Lolita-Alıntılar

Konu sahibi son olarak 662 gün önce görüldü
Yaban öküzleriyle melekleri, dayanıklı renk dokularının gizini, peygamber sözü gücündeki soneleri sanat denen sığınağı düşünüyorum şu anda. Ki bu da seninle benim paylaşabileceğimiz tek ölümsüzlük olabilir, Lolita'm benim. (355)

Biliyor musun, ölmenin en korkunç yanı insanın bütün bütüne tek başına olması. (327)

O ifadeyi tam olarak anlatamam size... Öyle koyu bir çaresizlik vardı ki yüzünde, artık haksızlığın ve çaresizliğin sınırları zorlandığından -zorlanan her sınır kendisini aşan bir şeylerin de habercisidir- bu çaresizlik bir an sonra aldırışsız bir bönlüğe dönüşüverecek gibi görünüyordu; yüzündeki anlamsız aydınlık da bundan ötürü olmalıydı. (326)

Eski bir şairin dediği gibi; Güzelliğin ölümlü bilincine ödenecek / Vergi biz ölümlerin ahlak bilincidir. (326)

İşte böyle, dedi bu dünya birbiri ardınca sıralanan bir şakalar dizisiymiş ... (314)

Öngördüğümüz kader çizgisinden herhangi bir sapma, bize sadece haddini bilmezlik değil, ahlaki düşkünlük olarak da gözükür. (306)

İnsanın elinin erişemeyeceği kadar uzakta duran bu alev alev hayal, elde edilip de yanı sıra getirdiği bir yasaklamanın bilinciyle kirlenmesi olasılığı da bulunmadığından daha da bir kusursuzlaşır, benim hazzımı da kusursuzlaştırdı. (304)

Kimi sahtekarlarla kabile büyücülerinin öne sürdüğü üzere sanatsal yaratıcılık ikinci dereceden cinsel nitelikler arasında değildir, tam tersine; cinsellik sanatın el ulağından başka nedir ki ? (299)

Yalnızlık yozlaştırıyordu beni. Dostluğa, üzerime titreyen birine gerek duyuyordum. Kalbime güven olmazdı, ne yapacağı bilinmez bir organdı. (297)

Hepimizin, bizim için özel bir anlam ve önem taşıyan olayları üzerimize çekmek amacıyla Tanrılar tarafından özenle seçilmiş ‘kader nesneleri’ vardır; kimininki aralarla dönüp gelen bir manzaradır, kimininki bir sayıdır. (244)

Dikkatli ol.Hiçbir zaman durup dururken bırakıveremeyeceğin şeyler de vardır dünyada.Peşini bırakmamalısın. (242)

Sadece düşünceler dünyasında değil,eylemler dünyasında da yaşıyoruz.Ardındaki yaşantı olmadan sözcükler anlamsızdır. (206)

Humbert gittikçe huzursuzlaşıyordu. Çok özel, çok yeni bir duyguydu bu benim için; biraz önce öldürdüğüm birinin küçük hayaletiyle yan yana oturmuşçasına, beni boğan korkunç bir iç sıkıntısı. (161)

Güzellikle yırtıcılığın örtüştüğü bir nokta var; bu sınır çizgisini saptamak bütün dileğim, ama bir türlü yapamıyorum. Neden? (156)

Ah, bir kerecik de tiksindirici, yavan olabilsem! İnce - alaycı olmaktan öylesine halsiz düştüm ki! (126)

Bugün başarılı bir cani olmak için bilim adamı olmak gerekiyor. (102)

Deli gibi sahip olduğum o değil, benim kendi yarattığım düş varlığı bir Lolita’ydı. Gerçek Lolita’dan daha gerçekti belki, onunla örtüşüyor, onu sarıp sarmalıyor, kendi istemi ya da bilinci olmaksızın benimle onun arasında süzülüyordu – yaşamıyordu bile aslında. (72)

Ne gariptir hayat! Peşine düştüğümüz kaderden kaçınmak isteriz bir yandan da ! (65)

İnsanı önce günaha çağırır,sonra elini ayağını bağlar,benliğinin ta derinlerinde kör bir acıyla olduğu yerde bırakıverirdi.Ne yapmak istediğimi ve bunu çocuğun el değmemişliğini bozmadan nasıl yapacağımı çok iyi biliyordum. (64)

Bütün erkeksi görünüşüme rağmen son derece korkağımdır.Göz korkutucu bir ahlaksızlık çamuruna bulaşmak düşüncesi karşısında romantik ruhum buz kesilir,soğuk terler döker. (62)

Geri