Prof. Dr. Tevfik Özlü: ‘Pandemi Pek Bitecekmiş Gibi Görünmüyor’

Konu sahibi son olarak 5 gün önce görüldü
b34f816d7d74.jpg

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, tüm dünyayı ve Türkiye'yi etkileyen corona vakalarının pek bitecekmiş gibi gözükmediğini belirterek virüsün dünyanın her yerinde var olmaya devam edecek gibi göründüğünü söyledi.

Dünyada aşılamanın çok iyi gitmediğini, yakın zamanda pandemiyi bitirecek unsuru ufukta görünmediğini kaydeden Özlü, “Eğer aşılanmayı hızlı bir şekilde yapabilirsek, ağır hastalığı ve ölümü önleyebilirsek, bunu grip gibi sıradan mevsimsel bir hastalık haline getirebilirsek, o zaman tekrar hayatımıza normale dönebiliriz” dedi.

“SALGIN BİR YERE GİTMİYOR, DURUYOR”

“Gençler bu hastalığı hafif atlatsa da çevrelerindeki büyüklerine aile büyüklerine yakınlarına bulaştırabiliyorlar ve onlar bunu atlatamayabiliyor” diyen Özlü “Dolayısıyla sevdiklerinizin, yakınlarınızın sizin yüzünüzden hasta olması hastanede yoğun bakımda yatması ya da ölmesi çok büyük vicdan sorumluluğu. O açıdan çok dikkat etmekte yarar var. Salgın aslında bir yere gitmiyor duruyor yani devam ediyor, giderek süreğen bir hale geliyor.

“DÜNYANIN HER YERİNDE SALGIN SÜRECEK”

İki yıla yakın zamandır kat ettiğimiz mesafeye bakarsak, zaman zaman dalgalanmalar olmakla birlikte virüsle yaşamaya devam ettiğimizi görüyoruz. Artık virüs her yerde var dünyanın her yerinde var ve olmaya da devam edecek gibi görünüyor. Yakın zamanda bunu durduracak bu pandemiyi bitirecek bir şeyi ben ufukta göremiyorum. Aşılanmalar çok yarar sağladı şu açıdan, ağır vakalar azaldı. Dünyada ölümler henüz daha istenilen düzeyde önlenebilmiş değil. Aşılanma da dünyada çok iyi gitmiyor.

Eğer aşılanmayı hızlı bir şekilde yapabilirsek, ağır hastalığı ve ölümü önleyebilirsek, bunu grip gibi sıradan mevsimsel bir hastalık haline getirebilirsek, o zaman tekrar hayatımıza normale dönebiliriz. Çok kısa zamanda bu noktaya ulaşabileceğimizi düşünmüyorum virüsle yaşamaya devam edeceğiz. Hem virüs olacak hem de biz tedbirimizi alacağız. Hayatımızı kesintiye uğramadan yasaklar kısıtlamalar olmadan devam ettirmeye çalışacağız” şeklinde konuştu.

"DÜNYANIN HER YERİNDE SALGIN SÜRECEK”

İki yıla yakın zamandır kat ettiğimiz mesafeye bakarsak, zaman zaman dalgalanmalar olmakla birlikte virüsle yaşamaya devam ettiğimizi görüyoruz. Artık virüs her yerde var dünyanın her yerinde var ve olmaya da devam edecek gibi görünüyor. Yakın zamanda bunu durduracak bu pandemiyi bitirecek bir şeyi ben ufukta göremiyorum. Aşılanmalar çok yarar sağladı şu açıdan, ağır vakalar azaldı. Dünyada ölümler henüz daha istenilen düzeyde önlenebilmiş değil. Aşılanma da dünyada çok iyi gitmiyor. Eğer aşılanmayı hızlı bir şekilde yapabilirsek, ağır hastalığı ve ölümü önleyebilirsek, bunu grip gibi sıradan mevsimsel bir hastalık haline getirebilirsek, o zaman tekrar hayatımıza normale dönebiliriz. Çok kısa zamanda bu noktaya ulaşabileceğimizi düşünmüyorum virüsle yaşamaya devam edeceğiz. Hem virüs olacak hem de biz tedbirimizi alacağız. Hayatımızı kesintiye uğramadan yasaklar kısıtlamalar olmadan devam ettirmeye çalışacağız” şeklinde konuştu.
Dünya nüfusuna yetecek miktarda aşıyı üretmek çok zor ancak ülkemizde yeterli miktar vardı, keşke bu fırsatı değerlendirebilseydik.

Aşı karşıtlarının üstünde çok insanın vebali var, bu kötüleşen tablonun en büyük sebebi sizsiniz..

Eve geliyorum arka cebimde bir maske bilgisayar çantamda maske montumdan bir maske çıkıyor bıktım ya burnum kaşınıyor sesimi duyurmak için boğazımı patlatıyorum maskeyle konuşmak zor... İş yerinde yeni gelen işe yeni başlayan arkadaşlar var yüzlerini daha komple görmedim. Çıkarsalar maskeyi taksana tanıyamadım diyeceğim.

Bıkkınlık var tabi. Geçen yıla oranla kısıtlanmıştık daha az ama bitmedi 2022’de bu tehdit olacak hayatınızda.

Ne yani, apandisit de bitecek gibi görünmüyor. Nabalım?

Yahu bulaşıcı hastalık bugün mü çıktı. İnsanoğlu dünyanın sahibi değil. Bunu bin yıllar sonra öğrenmiş olmasi komik. Virüsten büyük değiliz. Böcekten de. Karıncalar senden daha fazla hakim dünyaya.

Yahu bulaşıcı hastalık bugün mü çıktı. İnsanoğlu dünyanın sahibi değil. Bunu bin yıllar sonra öğrenmiş olmasi komik. Virüsten büyük değiliz. Böcekten de. Karıncalar senden daha fazla hakim dünyaya.
Ne yapalım bu durumda? Aşı da olmadan ölmeyi mi bekleyelim?

Biz bunu zaten biliyoruz. Hoş oluyordu umutlu şeyler duymak. Alıştık artık beklenmedik birini daha kaybetmiş olmaya.

99 cu doz asımı oluyorum, torunlarım okula baslayacak, tvde kıvırcık saçlı bir kadın hala aşılama hızımız yavas boyle giderse pandemi bitmeyecek diyor.

Oldun zaten. Ama yine kurtulamadın
Kurtulamadım ama en azından ağır atlatma riskini şimdilik azalttım ve bu durum elbette çok daha farklı bir mutasyon çıkmazsa geçerli.
İşte bu mutasyonun oluşumunu aşı olmadan durdurmak mümkün değil. Elimiz kolumuz bağlı gibi görünse de aşılama ile salgın kontrol altına alınabilir.

:D :D :D alırsın alırsın. Kontrol altına alırsın. Tabi. 15 gün evde kalınca da kontrol altına alınıyordu bu aslında ama olmadı işte. O kadar da bez bağladık ağzımıza.

:D :D :D alırsın alırsın. Kontrol altına alırsın. Tabi. 15 gün evde kalınca da kontrol altına alınıyordu bu aslında ama olmadı işte. O kadar da bez bağladık ağzımıza.
Bu salgın aşı ile bitecek ve bunun başka yolu yok. Sen ya da @Manisa pomak gibi düşünenler asla umutlarımızı kıramayacaksınız.
Dilerim tüm bunları Tarot'a bakıp yazmamışsındır, eğer öyle ise... Bak buna üzülürüm.

Ol tabi aşı. Ben her ay oluyorum. Bağımlısıyım. Olmasam elim titriyor. Gözüm seğiriyor.

Aşı oranımız gayet yüksek. Haksızlık etmeyelim.

Yav arkadaş terminolojik olarak artık buna bu saatten sonra pandemi de diyemezsin. Epidemi belki dersin. Aids pandemi yaptı mı, yaptı. hala hastalık kapan var mi. Var. Her kıtada var mı var. peki hiv panemisinden söz ediyor muyuz yooo. Hala insanlar Corona oluyor ne demek abicim. Olcak tabi. 2035 de de olacak. Sen hiç rota virüs ishali olmuyor musun. Piyuuu her sene. Eee, sorun ne?

Geri