Niçin dua ederiz?

Konu sahibi son olarak 2617 gün önce görüldü
Niçin dua ederiz? : niçin dua ederiz , niçin dua ederiz , niçin dua edilir vs..

Niçin dua ederiz?

İnsan, bağlanma ve sığınma eğilimi olan bir varlıktır. Bu eğilim emniyet, güven, dayanma, korunma, sığınma gibi insanın temel ihtiyaçları arasında yer alır. İnsan akıllı ve güçlü bir varlıktır. Ancak bazı durumlarda çaresiz kalır. Kendisindeki güçsüzlük ve çaresizlik nedeniyle kendinden güçlü bir varlığa sığınır. Ondan yardım ister. Bunlar bazen aile büyükleri, bazen de bir arkadaşı olabilir. Ancak bazı durumlar vardır ki, onların da elinden bir şey gelmez. Çünkü onların da güçleri sınırlıdır. İşte bu durumlarda sonsuz güç sahibi Allah’a yönelir ve ondan yardım ister. Dileklerini ona dua yoluyla aracısız olarak iletir. Bunlar çaresizliğin yanında bazen bir teşekkür, bazen bir sevinç, bazen de içten bir memnuniyeti ifade eden cümleler olabilir.

O volkanlardan şimşeklerden korkmasaydılar ah, ah ulan homo memolar.

B i t i r d i n i z b i z i e v l a d ı m

LameRawAfricangroundhornbill-max-1mb.gif

Evrende bazi seylerin kendi cikarlarimiz dogrultusunda olmasini diledigimiz tanriya karsi yapilan yakaris.
Koskoca evrende bir cok dua nin diger insanlarin karsit dualari ile cakismadan ne derece kabul gordugude muammadir. Muhtemelen belirli iyilige yonelik dualar kabul goruyordur. Mesela en belirgini "allahim sen annemi babami koru" ancak onlara bicilmis omur ve cuzi iradelerini varsayarsak ufacik bir butterflyeffect bile sonucu buyuk olcude degistirir. Aslinda bir paradox gibi de gozukebilir dua. Tabi isleri yoluna koymakla gorevli bir birim varsa diger tarafta isler degisir.
ote yandan gunde milyarlarca insanin ayni anda allaha seslendigini dusunursek kulak cinlamalari ve hangisinib dinleyecegi konusu biraz allahinda canini skicaktir.

Hatta eski ahitte tanrilarin insanlari cok gurultu cikardiklari icin telef ettigi bile yazmaktadir.

Neyse konu dagiliyor. Dua etmek bir nevi "allahim lutfen 2x2 4 olmasin" digip sonucu beklemek kadar umut vericidir. Yani dua ile kaderi yenmeniz pek mumkun olmuyor dine gore :)

Dua etmek insana birsey kaybettirmedigi gibi, kazandirdigida pek bi muammadır. Uyusturucu gibidir aslinda kriz agninda damarlariniza enjekte edip rahatlamanizi saglar.

Kendi gücümüzle edinemediklerimizi güvendiğimizden dileriz. Her dua'nın bir içeriği var ve genelde bir istekten oluşur. Ben her şeyi akışına ve yaratanın rızasına bırakmayı tercih ediyorum. İstesem gökten bir ton altın düşşün ve dua'm kabul olup altında kalsam, ölürüm. O halde, her şeyin en hayırlısını yaratan kendi bilir.

Geri