değerli kardeşim pitre, tarihle ilgili yazdığın ve bazıları yanlış olan konulara değinmeden yorum atayım.
herşeye hükmeden bir tanrı var diyorlar, geçmiş ve gelecek de dahil. (yani zamana)
bu iddiaya göre tanrı, geçmişte yaşadıklarınında sorumlusu olmuş oluyor, gelecekte yaşayacaklarınında. zamana ve dolayısıyla zamana bağlı olaylara hükmeden bir tanrı.
yani önüne çıkacak iki yol tesadüfen oraya çıkmıyor, onları çıkartan da tanrı. istediğini seçmekte özgürsün deniliyor ama 'zamana ve dolayısıyla olaylara hükmeden, seçileni ve sonucunu kesin olarak bilen' tanrı, seçtiğin yoldan ötürü seni cehennemde yakıyor. tabi insan soruyor; hani tanrı istemese yağmur bile yağmaz idi.
herşeye hükmeden, kaderi yazan, insanı özel bir varlık olarak yaratan ve insanın seçimlerinede hükmeden ve gelecek dahil herşeyi bilen bir tanrı, yanlış dediği yolu seçtiği için insanı yakıyor. bu sizede biraz garip gelmiyor mu?
ben burda tanrıyı yargılamıyorum , olaydaki mantıksızlığa parmak basıyorum. mantıklı olan; geleceği göremeyen ve hür iradeye hükmedemeyen ,sadece yaratan bir tanrının var olması olurdu.
işte buna benzer çok sayıdaki sebeplerden dolayı, biz ateistler evreni tasarlayan ve yöneten birinin olduğunu düşünmüyoruz.