Süt hısımlığı bir kadının ben filanca çocuğa süt emzirmiştim demesiyle sabit olur mu?

• Kullanıcı aRMiNa
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Din ve İnanç
Konu sahibi son olarak 2631 gün önce görüldü
Süt hısımlığı bir kadının ben filanca çocuğa süt emzirmiştim demesiyle sabit olur mu? Başka delil de gerekir mi?

Süt hısımlığı ikrar veya delille isbat edilir. Bir erkek kadın evlenmeden önce süt hısımı olduklarını ikrar etseler evlenmeleri caiz olmaz. Buna rağmen evlenirlerse akit fâsit olur. İkrar evlilikten sonra olmuşsa, derhal ayrılmaları gerekir. Aksi durumda İslâm hakimi zorla ayırır.Çünkü akdin bozukluğu ortaya çıkmıştır. İkrar yalnız kadın tarafından evlilikten önce nişanlılık devresinde öne sürülmüşse kadının bu erkekle evlenmesi caiz olmaz. Ancak erkek, kadının yalan söylediği kanaatinde ise fetvaya esas olan görüşe göre bu kadınla evlenebilir. Kadın evlilik sırasında süt hısımlığı ikrarında bulunsa, kocası onu doğrulamadıkça evliliğin sıhhatine zarar gelmez.

Süt hısımlığının delille isbatı ise şahitle olur. İki erkek veya bir erkek iki kadın şahitle süt hısımlığının sabit olacağı konusunda görüş birliği vardır. İmam Şâfiî ve Ahmed b. Hanbel’e göre dört kadının, İmam Mâlik’e göre ise bir erkek, bir kadın veya iki kadının şahitliği ile, süt hısımlığı sabit olur.( bk. el-Kâsânî, el-Bedâyi’, IV, 14; İbnü’l-Hümâm, Fethu’l-Kadîr, III, 19, 20; İbn Kudâme, el-Muğnî, VII, 558 vd.; ez-Zühaylî, a.g.e., VII, 712 vd.)

Geri