi?
E bunu da şansıyla bulmadı mı?

Yahu çalışmadı demiyorum ki çalıştı adam :D
Ama Newton'u Newton yapan hangi başarısı?
Yer çekimini bulmak değil mi?
E bunu da şansıyla bulmadı mı?

Newton'un altında oturduğu elma ağacının dalından düşen bir elma, ünlü bilim adamının kafasında bazı soruların şekillenmesine yol açmıştır . Dalından kopan elma niçin yukarıya doğru değil de,yere düşüyor?Daldan kopan elma,pencereden atılan bir şey yere düşüyor da, ay ve gökyüzündeki yıldızlar niçin düşmüyor? Bu sorular üzerinde uzun süre düşünen, çalışmalar ve deneyler yapan İsaac New-ton, birkaç yıl sonra, bütün evrene egemen olan yerçekimi kanunu'nun formülünü ortaya koymuştur.

Stop.

Newton'un altında oturduğu elma ağacının dalından düşen bir elma, ünlü bilim adamının kafasında bazı soruların şekillenmesine yol açmıştır . Dalından kopan elma niçin yukarıya doğru değil de,yere düşüyor?Daldan kopan elma,pencereden atılan bir şey yere düşüyor da, ay ve gökyüzündeki yıldızlar niçin düşmüyor? Bu sorular üzerinde uzun süre düşünen, çalışmalar ve deneyler yapan İsaac New-ton, birkaç yıl sonra, bütün evrene egemen olan yerçekimi kanunu'nun formülünü ortaya koymuştur.

Stop.
Evet o elma şans eseri başına düşmeseydi, o çalışmaları yapamayacaktı Newton. :P
Ben de bunu söylemiştim az önce.
Başarılarının yanında şans her zaman olmuş ve büyük rol oynamıştır.
Bu şans onun başından geçmemiş olsaydı üzerinde deneyler yapmayacaktı.
Benim düşüncelerimi vurguladığın için çok saol Mavi (:

Evet o elma şans eseri başına düşmeseydi, o çalışmaları yapamayacaktı Newton. :P
Ben de bunu söylemiştim az önce.
Başarılarının yanında şans her zaman olmuş ve büyük rol oynamıştır.
Bu şans onun başından geçmemiş olsaydı üzerinde deneyler yapmayacaktı.
Benim düşüncelerimi vurguladığın için çok saol @Mavi (:

Adam ,ömrünü bilim üzerinde çalışmaya adamış biri. Sorgulamak ve düşünmek sadece o güne özel yaptığı bir şey değil.

Adam ,ömrünü bilim üzerinde çalışmaya adamış biri. Sorgulamak ve düşünmek sadece o güne özel yaptığı bir şey değil.

O Güne kadar yerçekimi ile ilgili bilimsel bir deneyi olmamıştır Newton'un (:
Tekrar söylüyorum, Newton'un bizim hayatımızda olmasının nedeni en az %75 şanstır.
Şans bu yönde çok önemlidir.

Hep Newton'dan gitmek olmaz tabi ama biz şuan başarılı bir şekilde yaşıyorsak, iyi bir işimiz varsa, iyi şartlarda yaşıyorsak, en azından şükredecek kadar iyi yaşıyorsak bunda şansın payı yüksektir.

Şansın yerinin hayatımızdaki başarılarda yeri olmadığını düşünmemizin tek nedeni, insan yapısının bencilliğinden kaynaklanıyor. Çünkü söz konusu başarı olduğu zaman şans değildir o; "ben çalıştım"dır. Kendimizi "ben çalıştım, ben başardım" diye avutmaya başladığımızın ilk saniyesi itibariyle karşılaştığımız bütün şansları unuturuz.

Bu yüzden başarıda şansın etken olmadığı düşünülür.

O Güne kadar yerçekimi ile ilgili bilimsel bir deneyi olmamıştır Newton'un (:
Tekrar söylüyorum, Newton'un bizim hayatımızda olmasının nedeni en az %75 şanstır.
Şans bu yönde çok önemlidir.

Hep Newton'dan gitmek olmaz tabi ama biz şuan başarılı bir şekilde yaşıyorsak, iyi bir işimiz varsa, iyi şartlarda yaşıyorsak, en azından şükredecek kadar iyi yaşıyorsak bunda şansın payı yüksektir.

Şansın yerinin hayatımızdaki başarılarda yeri olmadığını düşünmemizin tek nedeni, insan yapısının bencilliğinden kaynaklanıyor. Çünkü söz konusu başarı olduğu zaman şans değildir o; "ben çalıştım"dır. Kendimizi "ben çalıştım, ben başardım" diye avutmaya başladığımızın ilk saniyesi itibariyle karşılaştığımız bütün şansları unuturuz.

Bu yüzden başarıda şansın etken olmadığı düşünülür.

Newton’ın çekim kanunu sadece elmadan çıkacak kadar basit bir kanun değildir.
Çekim kanununun bütün bir yapısında klasik fiziğin temellerini atan, çalışmalarını sürdürebilmek için "olmayanı" icat ederek, optik alanına çığır açıcı yenilikler getiren Newton,
çalışmadan “yer çekimini keşfetti” gibi garip cümlelere sıkıştırılabilecek bir bilim insanı da değildir.

Ben hic bir cumlemde calismadi demedim (:
Bu konu icin calisma yapmasina ve bugunlerde bile adini zikretmemize onun sansi sebep oldu dedim (:
O sans onun basina gelmeseydi, yercekimi uzerine bu denli bi ozveri gostermeyecekti.

Yercekimi ile ilgili hic calisma yapmayan Newton, kafasina bi elma dustu diye "bu elma neden yukri degil de asaga dusuyor" sorusunu sorup bu konu icin calismalar yapmaya basliyorsa, Newton'u Newton yapan en buyuk etken kendi sansi olmustur.

Ben hic bir cumlemde calismadi demedim (:
Bu konu icin calisma yapmasina ve bugunlerde bile adini zikretmemize onun sansi sebep oldu dedim (:
O sans onun basina gelmeseydi, yercekimi uzerine bu denli bi ozveri gostermeyecekti.

Yercekimi ile ilgili hic calisma yapmayan Newton, kafasina bi elma dustu diye "bu elma neden yukri degil de asaga dusuyor" sorusunu sorup bu konu icin calismalar yapmaya basliyorsa, Newton'u Newton yapan en buyuk etken kendi sansi olmustur.

Bahsettiğiniz şeyle çelişiyosunuz.Elma örneğinde Newtoon akıl yürütme prensiplerini kullanmış yani kafasını ÇALIŞTIRMIŞ.Düşünmeyen kaba tabirle motoru zorlamayan insan bir elmadan ibret alıp çeşitli teoriler geliştirmez.Çalışmadı demedim diyorsunuz.Ancak hayatın ona sunduğu fırsatları değerlendirmesi zaten 'çalışmak' fiilinin kapısını çalıyor.Hayat hepimize fırsatlar sunar Ancak o fırsatlar çalışılırsa,üzerine emek verilirse başarıya dönüşür ve perçimlenir.''Aaa haayt bana güldü'' deyip,odaya tıkılıp,yatakta sallana sallana son ses mp3 dinleyerek değil.

Çelistigim bir nokta yok benim. Siz de yazdiklarinizla benim cunlemi desteklemis oluyorsunuz zaten. Sans eseri o elma kafasina dusmemis olsaydi, kafasini bu konu icin yormaycakti dedim. Bunun neresinde celiski var? Once sansiyla basina biseyler geliyor, sonra da ona istinaden konu uzerinde calisiyor.

Calismiyor demiyorum, adam cok calismis. Ama Newton'u Newton yapan ozelligi, ona sansi sayesinde gelmis.
Bu yuzden de sansi, calismasindan daha onemli olmus.

Çelistigim bir nokta yok benim. Siz de yazdiklarinizla benim cunlemi desteklemis oluyorsunuz zaten. Sans eseri o elma kafasina dusmemis olsaydi, kafasini bu konu icin yormaycakti dedim. Bunun neresinde celiski var? Once sansiyla basina biseyler geliyor, sonra da ona istinaden konu uzerinde calisiyor.

Calismiyor demiyorum, adam cok calismis. Ama Newton'u Newton yapan ozelligi, ona sansi sayesinde gelmis.

Özetle Newton buralara kadar çalışarak gelmiş. :kiki:

Çeliştiğiniz bir nokta var ma düştü şans var diyorsunuz eee sonra? Newtoon elini kolunu bağladı mı? :T: O şans olmasaydı başka bir şey olurdu.Başka bir alanda çalışırdı başka başarılara imza atardı sadece.Burada şans önemsizdir demiyoruz.Ancak en önemlisi çalışmak.Newtoon hayatın kendisine sunduğu fırsatı değerlendirmeseydi,isterse başına elma ağacı düşsün bir şey kar etmeyecekti.Emek emek emek.Çalışmayana ekmek yok diye boşuan dememişler.

Biz başarı çalışarak mı olur şansla mı olur diye tartışmıyoruz ki.
Hangisi daha önemlidir diye tartışıyoruz.

Bu durumda şansı olmasa, o konu üzerinde çalışmayacağını yineliyorum (:
Newton bu yıla kadar halen aynı şiddetle anılabiliyorsa bunda şansının önemi daha büyük. :cici:

Biz başarı çalışarak mı olur şansla mı olur diye tartışmıyoruz ki.
Hangisi daha önemlidir diye tartışıyoruz.

Bu durumda şansı olmasa, o konu üzerinde çalışmayacağını yineliyorum (:
Newton bu yıla kadar halen aynı şiddetle anılabiliyorsa bunda şansının önemi daha büyük. :cici:

Çemberin dışına çık ve gör artık !
Bahsettiğin kişi başarılarını şansa ya da tesadüfe borçlu biri değil.
Başka örnek bulmalısın. :icon_wink:

Bence cunlelerim yeterince saglam. Bunu curutemediginiz icin mi baska ornek bulmaliyim? :)

Bence cunlelerim yeterince saglam. Bunu curutemediginiz icin mi baska ornek bulmaliyim? :)

Başka örnek bulmalısın çünkü sen çalışmaları görmüyorsun.
O elma senin benim kafama düşseydi "hay ben senin ağaç diye" der ,elmayı da yer hayatına (hayatımıza ) kaldığı yerden devam ederdik.
Şans diyorsun her gün insanların kafasına milyonlarca elma düşüyordur muhakkak, kim başarılara imza atacak buluşlar sundu önümüze?
-Kimse.
Newton çalışmalarının , emeğinin sonunda başarılı oldu.

Pitre nin sözlerinle çelişiyorsun dediği nokta da "ben çalışmamıştır demiyorum" dediğin nokta. Çalışarak dediğin anda şans ortadan kalkıyor.
Bizim savunduğumuz tez başarılara imza atan insanların hayatlarını çalışmaya adamış olmaları ve başarılarını çalışmaya borçlu olmalarıdır.

Bak bu konuda hemfikiriz (:
Ama sen de bunla hemfikir olmalisin :)

Simdi dusun ki, Newton yillar boyunca calisti, o elmada kafasina hic dusmedi. Yine calismis olacak. Yillarca calisacak. Bir yere kadar basari saglayacak tabi ki ama yercekimini bulan o olmayacakti. Biz suan onu tanimiycaktik. Yercekimi olcu birimine de Newton demeyecektik. Belki de Husamettin diycektik. :D

Simdiki durum ne peki? Sans eseri o elma kafasina dustu ve butun yaptgi calismalari o an pekistirmis oldu Newton. Sansi akabinde calismaya basladi ve suanki basarisinin en onemli sirri calismasi olmadi sansi oldu..

Ve ayrica calismanin oldugu yerde sans ortadan kalkar diye bisey yok. Bunu soylerseniz yuzde yuz yanilmis olursunuz

Bak bu konuda hemfikiriz (:
Ama sen de bunla hemfikir olmalisin :)

Simdi dusun ki, Newton yillar boyunca calisti, o elmada kafasina hic dusmedi. Yine calismis olacak. Yillarca calisacak. Bir yere kadar basari saglayacak tabi ki ama yercekimini bulan o olmayacakti. Biz suan onu tanimiycaktik. Yercekimi olcu birimine de Newton demeyecektik. Belki de Husamettin diycektik. :D

Simdiki durum ne peki? Sans eseri o elma kafasina dustu ve butun yaptgi calismalari o an pekistirmis oldu Newton. Sansi akabinde calismaya basladi ve suanki basarisinin en onemli sirri calismasi olmadi sansi oldu..

Ve ayrica calismanin oldugu yerde sans ortadan kalkar diye bisey yok. Bunu soylerseniz yuzde yuz yanilmis olursunuz

Hiç çalışmasaydı ne olacaktı? Elmanın düşmesi ne işe yarayacaktı? Dünyada herkesin kafasına armut,taş,TV düşüyor :T: Her insanın başına her gün ilginç,üzerine düşünürse çalışırsa büyük başarılar elde edebileceği fırsatlar çıkıyor.Ancak çoğu kaçıyor bu fırsatları Çünkü emek vermiyorlar :icon_wink:

Bakın size Sakıp Sabancı'nın Gençlik yıllarına ait bir bölüm sunmak istiyorum

''ALLAH VERİNCE VERİYOR, VERMEYİNCE VERMİYOR''
Sakıp Sabancı Adana Erkek Lisesi'nde arkadaşlarıyla birlikte dayanışmasını, ciddi anlamdaki iş hayatına ilişkin anılarını ise şöyle aktarıyor:
''Benim çok sevdiğim Cemil Gözüyeşil isimli bir arkadaşım vardı. Ben, lakabı (Allah'ın Oğlu) olan Mustafa Salihoğlu ile Adana Erkek Lisesi'nde okurken, Cemil Gözüyeşil de Kemal Özgür ile Adana Ticaret Lisesi'nde okurlardı. Ama biz dördümüz birlikte olur, arkadaşlık ederdik. Ben sanayi konusundaki çabalarımı iletirken, Cemil Gözüyeşil, çiftçilik yapmaya, bu arada ufak tefek alım satımlara girmeye başlamıştı.
Kendisini çok sevdiğimden, onu biraz kollamak, para kazanmasına sebep olmak isteğine kapıldım. O zaman Adana'da pamuk ticaretinde koçan alıp satmak, iyi para getiriyordu. Koçan, bir anlamda pamuğun tapusudur. Pamuk depoda yer değiştirmeden, koçan, alıp satıldıkça sahip değiştirir. Koçanı ucuz alıp pahalıya satan kar eder. Pahalı alıp, ucuza satan zarara uğrar.
Ben Cemil Gözüyeşil'in babasından bir miktar sermaye istedim. Bu sermayeyi, bizim bu işten tahsil ettiğimiz paralara ekledim. Koçanı alıp satarken, biliyoruz ki, bunun yarısı Cemil Gözüyeşil için. Karın zararın yarısı onun. Şu Allah'ın işine bakın ki, sadece kendimiz için koçan alıp sattığımızda kar ediyoruz. Ne zaman ki Cemil Gözüyeşil ile ortak alım satım teşebbüsümüz olsa, sonuç zararlı.

Sadece koçan işi değil, başka konularda alım satımı Cemil Gözüyeşil üzerinden geçirip, ona bir menfaat sağlamaya teşebbüs ettim. Bütün çabalarım boşa çıktı. Anladım ki, Allah, Cemil Gözüyeşil'in kısmetini bağlamış. Ne kadar zorlasan, para kazandıramıyorsun. Tersine zorladıkça zarar ediyor. Batıl denilebilir ama Allah vermeyi ahdetti mi, Allah (veriyorum) dedi mi, kimse durduramaz. A
llah bana verdi çok şükür. Ve o kadar geniş ki Allah'ın hazinesi, o kadar hudutsuz ki... Babam, (Oğlum Allah'tan iste) derdi. (Onda hudutsuz var. Ortağınla, aranızdaki menfaat bölüşmesinde, kantarın topunu kaçıracak ölçüde hesaplara gittin mi, ortağınla aranda sürtüşmeler başlar. Kavga, dövüşe gider. İş bozulur. İkiniz el ele verin de hızla yürekten çalışın. Birbirinizin hakkına göz dikeceğinize Tanrı'dan isteyin. (Yukarıda hudut yok. Allah'ın hazinesi boldur) derdi.''

Ayrıca kuzenimide size örnek vermek istiyorum. Gerçekten çok çalışkan bir insan öyleki belediyede temizlik işçiliği bile yaptı sadece dershane parasını kazanabilmek için, 4 yıl ünv işletme bölümünü okudu okumak ders çalışmak laf değil, ders kitaplarını resmen başından sonuna kadar ezberledi. Okulu bitirmeden Polis olmak istediğini söylemişti ve aynı yıl ( 2 Yıl önce ) her yıl onbin polis alacağını açıklayan iç işleri bakanlığı geçen yıl 3000 ( Yanlış hatırlamıyorsam ) polis memuru alacağını açıkladı. Kuzenim Türkiye genelinde sadece 3000 polis alınacağı açıklandı benim hiç şansım yok o kadar aday arasında diye oldukça üzüldü bir o kadarda strese girdi. Biz her zaman şunu söyledik, şansın varsa eğer kısmetinde ise 3000 değil bir kişi bile alacak olsalar o sen olursun, sen üzerine düşeni fazlasıyla yaptın. Şuan 1 buçuk yıldır bu görevde :)

Hiç çalışmasaydı ne olacaktı? Elmanın düşmesi ne işe yarayacaktı? Dünyada herkesin kafasına armut,taş,TV düşüyor :T: Her insanın başına her gün ilginç,üzerine düşünürse çalışırsa büyük başarılar elde edebileceği fırsatlar çıkıyor.Ancak çoğu kaçıyor bu fırsatları Çünkü emek vermiyorlar :icon_wink:

Çalışamadan da sadece şans ile gelen başarılar da var Pitre. Ama ben bu konulara girmiyorum bile. Çünkü çalışmanın yanında şans olmasa da olmaz diyorum ben.

Örneğin Coca-Cola nasıl bulunmuştu, konuşalım. Adam, ilaç sektöründe çalışıyor ve Koka Özü ile şarapı karıştırarak bir şurup yapmaya çalışıyor. Daha sonraki yıllarda alkol yasaklanınca adam bu karışımın içine tamamen şans eseri karbonatlı su ekliyor ve bir anda kolayı buluyor. Ve bu kola denilen şey özellikle de Coca-Cola için mükemmel bir başarı sağlıyor. Yıllar geçti şu günümüzde bile fazlasıyla tüketiliyor ve şans eseri bulunan bir içecek.

Patates kızartması hikayeswini daha önce de duymuşsunuzdur. Müşterisine patates kızartması yapan bir aşçı var. Müşteri aşçının yaptığı patatesleri normalde kalın olmadığı halde çok kalın buluyor ve aşçıyı azarlıyor. Adam sonrasında patetesleri inanılmaz derecede ince keserek sundu ve bunu herkes beğendi. Bu şekilde üzerinde çalışmadan şans eseri, dünyaca tüketilen patates cipsini bulmuş oldu. Tamamen şans eseri.

Adamın birisi de savunma ürünü üretmek isterken şans eseri mikro dalga fırını buluyor.

Ne dersiniz bunlara?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri