Kendi söküğünü kendi dikmek

Konu sahibi son olarak 1063 gün önce görüldü
her şeyi kendim hallederim, her şeyi başarabilirim, kimseye ihtiyaç duymam hissiyatının altında yatan gerçek.
erken çocukluk döneminde karşılanmamış ihtiyaçlardan, ihtiyaçlarını kendi başına gidermekten meydana gelir.
sağlıklı bir birey, toplumun diğer fertlerine de ihtiyaç duyar, duymak zorundadır.
ayrıca aklınızda bulunsun, siz ahtapot değilsiniz her yere yetişemezsiniz.

Buna kesinlikle katılıyorum ya.
Anne baba konforuyla büyüyenle, genelde tek büyüyen arasında uçurum olabiliyor.İlk grup çok daha miymiy,yaşadığı zorlukları direkt karşı tarafa yıkan,memnuniyetsiz ve tahammül edilemez tipler olabiliyor.
En azından benim denk geldiklerım öyleydi.
Hiç sevmem

Benim bu genelde kendim hallederim , elbet bazen pes ettiğim zamanlar oluyor nadiren ama onda da çabuk toparlarım. Sorumluluklarım çok fazla... Bugüne kadar sorun yaşamadım, başardım. Kısacası genel olarak kendi söküğümü kendim dikerim. Zaman zaman çok güvendiklerimden , sevdiklerimden destek almayı da ihmal etmem.

Buna kesinlikle katılıyorum ya.
Anne baba konforuyla büyüyenle, genelde tek büyüyen arasında uçurum olabiliyor.İlk grup çok daha miymiy,yaşadığı zorlukları direkt karşı tarafa yıkan,memnuniyetsiz ve tahammül edilemez tipler olabiliyor.
En azından benim denk geldiklerım öyleydi.
Hiç sevmem

aslında bahsettiğin iki durum da ruhsal baglamda sorun yaratan şeyler.
ilkinde bağımlı kişilik gelişiyor. bu yüzden sorumluluk bilinci gelişmemiş ve sorunlarını kendi dışında gören kisiler oluyorlar
narsist kişilik de böyle gelişiyor bir bakıma.
ancak bu dediigim abartılı aile konforunda geçerli.

telefondan giriyorum o yüzden daha net ifade etme şansım yok bir ara notlarıma bakar bunu cevaplarım.

@Lefty konunun genellemesi yapılamaz ancak clcukluk döneminde ihtiyaç duyduğu anda ebeveynini bulamayan kişi yetiskinlikte istemeyi bırakır.
yardım çağrısı erken çocuklukta çok önemli yani çocuk yardım gelebileceginden umudu kestiği an da gelişim olarak güçlü kişilik belirtileri göstermeye başlar. engin gectanin insan olmak kitabında bundan bahseder.
güçlü karakter doğuştan gelmez, şekillenir boyle daha net anlatılır sanırım

aslında bahsettiğin iki durum da ruhsal baglamda sorun yaratan şeyler.
ilkinde bağımlı kişilik gelişiyor. bu yüzden sorumluluk bilinci gelişmemiş ve sorunlarını kendi dışında gören kisiler oluyorlar
narsist kişilik de böyle gelişiyor bir bakıma.
ancak bu dediigim abartılı aile konforunda geçerli.

telefondan giriyorum o yüzden daha net ifade etme şansım yok bir ara notlarıma bakar bunu cevaplarım.

@Lefty konunun genellemesi yapılamaz ancak clcukluk döneminde ihtiyaç duyduğu anda ebeveynini bulamayan kişi yetiskinlikte istemeyi bırakır.
yardım çağrısı erken çocuklukta çok önemli yani çocuk yardım gelebileceginden umudu kestiği an da gelişim olarak güçlü kişilik belirtileri göstermeye başlar. engin gectanin insan olmak kitabında bundan bahseder.

Tabii ki ilk yorumumdan da belli olacağı şekilde bunu kutsamiyorum zaten de sadece bahsettiğim tipleri daha katlanılmaz buluyorum. Narsist bi insanı şımarık ve sürekli şikayet halindeki bi insana yeğlerim şahsen.

Gençtan'nın kitaplarını severek okuyorum ve ben de genelleme yapılamayacağına vurgu yaptım.
Çocuğa sorumluluk bilinci ailede aşılanıyor. Ödevlerini bile kendi yapmayan çocuk ister istemez bir süre sonra her konuda etraftan yardım beklemeye başlıyor.

Bakıcı olan bir evde de büyüse sonuçta sorumluluk almayı öğrendiği andan itibaren kimseden yardım istemeyebilir, onu ifade etmeye çalıştım.

Tabii ki ilk yorumumdan da belli olacağı şekilde bunu kutsamiyorum zaten de sadece bahsettiğim tipleri daha katlanılmaz buluyorum. Narsist bi insanı şımarık ve sürekli şikayet halindeki bi insana yeğlerim şahsen.
ben narsisti bağımlı kişilikle aynı yollardan geçtiği için verdim.
yoksa en azından guvensiz olup her şeyi başkasından beklemiyorlar.
o daha kötü

sökük dikmek kısmını çoğu kişi fiziksel bir iş, bir eylem olarak değerlendirmiş ama maalesef öyle değil. @Lefty hn siz de buna dayanarak ''bakıcılı çocuk'' örneğini vermişsiniz sanıyorum ki. fakat bunun psikolojik boyunu da unutmamak, es geçmemek gerek. @Laedri 'nin bahsettiği daha çok böyle bir eksiklik. duygusal ve ruhsal olarak tatmin edici olmayan hiçbir şey, maddi ya da fiziksel bir destek ile bir tutulmamalı kanaatindeyim. bu boşluktan açılan sökükleri dikmek daha zor ve o yüzden bunu çocukken başarabilen, yetişkin birey olduğunda da aynı şekilde hayatını sürdürüyor. günaydın sabah sabah gereksiz bir ciddiyet oluştu ayol a aa.dfjg

Gençtan'nın kitaplarını severek okuyorum ve ben de genelleme yapılamayacağına vurgu yaptım.
Çocuğa sorumluluk bilinci ailede aşılanıyor. Ödevlerini bile kendi yapmayan çocuk ister istemez bir süre sonra her konuda etraftan yardım beklemeye başlıyor.

Bakıcı olan bir evde de büyüse sonuçta sorumluluk almayı öğrendiği andan itibaren kimseden yardım istemeyebilir, onu ifade etmeye çalıştım.

yardım konusunu bence kavram olarak yanlış algiliyorsunuz.
konuya gelince bakıcı da bir geri dönüş istasyonudur, yardım ihtiyacına yanıt verebilir.
burada bahsettiğimiz aile ve yardimm kavramı sorumsuz aile bireylerinden kaynaklanıyor.
geri dönüş için bir yardım istasyonu bulamamak, palyatif çözümler üreterek sorunun üzerinden gelmek.

yardım konusunu bence kavram olarak yanlış algiliyorsunuz.
konuya gelince bakıcı da bir geri dönüş istasyonudur, yardım ihtiyacına yanıt verebilir.
burada bahsettiğimiz aile ve yardimm kavramı sorumsuz aile bireylerinden kaynaklanıyor.
geri dönüş için bir yardım istasyonu bulamamak, palyatif çözümler üreterek sorunun üzerinden gelmek.
İlk yorumunda bahsettiğin cümleye göre görüş yazdım. Senin ne demek istediğini anlıyorum.

Edricim, cocuk yasta ebeveyn,bakici vb kisilerden gereken yardimi ve ilgiyi alamayan cocugun, gelecekteki sosyal hayatda güclü olur söylemin cok tehlikeli.O sadece filmlerde olur.
Bilakis, ilgisiz ve kendi basina buyruk yetisen cogu cocuk, gelecekteki hayatinda gereken güven duygusunu yitirmis olmakla beraber,kendisine de güvenmez.
Aslinda etrafa güvensizlik , kendi sökügümü kendim dikerim tutumunu dogurur.Bu tutumun amaci da aslinda, bilincaltina inecek olur isek, insanin yitirmis oldugu özgüvensizligini pekistirmektir.
Sonra gelsin borderlinelar, okbler vb.
Kimse süpermen degil, yardim istemek de insani bir seydir.

Velhasil, insan sosyal bir varliktir ve illa birine ihtiyac duyar.
Herkes birilerine adaptedir.

Edricim, cocuk yasta ebeveyn,bakici vb kisilerden gereken yardimi ve ilgiyi alamayan cocugun, gelecekteki sosyal hayatda güclü olur söylemin cok tehlikeli.O sadece filmlerde olur.
Bilakis, ilgisiz ve kendi basina buyruk yetisen cogu cocuk, gelecekteki hayatinda gereken güven duygusunu yitirmis olmakla beraber,kendisine de güvenmez.
Aslinda etrafa güvensizlik , kendi sökügümü kendim dikerim tutumunu dogurur.Bu tutumun amaci da aslinda, bilincaltina inecek olur isek, insanin yitirmis oldugu özgüvensizligini pekistirmektir.
Sonra gelsin borderlinelar, okbler vb.
Kimse süpermen degil, yardim istemek de insani bir seydir.

Velhasil, insan sosyal bir varliktir ve illa birine ihtiyac duyar.
Herkes birilerine adaptedir.

güçlü olur dememistim aslinda.
çocukluk döneminde, gereken yardımı alamayan yani sorumsuz aile içinde büyüyen çocuk bir süre sonra geri dönüşü elde edemediğinden, yardım çağrısından vazgeçer. ebeveyne ve çevreye güvensizlik nasılsa yardım gelmeyecek düşüncesi diyebiliriz
artık kendi başına halletmeye caliisr, bazıları bunu halledebilir bazıları halledemez.
kişilik kısmının geri kalaniyla alakalı.
yoksa her ilgisiz çocuk güçlü demek degil bu ama aileden yardım görmemiş bireylerin de güçsüz görünmemek adına mis gibi yaptıkları yadsınamaz.

Artik kendi basina haletmekte zorlanir,cünki tedirginlik yasar.Özgüveni yok cünki...gelismemis ilgisizlikten...yani basaranlar da var ama istisna
Erik Erikson'u attim kucagina canim..
Vaktin olursa bir ara göz atabilirsin, kayde deger dersen.

Artik kendi basina haletmekte zorlanir,cünki tedirginlik yasar.Özgüveni yok cünki...gelismemis ilgisizlikten...yani basaranlar da var ama istisna
Erik Erikson'u attim kucagina canim..
Vaktin olursa bir ara göz atabilirsin, kayde deger dersen.

elimdeki kitap bitince bakacağım.
freud kafamı delmekle meşgul şu ara
çorba oldum.

bazı şeyler birlikte güzel
abartmamak lazım

Geri