Otistik bireylerin özellikleri

• Kullanıcı Nazlı
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Forum Meydanı
Konu sahibi son olarak 56 gün önce görüldü
Dil ve konuşma becerileri
Ekolali
İşaretleri ekolotik olarak kullanma
Şahıs zamirlerini kullanmada güçlük
Monoton konuşma
Dile dayalı şakaları anlamada güçlük
Konuşma konusunda sınırlılık
Neden niçin nerede nasıl sorularını yanıtlamada güçlük

Sosyal beceriler

Otizm en çok sosyal becerilerin gelişimini etkiler. Quill(2000), otizimde gözlenen ve sözel olmayan iletişim becerileride kapsayan sosyal yetersizlikleri, sosyal iletişim için gerekli olan göz kontağının az olması, iletişimde yüz ifadeleri ile jest ve mimikleri kullanamama, ilgilerini / başarılarını yada çeşitli etkinlikleri diğerleri ile paylaşma isteğinin olmaması, ortak dikkatdeki sınırlılık, taklit becerilerindeki sınırlılıklar ile oyun becerilerindeki yetersizlikler olarak sıralamıştır.

Bilişsel beceriler

Otistik çocuklarda uyaranların tüm özelliklerine dikkat etmede güçlük olarak tanımlanan aşırı seçicilik tipik bilişsel özelliklerden biri olarak kabul edilmektedir. Uyaranların bir yada az sayıda özelliğini dikkat etmeleri nedeniyle ortamdaki uyaranlar arttıkça ve karmaşıklaştıkça otistik çocuğun bu uyaranlara vereceği tepkilerde azalmaktadır. (Quill 2000) Bu sınırlılık sadece kavram öğrenmeyi değil sosyal gelişimi de engellemektedir. Bilişsel ve sosyal becerilerdeki yetersizliklerin en çok diğer kişilelerin duygu düşünce isteklerinin farkında olma ve anlamada görülür.

Davranışsal özellikler

Otizmin temel belirtilerinden birisi de bu çocuklarda gözelenen çeşitli törensel davranışlardır (Yinelenen, tekrarlanan davranışlar) sallanma, kendi etrafında dönme gibi vücut hareketleri anlamsız ses çıkarma yada sürekli olarak aynı sözcükleri tekrar etme tipik törensel davranışlar olarak kabul edilmektedir.

Sağaltım yöntemleri

Otistik çocuklar için ilaçla sağaltılan psikolojik sağaltım yöntemlerinide içine alan birçok sağaltım yöntemi geliştirilmiş olmasına karşın yapılandırılmış yoğun ve bir yetişkin / bir çocuk sistemiyle yapılan eğitimin çocuğun becerilerini arttırabilecek en iyi sağaltım yöntemi olduğu kabul edilmektedir.

Otizmin olabildiğince erken belirlenerek, eğitime ilk yıllarda başlanması ile çocukların kazanımları artmakta; geçmiş yıllardan farklı olarak birçok otistik çocuk okul öncesi ya da ilköğretim döneminde normal okullara kaynaştırılmaktadır. Sınıfında otistik çocuk olan sınıf öğretmenleri çocukların özellikle öğrenme özelliklerini ve davranışlarının anlamlarını iyi bilmeli, diğer çocukların otistik arkadaşlarının özelliklerini ve gereksinimlerini anlamasını sağlamalıdır.

-Alıntı-

NazLı Özel eğitim kitabını okumama gerek yokmuş yarınki sınavın konularını yüklüyorsunuz :p

Özellikle de ben zamirinde güçlük çekiyorlar.

NazLı çoklu yetersizlikleri de yükle tam olsun :p Daha kitaba gerek kalmaz :p

Geri