13. Kat - 1999

Konu sahibi son olarak 719 gün önce görüldü
The-Thirteenth-Floor.jpg

1999 yılında çekilmiş ve döneminin hatta şimdiyle kıyaslansa bile benzer yapımlara ilham veren yegane filmdir diyebilirim.İki binli yılları kasıp kavuran Matrix filminde şöyle bir diyalog geçer "Hiç gerçek olduğunu sandığın bir rüya gördün mü? Ya o uykudan hiç uyanmasaydın rüya olduğunu nasıl anlayacaktın?“ İnception adlı filmdeyse şu şekilde "İnsanın rüyada olup olmadığını anlamasının hiçbir güvenilir yolu yoktu."Kendi dalında lider iki filmde de rüya kavramının önemini tasdik eden onlarca replikten benim en çok beğendiklerim bunlar.Bu iki film insanın kendi boyutundan farklı bir boyuta geçişin ancak,uyku halinde gerçekleşebileceğinin sathına vurgu yapıyor.

Nitekim İslamın önde gelen alimlerinden Rabbani kendisine Ruh hakkında yöneltilen bir soruya Mektubat adlı eserinde şu şekilde yanıt vermiştir: "Ruh bir mekâna bağlı değildir; yani bedenden ayrı da yaşar ve latiftir.Nitekim uykuda ruh beden ayrılır,Alem-i misali gezer."Bu cevaptan anlaşılıyor ki,ruhun maddesel hayattan ayrı,kendisine özgü bir yaşamının daha olduğu,ve o yaşamda farklı alemlerde dilediğince veya gücünün yettiğinde serbesti dolaşabiliyor.Aslında islamiyet de Yakaza adlı mefhumu detaylı ele alsak bu konuyu daha derinlemesine açıkalaybiliriz,fakat oldukça uzun ve bir çok mütefekkirden intihal yapmamız gerekiyor o yüzden filme dönelim.

13. Kat filmi içinde birbirine geçmiş spiritüel bir senaryo/hikaye bulacaksınız.Kahramanlarımız rüya/simülasyon içinde simülasyonun içinde gerçeklik arayışındalardır ve 13. katın gizemini çözmek için Gerçek ve Rüya içinde bir arafzede konumundalardır.1999 yılında simülasyon kelimesinin dibine vuran bir film daha bilmiyorum ben.Bu filmin en büyük talihsizliği Matrix ile aynı dönemde vizyona girmesi.Bir yıl önce veya sonra girse,daha fazla gişe yapabilecek bir potansiyel var film.Keyifli vakit geçirmek isteyenler için tavsiye edebilirim.

Buyur agabey.Ayrıca övgülerinden ötürü teşekkür ederim. : )

Övgü değil öyle bir film varmış onu soruyorum rüzgarı dizginleyen çocuk film adı

İzlemiştim ancak aklımda hiçbir detay kalmamış. Vakit ayırma şansım olursa belki tekrar izlerim.

Efso bir basyapittir matrix le ayni donem ciktigindan golgesinde kalmistir maalesef.
Baya etkilemisti beni

Geri