Ramazan'da Niyet Vakti | Ne Zaman Niyet Edilir ?

Konu sahibi son olarak 3231 gün önce görüldü
Bir gün evvel güneş batmasından oruç günü (Dahve-i kübrâ)ya kadar Ramazan orucuna kalb ile niyet etmek de farzdır. Belli gün olan adak orucunun ve nâfile orucun niyet zamanı da böyledir.
Hergün ayrı niyet etmek lâzımdır. Ramazan orucuna niyet ederken Ramazan demeyip yalnız oruç demek veya nâfile oruç demek de câizdir. Dahve-i kübrâ vaktioruç müddetinin ya'nî şer'î gündüz müddetinin yarısıdır ki zevâl vaktinden öncedir.
Fecr ya'nî imsâk vaktinden evvel niyet ederken (Niyet ettim yarın oruç tutmaya) denir. İmsâktan sonra niyet ederken (bugün oruç tutmaya) denir. Ramazan-ı Şerîf orucu her müslümana farz olduğu gibi tutamıyanların kazâ etmeleri de farzdır. Kazâ ve keffâret orucuna ve mu'ayyen olmayan adak oruçlarına fecrden sonra niyet edilemez.

Oruca niyet
Sual: Oruca nasıl niyet etmelidir?
Cevap: Oruca, her gün için ayrı niyet lâzımdır. (Hindiyye)de diyor ki, (Niyet kalp ile olur. Sahura kalkmak, niyet demektir.) Oruçta niyet iki nevdir, çeşittir: Evvelki nev, Ramazan ayının her günü için ve nafile ve muayyen nezir için niyetin evvel vakti, önceki gün güneşin batması ve âhır vakti (Dahve-i kübrâ) vaktidir. Dahve-i kübrâ vakti, şer’î gündüz müddetinin, yani oruç tutma zamanının yarısıdır. Dahve vaktine kadar -yememiş ve içmemiş ise- niyet eder ve orucu tutar. Dahve vaktinde niyet câiz değildir. Fecirden evvel niyet ederken, (Niyet ettim, yarın oruç tutmağa) denir. Fecirden sonra niyet ederken, (Niyet ettim, bugün oruç tutmağa) denir.
İkinci nev, kaza, kefaret, nezr-i mutlak. Bu üçünün niyet zamanı birdir. Evvel vakti, bir evvelki gün güneşin batması ve âhır vakti fecr-i sâdık, yani tan yeri ağarmazdan evveldir. Tan yeri ağardıktan sonra -bu üçüne- niyet câiz olmaz. Bir senenin Ramazan ayının çeşitli günlerini kaza ederken, günlerin isimlerini veya sıralarını tayin etmek lâzım olmadığı, İbni Âbidînde, kaza namazı sonunda yazılıdır. (İslâm Âhlâkı s. 301)

Beyaz ve siyah iplikten maksat

Osman Ünlü

Bakara sûresinde mealen; "Beyaz iplik siyahtan ayırt edilinceye kadar yiyiniz, içiniz!" buyuruldu.

Sual: Kur’ânda, yeme ve içme zamanının sonunu bildiren beyaz ve siyah iplikten maksat nedir, ne anlatılmaktadır?
Cevap: Konu ile alakalı olarak Rıyâd-un-nâsıhîn kitabında deniyor ki:
“Bakara sûresindeki bir âyet-i kerimede mealen; (Beyaz iplik siyahtan ayırt edilinceye kadar yiyiniz, içiniz!) buyurulmuştur. Bu ipliklerin, gündüzün beyazlığı ile gecenin siyahlığı olduklarını anlatmak için, daha sonra (Fecrin) kelimesi nazil oldu. Gündüzün beyazlığı ile gecenin siyahlığı, iplik gibi birbirinden ayrılınca, oruca başlanacağı anlaşıldı.” Mecma'ul-enhür ve Hindiyyede deniyor ki:
“Hanefî mezhebi âlimlerinin çoğuna göre, ufkun bir yerinde beyazlık başlayınca, imsak vakti olup, oruca başlanır.”
Bundan 15 dakika sonra beyazlık ufuk üzerine ip gibi yayılınca, sabah namazı vakti başlar. Böyle yapmak ihtiyatlı olur. Yani tedbirli, iyi olur. Namazı da, orucu da, bütün âlimlere göre sahih olur. Oruca ikinci vakitten sonra başlamışsa, şüpheli olur. Astronomik hesaplar ile birinci vakit bulunmakta ve takvimlere birinci vakit yazılmaktadır. Şimdi, bazı takvimlere ikinci vaktin hatta bundan sonra başlayan kızıllığın yayıldığı zamanın yazıldığı görülüyor. Bu yeni takvimlere uyanların oruçları sahih olmaz. İmsakın iki vakti arasındaki on dakika kadar zamana 'ihtiyat zamanı' denir. Bu zamana 'temkin' demek doğru değildir. İmsakı şüpheli zamana geciktirmenin mekruh olduğu, Bahr-ür-râık kitabı da bildirmektedir. Hele kızıllığın sonunda başlanılan oruçlar hiç sahih olmaz.

18699875_1420617321330989_8793075161661001140_n.jpg

Bu sabah baktım siyah beyaz ipliğe -- Nenemde baktı - Ben oruca başladım o henüz göremedi hala zıkkımlanıyor..
Dün hava bulutluydu - Saat 10 da başladım oruca
bugün açık saat 6 da gördüm ipliği, güzel işmiş bu siyah beyaz -- KAFAYIMI YEDİNİZ YA -- Tutma kardeşim - zorlayan yok - küçük beyninle benim ibadetimle dalga geçme -- git NE --- yersen ye

annelerin çocukların tam gün tutamayacaklarını düşünerek öğlene kadar tutturdukları oruç. - tekne orucu - BUNU TUTUN yada ne tutarsanız onu tutun

Diyanet’in vakti daraldı

Uygulama yıl başında yürürlüğe girmiş ama, biz ramazan başlayınca fark ettik…
İftara oturunca baktık ki, akşam ezanı önceki senelerden iki dakika erken okunuyor.
Bu yıla kadar hiçbir problem yoktu.
Ne olduysa olmuş, Diyanet akşam vaktini öne çekmiş.
Hâl böyle olunca, vatandaş da şimdiye kadar beklediği vakitlerden iki dakika erken oruç açar olmuş.
Artık açıyor mu, bozuyor mu, orasını bilen bilir.
Sosyal medyada sordum, cevap alamadım.
Bir de buradan sesleneyim;
Ey Diyanet! N’oldu da vakti değiştirdin?
Hadi din adamı değilim, oruç oldu-olmadı işlerine ben girmeyeyim.
Fakat bir ibadetin vakti değişiyor, ortada açıklama yok.
Duyursana, vakti niye, hangi gerekçeyle geri aldın?
Yoksa aklıma kötü kötü şeyler geliyor.
Hani, birileri acaba FETÖ projesi 'Kutlu Doğum'un intikamını bu milletten böyle mi alıyor?

34307690_126271178251088_1755907708642394112_n.jpg

Geri