Kariye Müzesi'nin Camiye Dönüştürülmesi

🟢 Konu yazarı şu anda aktif
Ayasofya'dan sonra Kariye Müzesi'de alınan kararla camiye dönüştürülüp ibadete açılıyor.
Düşünceleriniz neler, tarihin en eski yapılarından ve enlerinden sayılabilecek bir yapı bu da.
İbadete açılması mı gerekiyor her yapının anlamıyorum.
Ne güzel camiler var ve sayısız.
Tarih, sanat diyoruz..MEDENİYET diyoruz..
Bazı şeyler olduğu gibi kalsa hani, çok üzüldüm.
Evrensel değerler bunlar.
Kilise kilise olarak kalsa, cami cami olarak kalsa, müze de müze olarak.

Yetmez ama evet.

Galata ve kız kuleleri, Balat Bulgar kilisesi, fener Rum patrikhanesi, Ferhatpaşa a101 marketi de cami olmalı. Olacak!

Allahu Akbar!

Toplumlar farklılıklarıyla , farklı Din ve kimliklerle kültürlerle güzel. Cami yapmaya ne gerek var dedirtiyor bana tabi. Tarihi değerleri korumak , tarihe sahip çıkmak da bir ibadet biçimi. Gerek yok yani bunlara.

Zaten bunların %99 u kelime-i şehadetin Türkçe anlamını bile söyle desen bilmez. Mal gelmiş davar gidiyorlar ne tarihi ne bilinci ne kültürü ne saygısı?
Geçiniz efendim.

Adam beş sene okul oluyo arapca, Mekke'de ekmek isteyemiyor bakkaldan. Papağan la bunnar

Türkiye gücünü göstermeye devam ediyor. Çekemeyen arkadaşları görüyorsunuz..

Üsküdar'da restorasyona muhtaç ahşap binalara ellerini sürmüyorlar ama

hani şu yasaklar başlamadan önce gitmiştik
son gittiğimiz yerdi
müze kartla dolanıp duracadık
pek dolanamadık

Sümela Manastırı'nın başına gelenleri gördükten sonra Kariye ve Ayasofya'dan da yakın zamanda böyle vandallıkları görmemiz, duymamız çok olası. Kariye enfes bir kültür kompleksidir. Bunu yaşatmak, tüm dünyaya açıp ticari bir kazanç elde etmek varken metrekareye en çok caminin düştüğü ilçeye yeni bir cami kazandırmak en hafif tabirle göz boyamaktır. Bir de tutturmuşlar kılıç hakkı bilmem ne. Ulan sen kimsin? Ne kılıcından bahsediyorsun? Çok değil 100 sene evvel İngiliz, Fransız, İtalyan senin göz bebeğin İstanbul'un semtlerini bölmüş kendilerince işgalcilik oynuyorlardı. Bugün o sövdüğün Atatürk ve silah arkadaşları olmasa bırak kılıç hakkını götünde donun olmadan Anadolu bozkırında kıraç topraktan bir şeyler çıkar umuduyla çapa yapıyordun.

Kültüre milletlerden ve dinlerden bağımsız saygı duyabilmek çok zor olmasa gerek. Atam atam deyip sözde fikirlerini benimsedikleri Fatih'in hoşgörüsünün milyarda birlik bir kısmı bu siyasal islamcılarda olsa bugün çok farklı bir ülke olurduk ama yok işleri güçleri şovenist söylem. Yapmayın ya gerçekten yeter. Bırakın şu güzelliklere dokunmayın. Rehabilite edilmesi gereken zırzopların eline bu kültür varlıklarını yok etme fırsatını vermeyin.

images.jpeg

Kariye Müzesi veya eskiden Azize Kurtarıcı Hora Kilisesi (Yunanca: Ἐκκλησία τοῦ Ἁγίου Σωτῆρος ἐν τῇ Χώρᾳ), İstanbul Fatih'te bulunan müzedir. Bizans döneminde kilise, fetihten sonra ise cami olarak kullanılmış tarihi bir yapıdır.[1] 1945'te Bakanlar Kurulu kararı ile müze yapılan Kariye, 2019 yılında Danıştay iptaliyle camiye dönüştürüldü. Danıştay, bu kararında, "devlet, vakıfları muhafaza edebilir, onlara müdahale edemez," demektedir. 21 Ağustos 2020 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile de ibadete açılmıştır.

Kendi vatandaşları Alevilerin ibadet yeri olan Cem evini tanıma, onlara gereken desteği verme,...... kalk sanki Camii eksikmiş gibi müzeyi tekrar ibadete aç ve sonrada yok efendim bu bir siyasi hamle değil de. Seçmeni de sorgulanıyor ki, yeter artık Alevi vatandaşlar da birinci sınıf vatandaş onların tüm haklarını amasız fakatsız ver demiyor ki,....
Ne garip bir ülkeyiz yaa, yeri gelince başkalarına sözde adalet dağıtıyoruz, merhamet dağıtıyoruz,..... Ağlanacak halimize gülüyorum.

Kariye müzesinde 3 semavi din buluşuyor. Tadilatta idi uzun zamandır. Pahalı ama gidip görün bir kere. Ayvansaraydan 20 dakikalık bir yürüyüş ile ulaşılabilir. Hemen yanında çok güzel ağaçlar içinde bir çay bahçesi var. Huzur veriyor.

O çay bahçesi de ibadete açılsın. İbadetim gelirse acilen ne yapacam? Eyüp Sultan'a kadar tutamam

Reis hızını alamayacak bizi de camiye çevirecek bq. Ayasofya ile kastın zaten oy.

Ülkede imam ve camii sayısı yetersiz, ben destek veriyorum. Bizim mahallede parkın yanında camii var ümmet sığmıyor, parkta yerde namaz kılıyor demek isterdim ama bomboş camii.
Hayırlı uğurlu olsun diyelim.

Geri