Sözlük Koku Hafızası

• Kullanıcı Nef'
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Forumsal Sözlük
Sözlük
🟢 Konu yazarı şu anda aktif
Leylak bende tuhaf bir huzur uyandırıyor eminim küçükken o kokuda bir mutlulugum vardı.
Çünkü yaz gelince nerde olursa olsun koşarak gider koklarim ve bünyem buna aşırı olumlu tepki veriyor :)

Lanet olsun bu hafızama her kokuyu kişi ile eşleştiriyorum beynimde..

Her ortamda ilk kötü kokuyu hep ben alırım bu iyi mi köyü mü bilemiyorum..

insanların isimlerini, yüzlerini unutabilirim...
ama bende uyandırdıkları anların kokusunu asla unutamıyorum...
her anın bir kokusu var, iyi ya da kötü...
lavanta kokusu, narenciye kokusu...o keskin baharat kokusu... hepsinin yüzleri, anıları var...

Koku molekülleri burnumuzdaki reseptörlere bağlandığında sinyaller doğrudan koku alma soğanı (olfactory bulb) üzerinden limbik sisteme —özellikle amigdala (duygular merkezi) ve hipokampus (hafıza merkezi)— ulaşıyor. Yani arada neredeyse hiç durak yok, filtre yok, mantık devreye girmeden duygusal çekirdeğe çarpıyor. Onun için emosyonel uyarımı çok sert. Koku ile mühürlenmiş hatıralar kaybolmuyor. Çoğu zaman tek bir spesifik a'na götürüyo. Misal yağmur kokusu huzur verir, çok defa bu kokuyu duydun ama gözünüzü kapadığınızde tek bir a'na götürür seni. Sonra korteks devreye girer ve yağmur kokusu ile alakalı değişik olaylar ve hatıralar zihne gelir. Ama o ilk gelen otomatik hatıra değişmez.

Bu koku işi harbi cok ilginç.
Bazi insanlar nedensiz antipatik gelir.
Somut bir sey yok ortada ama bir türlü isinamazsin.
Bilincsizce o kisiden aldigimiz kokusu ile alakali bu olay.
Kisacasi kokusunu begendiginiz bir birey sizinle uyumlu oluyor..hem emosyonel hem de sexuel anlamda.
Bu, o karsidaki insanin pis koktugu anlamina gelmiyor, yalniz size uymuyor.
Hos bu durumu parfüm endüstrisi yerle bir etti ama yasasin dogadan gelen rehberlik.
Kardesler birbirlerinin kokusundan nefret eder mesela.
Bu da ensesti önlemek icin doganin bir savunma kalkani.
Iç güdülerimize güvensek, dünya daha cekilir hal alacak.

ben koku almıyorum ;dd .. galiba ben de bu özellik yok ya da kokusunu hissedeceğim henüz bişey olmadı..

Dedim ki benim gibi kokuya takıntılı bir insanın böyle bir konuyu açmış olması gerekirdi ve evet buldum:d

Koku duyusu ya da hafızası, anne karnından başlayan bir süreç. Bebeklerinizin bluetooth’a bağlanır gibi sizi araması ya da sizde sakinleşmesi de yine bu duyuyla alakalı. Koku ile tanışıyoruz ilk insanımızla diyebiliriz. Çok önemli, çiftler arasındaki kimyasal uyum da bununla ilişkili. Pek çok şey koku ile ilintili, anıları çağırmak da buna dahil.

Ten kokusu çok önemli, seni o kişiden uzak da tutar yakınlaştırırda. Bazen birilerinin olduğu ortamdan hemen kaçmak istiyorum.

Üniversitede İsmail diye bir arkadaş vardı.üzerinden hiç çıkarmadığı deri montu meşhurdu.günde iki,üç paket sigara içerdi.çocuğu görmeden önce kokusu gelirdi.sigara kokusunu hapseden deri mont kokusu.o koku hâlâ hafızamda.

Kahretsin bununla ilgili bir film vardi. Bir grup denek insanin beynine cip yerlestirip hafizalarini manipüle ediyorlardir. Aralarindan biri bir kizin sac tokasinin kokusuyla hafizasini geri kazaniyordu. Hatta filmde the connels - 74-75 sarkisi caliyordu. Pek bilinen bir film degil fakat sonu guzeldi.

Ama bir turlu bulamadim.

Narkotik köpeği halt etmiş yanımda. 10 km öteden koku alırım ben. Benden kaçmaz.

Leylak bende tuhaf bir huzur uyandırıyor eminim küçükken o kokuda bir mutlulugum vardı.
Çünkü yaz gelince nerde olursa olsun koşarak gider koklarim ve bünyem buna aşırı olumlu tepki veriyor :)

Leylak benim cicegim : )
O kadar hatira yuklemisim ki farkli farkli zamanlardaki birsuru seyi hatirlatiyor. Cok severimm.

• sarılma
Tepkiler: ne
Geri