Daha nereye cami yapacaklar çok merak ediyorum.
Camiyi uzaylılar değil, buna ihtiyaç duyan insanlar yapıyor.
Ayrıca bunun için devletten bir ödenek te ayrılmıyor.
Yani kimsenin beş kuruş vergisi aktarılmıyor,
Rahat ol lütfen.
Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için lütfen foruma kayıt olun veya giriş yapın. Üyelik tamamen ücretsizdir ve sadece birkaç dakikanızı alır.
Daha nereye cami yapacaklar çok merak ediyorum.
Camiyi uzaylılar değil, buna ihtiyaç duyan insanlar yapıyor.
Ayrıca bunun için devletten bir ödenek te ayrılmıyor.
Yani kimsenin beş kuruş vergisi aktarılmıyor,
Rahat ol lütfen.
![]()
Dinen ihtiyaç duyulabilir ama neden bu kadar fazla sorusuna yanıt arıyorum şahsen.
70 küsur milyon kişinin hepsi müslüman değil, bunu çok iyi biliyorsunuz.
Müslüman olanların hepsi de sünni değil, bunu da biliyorsunuz.
İnanmayanları, başka dinlere inananları, mezhebi gereği camiye gitmeyenleri ya da gerek duymayanları çıkarırsak ve kalan insan sayısını cami sayısına oranlarsak epey yüksek bir sayı ile karşılaşırız ki (bunu sadece okul yapmak mı yoksa cami yapmak mı konusu altında olduğumuz için yazıyorum, normalde tartışmam bile.) kişi başına düşen okul ya da öğretmen sayısına nazaran abartıdır bu, bana göre.
Madem ibadet bu kadar önemli, ülkemizde azımsanmayacak kadar çok alevi yaşarken cemevlerinin sayısı neden bu kadar az?
Din kişiseldir, kaldı ki müslümanların kaç tanesi camiye gidiyor? Kaç tanesi herhangi bir özelliği olmayan günde öğle namazı için camiye gidiyor? Çok az. Eğitim ise evrenseldir, her bireyin eğitime ihtiyacı vardır, dine ise ihtiyaç duymayabilir. Bu yüzden gereksiz görüyorum.
Bu arada, gayet rahatım, merak etmeyin.
Seni anlıyorum.
Ama sanırım ben kendimi ifade edemiyorum.
Şimdi sanırım sen zannediyorsun ki ;
orta da bir irade var, ve cami ile okul sayısının hangi oran da olacağına bu irade karar veriyor.
Hayır böyle bir şey yok.
Kimsenin böyle bir karar verme hakkı da yok.
Bu yalnızca kişilerin kendi kişisel tercihidir.
Yani başka kimseyi bağlamaz.
Düşün, şimdi benim ailem dört kişilik yani sedan bir araba bana yeterlidir.
Ama ben gidip, koca bir otobüs alıyorum kendime,
ya da aynı arabadan üç tane daha sahip oluyorum.
Bundan kime ne ?
Para benim, akıl benim, özgürlük benim.
İhtiyaçlarımı nasıl karşılayacağıma yalnızca ben karar veririm.
, , , , , ,
Devlet te kimsenin cami yaptırmasına karışamaz ya da bunu sınırlandıramaz.
Benim param varsa, gider bir arsa satın alır ve üzerine cami yaptırırım.
Devlet buna engel olup ta, yaptıramazsın diyemez, böyle bir yetkisi yok.
Şimdi bu durum da müslüman olan halkın tamamen kendi özgür iradesi ve bütçesiyle yaptığı camiye,
kim bir sınır getirebilir ?
, , , , , ,
Ayrıca azınlıklardan bahsetmişsin ?
Onların ibadethane yapma hakları yok mu ?
İsteyen istediği gibi kilise ya da havra ya da cem evi yapamıyor mu ?
Elbette ki azınlıklar da bu konuda en az sünni müslümanlar kadar özgürler.
İstedikleri gibi, ihtiyaç duydukları ibadethaneleri açmaktadırlar.
Yani bu konuda da hiçbir ayrımcılık yok.
, , , , , , ,
Şimdi siz bu durumda tam olarak ney den rahatsız oluyorsunuz acaba ?
Bir konuda ben de hak veriyorum, parası varsa bir insanın ne istiyorsa onu yapabilir...
Rahatsız olduğum konu şu ki, parası olan ve cami yaptırmak isteyen bir insan birazcık araştırma yapsa ya da direkt çevresine baksa yeteri kadar cami olduğunu görebilir. Demem o ki bu parayı daha yararlı işler yaparak harcayabilir, eğer gerek duyuluyorsa okul yaptırmak sadece bir örnek.
Başka din ya da mezhepteki insanları örnek vermem bir hataydı sanırım, konu çok başka yönlere çekilecek gibi, o yüzden affınıza sığınarak o konu hakkında bir karşılık vermiyorum.
Toparlayayım artık, parası varsa bir insanın, toplum için en yararlısı neyse onu yapmalıdır, yani bu iki seçenek arasından okul yaptırsın diyorum.