mesleğini kimliği haline getiren insan

• Kullanıcı Oggy
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Forumsal Sözlük
Konu sahibi son olarak 2 gün önce görüldü
tanışırken önce ismiyle değil, mesleğiyle tanışır........ anlatırken hayatını değil, mesleğini anlatır.........özel gün ve gecelerde kendi dileği yoktur mesela, çalıştığı yerin sosyal medya hesaplarından paylaşılanları geri paylaşır.........yürüyen linkedindir bunlar............ hayatsız olduğunu düşündüğüm insanlardır........ aşağılık kompleksinin nadide örnekleridir.........

Aşk yaşadığı bir mesleği varsa bana çok normal gelir bunlar sonuçta hayalini gerçekleştirmiş insandir

Üniversite kulüplerine konuşmaya gittiğim, şirketlere eğitim verdiğim bir dönem vardı.
LinkedIn’de motivasyon konuşmacısı gibi geziyordum.

Kafamda sahne, alkış, sektörde bilinen ilk kişilerden olmak...
Bir ara aynaya bakıp, kendi kendime bir şeylerin vizyonunu anlatırken buldum.

Hakikaten hastalık ama bu hastalık belli dönemlerde olmak zorunda.
İnsan kendisine bir şeylerde hedef koymayınca yaşamak için bir neden bulamıyor.

Mesleğini sevmek ve ciddiye almak güzel ama insanın bütün varlığını ona bağlaması biraz kırılgan bir durum yaratır
Çünkü insan:
sadece yaptığı iş değildir
sadece unvanı değildir
sadece üretimi değildir
İnsan; ilişkileri, düşünceleri duyguları ve hayata bakışıyla daha büyük bir şeydir.......

bu kadar zor bir şeyi nasıl yapabildiklerine şaştığım insanlardır. hayatın bin bir rengi varken, tek bir rengi seçmek.

Ortamına göre değişir aslında. O kadar kötü gelmedi bana da. İnsanlar, nereli olduğuyla tanımlıyor kendini ve bununla övünüyor. Üstelik soyunun nereden olduğu ya da nerede doğduğu kendi çabasına bile bağlı değilken… İnsanlar o kadar emek vererek elde ettiği mesleğiyle de kendini tanımlayabilir. Spesifik bir olaydan bağımsız yorum yapıyorum. Tutup tabii her ortamda “ben şuyum” “merhaba ben doktor bilal” filan demek belki irrite edici olabilir ama yine de çok yükselmedim jfjf iş yeri postlarını paylaşması da umurumda olmaz, bizim arkadaşlardan da var bunu yapan, sinir olmuyom kfjf aman bana ne ya :d
Meslek, kariyer emek verilerek ilmek ilmek işlenen bir şey, çok görmüyorum insanların bunun altını çizmesine, çok umurumda değil açıkçası; aşırıysa da umurumda olmaz:d

İşine aşık insanlardır. Çocukluğunda hayalini kurduğu mesleği yapıyordur.

İnsanlar yaptıkları le bilinir, mesleği ile tanınır.
Berber İsmail.
Dr @climax
Cumhurbaşkanı Erdoğan.
Taksizi, Dolmuşçu, Komiser v.s.
Anlatacakları da meslekleri ile ilgili olur elbette. Diğer sık anlatılan konular, Futbol, diziler, hava durumu.

Meslek kimliğimi belirlemesin.
Doğduğum yer, inandığım din belirlemesin. Medeni hal, sosyal statü, ekonomik durum belirlemesin. Hatta cinsiyet bile belirlemesin.

Ne belirlesin abicim bu kimliği? Lan boynumda asılı bla bla bakanlığı falanca hastanesi diye o kimlik. Nereme sokayım ben onu sana kötü hissettiriyor diye?

Çok da matah değil. Al senin olsun. Ben bir faydasını görmedim. Düşük gelir düşük yetki ve bol sorumluluk dışında ne verdi bana ha ne verdi?

bazı alışkanlıklar ediniyorum tabii ki mesleğimle alakalı mesela " yalnızlaştım "..

Kişisel tercih.
Hayatsiz neyse de asagilik kompleksi ne
Kim canını yaktı Ogi
can yakmak değil de bir gözlem diyelim........ yurtdışındayız, denk geldiğime çok heycanlandığım türk, bana tanışır tanışmaz istanbuldaki şirketinin geçen yıl ki cirosunu anlatıyor........... çıkarsana abicim turist personanı gezip tozalım gecelere akalım birlikte.......... yok illa bir sgk hizmet dökümü verecek......... kendini benden üstün olduğuna kanıtlayacak........

Doktor olsam boynumdan steteskopu hiç çıkarmazdım. Çünkü hep doktor olmak istedim. Jfjfjd

İnsanın kimliğini oluşturan parçalardan biri de mesleğidir. Bazen iş kimliğimiz baskın hale gelir yaşamımızda.
Sosyal medyada ilginç yansımalar var tabi.
Biz öğretmenlerde MEB yazmak atandım, taliplerime duyurulur demektir. :)
Akademisyenliğe ilerleyenler teker teker bölümlerini dökerler
Doktorlar rumuz haline bile getirmişler
Esnafın ne suçu var be asıl para onlarda emlakçı, galerici yazmıyorlar :p

can yakmak değil de bir gözlem diyelim........ yurtdışındayız, denk geldiğime çok heycanlandığım türk, bana tanışır tanışmaz istanbuldaki şirketinin geçen yıl ki cirosunu anlatıyor........... çıkarsana abicim turist personanı gezip tozalım gecelere akalım birlikte.......... yok illa bir sgk hizmet dökümü verecek......... kendini benden üstün olduğuna kanıtlayacak........

Anlattığın olguda bir meslek ya da mesleki kimliklenme göremedim.
Klasik bir sonradan görme halinin dışa vurumu gibi.
Ya gözleminde ya da rahatsız olduğun konuyu ifade etme şeklinde sıkıntı var gibi.

Oggy nin üzerinde durduğu problemin sosyolojide adi var arkadaslar.
Sosyal rol kurami

Bireyden beklenilen sosyal rolün, statü ve dönem normlarina uydurulup, topluma yarasir bir sekilde entegre edebilmek.
Parsons a göre.

Buna karsin Dahrendorff da der ki;
bu dinamikte kaybolan bireyselligin dogurdugu asilik ve karsi gelme sosyal ehemniyeti sarsmakta.

Kimlik degil problem,kisiliğin yok olabilmesi ki anlasilir bir durum.
Tüketici bir toplum ve bireyin "basarisi" ile ölcüldügü varolus mücadelesinde belirli bir statüye ulasinildinda, birey ondan beklenileni yerine getirmis oluyor.Cogu zaman da bilincsizce.

• Beğen
Tepkiler: RK
Geri