Nevruz türklerin bayramı mı ?

Konu sahibi son olarak 796 gün önce görüldü
Bu gunun din ile pek ilgisinin oldugunu dusunmuyorum zira nevruz diye adlandirdigimiz gun,kuzey yarim kuresinde her yerde ayni etkinliklerle kutlanir.
Insanlarin mevsimsel akisina gore hayatlarini insa etme cabalarinda,ilkbaharin gelisi, yeni yilin baslangicini ve doganin uzun kis uykusundan uyanisini onlara hic sarsilmayan bu periodik akista yardimci olmustur.
Orta Dogu Anadolu ve Orta Asya da Nevruz diye adlandirilmasi da yalniz Perslerin lisan ve kaynak uretmede o zaman icin tartisilmaz bir onculuk yaptiginin kanitidir.
Ayni gunu bati avrupa da baska ad ile ve yine ayni rituellerle kutlanmaktadir.
Bu gun siyasi eylemlerden cok uzak durmasi gereken bir gundur.
Yani kimsenin tekelinde degildir cunku insan icin kulturel bir mirastir.

Bu gunun din ile pek ilgisinin oldugunu dusunmuyorum zira nevruz diye adlandirdigimiz gun,kuzey yarim kuresinde her yerde ayni etkinliklerle kutlanir.
Insanlarin mevsimsel akisina gore hayatlarini insa etme cabalarinda,ilkbaharin gelisi, yeni yilin baslangicini ve doganin uzun kis uykusundan uyanisini onlara hic sarsilmayan bu periodik akista yardimci olmustur.
Orta Dogu Anadolu ve Orta Asya da Nevruz diye adlandirilmasi da yalniz Perslerin lisan ve kaynak uretmede o zaman icin tartisilmaz bir onculuk yaptiginin kanitidir.
Ayni gunu bati avrupa da baska ad ile ve yine ayni rituellerle kutlanmaktadir.
Bu gun siyasi eylemlerden cok uzak durmasi gereken bir gundur.
Yani kimsenin tekelinde degildir cunku insan icin kulturel bir mirastir.
Vaktiniz olursa devamını okuyabilirsiniz Geniş açı Prof. Dr. Osman Kemal Kayra - Nevrûz Türklerin bayramı mı? - tg mobile

Abi bak okudum.
Dini bir rituel olarak ele alinmamasini yaziyor mekalede.Yazar pagan gelenegi diyor.Islam ile bagdasi yok diyor.
Mesajin buysa baslik uymuyor neyse.
Ilk yazdigim cumlede bunu belirttim.
Biz nevruzu kutlariz mesela.
Ama ilkbahara hos geldin demek amaci ile.
Ayrica doga ile temellendirilen Šamanizme de yakisir bu gun.

bence baharın gelişinin kutlaması gibi bir şey. bizimkiler de bayılır bu kutlamalara.

bugünkü kutlamalara baktım da her zamanki gibi kürtler yine bu bayramı amacından çıkartmış.

bu itlere ayrı, iktidarın güvenlik güçlerine ayrı ...

Buradakilerin hepsi pkklı terörist dediğimizde ırkçı faşist falan oluyoruz
Burada bulunanların hepsi şehitlerimizin kanlarında boğulsunlar

Bir tane adam gibi siyasetçi de çıkıp ne yapıyorsunuz demiyor ya lanet olsun..

İşgal altındayız sanki haberimiz yok..

Geri