Rap Müzik Hakkında Tanımlar

• Kullanıcı eVe
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Müzik Dünyası Hakkında Bilgiler
Konu sahibi son olarak 2405 gün önce görüldü
Diss, rap müziğinde rapçıların birbirlerini yermek için yazıp söyledikleri parçalar. Hicvin hiphop kültüründeki benzeri. Genellikle küfür içerikli olur. Rap argosunda diss söylemek; diss atmak, disslemek,ayar vermek,ayar atmak veya dişlemek şeklinde ifade edilir. Diss atıldığında karşı taraf ona cevap veriyorsa buna dissleşme denir.Diss bazıları için rapin tek kanadıdır.

Diss rapçiler için bir sinir dökme aleti gibi birşeydir. karşındakine diss atarsın bazen kız arkadaşına laf atarlar yada sinirlendirirler seni vb. yüzünden diss atılır diss şu an her rapçinin gözde sinir dökme makinesidir içinizden ne geçiyorsa yazın ve sinirinizi giderin ve karşınızdakine kim olduğunuzu gösterin şeklinde cümleleri görürsünüz bu cümleler genelde prof rapçilerin amatör rapçileri motive etme cümleleridir.

Beat kısaca rap müzik altyapılarıdır. Tam olarak Türkçe karşılığı olmadığı için sanırım biz de "beat" olarak kullanıyoruz. "rap de müzik midir birader" gibi tartişmaya mahal vermemek adına şunu söylemekte fayda var; Tunç Dindaş'ın da dediği gibi kimi insanlar melodik müzikten haz duyarlar kimi insanlar için de ritim önceliklidir ve ritmik müziklerden zevk duyarlar. Bu yüzden kimse kimseyi infaz etmesin lütfen.

Rap müzik altyapıları genel olarak devamlı olarak tekrar eden drum ve sample loop'lar üzerine kurulur. İlk örnekleri 70'lerin sonunda ve 80'lerin başında ortaya konmuştu ve bu beatleri siz de dinleyip gözlemlerseniz jazz ve funk parçalardan kesilmiş ufacık (belki 1-2 saniyelik) samplelar üzerine funk ritimlerin oturtulmasıyla ortaya çıkmış, bu tarz müzik dinliyorsanız eğer oldskool tarzındaki bu tarz beatler tadından yenmez. Fazla dallandırıp budaklandırmak istemiyorum.

Gerçek anlamda bir beat turntable üzerinde vinyl'lerden alınan cut samplelar vasıtasıyla yapılır, bu yönteme de beat juggling diyoruz efendim. Bizim ülkemizde de harbi turntablist yok denecek kadar az olduğundan bunun örneklerine rastlayamamak normaldir. Günümüz profösyönellerinden Dj Premier işin üstadlarındandır, eminim tamamen plaklardan çalışıyor, dijitallik yok tamamen analog.

MC açılımı : Master of Ceremony (seremoni lideri veya orkestra şefi anl(sansür) geliyor.)
Rapte Şarkı sözünü yazan, şarkıyı söyleyen , rap stilini belirleyen, bass ve ritim ayarını müziğe uyduran kişilere Mc denir. Mc bölümlere ve yaptığı işlere göre gruplara ayrılır. Mc : Solisttir. Bildiğimiz MC şarkıyı söyler ve rap sitili düzenlemekle hükümlüdür. Aslında bu işi yapan kişiye ayrı bir isim bulunamadığından (freestyler gibi) Mc denilmiştir. Freestyle : Doğaçlama anl(sansür) gelir kafana gelen her şeyi o anki ruh halinle birlikte kafiyeye uydurarak söylemendir.Bu işi yapan MClere FreeStyler denir. Raga : Tam bir anlamı yok Freestyleın daha hızlı biçimine denir Bu İşi yapan kişilere sokaklarda ragamuffin denir. Ragmuffinin aslında raga ile alakası yoktur. Ragamuffin : pis çocuk anl(sansür) gelir ve bu tabiri herkes kullanmaz. Genelde bu işi yapan MC lerin isimlerinin başına ragga kelimesi getirilir. Örneğin Ragga Oktay Compose : Beste anl(sansür) gelir. Yeni şarkı sözleri yazmasının yanı sıra kendisi rap sitilini bulur ve bass , ritim öğelerine ayak uydurmak için bestede değişiklik yapar. Bu işi yapan MCye ise Composer adı verilir.
Freestyler, Raga, MC ve Composer hepsi MC dir ve farklı özellik taşır. Bir ragamuffine hadi Freestyle kapışması yapalım derseniz sizinle alay eder veya aynı şeyi bir composera söylerseniz bilmem diyebilir ama bu onların mc olmadığı anl(sansür) gelmez. Bu arada Gruptaki DJlere de MC denilebilir. Çünkü onlar da müziğin yapımında rol oynuyorlar. ÖR/ Bomfunk MCs Bu arada Master Of Ceremony ile Master Of Compose u birbirine kadınştırabilirsiniz ama farketmez iki türü de MC denir. Piyasada MC kelimesinin açılımını yanlış yapanlar hatta yanlış yapan ve kendisini MC zannedenler olabilir. Bunlar yanlıştır. Master of sensation : topluluk efendisi (bir nebze yakın) Mic Check : mikrofon kontrol Microphone Controller : mikrofonu kontrol eden. Mic : mikrofon.

Kelime disk jokey anlamında da, bu tanım pek yeterli değil gibi DJ müziğin yetersiz , kadınşıma ihtiyaç olduğu .... Vb. sıralarda Diskleri genelde mixer dediğimiz aletle oluşturur ve yeni efektler katarak yeni bir müzik yani bir diğer değişle yeni bir disk oluşturur. İşte bu yüzden Jokey disk deniliyor. DJ hem rap hem de elektronik müzikte yer alır asıl amacı müzik yapmak sözler bölümüyle mc ler uğraşıyor. Rap müziğinde Dj denildiğinde aklıma Türkiye de öncelikle DJ Arda geliyor bana kalırsa en iyilerinden bir tanesi. DJ Levo ise tanınmış olan benim beğenmediğim bir DJ. DJ Turboyu bilirsiniz ama ben house müzik sevmem. Gerçi bu zamanda CDyi playera koyup Play tuşuna basan herkese DJ diyorlar. eğer öyleyse ben de djim çünkü bu işlemi şeyimle bile yapabiliyorum. Bir de Türkiye de elektronik müzik var gerçi bir çoğu kişi bunun farkında değil ama Zafer Aracagökten Sıfır adlı albümü alsalardı. Dj lere hayranlık duyacaklarından eminim ama gerçek DJ lere. DJlerimiz böyle ara sıra şans eseri tanınıyor. Milliyet gazetesinde bir ara DJ Beyza çıkmıştı. Türkiyenin ikinci kadın DJi ama çalıştığı barda ara sıra tacize uğramıyor değil. DJ leri yozlaştırdılar açıkçası. Play Tuşuna bas Dj ol işte bu kadar kolay ya da Kemal Derviş in oğlu ol. Türkiye de çıkan rap kasetlerinde genelde DJ ler müziklerinde sample kullanıyor. araya bass sistemlerini koydukları zaman. Rap müziği için yeterli oluyor. bir çoğu kişi sample kullanırken bazıları ise bilgisayar sample larını kullanıyor. Tabi bana kalırsa müzikte orijinallik olmalıdır. Bir çoğu Dj bunu sample kullanıyor ama sample seçerken bazıları (Mic_Check ve Lewo gibi) arabesk müzikler ya da keman sample ları seçmeseler çok daha güzel olacağından eminim. Bol Skratch olaya hareketlik katacaktır. Neyse bu kadar yeter sanırım, sıra diğer menulerde galiba.

Kız break dansçılara b-girl, erkeklere b-boy deniyor. Hiphopa ait bir bölüm değil. Genellikle Break dans yapıyorlar ama bunun yanında elektro, bugi, power, modern, techno, lowkick yapanları da görünebilir. Tüm dansları yapmakta Esenlerden Emilyo break dansta Yedikuleden Serdar ve İzmirden Gizmo Türkiye çapında tanınmakta ve beğenilmektedir. Break dansın tarihine baktığımızda break dans Güney Amerika daha açıkçası Brezilyadan alınan CAPOEİRA sitilinin Amerikalı sokak çocukları tarafından değiştirilip şu anki sitiline uyarlanmış halidir. Amerikalıların bulmasına rağmen gerek hiphop gerek break dans alanında Almanya dünyanın en iyisi olduğunu gösteriyor. Daha önce de söylediğimiz gibi rock ve hard rock bu ülkede çıkmıştı Almanya için alternatif müzik ve alternatif hayatın merkezi diyebiliriz. Break dans rap müziğinden önce çıktı ilk çıktığı zaman yaptığı stil şuan ki elektro müziğin aynısıydı daha sonra break dans elektro dans ismini aldı bugünün break dansı hiphop ortamında moda olunca bu ismi aldı. Break dansta şu anda yapılması en zor ve en çok uğraşılan hareket olarak airtrack ve airtrackli kombinasyon olarak görüyorum. Bunun yanı sıra break dans ve b-boy partilerinin kadın, kız ve ***** sokuş ort(sansür) dönmüş artık Beyoğlunun balicileri bile 4 tur nighty atabiliyorlar. Çok yozlaşmış olduğunu görüyor belki bu yozlaşmanın nedeni rape ait bir bölüm olmamasından kaynaklanıyor olabilir çünkü rapper kişilikte olan insanlar kendi yaşadıkları yerleri ve ortamları fuhuş ort(sansür) çevirmekten kaçınır ve nefret ederler. Eskiden para kazanmak için break dans yapılırdı şu anda ise para verilip yapılıyor çünkü danstan daha çok beceri yarışması spor için yapılıyor. Hatta bazı Hıristiyan ülkelerinde manastırda siyahların break dans yaptıkları göreceksin. Bu break dans olayı bayağı bir yaygınlaştı. Hatta break dans yüzünden hiphop ve rap moda oldu her yerde bu stile uygun elbiseler satılmaya başlandı kısacası özenti topladı. Tabi kötü oldu ama neyse bu da geçer...

KoLpa Rap yaptığını sanan yaLanLarLa doLu oLan yani boş oLan kişidir...

Sorduğun kişiye ve hangi jenerasyondan olduğuna baglı olarak "rap" terimi farklı anlamlara bürünür. Bir noktada rap her söylenene muhalefet olan bir insanın sizi oyuna getirmek, inandırmak için mazeretler uydurma çabasıdır. 70' li yıllarda rap, sizi ikna etmek kullanılan sözcüklerdir. Bu, özellikle de bir kadından cinsel çıkarlar elde etmeye çalışan genç bir erkeğin uyguladığı yönteme verilen isimdi. Günümüzde ise rap, müziğin temposuna uyarlanarak söylenen kafiyeli sözlerdir. Hiphop kültürünün içindeki başlıca dört elementden biridir. Ve diger elementler DJlik, breakdance ve grafiti, hiphop' ı yeterince yaygın hale getiremediği için rap yıllar boyunca değişim geçirmiştir. Rap sözcüğü daima bu aktiviteyi açıklamak için kullanılmamıştır. Müziğin temposuna uygun olarak kafiyeli sözler söylemek Mc' lik olarak adlandırıldı. Rap terimi '79 yılında keşfedilen iki kayıt sayesinde hiphopla özdeşleşmiş gibi görünüyordu. Bunlardan ilki King Tim III (Personality Jock)' tu, ki bu şarkı hiphop' ın bilinen ilk kaydı olarak tarihe geçti. Bu eser Brooklyn asıllı Fatback Band tarafından ortaya konmuştur. Şarkının DJ Hollywood gibi tanınmış klüp Dj' leri ve Jocko Henderson, Jack The Rapper ve Daddy O gibi Black Radio dj' lerinin kafiye ve ritm stillerinden ilham alınarak yapıldığı söyleniyor. İkincisi ise Sugar Gang Hill' in Rappers Delight' ı idi. Aslında Sugar Gang Hill' in nasıl "rap" terimi ile bağdaştığından pek emin degilim. Bazıları bunun yeni fenomen tarafından medyaya yapılan bir gönderme olduğunu söyledi. Diğerleri ise "rap" teriminin öncü jenerasyonlardaki "sözcük ustaları" ile 70'li yılların genç hiphopçıları arasındaki benzerlikleri gören kitle tarafından türetildigini söylerler. Temel olarak Rappers Delight şarkısı ile, Black çalışanı H.Rap Brown' dan ödünç alınmış, çok iyi bilinen bir deyimi yaratmış oldu. 1969' da "Die Nigger Die" başlıklı bir kitap yayınladı. Kitabın konusu, onun Siyah Amerika' ya üzüntü veren haksızlıkları çözmeye yönelik azimkar ve bir o kadar da saldırgan yaklaşımlarıydı. Kitabı sayesinde rap ismini nasıl bulduğunu da açıklamış oldu. Lousiana' daki çocukluk dönemlerinde insanların "The Dozens" adındaki bir oyun oynadıklarını anlattı. Oyunun amacı rakibini sözcükleri kullanarak tamamiyle saf dışı bırakmaktı. Yaklaşık 50 erkek biraraya toplanır, herbiri diğeriyle sözcükler aracılığıyla meydan okurcasına yarışırlardı. Kazanan ise kalabalıktan gelen tepkiye göre belirlenirdi. Rap Brown' ın bu ismi almasının diger bir nedeni en hünerli olanlardan biri olarak dikkat çekmesiydi. Kitabında H.Rap Brown sözlerinden bazı örnekler veriyor: "I fucked your mama(Anneni becerdim), still she went blind(kör olana kadar), Her breath smells bad(Nefesi kötü kokuyor), but she sure can grind(ama şüphesiz göbek atabilir), I fucked your mama(Anneni becerdim), for a solid hour(aralıksız tam bir saat), Baby came out(Bebek dışarı çıktı), screaming Black Power(Black Power diye çıglık atarak), Elephant and Baboon(Fil ve maymun), learning to screw(s..meyi ögreniyorlar), Baby came out(Bebek dışarı çıktı), looking like Spiro Agnew(Spiro Agnew gibi bakarak)". Brown, "Signifying" adlı bir diger sözcük oyununu daha açıkladı. Fakat bunun The Dozens' dan daha insancıl oldugunu da ekledi. Çünkü birinin annesine sövmektense direkt kendi düşmanına hakaret ediyorsun. Ve tabiki Brown' a göre yetenekli bir yarışmacı,k elimeleri ustalıkla nasıl biraraya getirecegini iyi bilir. Böylece duygularını kusursuz bir şekilde açıklamış olur. "Yes I ** hemp the demp the women fight for my delight / I ** a bad motherfucker. / Rap the rip-saw / the devil's brother in-law / I roam the world / I ** known to wander and this 45 is where I get my thunder (Artık bu kadarını çevirmeye de terbiyem müsade etmiyor. Kusura bakmayın. Anlayan anlasın yani). Dikkat edilirse rap terimi jenerasyondan jenerasyona sürekli değişti. 1970' lerde bu terim sadece ikna sanatı değil aynı zamanda Isaac Hayes, Barry White, Bobby Womack Lou Rawls ve Millie Jackson gibi artistler tarafından icra edilen konuşma sitilini de açıklamak için kullanılırdı. Isaac Hayes' ın "Hot Buttered Soul" ve Millie Jackson' ın "Still Caught Up" albümleri "Love Raps" diye adlandırılan bu sitilin en iyi kişisel çalışmalarıdır. Temelinde saygı olan rap sanatı kişinin hiphopa olan yeteneğine bağlıdır. Fikir itibariyle bir Mc, sözlerini kalpten gelerek yani doğaçlama olarak söyler. Ezberlemez yada kağıt üzerinden aktarmaz. Elbette Mele-Mel, Grand Master Caz ve Kutis Blow gibi pekçok tanınmış Mc sözlerini önceden kağıda döküyor ancak amaç kendini en iyi biçimde ortaya koymak ve sanki kelimeler o an ortaya çıkmışcasına söylemek. Rap, sözcüklerin biraraya gelerek oluşturdukları bir düzen, bir bütündür. Yani hepsinin ayrı bir anlamı var. Hiçbiri saçma ya da önemsiz değil. Rap, rapçinin duygularını ve düşüncelerini dışa vurmasıyla ortaya çıkar. Nihayetinde bir Mc, kimse için değil kendisi için rap yapar. Kendisinin dikkate alınması için yaptığı bir çağrıdır: "Hey! Bakın ben burdayım. Biri şarkımı duysun!" "Ve tempo devam ediyor ediyor ediyor ediyor Kıyamet gününe kadar sallanmayı birakmiycam İnsanlar beni eglenceli rap şarkılarını sallarken duyduklarında Tüm lanet dünya mirildanmak istiyor. Ben hayattan büyügüm Herkes beni Yüce İsa diye çagirsin Hadi hepiniz şu tempoyu bir deneyin."

Geri