Özel okullar zam sınırını aşıyor

Lefty

Özel Üye
Özel okullar zam sınırını aşıyor; yemek 160 bin, kırtasiye 100 bin, etkinlik 70 bin lira

Özel okullara getirilen zam sınırı; yemek, etkinlik, kırtasiye gibi ücretlerle aşılıyor. Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, fahiş fiyatlar karşısında velilere tüketici hakem heyetine başvurmalarını önerdi.

3 Ocak’ta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliği’ne göre, kademe başlangıçlarında belirlenen ücretlere fahiş oranda zam yapılamazken, ara sınıflar için zam oranı, 12 aylık üretici ve tüketici fiyat endeksinin (ÜFE-TÜFE) ortalaması olan yüzde 54.8 ile sınırlandırıldı.

Pansiyon, kıyafet, etüt gibi ücretlere ise ÜFE ve TÜFE ortalamasının en fazla 5 puan üzerinde zam yapılabilecek. Ancak, özel okullar zam yapmanın yolunu, yemek, etkinlik gibi farklı hizmet kalemlerinin fiyatlarına zam yapmakta buldu.

Nefes gazetesinin haberine göre; 2025-2026 eğitim öğretim yılı için 300 bin liradan başlayan okul fiyatları 1 milyonun üzerine çıktı. Markalaşmayan okulların fiyatı 300 bin liradan başlarken, zincir okulların fiyatları 400 bin lirayı buluyor.

Köklü ve vakıf okullarının fiyatları ise 1 milyonun üzerine çıkmış durumda. Yabancı okulların fiyatları ise henüz belli değil.

Yemek, etkinlik, kırtasiye
Yemek, etkinlik gibi ücretlere düzenleme yapılmaması, bazı okullarda yemek ücretinin 160 bin liraya, etkinlik ücretlerinin 70 bin liraya, kırtasiye giderlerinin ise 100 bin liraya kadar çıkmasına neden oldu.

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, velilerin özel okullar karşısında tüketici sıfatı taşıdığına dikkat çekerek, velilerin zam sınırına uymayan okullar için tüketici hakem heyetine başvurmaları gerektiğini söyledi. (Nefes)

Kaynak

glu

Özel Üye
Özel okul denen şey milli eğitimi bitirmek için bir aparattır. Bir kere tartışmaya buradan başlamak gerek. Bir ülkede bu denli ne idüğü belirsiz binlerce eğitim kurumu olmaz. Senin teminatın olan gençleri de bu ne idüğü belirsiz kurumlarda eğitilemez.

Bugün bu ülkede hem devlet okullarının içi her anlamda boşaltılıyor hem de devlet okullarındaki öğretmenlere karşı sistematik bir nefret pompalanıyor. Bunun sonucunda velilerin kayda değer kısmı için devlet okulları birer öcü halini alıyor ve nihayetinde veliler özel okullarla koşulsuz şartsız bir şekilde masaya oturuyor. Devlet okulunun öcü olduğu kabulü öyle basit bir durum değil. Sen devlet okulunun öcü olduğu fikrinin zihinlere yerleşmesine olanak sağlayacak bir sistem inşa edersen özel okullar da bundan istifade eder. Son 15 yıldır devlet okullarının içi sistematik bir şekilde boşaltılıyor. Okullar her geçen gün daha da kriminal bir hale geliyor, okul idarelerinin yaptırım gücü azalıyor, iyi ahlaklı, düzgün, saygılı öğrenciler ise bu sisteme kurban ediliyor. Bu da tartışmanın diğer boyutu. Böyle bir ortamda özel okullar da ortadaki yangını olabildiğince körükleyip meseleyi kendi lehlerine çeviriyorlar. Bunu da babalarının hayrına değil, Eymen Can'ların babasının cebindeki parayı istedikleri için yapıyorlar. Veliler devlet okullarının iyileştirilmesi için örgütlü hareket etmek yerine özel okullara koşulsuz şartsız imza atıyorlar. Bu sadece eğitimde değil, sağlık sisteminde de yaşanıyor. Biz ne yazık ki talepkar bir millet değiliz. Verdiğimiz trilyonlarca lira vergiye rağmen günün sonunda çocuğumuzu özel okula veriyor, hastamızı özel hastaneye götürüyoruz. Buna karşın hem vergi tarafında hem de eğitim ve sağlık tarafında fahiş zamlarla yüzleşiyoruz. Talep etmedikçe de yüzleşmeye devam edeceğiz.

melnur

Platin Üye
Devlet okullarını bitirdiler, öğretmenleri itibarsızlaştırdılar,.........
Emeği geçen herkesi Allah bildiği gibi yapsın gerçi o da ancak seyrediyor ama olsun.

ismail89

Altın Üye
Eskiden özel okul mu vardı?
Biz hepimiz Devlet okulunda okumadık mı?
Arap yağı bol bulunca saçına sürer miş.
Türk de parayı bol bulunca özel okula gömüyor.
Özel okul bir ticarethane. Adamlar ek katma değer yaratmak için ellerinden geleni yapıyor.

Şeytan tüyü

Elmas Üye
Parası olan açıyor eğitimlimi donanimli mi ? Parayı veren düdüğü çalar kurumlari

Üst Alt