Suriyelilere sınavsız üniversite

• Kullanıcı Maral
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Forumsal - Güzin Abla
🕒 Konu sahibi 8 saat önce aktifti
Böyle bisi nasıl olur ya :( ben burda o kadar calısıyım onlar sınavsız girsin :sulugoz: onlara ayrı kontenjan mı var bilen varmı ?

Benim gircegim sehirlerde olmasın yeter

Konuyu biraz daha açsak. Olayı tam anlatsak. Bir fikrim yok çünkü.

2012 haberlerinde diyoki suriye sınırındaki 7 ilde sadece beyanla 1990 ve sonraki herkes istediği yere girebilirmiş , 600 başvuru yapılmış ...2013 haberlerine görede böyle bide acındırarak yazılmış savaşın en acı tarafını yaşayan gençlerimiz artık özgürce okucak vs gibi tüm devlet yurtlarında kalabilme ve burslu okuyabilme hakkı varmış ...

Okullarında okur iken savaştan kaçan Suriyeli gençler için belirli kriterlere uyması koşulunda ve yatay geçiş sistemine bağlı olarak başlatılmış bir uygulama idi bu yanlış hatırlamıyorsam ve yeni bir haber değil.

Yani tahmin ettiğiniz gibi Suriyeliler gelip ODTÜ'ye İTÜ'ye cart diye girmeyecek, merak etmeyin.

Böyle birşey elbette ki adaletsizlik olur ancak o insanların da pskolojisini anlamak lazım; ülkende savaş var ve ne yapacağını bilmez haldesin. Ben bazılarını İstanbul sokaklarında gördüğümde çok acıyorum.

Simdi benım ygs lys ile alakam yok zaten yös ile ilgili yös ün butun unıversitelerde ayrı
kontenjanı var ama suriyeliler bunu doldurabilirmi onu öğrenmem lazım yabancı sayılırlar sonuc olarak

NazLı canım dedigin cok dogru bende acıyorum ama türkiyedede o kadar fakir olup calısıp okumaya ailesine bakmaya calısan insan var onlarada yazık :( devlet bisi yapıyosa herkese yapsın o zaman :(

Hic bi bilgisi olan yokmu acaba :(

@Elysion canım benim oku alttaki şeyleri bi yardımcı olur belki,hiç olmadı bulunduğun şehirde yazan yer Bursa oradan baz olarak söylüyorum kalın olarak işaretledim ya git Ösym Bürosundan daha net bilgi al yada o numarayı ara öyle bilgi al.

BURSA ÖSYM BÜROSU
Prof.Dr.İsmet KAN Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Temel Tıp Bil. 1.Kat Görükle Kampüsü
(224)4428666 (224)4428018

Suriyeli mülteciye Türkiye'de üniversite kapısı açıldı. YÖK, Suriye'de okuyan öğrencilerin zaman kaybının önüne gelmek için sınırdaki illerde bulunan 7 üniversitede "özel öğrenci" olarak okuma hakkı verdi. Mültecilerin kayıt yaptırması için hiçbir belge istenmeyecek, sadece beyanda bulunmaları yeterli olacak.Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Suriyeli mültecilere üniversitelerin de kapısını açtı. YÖK, yayımladığı genelge ile Suriye sınırındaki illerde bulunan 7 üniversitenin, Suriyeli mültecileri “özel öğrenci” statüsünde kayıt etmelerine olanak tanıdı. Genelgeye göre, mülteciler hiçbir belge göstermeden, yalnızca “beyanla” üniversitelere kayıt olabilecek. CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, “Bu insanlar öğrenci mi, terörist mi? El Kaide militanı mı, PKK militanı mı? Sırf beyanla bu kişileri üniversitelerimize sokmak ne mantıklı, ne de doğru bir yaklaşımdır. YÖK, bir an önce aldığı bu yanlış kararı gözden geçirmelidir” dedi.

YÖK Genel Sekreteri Süleyman Necati Akçeşme imzasıyla Çukurova, Gaziantep, Harran, Kilis 7 Aralık, Mustafa Kemal, Mersin, Osmaniye Korkut Ata üniversitelerinin rektörlüklerine gönderilen yazıda, Türkiye’ye sığınan Suriyeli mülteciler ile Suriye’de eğitim görmekteyken ön lisans, lisans ve yüksek lisans eğitimlerine ara vermek zorunda kalan Türk vatandaşı öğrencilere, eğitimlerine devam etme hakkı tanındı. Yazıda, 3 Eylül’de yapılan YÖK Genel Kurulu’nda Suriye’deki durum ve gelişmelerin dikkate alındığı belirtilerek, sadece 2012-2013 yılına mahsus olmak üzere bazı kararlar alındığı kaydedildi.

Yalnızca beyan yeterli olacak

Buna göre, Suriyeli mülteciler, Gaziantep, Kilis 7 Aralık, Harran, Mustafa Kemal, Osmaniye Korkut Ata, Çukurova ve Mersin Üniversitelerinde “özel öğrenci” olarak ders alabilecek. Öğrencilerin durumlarını belirten belgeleri olmaları halinde bu belgeler incelenecek, ancak belgelerinin olmaması halinde sadece beyanları dikkate alınarak, “özel öğrenci” kayıtları yapılacak.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığınca hazırlanan burs programı kapsamında bazı şartları taşıyan belli sayıdaki Suriyeliye belirlenen üniversitelerde eğitim, devlet yurtlarında barınma ve aylık burs ödemesi imkanı verilecek.

Başkanlık tarafından Suriye vatandaşlarına yönelik hazırlanan eğitim burs programı kapsamında, ülkelerindeki olaylar nedeniyle Türkiye'ye kaçan ve bazı şartları taşıyan Suriyeliye eğitim ve burs imkanı sağlanması amaçlandı. Burs sayesinde Suriyelilere belirlenen üniversitelerde eğitim, devlet yurtlarında barınma ve aylık burs ödemesi imkanı verilecek.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluk Başkanlığı, bursla ilgili başvuruları aldı. İnternet üzerinden yapılan başvuruların değerlendirme aşamasına gelindi.

Adayların burs programından yararlanabilmeleri için Suriye vatandaşı olmaları, 1990 ve sonrasındaki yıllarda doğmuş olmaları şartı arandı. Çifte vatandaşlıklarından biri Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı olanların da başvuruları kabul edilmedi. Türkiye'de bulunmasında kanuni bir engelinin olmaması gereken adaylardan bursu alabilmeleri için en az yüzde 60 başarı ile lise diplomasına sahip olmaları istendi. Ayrıca adayların Türkçelerinin belli bir seviyede olması ve başkanlık tarafından verilen Türkiye burslarından yararlanmamış olmaları da aranan şartlar arasında yer aldı.

[FONT=Tahoma, Arial, Times, serif]600'e yakın başvuru

Posta yoluyla yapılan başvuruların kabul edilmediği Başkanlıkta, adayların değerlendirme süreçlerine geçildi. İlgili personelin yoğun mesai harcadığı bu burs programına yönelik 600'e yakın başvuru geldi.

Suriyeli öğrencilerin gideceği üniversitelerin ve kalacakları yurtların belirlenmesine yönelik de YÖK ve YURTKUR ile koordinasyon sağlandı.

Ortak çalışmaların sonunda, bursu kazanan adayların ve gidecekleri üniversitelerin ay sonuna kadar açıklanması bekleniyor.
[/FONT]

Önceki okuldan rehber hocam vardı ona sordurdum canım ama unıversiteler kendileri yaptıkları icin yösü direk orayı araman lazım gecen marmarayı aradım deli oldum zaten acmıyolar lütfen bekleyiniz :D

Önceki okuldan rehber hocam vardı ona sordurdum canım ama unıversiteler kendileri yaptıkları icin yösü direk orayı araman lazım gecen marmarayı aradım deli oldum zaten acmıyolar lütfen bekleyiniz :D

Aramaya devam canım benim kendi kendini yiyip bitireceğine telefon başında kafayı yersin en azından denemedim demezsin :D

Oda var bakalım ya benim gitcegim üniversitelere gitmesinler yeter :D

Geri