
Zencefilli Gazoz Tarifi İçin Malzemeler
Gazoz için:1 silme çay kaşığı
karbonat
200 ml.
maden suyu
1,5 litre
soğuk su
Özüt için:150 gram
kök zencefil
2 adet
rendelenmiş limon kabuğu
3 adet
limon suyu
1,5 su bardağı
toz şeker
200 ml.
su
Servisi için:1 adet
orta boy dilimlenmiş limon
1/4 demet
ayıklanmış nane yaprağı
1 su bardağı
buz kübü
Zencefilli Gazoz Tarifinin Püf Noktası
Zencefilli gazozu şeker miktarını azaltarak (1 su bardağı kadar) hazırlayabilirsiniz. Şekersiz olmasını isterseniz, özütü şeker kullanmadan hazırlayıp servis sırasında arzu ettiğiniz miktarda bal ekleyebilirsiniz.Kabuklarını rendelediğiniz iki limonun aynı zamanda suyunu da kullanabilirsiniz. Malzeme listesinde beş limon varmış gibi görünüyor ama toplamda üç limon kullanılıyor.Zencefil özütünü süzgeçten geçirirken sabırlı olun. Zencefil parçaları epey su tutuyor. Kaşıkla süzdükten sonra son aşamada elinizle sıkarsanız kalan suyu da almış olursunuz.
Zencefilli Gazoz Tarifi Nasıl Yapılır?
Özütü hazırlamak için; zencefil ve limonları yıkayın. Kuruladıktan sonra zencefilin kabuğunu soymadan rendenin ince tarafıyla rendeleyin.
Limon kabuklarını da sadece sarı bölümlerini alacak şekilde rendenin ince tarafıyla rendeleyin. Limonların suyunu sıkın.
Bir sos tenceresine zencefil ve limon kabuğu rendesini, toz şekeri ve suyu ekleyip ocağı tencereye alın ve şekerlerin tamamen erimesi için arada bir karıştırarak kaynamaya bırakın. Kaynayınca ocağı kapatın ve özütü soğumaya bırakın.
Özüt oda ısısına gelince çelik süzgeçten geçirin. Malzemelerin hepsini alacak bir sürahiye veya başka bir kaba özüt, karbonat, maden suyu ve soğuk suyu koyun, karıştırın.
Buzdolabında soğuttuğunuz zencefilli gazozu arzuya göre limon dilimleri, nane yaprakları ve buz küpleriyle servis yapın.