Siber güvenlik uzmanı uyardı: Bu dört tür şifreyi kullanmayın

🟢 Konu yazarı şu anda aktif
Siber güvenlik uzmanı Dr. Harjinder Singh Lallie, hackerların kolayca tahmin edebileceği dört tür şifre konusunda uyarıda bulundu. Dr. Lallie, “Bir hesap için "güvenli" bir şifre mi seçersiniz yoksa hatırlanması kolay bir şifre mi? Gerçek şu ki, "kırmızı1" gibi bir şifreyi hatırlamak "adfVSadg352" gibi karmaşık bir şifreye göre daha kolaydır, ancak hatırlanması kolay bir şifrenin tahmin edilmesi de kolaydır” dedi.

Cumhuriyet’te yer alan habere göre, birçoğumuz, özel karakter veya ekstra rakam gerektiren sayfalarda bile, küçük değişikliklerle kolay şifreler kullanmayı tercih ediyoruz. Dr. Lallie, bu tür şifrelerin siber suçlar açısından büyük risk taşıdığını belirtti.

Hackerlar, "bruteforcing" adı verilen bir yöntemle binlerce hatta on binlerce farklı şifre deneyerek hesaplara erişim sağlayabiliyor. Şifrenizin kolay tahmin edilebilir olması durumunda, sadece birkaç denemeyle bile hesabınıza girebilirler.

Dr. Lallie, özellikle aile isimleri, yer isimleri, araba isimleri ve "şifre123" gibi kombinasyonların kullanılmaması gerektiğini vurguladı. Bu tür şifrelere küçük değişiklikler eklemek, güvenliği artırmıyor. En iyi şifreler, sayı ve harf kombinasyonlarını içerir ve kişisel bir sistem kullanarak oluşturulmalıdır.

Dr. Lallie, iki veya üç anlamlı öğe ve bir sayı içeren bir sistem kullanmayı önererek “Örneğin, bir tarih, bir şehir ve bir yer adını şifre olarak kullanabilirsiniz. Bu sistemi, her ay şifrenizi değiştirecek şekilde uygulayabilirsiniz. Örneğin, ‘İstanbul1605BGT103’ şifresini ‘İst4nbul16@5BGT!03’ olarak değiştirmek, güvenliği artırır” dedi.

Bu yöntemin başlangıçta alışılması zor bir yöntem olduğunu belirten Dr. Lallie, “Kendinizi bu şekilde eğittikten sonra sisteminize sadık kalmanız yeterli olacak. Kendi şifre sisteminizi oluşturmak zor gelebilir, ancak sosyal medya hesaplarınızın veya e-postalarınızın hacklenmesinden çok daha az zahmetlidir” diye konuştu.

Kaynak

1717511162419-haber-psd-1-20.jpg

Yalan arkadaşlar. Adam şifre kırarken tahmin ederek mi çalışıyor sanıyorsunuz. Neymiş kırmızı1 kolaymış ama asgafadaagg63hafaf zormuş. Kolay mı lan kırmızı1, nasıl tahmin etsin adam.

Lan ne alakası var. Adam koymuş keyloggeri dinler mi senin kombinasyonunu. İstersen pi sayısını komple yaz yine çalar. Telefona klavye programı yükleyen salaklara akıl verin. Ne yazarlarsa karşı tarafa gidiyor zaten. Klon internet sitelerinden falan bahsetmiyorum bile.

Yalan arkadaşlar. Adam şifre kırarken tahmin ederek mi çalışıyor sanıyorsunuz. Neymiş kırmızı1 kolaymış ama asgafadaagg63hafaf zormuş. Kolay mı lan kırmızı1, nasıl tahmin etsin adam.

Lan ne alakası var. Adam koymuş keyloggeri dinler mi senin kombinasyonunu. İstersen pi sayısını komple yaz yine çalar. Telefona klavye programı yükleyen salaklara akıl verin. Ne yazarlarsa karşı tarafa gidiyor zaten. Klon internet sitelerinden falan bahsetmiyorum bile.
Şifre ne kadar zorsa tahmin etme olasılığı da o oranda azalıyor yoksa kolay şifreyi birkaç denemede buluyorlar.

O kadar abuk subuk şifrelerim var ki. Tamamen anlık gözleme dayalı ve hiçbir şeyle bağlantısı olmayan şeyler kullanıyorum. Sonra tabi ki unutuyorum ve karıştırıyorum.

Spoof/arka kapi bulursa girebilir.
Hardcore challenge yapan tayfa bu tarz seyler ile ugrasabiliyor.

Şifre zorlaştıkça bulma şansları da azalıyor ve denemekten vazgeçebiliyorlar.

2 Aşamalı güvenlik tedbiri almak en doğrusu. Şifrenizi biliyor olsalar bile 2. aşamayı ( telefon doğrulama ) siz kabul etmedikçe ilerleyemiyorlar.

Şiddetle tavsiye ederim.

Şifreyi deneyerek mi bulduklarini düşünüyorsunuz
Farklı yöntemler var ancak en çok yazıda da bahsi geçen şekilde buluyorlar.

"Hackerlar, "bruteforcing" adı verilen bir yöntemle binlerce hatta on binlerce farklı şifre deneyerek hesaplara erişim sağlayabiliyor. Şifrenizin kolay tahmin edilebilir olması durumunda, sadece birkaç denemeyle bile hesabınıza girebilirler."

2 Aşamalı güvenlik tedbiri almak en doğrusu. Şifrenizi biliyor olsalar bile 2. aşamayı ( telefon doğrulama ) siz kabul etmedikçe ilerleyemiyorlar.

Şiddetle tavsiye ederim.
Sim kart kopyalama da yapabiliyorlar galiba ancak sanırım o kadar kolay değildir.

Forum şifrelerim bile 123456 idi. Denemeyin değiştirdim. Hdjdnd
İnstada 2'li güvenlik faktörü var. Bazen ben bile zor giriyorum.

Her ay sifreyi yenilemek zorunda oldugumdan aylara gore hareket ediyorum Agustus2024!55* 55 olmazsa olmazim her yere sokmam lazim......

Telefona klavye programı yükleyen salaklara akıl verin. Ne yazarlarsa karşı tarafa gidiyor zaten.
hocam ayıp oluyor ama ha.......
n'apalım yani swiftkey klavye yüklediysek telefona :/
ne güzel böyle yumuşak yumuşak kaydırarak yazıyoruz yani.................
kalkıp da yani şimdi 60 yaşındaki vergi dairesinde bilgisayar klavyesine çat çut basan amcalar gibi harf mi tuşlayalım?

hocam ayıp oluyor ama ha.......
n'apalım yani swiftkey klavye yüklediysek telefona :/
ne güzel böyle yumuşak yumuşak kaydırarak yazıyoruz yani.................
kalkıp da yani şimdi 60 yaşındaki vergi dairesinde bilgisayar klavyesine çat çut basan amcalar gibi harf mi tuşlayalım?
O yine kurumsal. Sorun olmaz. Bi ton saçma sapan üçüncü parti uygulama var

Geri