Şia nın ilginç hezeyanı-Emevilerin Hz.Ali'ye Olan Kini

Konu sahibi son olarak 2624 gün önce görüldü

Şia nın ilginç hezeyanı-Emevilerin Hz.Ali'ye Olan Kini

“Ali” adı Kuran ve Sünnetin olduğu gibi tebliği, zulme karşı direniş, adaletin simgesi olduğu için Emeviler hatta adı “Ali” olan her kesi öldürüyorlardı. Ehli Sünnet alimleri, rical ilminde otorite olan ez-Zehebi beyan ediyor:

علي بن رباح * م، ٤
ابن قصير بن قشيب ابن يثيع، الثقة العالم، واسمه: علي، وإنما صغر. فقال أبو عبد الرحمن المقرئ: كانت بنو أمية إذا سمعوا بمولود اسمه علي، قتلوه، فبلغ ذلك رباحا، فقال: هو علي.

Uley b. Rabah b. Kasir b. Kuşeyb b. Yesir sika (güvenilir) ve alimdir,

adı “Ali”dir. Ebu Abdurrahman el-Mukri dedi ki:

Emeviler yeni doğulan çocuklardan kime “Ali” ismi verilse onu katlediyorlardı. bu yüzden Rabah da oğluna “Uley” adını verdi.

ez-Zehebi, “Siyer”, 7/411-412, 154-cü ravi

Ortada bir hezeyan yok. Ben sunniyim. Ben de sevmiyorum Emevileri, sevmek zorunda da değilim. Kuran'da şu aileyi, bu boyu, şu sülaleyi sev diye bir şey yok. Sevgi ancak sevgiyi hak edenlere verilir. Kalbime karışmaya kimsenin hakkı yoktur.

Şii-Sunni mezhepleri zaten hicri ilk asırda yoktu. İkinci asırda ortaya çıktı.
Emevilerin Ali isminde herkesi öldürüp öldürmediklerini tam bilmiyorum. Bu aşırı uç bir iddia. Ancak açık bir düşmanlık besledikleri, dini görünüş dini haline çevirdikleri, ruhundan anlamadıkları gayet açıktır.

Bu kaynaklarında gerek sunni olsun gerek şii çoğu içinde doğru ile yanlışı birlikte içeriyor. Çelişkiler var. Bu yüzden dinimizi içinde zerre çelişki olmayan Kuran'a yaslamalıyız.

Mezhep düşmanlığını körüklemenin kimseye hiçbir faydası olmadığı gibi zararı var.

Aclûnî Keşf'inde şöyle demektedir bu hadis için: "Sağanî, bu hadis için mevzudur, uydurmadır, dedi. Ben ise, bu ifadeler her ne kadar hadis değil ise de, mana bakımından sahihtir diyorum."

Aliyyulkârî de, "el-Esraru'l Merfua Fi'l Ahbari'l Mevdua" adını taşıyan eserinde şu ifadelere yer verir: "Sağani bu ifade için mevzudur, uydurmadır, dedi.Nitekim el-Hulasa adlı eserde de böyle geçmektedir. Ancak mana bakımından sahihtir."

Ayrıca bu hadisin uydurma olduğu şu kaynaklarda açıkça belirtilmiştir:

Aclûnî,Keşfu'l-Hafa; Sağanî,Mevduatussağani; Şevkanî,el-Fevaid; İbnu'l-Cevzî,Mevduat-et-Tenzih; Aliyyu'l-Karî,Mevduatu'l Kübra(el-Esraru'l Merfua)

Sahih hadis kaynaklarımız hangileridir bilgimiz dahilindedir sanıyorum... İsnadı Peygamber'e(sas) ulaşmayan, ya da kezzablar tarafından uydurma bir rivayet zincirleri ile Peygamber'e(sas) isnad edilen ya da rüyada keşf ya da ilham yoluyla öğretildiği iddia edilen sözleri hadis diye telakki edemeyiz. Bunun adı Hadis ilminde, "Mevzu Hadis" yani; uydurma hadis olarak geçer...

Soru "hadis midir, değil midir?" şeklinde olduğu için bu reddiyeyi yapıyorum.Yoksa manası sahihmiş, değilmiş; bu çok da önemli değil bu konu başlığı ile..

Geri