TDK 2025 yılının kelimesini seçti

🟢 Konu yazarı şu anda aktif
Cambridge ve Oxford sözlüklerinin ardından Türk Dil Kurumu (TDK) da 2025 yılının kelimesini seçti. 2025 yılının kelimesi: Dijital vicdan

Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından halkın katılımıyla yapılan oylama sonucunda 2025 yılının kelimesi/kavramı “dijital vicdan” olarak belirlendi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, duyuruyu sosyal medya üzerinden paylaşarak seçimin sonuçlandığını açıkladı.

Yaklaşık 300 bin kişinin oy kullandığı halk oylamasında “dijital vicdan” kavramı, yılın en çok öne çıkan terimi oldu. TDK ile Ankara Üniversitesi İletişim Araştırmaları ve Uygulama Merkezi (İLAUM) iş birliğiyle yürütülen süreçte, değerlendirme kurulunun önerdiği beş aday kelime halkın oyuna sunulmuştu.

2025 yılının kelimesi: Dijital vicdan

Seçilen kavram, dijital çağda vicdanın nasıl tezahür ettiğine dikkat çekiyor. Sosyal medya ve çevrimiçi platformlarda bireylerin güncel olaylara duyarlılık göstermek yerine çoğu zaman yalnızca bir “beğeni”, paylaşım veya yorum ile yetindiği, gerçek hayatta ise somut bir eylem ve sorumluluğa dönüşmeyen duyarlılıklara işaret ediyor. Bu yönüyle “dijital vicdan”, bireysel ve toplumsal sorumluluk kavramlarını yeniden düşünmeye çağıran bir ifade olarak değerlendiriliyor.

Oylamaya sunulan diğer adaylar arasında “vicdani körlük”, “çorak”, “eylemsiz merhamet” ve “tek tipleşme” gibi kavramlar yer aldı. Bu kelimeler, yıl boyunca toplumsal ve kültürel alanlarda tartışılan farklı olguları temsil ediyor.

2025 yılının kelimesi: Dijital vicdan

Seçilen kavram, dijital çağda vicdanın nasıl tezahür ettiğine dikkat çekiyor. Sosyal medya ve çevrimiçi platformlarda bireylerin güncel olaylara duyarlılık göstermek yerine çoğu zaman yalnızca bir “beğeni”, paylaşım veya yorum ile yetindiği, gerçek hayatta ise somut bir eylem ve sorumluluğa dönüşmeyen duyarlılıklara işaret ediyor. Bu yönüyle “dijital vicdan”, bireysel ve toplumsal sorumluluk kavramlarını yeniden düşünmeye çağıran bir ifade olarak değerlendiriliyor.
Gerçek yaşamda hiçbir olumlu eylemi olmayan hatta çeşitli ya da benzer suçlara karışmış kişiler bile sanal dünyada birçok konuda duyarlı-nitelikli insan profili çizebiliyor. Herhangi olumsuz bir olaya tepki göstermenin yöntemi, gerçek yaşamda o konuyu çözüme ulaştırmaktan geçer. Sosyal medya üzerinden yapılan beğeni ya da yorumlar her zaman yeterli değildir.

Linç kültürünü besleyen her türlü yorum ve paylaşım da yine vicdani değerlerle çelişmektedir.

Son düzenleme:
Gerçek yaşamda hiçbir olumlu eylemi olmayan hatta çeşitli ya da benzer suçlara karışmış kişiler bile sanal dünyada birçok konuda duyarlı-nitelikli insan profili çizebiliyor.
Sanalda bazı insanların birbirini yeterince tanımadan yaptığı abartılı övgülere hayret etmişimdir ve anladım ki bazı yanlışlara ortak oldukları için sürekli birbirlerini övüyorlar çünkü en zayıf halka kimse, her şeyi ortaya çıkaracak olan da odur.

Kelime içinde umut barındırıyo hala vijdan olabileceği umudu ben başka bi tanesini tutmuştum neydi unuttum şimdi

Kelime içinde umut barındırıyo hala vijdan olabileceği umudu ben başka bi tanesini tutmuştum neydi unuttum şimdi

hayır aslında tam tersi sorumluluk almadan sadece sosyal medya aracılığıyla varlık gösterme biçimine eleştiri barındırıyor.

Vicdanı körlük kelimesine oy vermiştim ama *Dijital Vicdan* da şaşırtmadı.
Sanırım Vicdan körlüğüyle seneler önce karşılaştık, sıra da dijital vicdan var...

hayır aslında tam tersi sorumluluk almadan sadece sosyal medya aracılığıyla varlık gösterme biçimine eleştiri barındırıyor.
Konuyu tamamen okusaydım diğer kelimeleri de görecekmişim :s senin dediğin gibinin karşılığı vijdansızlık bence ama

Eylemsiz merhamet bence daha iyi

Konuyu tamamen okusaydım diğer kelimeleri de görecekmişim :s senin dediğin gibinin karşılığı vijdansızlık bence ama

Eylemsiz merhamet bence daha iyi

İşte vicdansızlık olarak değerlendiremem ama sorumluluk almayan ya da alamayanların vicdani rahatlama yöntemi gibi değerlendirebiliriz galiba.

jdjd o seninle muhabbet ederken oluyor:d git artık demek istiyorsun ama bebeğim uyuyor… uyansın öğleden sonra gezeceğiz bana hasret kalacaksın (şüpheli)
hehehehehhee gitttttttttttttttttttttttttt meeeeeeeeeeeeeeee dur yalan söyledim:*

Farkındalık adına güzel bir seçim olmuş.

Geri