Ponzi Sistem (Saadet Zinciri) Nedir?

🟢 Konu yazarı şu anda aktif
Tarihte bilinen ilk ponzi şeması, bu sisteme adını veren Charles Ponzi tarafından 1920 yılında gerçekleştirilmiştir. Ponzi, bu sistemi sayesinde kısa sürece 10.000 yatırımcıyı posta pullarını kullanarak bir arbitraj kârı elde ettiğine inandırmış; ancak aslında ortada olmayan bu kârlar nedeniyle sistem daha fazla sürdürülememiş ve sistem kısa sürede çökmüştür.

Ponzi şeması veya Ponzi sistemi, yüksek kar getiren bir üretim varmış gibi göstererek yatırımcıları sisteme katmayı amaçlayan ve ilk yatırım yapanlara ödemenin sisteme sonradan katılanların parasıyla yapıldığı bir dolandırıcılık yöntemidir. Ortada yüksek kâr getiren bir üretim olduğu, bu üretim sayesinde yatırımcılara para ödendiği iddia edilir ve bu sayede sisteme yeni yatırımcılar çekmeye çalışılır. Ponzi şemasına katılımlar bittiği zaman, ortada kâr getiren bir üretim olmadığı için yeni yatırım yapanlara ödeme yapılamaz, sistem çöker ve ponzi şeması sonlanır.

Saadet Zinciri oluşumlarının hepsi birbirine benzemektedir. Bu şirketlerin sonları hep aynı olmuştur ve bu şirketlere inanan yatırımcılar sıkıntılı süreç yaşamış, büyük paralar kaybetmiştir. Bu sisteme dahil olanlar emek vermeden kolay para ve yüksek getiri kazanma amacı ile giriş yapar. Geçmişten günümüze ponzi sistemi mağdurları ile sık sık karşılaşılmaktadır.

▪️1998-Titan Saadet Zinciri
▪️2011-Flexkom(WeeComi)
▪️2012-Turcoin Sanal Para
▪️2014-Karios Planet
▪️2014-Tanker Bank
▪️2015-Rus Titan
▪️2015-Coinspace
▪️2016-Çiftlik Bank
▪️2017-Anadolu Farm
▪️2017-Epitelyum
▪️2017-Detay MaxiNet
▪️2017-SAS Enerji
▪️2017-Ava İş Yerim
▪️2018-Solucan Bank
▪️2018-Fons Gıda Tarım
▪️2019-İranlı Saadet Zinciri
▪️2019-Kazandıran Paketler
▪️2021-Hik Online
▪️2022-Deterjan Pazarı
▪️2023-Fatih Terim Fonu (FTF)

Ponzi Çarkı Nasıl Dönüyor?
Bilinenin aksine sistemde öncelikli sermaye para değil insandır, aşağıdaki görselde de görüldüğü gibi piramitin başında bir kurucusu yani zincirin baş halkası var, ardından sistem; kurucunun altında sıralanan her yeni kullanıcıyla şekilleniyor. Sistemin kurucusu ve üst halkadakilerden olmayanlar, çok basit bir
ürünü altında sıralanan insanlara yüksek bir ücretle satarak, satılan üründen kar alıyor ve bu miktarın belli bir kısmı pay edilerek sistemin üstüne doğru sıralanıyor. Örneğin sisteme yeni girdiniz ve siz bir adet kalemi 1000 liraya satın aldınız kalemden kazanılan ücret sizden önce sisteme katılmış kullanıcılara pay edilerek sistemde yukarı doğru çıkıyor, aynı şekilde sistemde sizden aşağıda olan bir kişi sisteme girince ödediği ücret siz ve sizinle birlikte sitemin üstünde bulunan kişilere aktarılıyor. Sisteme yeni üye ve para girişi durduğu an sistemin fişini çekiyorlar ve içerde kalanların kasası sıfırlanıyor.

IMG_1063.jpeg

Alıntıdır

listede mega holdings yok. karios planet öncesi o vardı.
Megacılar sonra kyanici oldu, öncesinde de başka bir bok isimleri vardı yabancı hahahaha ya benim de vardı 1-2 arkadaşım. Beyler yapmayın vereyim 3bin sgidin peşimden dedim sazan gibi atladılar, oksijen israfı şark kurnazı hepsi, en kötüsü de ne kadar malca iş yaptıklarının farkında olup malca olmadığına kendilerini ikna etmeye çalışmaları .dddd

Ponzi şeması veya Ponzi sistemi, yüksek kar getiren bir üretim varmış gibi göstererek yatırımcıları sisteme katmayı amaçlayan ve ilk yatırım yapanlara ödemenin sisteme sonradan katılanların parasıyla yapıldığı bir dolandırıcılık yöntemidir. Ortada yüksek kâr getiren bir üretim olduğu, bu üretim sayesinde yatırımcılara para ödendiği iddia edilir ve bu sayede sisteme yeni yatırımcılar çekmeye çalışılır. Ponzi şemasına katılımlar bittiği zaman, ortada kâr getiren bir üretim olmadığı için yeni yatırım yapanlara ödeme yapılamaz, sistem çöker ve ponzi şeması sonlanır.

Üretim olmadan hizmet sektörü üzerinden de yapılıyor. Örneğin devre mülk pazarlama, "Avantaj card" adı altında kulüp üyelik sistemleri v.s

Geri