Sahipleri eve gelen köpeklerin "mutluluktan ağladığı" keşfedildi

🟢 Konu yazarı şu anda aktif
Araştırmada, köpeklerin mutlu oldukları durumlarda gözyaşı döktüğü tespit edildi

Yeni bir araştırma, sahipleri eve döndüğünde köpeklerin "mutluluk gözyaşları döktüğünü" ortaya koydu.

Current Biology bilimsel dergisinde yayımlanan çalışma, köpeklerin mutlu oldukları durumlarda gözyaşı döktüğünü ortaya koydu ancak araştırmacılar köpekler olumsuz duygularla karşılaştığında ne olduğunu test etmedi.

Araştırmanın baş yazarı Profesör Takefumi Kikusui'nin aklına bu çalışmayı yürütmek, 6 yıl önce doğuran kanişinin doğumdan hemen sonra gözlerinde yaşlar olduğunu fark edince gelmiş.

"Bu bana oksitosinin gözyaşlarını artırabileceği fikrini verdi" açıklamasını yapan Kikusui, köpeklerin gözlerinin gözyaşı ürettiğini ancak gözyaşlarının insanlarınkiyle aynı şekilde akmadığını da ekledi.

Japonya'daki Azabu Üniversitesi'ndeki araştırmacı, aynı zamanda köpeklerin sahiplerine kavuştuklarında gözlerinde daha fazla yaş olduğunu keşfetti.

Kikusui, bir köpeğin gözündeki gözyaşlarının taban seviyesinin, köpek yeni biriyle tanıştığında değişmediğini, bu nedenle köpeğin tanıdığı birini görmeye tepki olarak "gözyaşlarının" arttığını buldu.

Çalışma sırasında araştırmacılar, köpeklerin gözlerine oksitosin koydu ve bu gözyaşlarında artışa neden oldu. Bu durum, genellikle "aşk hormonu" olarak bilinen oksitosinin, köpek sahibini gördüğünde daha yüksek seviyelerde seyrettiği teorisini destekledi.​

Önceki çalışmalar köpekler ve sahipleri oynadığında oksitosin salgılandığını bulmuştu fakat bu, köpeklerde oksitosin ve gözyaşı seviyelerini ilişkilendiren ilk çalışma.

Kikusui, "Hayvanların, sahiplerine kavuşmak gibi sevinç dolu durumlarda gözyaşı döktükleri keşfini hiç duymamıştık ve hepimiz bunun dünyada bir ilk olacağı için heyecanlıydık" dedi.

Köpekler insanların dostu haline geldi ve yakın bağlar kurabiliyoruz. Bu süreçte sahiple etkileşim sırasında gözleri dolan köpeklerin, sahipleri tarafından daha fazla ilgi görmesi de mümkün.

Araştırma ekibi şimdi de köpekler diğer köpek dostlarıyla yeniden bir araya geldiğinde "ağlayıp ağlamadıklarını" araştırıyor.

Kaynak: https://www.indyturk.com/node/54476...en-köpeklerin-mutluluktan-ağladığı-keşfedildi

996006-197539033.jpg

Bazı insanlardan daha insani varlıklar. Canlarım benim yaaa

Yani, tevekkeli dememişler sevgilisin arkasından ağlarken “ Köpek gibi pişmanım “ diye . ;d
Benim evli kız arkadaşım var. Kocasını evlenmeden evvel rüyasında falan da görmüş. Bir aşık. Şimdi yine o kadar değilim. İlk evlendiğimiz zamanlar köpek gibi seviyordum diyo. Ben böyle bir aşka daha evvel şahit olmadım. skljlj

Bir dönem köpek beslemiş birisi olarak, işten eve dönmemi kapıda beklerdi ve süre uzarsa yeme içmeden kesiliyordu.

Benim evli kız arkadaşım var. Kocasını evlenmeden evvel rüyasında falan da görmüş. Bir aşık. Şimdi yine o kadar değilim. İlk evlendiğimiz zamanlar köpek gibi seviyordum diyo. Ben böyle bir aşka daha evvel şahit olmadım. skljlj
Terfi edince insanlığa sevgi azalmış demekki . Mizah içeriklidir . Yanlış anlaşılma olmasın , arkadaşın arkadaşımdır ;d

Gecen ay sokaktan bir kedi yavrusu aldim cok zayif celimsiz ac kalmis, gozleri mikrop kapmisti. Eve getirdim tedavi ettirdim suan okadar guzel oldu ki...
Bazen bizimle saklambac oynuyor arkadan gelip bacaklarima sariliyor bana saka yapiyor güya. Kedi olsun kopek olsun bir evde hayvanin olmasi cok guzel eve nese geldi resmen.

Çalışma sırasında araştırmacılar, köpeklerin gözlerine oksitosin koydu ve bu gözyaşlarında artışa neden oldu. Bu durum, genellikle "aşk hormonu" olarak bilinen oksitosinin, köpek sahibini gördüğünde daha yüksek seviyelerde seyrettiği teorisini destekledi.
Önceki çalışmalar köpekler ve sahipleri oynadığında oksitosin salgılandığını bulmuştu fakat bu, köpeklerde oksitosin ve gözyaşı seviyelerini ilişkilendiren ilk çalışma.

Oksitosin hormonu, bağlılık hormonu olarak da bilinir ve insanlar birine ya da evcil hayvana sarıldığında da salgılanıyor.

Köleliğin genotipik olması.
Bir canlı için ne büyük talihsizlik.

yaklaşık 45 km mesafedeki barınaktan kaçıp eve dönen sokak köpeğim vardı. bize kavuşmasıyla kendini kaybetmişti.

Geri