10. Münazara :Toplumsal yarar uğruna birey hakları feda edilebilir mi edilemez mi ?

Konu sahibi son olarak 67 gün önce görüldü
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Zaten sana göre de biz bir şey yapmıyorsak kimse bir şey yapmamalı

Zaten sana göre de insanlar bireysel yaşamalı

Zaten sana göre de toplum için kimse bir şey yapmamalı

Zaten sana göre eğer görüşün yanlışsa bile sen onu savunuyorsan doğrudur

Bana kalkmış sen ne yaptın deme eğer postlarımı düzgünce okusaydın o kadar şey yazdığımı anlardın.

Eğer tartışma yapacaksak ona da varım

Bana göre her ölüme mahkum insan üzerinde yeni şeyler denensinmiş
Bu kadar saçma bi cümle görmedim hayatımda
Benim o kadar yazdığımdan bunu çıkardıysan
Benim daha senin için bir şey dememe gerek yok

Hayırlı akşamlar :)

Pastör o aşıyı yapmasa zaten ölecekti ! Olaya bide bu boyuttan bakın
Diyorsun Zaten Ölücek diye Deneye Maruz Kalmak zorundamı ? Toplum İcin Herkez elinden geleni yapar Fazlasınıda yapar Toplumun Yararına Olan Şey Toplumda yaşayan Kişilerinde Yararınadır Savaşlar Buna Örnektir Eger Savaşlara Katılmayıp Kenarda BekLersen Yaşıcak Bir Toplumun Bir ülken bir gelecegin oLmıyacagı İcin Bir Zorunluluktur Sen diyorsanki Ben insanlık icin Toplum icin Elımden geleni yapıyorum Her toplumun Yararına oLacak işe Karişirim Diyorsan Filistinde İsrail'de Günahsız İnsanların Ölümünede Sessiz kalmassın Onlar iicn Gider orda Savışırsın Yada Baska Sekillerde Destek oLabilirsin Klavye Başi Haric
Diyeceklerim Bu Kadar Benim.
Hayırlı Aksamlar Sanada

Arkadaslar azcik sakin olalim , unutmayim hem eglenmek hemde munazara yapmak icinburdayiz.

Benim icin kisa ve netdir , bir insan hakkini feda edince bu ondan mahsunluk, ici burukluk yapar. Kosesine siner, bitkin olur...
Hakkinin neye feda ettigi yada neler yapacaginin cani cehenneme benim icin O hakkini feda eden varligin gozunden bir damla yasin gelmesi beni bitirir. Baska bir insanin acisiyla , kalkinacak toplum benim gozumde hictir.
Ve sonucunun ne oldugu pekte de onemli degil , en onemlisi hakkini feda ede ede , o insan hayata kusucek bikicak , benim icin ise "bir kisinin dirilmesi binlerin olmesinden iyidir"
Bir kisi olucakte digerleri yasayacak...
Nacizhane dusuncem bu yandan, surcu lisan yaptiysam affola yer yer duzgun kullanamadigim oluyor kelimeleri.

Velhasil kelam, oyle bir toplum olmali ki kimseyi haklarindan ferakat ettirmemeli... Buna zemin olusturmamali, olusmasina izin vermemeli. Bireyde ne olursa olsun hakkini feda etmemeli bir insanin hakki onun sahsiyet ve onurudur.

Evet ortalık yine gerilmiş :) Sözde verdiğimiz örnekleri bu kadar irdelemek yoktu. Laf atmak da yoktu. Neyse tabi, konumuz değil.

Pastör'ün deneyinde evet, adam ölmek üzereydi. Bir şeyler yapılması gerekirdi. Ama ben başka tedaviler de uygulanabilir belki gibisinden bu konuyu atmıştım. Adam ölebilirdi, evet ama demokrasilerde çareler tükenmez, tıpta da çoğu zaman tükenmez. Bunu kastetmiştim ben. Üstelik deney yada uygulama dedim, tam anlamıyla bir karara varmadım. Hayvanlarda görülen tepkimeler, insanlarda da görülecek diye bir şey yok. O yüzden tam olarak "deney değildi bu" diyemeyiz. Ayrıca yanlış ya da doğru. Karşı tarafın verdiği örneğe "saçma" demek de ne derece etik bilemedim.

Sizin de örneklerinizde tutarsız ve birbiriyle çelişen durumlar var ama bunu açıklayıp olayı daha da karıştırmak istemiyorum. Zaten bir kere okunsa, anlaşılabilecek tutarsızlıklar.

Ama şunu söylemeden geçmek istemiyorum. Fatih Sultan Mehmet'in kardeş katli olayı baya bir gündeme gelmiş. Şunu belirtelim ki bu katledilme olayı ilk olarak Fatih'in zamanında olmadı. Sürekli olan bir şeyi, resmileştirdi sadece.

Mükemmel bir padişahtı, ona kimsenin lafı yok, kimse yanlış anlamasın ama bu yasa yerine de daha uygun bir yasa bulabilirdi. Bakınız I. Ahmet'in yaptığı gibi. I. Ahmet, kardeş katlini kaldırıp onun yerine kardeşler arasından en büyük aklı başında olan şehzadenin tahta çıkmasını sağlayan bir yasa getirmiştir. Tabi siz şimdi buna da bir kulp bulursunuz :)

Evet, şimdilik bu kadar yeterli sanırım. Hala fikrimin arkasındayım, bunu da belirteyim :)

$ehzadE ile ikili atışma olmasın diye sadece Pastör konusunu ele alacağım sizinle.

Öncelikle $ehzadE arkadaşım,

Pastör ölecek diye deney yapmadı o insan üzerinde. Pastör'ünkü bir deney değildi. Zaten ölecek bir kişiye,
daha önce hayvanlar üzerinde yapılan ve deneyle hayvanlar üzerinde başarılı olan bir "aşı" yaptı. Yani bu demek değil, o insan üzerinde denendi diye. O deney değildi. Hani çaresizce kalırsınız ya, ne olursa olsun dersiniz. Ayrıca Pastör o bireyin ailesine de durumu izah ediyor. Yapacak bir şeyi kalmayan aile, mecburen o aşının yapılmasını istiyor.

alone. siz de postlarıma karşılık vererek, daha önce bana dediğiniz şeyi kendiniz yaptınız. Madem öyle, işte böyle..

Tıpta çareler tükenmez demişsiniz. Ama o günün şartlarını düşündüğünüzde buna pek olanak yok.
Evet tıpta çareler tükenmez, ama yaşamasına 2-3 gün, yani ramak kalmış bir hastaya da yapılacak bir şey yoktur. Ne yeni çareler bulunur o süre de, ne de yeni ilaçlar, ameliyatlar..

Fatih'ten önce resmi olmayan katledilmeler diyorsunuz. Bana diyin ki, şu padişah tahta geçmek için bütün ailesini katletti.

Eğer yazdığımı okusaydınız düzgünce, görürdünüz. 1. Ahmet hakkında ne dediğimi, dedim ki, veliahtlar, saray dışına çıkamıyordu, ve bu onların özgürlük haklarını kısıtladı. Nasıl anlamak istiyorsanız, öyle anlamışsınız. Ayrıca buna da bir kulp bulursunuz demişsiniz. Siz zaten kalıptan kalıba girmişsiniz. Neyse.

O kadar yazı yazdım, paragraflarca, o kadar ülke örneği verdim. Tuttunuz tek noktadan karalamaya kalktınız. Onu da yapamadınız ya neyse :)

Ben fikirlerimi dün, hiç bir kimsenin postuna karşılık vermeden, uzunca belirttim. Siz den de aynı davranışı beklerdim, benden beklediğiniz gibi :)

Ayrıca FaRaH arkadaşıma çok teşekkür ediyorum. Fikirlerini güzelce beyân ettiği gibi, kendisinin fikirlerine bu şekilde sonsuz saygım var.

Saygılarımla.

Münazara sona ermiştir.
Münazaracılarımıza ve teşekkür eden , okuyan tüm üyelerimize teşekkür ederiz.
Münazara ankete sunulacaktır.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri