Japonlar Çarpma İşlemini Nasıl Yapar ?

Konu sahibi son olarak 3721 gün önce görüldü
Japonlar 2 basamaklı 2 sayıyı çarparken farklı bir yol izliyorlar. Kendilerine has ,gayet özgün bu yöntem yüzde yüz çalışıyor.Belki ''yahu bununla uğraşana kadar ben 50 defa çarpmayı yapmıştım'' diyebilirsiniz.Ancak burada verilen değişik ve kendine özgü bir yöntemdir.

Soruyu bir yazalım: 98 x 67 = ?
213i26a.jpg

Öncelikle 98’in 9’unu temsilen 9 tane birbirine paralel çizgi çiziyoruz
24fms01.jpg

Hemen onların karşısına biraz ileriye de 98’in 8’ini temsil eden 8 paralel çizgimizi çiziyoruz
8zi4d3.jpg

67’nin 6’sını temsil eden 6 paralel çizgiyi 98’i temsil eden çizgileri kesecek şekilde çiziyoruz
2ldasr8.jpg

6 paralelin karşısına da 67’nin 7’sini temsil eden diğer 7 paraleli yine öbürlerini kesecek şekilde çiziyoruz
2u424xg.jpg

Bu noktada önemli bir not düşelim, çarpacağınız sayıların rakamlarını temsil eden paralelleri soldan sağa çizdiğinize emin olun. Misal sol tarafa 6, sağ tarafa 7 çizmeniz lazım. Bu durum 9 ve 8 için de geçerli. Eğer buna dikkat etmez sola 7 sağa 6 çizerseniz 98 x 76 = ? işlemini yapmış olursunuz, halbuki cevap aradığınız işlem 98 x 67 = ? işlemi

Bu paralellerin birbirini kestiği yerlerin hepsini noktalarla işaretleyin
j9bxqh.jpg

Sonra sol köşedeki noktaları ve sağ köşedeki noktaları tablonun genelinden ayıracak 2 adet eğimli çizgi çizin
vyuy5g.jpg

Sol köşedeki noktaların sayısını oraya not edin
155pd2d.jpg

Şeklin üst ve alt köşelerinde kalan noktaların toplam sayısını da şeklin içine not edin
2lufa0o.jpg

Son olarak da sağ köşedeki noktaların toplam sayısını oraya bir yere not edin
s13y2v.jpg

Şimdi yapmanız gereken tek şey ortaya çıkan bu 3 sayıyı soldan sağa doğru birer basamak kaydırarak toplamak
vzhkw8.jpg

Eğer sonuca inanmıyorsanız aynı işlemi bildiğiniz yöntemlerle tekrar çözerek işlemin sağlamasını yapın
34do2kn.jpg

Ne cok ugrasiyorlarmis basit bir islem icin :p

ne kadar farklı bir yöntemmiş yahu bu, çok değişik ama hiç pratik değil. bu japonlar niye bu kadar garip yaa...

Okul yıllarımın üstünden yıllar geçtikten sonra şuan tekrar anladım ki ben matematikten anlamıyorum..:dd

Japonlar çarpma işlemi yapmasın

Bölme işlemine hiç girmeyelim öyleyse.

Zaten sevmem matematiği, anlamam da, şimdi iyice soğudum.
Eksik kalsın. :T:

olm adamlar hesap makinesi üretiyo böyle 3. sınıf işsizlik formülleriyle uğraşacaklarını sanmıyorum :d

pek açıklayıcı durmuyor niye yapıyorlar hiçbir fikrim yok Antep'e dönünce Japon bir arkadaş var ona sorarım bunu. Şekil çizmeyi seviyorlar herhalde.

görsel hafıza ezberden iyidir :)

genelde yozlaşan yerlerde bu hep böyledir birileri bize yeni olarak gösterir belki bir japona sorsak bilmez bile böyle şeyler bizde var mesela:)

Geri