Ölümü istemek günah mıdır ?

Konu sahibi son olarak 2432 gün önce görüldü
Yaşadığımız dünya bir sınav yeri,bir bekleme salonudur.Bu dünyada her türlü olay ile karşılaşabiliriz..
Türlü türlü hastalıklar geçirebilir,zalimlerin zülmüne maruz kalabilir,ticaret hayatında sıkıntılar yaşayabilir,iflas edebilir,iftiraya uğrayabilir,
trafik kazası geçirip sakatlanabilir.Elhasıl çeşitli cefa,ızdırap ve sıkıntıyla karşılaşabilir.Bu olaylardan dolayı ölümü istemek caiz değildir.
Yaşadığımız bu dünya geçicidir.Gerçek ve sağlam imanı olan kişiler için bu olayların mühim değildir.Gerçek müslüman bu dünyada kaybettiklerinden dolayı üzülmez,dünyevi
mevk-i makam,mal mülk kaybından dolayı ölüm istemez.
Sevdiklerinin vefatına üzülür ancak onlarla ebedi hayatta tekrar bir araya geleceğini düşünerek acısını hafifletir.Bir yakının ölümünden dolayı kendi ölümünü istemez.

Peygamber Efendimiz(s.a.v) bu konuda ne diyor ?

Hz.Muhammed(s.a.v),ashabını ve herkesi ölümü istemekten sakındırmıştır.Bakınız bu konuyla ilgili ne buyurmuştur.
“Sizden hiçbiriniz,başına gelen bir sıkıntıdan ötürü ölümü asla temenni etmesin.Şayet ölümü istercesine fevkalede bir darlıkta kalırsa o zaman şöyle desin:’Allah’ım
benim için yaşamak mümkün olduğu müddetçe beni yaşat;benim için ölüm hayırlı vakit de beni öldür.”(Tirmizi,Sünen,Cenaiz,c.2,s.222;Ebu Davud,Sünen,Cenaiz,c.3,s.188)

Peygamber Efendimiz(S.a.v) bir başka hadis-i şeriflerinde şöyle buyurmaktadır:

“Sizden hiçbiriniz ölümü temenni etmesin(istemesin).Eğer o kimse iyilikle meşgül bir kimse ise,umulur ki iyiliği ve sevabı artar.Eğer kötü bir kimse ise belki günahlarından
tevbe eder de azaptan kurtulur.”(Buhari,Sahih,c.3,s.130)

Buhari ve Müslim’in rivayetlerine göre,Hz.Enes(r.a.) şöyle buyurmuştur:
“Kendisine ölüm gelmeden hiç kimse ölümü istemesin ve ameline güvenmeden ölümün gelmesine dua etmesin.”

“Eğer Resülllah(s.a.v) ölümü istemekten nehyetmeseydi,ölmemizi isteyecektik.”

Günah olduğunu biliyorum.
Konu için teşekkürler.

istemeden ölmek günahmıdır ?

Ecelin gelince ölmek tabikii günah değil,dünyada mâruz kaldığı musibet sebebiyle ölümü temenni etmesi günah
Kişinin eceli gelince, istese de istemese de, ne uzar ne kısalır (Yunus, 10/49, Nahl, 16/61)

Geri