Solak İnsanlar

Konu sahibi son olarak 2991 gün önce görüldü
Solaklık genelde daha az insanlarda*görülen bir*özelliktir...*sol elini kullanan kişilerin daha zeki olduklarına dair bugüne değin pek çok şey yazılıp çizildi. Solaklar beyinlerinin sag tarafını daha cok kullandıgından genelde yaratıcı olurlar... bilim dünyasındaki tartışmalarda konuyla ilgili iki güçlü varsayımdan ilki: "bilişsel kalabalık kuramı"... biliyoruz ki beynin sol yarım küresi ile dil ve sözel becerilerde baskınken, sağ yarım küresi daha çok matematiksel ve uzamsal (mekansal) becerilerde söz sahibi. Sol el hareketlerini beynin sağ küresinin, sağ el hareketlerini ise sol küresinin yönettiğini düşünecek olursak bilişsel kalabalık kuramı solakların uzamsal ve matematiksel becerilerde daha düşük performans göstermelerini öngörüyor. Çünkü bu yetenekleri kontrol eden sağ yarım küre aynı zamanda sol el hareketlerinin de yönetildiği merkez, yani etkinliği ikiye bölünmüş oluyor.

Oysa sağ elini kullananların el hareketlerini sol yarım küre yönetiyor ve sağ yarım kürenin özelleştiği matematiksel yeteneklerde daha başarılı oluyorlar. İkinci varsayımsa her iki elini de kullanabilenlerin matematiksel becerilerinin daha yüksek olduğunu, çünkü matematiğin sol (dilsel) ve sağ (mekansal) yarım küreler arasındaki etkileşimi gerektirdiğini söylüyor. Her iki eli kullanabilme becerisininse genelde solaklarda olduğuna dikkat çekerek, solakların matematiksel becerilerinin daha güçlü olduğunu savunuyor. Araştırmaların çoğu ikinci kuramı, yani solakların matematiksel becerilerde daha başarılı olduklarını desteklemekte. Ancak yine de konu hakkında ortaya atılan her bulgu daha fazla araştırmaya gereksinim duyulduğunu vurgulamaya devam ediyor. Solaklık ayrıca bir insana sempati duymak için yeterli buldugumuz bir özelliktir, insanların ortalama yüzde %10unu oluşturan bir kitle... müzik aletleri açısından Türkiye koşullarında özürlülük sayılabilecek durum... aynı zamanda sol eli bilekten kıvırıp elini ters tutarak yazan solaklar böyle yazar ki yazdığını görebilsin.

insanların sadece %7-10’u solaktır Solakların en büyük sıkıntısı araç ve gereçlerin çoğu saglaklara göre tasarlandığından dolayı bunları kullanmada zorluk yaşamasıdır Örneğin; müzik enstrumanları, bilgisayar mauseu, silahların şarjor ve güvenik ayalarının kullanımında sıkıntı yaşarlar İnsanların %7’lık kısmını oluşturan solaklarından devlet liderleri, sinema sanatçıları, müzisyenler ve bilim adamlarından bazıları:

Albert Einstein

Isaac Newton

Leonardo da Vinci

Picasso

Beethoven

Mozart

Büyük İskender

Napolyon

Bonapart*Sezar

Barack Obama

Bill Clinton

Angelina jolie

Robert de Niro

Nicole Kidman

Tom Cruise

Bruce Willis

Juila roberts

Morgan Freeman

Charlie Chaplin

Marilyn Monroe

Phil Collins

George Michael

Paul Mccartney

Kurt Cobain

Hamiş 1 : Her yıl 13 agustos dünya solaklar günü.
Hamiş 2 : Solaklar için özel Cezve ,ütü masası,masa düzeni istiyorum
Hamiş 3: Ben bir solağım :p

Solaklık neden olur?

Solaklık, hareketlerde, ince işlerde ve görsel, işitsel algılamalarda kendiliğinden vücudun sol yarısının kullanılmasıdır. Solaklar yazı yazarken, resim yaparken, sol ellerini, topa vururken, tekme atarken, sol ayaklarını, göz kırparken sol gözlerini, telefonla konuşurken sol kulaklarını kullanırlar.

Solakların toplumdaki oranı, ülkeden ülkeye değişmekle beraber, dünya nüfusunun %6-13'ünün, ortalama olarak da %10'unun solak olduğu tahmin edilmektedir. Solaklık erkeklerde kadınlara göre daha fazla görülür. Anneleri solak olan çocukların solak olma ihtimalleri daha yüksektir. Ülkemizde yapılan bir araştırmada, solakların oranı %5.5 olarak bulunmuştur.

SOLAKLIK NEDEN OLUR?
Solaklığın oluşumu konusunda pek çok teori vardır. Bunlar içinde en çok yaratılış ve alışkanlık teorileri gözdedir. Yaratılış teorisini savunanlar, solaklığın soyaçekim, iç organların eşit olmaması, vücudun her iki tarafındaki temiz kan damarlarının aynı hızla gelişmemiş olması, kol kemiklerinin aynı büyüklükte olmaması ve çocuk henüz doğmadan ana rahmindeki duruşunun yarattığı farklılıklardan kaynaklanabileceğini ileri sürerler. Alışkanlık teorisi ise, çocuğun sağ veya sol elini kullanmasını, öğrenmeye, yani ana-babanın ya da bakıcısının çocuğa verdiği alışkanlıklara bağlar. Bu teorilere göre, solaklık anormal bir durum değildir.

SOLAKLIK VE HASTALIKLAR
Solakların, genel olarak sağ ellerini kullananlara göre daha kısa yaşadıkları bilinir. Çünkü, bir kere dünya düzeni sağaklara göredir, mesela aletler hep sağ elini kullananlara göre yapılmıştır. Solaklar daha çok kazalara maruz kalırlar, daha çok yaralanırlar ve ölürler.

Ayrıca, bazı hastalıklar ve rahatsızlıklar solaklarda daha fazla görülür. Bunların başlıcaları, diyabet, inflamatuar bağırsak hastalıkları (ülseratif kolit, Crohn hastalığı), migren, sağırlık ile pek çok ruhsal ve sinirsel bozukluklar (saldırganlık, alkolizm, otizim, ilaç bağımlılığı, öğrenme güçlükleri, uyku bozuklukları, şizofreni, kekemelik)'dır. Hatta, solaklığa ister kadın ister erkek olsun homoseksüellerde iki misli fazla rastlandığı da bildirilmiştir. Son yapılan araştırmalar, solaklarda astım ve allerjik hastalık riskinin de daha yüksek olabileceğini de göstermiştir.

SOLAKLIĞIN İYİ YÖNLERİ
Solaklık için bu kadar olumsuz şeyler söyledikten sonra, biraz da onların içini açacak bilgiler verelim. Araştırmalar, müzik, spor ve resim alanında solakların sağ taraflarını kullananlara göre daha başarılı olduklarını açıkça ortaya koyuyor.

Yemek yerken kolunuz başkasına çarpıyor en kötüsü de o masanın sonuna doğru kayiyorsunuz

Maria'nın açıklaması ve Fındık Kurdu'nun harika yorumu konuyu tamamlamış tşk.

Farklı zorlukları var, her şey ve herkes tersinize geliyor bazen. Lokantaya bile gitseniz buraya ben geçmeyeyim çarpışırız bro sen böyle gel filan diyorsunuz. :gamer:​

Sene 2004. Köydeyim. Hala/Amca çocuklarım bir yaz klasiği olarak Kuran kursuna gidiyor. Ben de heves ettim gidiyorum bunlarla.

3-4 gün geçti. Yemek indirdi hoca ortaya. Bir tepsi tavuk pilav. Oturduk çocuklarla yiyoruz. Tabii solağım sol elle yiyorum. Bir anda “hooop sen napıyorsun” diye bağırdı hoca bana.

Dedim yemek yiyom? Dedi diğer elinle el o yediğin el şeytanın eli. Dedim benim elim yav ne şeytanı bunu da yaratan Allah değil mi? Hayır o şeytan eli diyor. Suç sende değil şeytan elli olduğunu anan baban fark ettiğinde o elini bağlasalardı alışırdın dedi.

Bu ana baba katınca işin içine ben sinirlendim kaşığı sofraya fırlattım kalktım çıkıyorum. Baktım bu de eline sopa aldı peşimden geliyor. Köy meydanında benle bu kovalamaca oynuyoruz. Derken gençliğin çevikliği ile kaçtım.

Yani solak olmanın bedelini ödemiş biriyim…O gün din ile arama ilk mesafe girdiği gündü.

ailemde çok solak var, ben sanırım nadir solak olmayanlardanım
mesela kardeşim solak, çocuklarıda solak
halalarım ve kuzenlerim
kuzenlerim ve çocukları

.p

Ofisi solak biri kapadığında, ertesi gün ofisi ben açarsam sinir oluyorum.

Oysa sağ elini kullananların el hareketlerini sol yarım küre yönetiyor ve sağ yarım kürenin özelleştiği matematiksel yeteneklerde daha başarılı oluyorlar.

Arkadaslar ben sag'lag'im ama matematik notlarim bu teoriyle pek uyusmuyor...
Turune az rastlanir ya da turun tek ornegi ben degilimdir insaallah...Sfdgd

Hayir, sayilarla aram iyi olmasa da sukur ki analiz, mantik ve problem cozme konusunda iyi oldugumu dusunuyorum. yani, iyiyim bence... yoksa cok kiskanc olabilirdim... sfsgd

Benim de kiz kardesim ve yegenlerim solak. Ki kiz kardesim sag elle de yazabiliyor; sol kadar iyi degil tabii...

Ve ben sunu da not dusmeliyim ki ; sollak 1i ile yan yana yemek yiyeceksem yer degisikligi yaparim. Zira dirsek savaslarina katlanamam... Sdfdd

Her şeyi sağlaklar için yaptıklarından resmen işkence oluyor her şey bize

• Wow
Tepkiler: ne
Geri